Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ Πρέσβυ κ. Mark Ρerrin De Brichambaut

Δευτέρα, 29 Ιαν 2007

Ντ. Μπακογιάννη: Καλωσορίζω στην Ελλάδα τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κ. Brichambaut. Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο του ΟΑΣΕ γιατί τον θεωρεί Oργανισμό – κινητήρια δύναμη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτατη περιοχή που ξεκινάει απ’ το Βανκούβερ και τελειώνει στο Βλαδιβοστόκ, όπως συνήθως λέγεται.
Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι για να γίνει ακόμα αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος στην αποστολή που έχει αναλάβει ο ΟΑΣΕ, θα πρέπει να προσαρμόσει ορισμένα στοιχεία της λειτουργίας του στο νέο διεθνές περιβάλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι κομβικός ο ρόλος και η συμβολή του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος έχει την αμέριστη υποστήριξή μας.
Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την αποστολή του ΟΑΣΕ αποτέλεσε εξάλλου και τον βασικό λόγο και κίνητρο για το οποίο η χώρα μας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει την Προεδρία του Οργανισμού σε μια απ’ τις χρονιές 2009 μέχρι 2011. Οι σχετικές διπλωματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Brichambaut το θέμα αυτό.
Με τον Γενικό Γραμματέα είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα του καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και το ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα της παράνομης διακίνησης προσώπων.
Ειδικά για το τελευταίο, υπογράμμισα στον κ. Brichambaut το αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και την ενεργοποίηση της Ελλάδος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης και έχει προχωρήσει στη δημιουργία της αναγκαίας νομικής, διοικητικής και οικονομικής βάσης, που συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτυχία των προσπαθειών μας.
Εννοείται βέβαια ότι είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ.
PerrindeBrichambaut: Κυρία Υπουργέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη θερμή σας υποδοχή και για τα καλά λόγια που είπατε σχετικά με τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη. Απ’ το 1975 στο Ελσίνκι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συμβάλει στο έργο αυτού του Οργανισμού και συνέβαλε σημαντικά στο συλλογικό έργο σχετικά με την ασφάλεια.
Εξάλλου το ενδιαφέρον που εξεδήλωσε η Ελλάδα για να ασκήσει την Προεδρία του ΟΑΣΕ είναι νομίζω ένα πρόσθετο σημαντικό σημάδι, το οποίο αποδεικνύει την υποστήριξη που παρέχει στον ΟΑΣΕ. Σας είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτή την υποστήριξη.
Ο ΟΑΣΕ συνεχίζει το έργο του ούτως ώστε να βοηθήσει διάφορες χώρες κατά τη μετάβασή τους προς τη δημοκρατία ώστε να γίνεται ομαλά και δημοκρατικά. Συνεχίζει επίσης το έργο του και στις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες και με τις οποίες έχουμε αναλάβει συλλογικές δεσμεύσεις μαζί.
Είναι αλήθεια ότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την περιοχή των Βαλκανίων η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για μας. Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται περίπου 3.000 στελέχη του ΟΑΣΕ και αφιερώνουμε σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού μας στην περιοχή αυτή, καθώς είμαστε παρόντες σε περίπου 60 σημεία στην περιοχή των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα για το Κοσσυφοπέδιο, ο ΟΑΣΕ είναι παρών από το 1999 με πάνω από χίλια στελέχη του και προσπαθούμε να βοηθήσουμε την χώρα αυτή να διαμορφώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, να προστατέψει τις μειονότητες, διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους του Κοσόβου να βρουν ποιο είναι το καλύτερο μελλοντικό τους καθεστώς.
Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών στη Βιέννη και ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ελλάδα για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει, ούτως ώστε ο ΟΑΣΕ να αποτελέσει μέρος αυτών των συζητήσεων για να μπορέσει να συνεχίσει τις δράσεις και δραστηριότητές του, να βοηθήσει όλους τους παράγοντες της πραγματικότητας του Κοσσυφοπεδίου, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ειρήνη, ευημερία και προσέγγιση με την Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο