Κοινοβούλιο

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής

Δευτέρα, 5 Φεβ 2007

Ομιλία της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Θράκη μίλησε απόψε σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής.

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Κομοτηνή, προσκεκλημένη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης σας.
Ευχαριστώ θερμά για τα καλά τους λόγια, τους αγαπητούς συναδέλφους, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο, πέρα από την δουλειά που κάνουμε μαζί στο υπουργείο Εξωτερικών για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, μας συνδέει πολλά χρόνια τώρα, το κοινό ενδιαφέρον για το μέλλον της Θράκης. Όπως και το φίλο Ιρχάν Αχμέτ, με τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εργασθεί από κοινού, καλά και αποτελεσματικά. για την πρόοδο της Θράκης και για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της περιοχής και κυρίως τη μειονότητα.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης που με τιμούν με την παρουσία τους και ιδιαιτέρως εσάς κύριε Πρόεδρε του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου για την πρόσκλησή σας και την ευκαιρία που μου δώσατε να επισκεφθώ τη Θράκη.
Θα ήθελα να γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι, ότι η κυβέρνησή μας προχωρά με αποφασιστικά βήματα για να ανταποκριθεί στην εντολή που της έδωσαν οι πολίτες πριν από περίπου τρία χρόνια. Δημιουργούμε μια νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα. Προχωράμε με όραμα για μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην περιοχή της και διεθνώς. Που αναπτύσσεται παντού, δυναμικά και ισόρροπα. Που παρέχει περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Που είναι κοινωνικά δίκαιη.

Προετοιμάζουμε τη χώρα για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Διαμορφώνουμε την πολιτική μας με βάση τις απαιτήσεις των καιρών. Με οδηγό αυτές, ανταποκρινόμαστε και στις ανάγκες της περιοχής σας.
Και το κάνουμε πιστοί στη δική μας φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Οι ιστορικές εξελίξεις στην περιοχή μας, οι οποίες άρχισαν με την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού κορυφώθηκαν, όπως όλοι γνωρίζουμε, εντελώς πρόσφατα, και με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αυτή είναι η πρώτη φάση μιας εξέλιξης η οποία, τα προσεχή χρόνια, το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί με την ένταξη στην Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Τουρκίας, αν φυσικά η χώρα αυτή, όπως και κάθε άλλη υποψήφια χώρα, ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή πραγματικότητα στη Θράκη είναι απλή, ξεκάθαρη, και δυναμική. Τρία στοιχεία είναι αυτά που προσθέτουν στη δυναμική της:
Στοιχείο πρώτο: Η Θράκη μας βρίσκεται πια στο κέντρο ενός ευρύτατου πολιτικού και οικονομικού χώρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο χώρος αυτός ήδη περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά εν μέρει και την Τουρκία, που έχει καθεστώς τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε.
Το δεύτερο στοιχείο του δυναμισμού της Θράκης είναι ο δια-πολιτισμικός της χαρακτήρας: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, συνιστούν ένα συναρπαστικό μωσαϊκό που δίνει μια άλλη διάσταση στην άλλοτε ακριτική αυτή περιοχή. Η πολυμορφία της γλώσσας, της θρησκείας, του πολιτισμού, που στο παρελθόν ίσως να ήταν πηγή προβλημάτων, στο παρόν και στο μέλλον, γίνονται συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το τρίτο στοιχείο που δίνει νέα δυναμική στη Θράκη είναι καθαρά πολιτικό: Είναι η αποδεδειγμένη βούληση της κυβέρνησης να τεθεί, επιτέλους, η Θράκη και η ανάπτυξή της στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.
Η ανάπτυξη της Θράκης, για να καταστεί ουσιαστική και εντυπωσιακή, όπως έχει τη δυνατότητα να είναι, οφείλει να στηριχθεί σε ολόκληρο το δυναμικό της, στην πλήρη αξιοποίηση όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
Να στηριχθεί πάνω απ’ όλα στους ανθρώπους της, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, καταγωγή και πολιτισμό.
Να στηριχθεί επίσης στο φυσικό της πλούτο, που είναι από τους αξιολογότερους της Ελλάδας.
Να στηριχθεί, τέλος, σε όλα εκείνα τα μέτρα και μέσα που θα μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε στενή συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει συντάξει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να επιτύχει το συντομότερο δυνατόν δύο παράλληλους στόχους: Την μεγαλύτερη και ταχύτερη σύγκλιση της Περιφέρειας με τον εθνικό μέσο όρο. Και, παράλληλα, τη δυνατότητά της να παίξει έναν εντελώς ιδιαίτερο ρόλο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τα λοιπά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Για πολλές δεκαετίες η θέση της Περιφέρειας, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ήταν απογοητευτική. Η περιφέρεια εμφανιζόταν για χρόνια στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου των περιφερειών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Αυτή την κατάσταση θέλουμε να ανατρέψουμε. Και την ανατρέπουμε. Μέρα με τη μέρα.
Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι: Ταχύτερη ανάπτυξη Περισσότερες θέσεις εργασίας Καλύτερη ποιότητα ζωής Ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει.
Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι πολύπλευρη.
Προχωράμε και ολοκληρώνουμε με ταχύτατους ρυθμούς μεγάλα έργα υποδομής, που αλλάζουν το τοπίο στην Περιφέρεια: Η Εγνατία, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ολοκληρώνεται. Τα τελευταία 103 χλμ. της Εγνατίας οδού, με προϋπολογισμό 455 εκ. Ευρώ, ολοκληρώνονται σ’ ένα χρόνο από σήμερα. Δημοπρατήθηκε ο κάθετος άξονας που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Βουλγαρία. Αυτός ο δρόμος είναι η πρώτη πρόσβαση σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατασκευάζουμε. Έτσι η Ροδόπη αποκτά ευρωπαϊκή ενδοχώρα Κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, έθεσα με ιδιαίτερη έμφαση στον συνάδελφό μου κ. Γκιούλ και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του εντός Τουρκίας τμήματος της Εγνατίας, μήκους 220 χλμ. – μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Όταν και το έργο αυτό υλοποιηθεί, η Θράκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οδικού συστήματος που θα συνδέει δύο μεγάλες χώρες, την Ιταλία και την Τουρκία, μαζί φυσικά με την Ελλάδα και τις χώρες της Βαλκανικής. Με τον κ. Γκιούλ επίσης υπογράψαμε και τη σύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας και με δεύτερη γέφυρα στους Κήπους του Έβρου. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Στυλιανίδη, καταθέσαμε στον
Οργανισμό Οικονομιής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου την πρόταση για τον περίφημο «δρόμο των Αργοναυτών». Ο δακτύλιος αυτός ο οποίος θα ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα διέρχεται από την Κομοτηνή μέσω της Εγνατίας Οδού θα ανέρχεται προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χρησιμοποιώντας τον κάθετο άξονα και θα διατρέχει όλα τα παρευξείνια κράτη καταλήγοντας μέσω της Κωνσταντινούπολης στην Αλεξανδρούπολη. Είναι προφανές ότι αυτό το έργο αποτελεί μακροπρόθεσμο μεν, αλλά στρατηγικής σημασίας δε στόχο, που δρομολογήθηκε ήδη με την απόφαση των 12 υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ στη Μόσχα και διευκολύνει το νέο άνοιγμα μας στην αγορά της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το μοντέλο των συνδυασμένων μεταφορών θα καταστήσει τη Θράκη διαμετακομιστικό κέντρο, ενισχύοντας το εμπόριο και τον τουρισμό. Το σιδηροδρομικό δίκτυο που διέρχεται από την Περιφέρεια, αναβαθμίζεται. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα αποκτήσει ο άξονας Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, ο οποίος προορίζεται, όπως γνωρίζετε, να καταστεί βασικός σιδηροδρομικός διάδρομος για την Ανατολική Ευρώπη. Ήδη έχει εξαγγελθεί και -σύντομα δημοπρατείται- η σύνδεση των Τοξοτών με το νέο λιμάνι της Καβάλας. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, καθώς και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, εκσυγχρονίζονται για να καλύψουν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
Με δυο κουβέντες: Αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομος και λιμάνια μετατρέπουν πλέον την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σε κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών προς μιαν ευρύτατη ενδοχώρα.
Δεν είναι μόνο οι υποδομές μεταφορών. Η Θράκη μετατρέπεται, με την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και σε μείζονα ενεργειακό κόμβο. Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, τη δημιουργία του οποίου υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Ερντογάν, ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα. Ένα δεύτερο μεγάλο βήμα έγινε τις αμέσως προηγούμενες μέρες. Υπεγράφη τώρα και η επέκταση αυτού του αγωγού μέχρι την Ιταλία. Είναι περιττό να υπογραμμίσω την πολιτική και αναπτυξιακή βαρύτητα που έχουν οι πολιτικές αυτές της κυβερνήσεώς μας. Βαρύτητα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς, σε λίγες εβδομάδες, μετά από 13 χρόνια καθυστέρηση δρομολογείται πλέον και η υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Τα έργα αυτά έχουν τεράστια σημασία. Αναβαθμίζουν ουσιαστικά τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας. Αναβαθμίζουν σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Θράκης. Με τα έργα αυτά η Θράκη μετατρέπεται σε περιοχή – κλειδί για τους ενεργειακούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών αναμορφώνει σταδιακά την Περιφέρεια. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ύψους 995 εκ. Ευρώ, με πλήθος έργα και δράσεις, υλοποιείται από την κυβέρνησή μας με εντυπωσιακούς πράγματι ρυθμούς. Η απορρόφηση των κοινοτικών πιστώσεων είναι κατά 305% υψηλότερη απ’ ό,τι ίσχυε επί της προηγούμενης κυβερνήσεως! Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και δημόσια τον Περιφερειάρχη σας Μιχάλη Αγγελόπουλο, τόσο για τη συμβολή του στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.
Η κυβέρνηση ενισχύει και στηρίζει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που προσωπικά με χαροποιεί όλως ιδιαιτέρως. Υλοποιούμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον «Θησέα», που υποστηρίζει επενδύσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Με το πρόγραμμα Θησέας έχουν ήδη δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας τα 174 εκ. Ευρώ περίπου, το 81% δηλαδή, από τα 214 εκ. Ευρώ που της αναλογούν. Σας καλώ να κάνετε τη σύγκριση: Με το «ΕΠΤΑ», που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η Περιφέρεια είχε λάβει 132 εκ. Ευρώ. Με τον ΘΗΣΕΑ λαμβάνει 214 εκ. Ευρώ. Η αύξηση είναι 62%!
Οι Τομεακές μας πολιτικές βρίσκονται κι αυτές σε πλήρη εξέλιξη.
Στη γεωργία προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις και οι αποζημιώσεις δίνονται πλέον πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επεκτείναμε το μέτρο επιδεκτικών αγρών, αλλά και ετοιμάσαμε σχέδιο βελτίωσης και επέκτασης του μέτρου. Υποστηρίζουμε ενεργώς την Α΄ ποιότητα καπνών.
Δρομολογούμε μεγάλα έργα γεωργικής υποδομής σε ολόκληρη τη Θράκη. Ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι και το φράγμα Ιάσμου το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα πολλαπλασιάσει την αγροτική παραγωγή. Σύντομα δημοπρατείται η μελέτη και είμαι βεβαία ότι οι αγρότες της Περιφέρειας δεν θ’ αργήσουν να δουν κατασκευασμένο και το ίδιο το έργο. Στον Έβρο κατασκευάζουμε πλέον μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Στην Ξάνθη ετοιμάζουμε την υπόγεια άρδευση της πεδιάδας της με τα ύδατα του ποταμού Νέστου.
Στον τομέα της Βιομηχανίας, ενισχύθηκαν εντυπωσιακά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Υιοθετήθηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν με βάση τον νέο επενδυτικό νόμο. Ενισχύσαμε επίσης τις επιχειρήσεις για την απόκτηση κεφαλαίων κίνησης και ρυθμίσαμε, μέχρι το τέλος του 2006, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των τοπικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Στον τομέα των υπηρεσιών, προχωράμε σε πολύπλευρες, αλλά στοχευμένες δράσεις:
Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών.
Αναδεικνύουμε και προστατεύουμε τον πολιτιστικό και τον φυσικό πλούτο, ώστε να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση του τουρισμού. Υλοποιούμε προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο προσκυνηματικός, αλλά και ο κοινωνικός τουρισμός. Στο πλαίσιο του τελευταίου διασφαλίσαμε ήδη 12.000 διανυκτερεύσεις για το 2007. Το κυριότερο όμως είναι ότι η Περιφέρεια προβάλλεται πλέον μεθοδικά παγκοσμίως ως τόπος συνδυασμένων διακοπών εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Από την προβολή αυτή αναμένουμε εντυπωσιακές εξελίξεις στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Με τα μέτρα και τις δράσεις της κυβέρνησής μας η ανάπτυξη της Θράκης έχει ήδη δώσει εντυπωσιακά σημάδια απογείωσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Περιφέρεια κατατάσσεται ήδη δεύτερη Πανελλαδικά στην προσέλκυση επενδύσεων, με βάση τον αναπτυξιακό μας νόμο του 2004. Έχουν ήδη εγκριθεί οι 234 από τις 260 προτάσεις, με ύψος επενδύσεων 231 εκ. Ευρώ. Άλλες 390 επενδυτικές προτάσεις τροποποιήθηκαν και έχουν κι αυτές εγκριθεί, με ένα επιπλέον ποσό 57 περίπου εκ. Ευρώ.
Η αξία των εξαγωγών κατατάσσει επίσης την Περιφέρεια τρίτη στο σύνολο της χώρας και διαβλέπω ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πιθανόν να καταλάβει σύντομα και τη δεύτερη θέση στον τομέα αυτό! Σημαντική θεωρείται η συμβολή και του υπουργείου Εξωτερικών σ΄ αυτό το αποτέλεσμα. Με την οικονομική διπλωματία που ασκούμε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δώσαμε την ευκαιρία στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής να συμμετέχουν σε επίσημες επιχειρηματικές αποστολές, ανοίγοντας νέες αγορές για τους θρακιώτες επιχειρηματίες.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά. Η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία, ολόκληρη η Περιφέρειά σας, έχει ξεκινήσει με αυτοπεποίθηση και με σταθερά βήματα την πορεία της προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Όπως είπα και στην αρχή η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι, όπως και η γεωγραφική θέση της Περιφέρειας, έτσι και το ανθρώπινο διαπολιτισμικό της δυναμικό είναι η δύναμή της, όχι η αδυναμία της.
Γι αυτό και, από το 1990 και μετά, πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε στη Θράκη μια σύγχρονη μειονοτική πολιτική βασισμένη, στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η πολιτική μας αυτή διέπεται από τον σεβασμό των συμφωνιών της Λωζάννης και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
Διέπεται όμως και από τις βαθύτατα φιλελεύθερες αρχές της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, ο απόλυτος σεβασμός του ατόμου, των ιδιαιτεροτήτων και πεποιθήσεων του κάθε πολίτη, αποτελεί κορμό της ιδεολογίας της παράταξής μας.
Από το 2004, που οι πολίτες ανέθεσαν εκ νέου σε εμάς την διακυβέρνηση της χώρας, εφαρμόζουμε μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική.
Η πολιτική αυτή καθορίζεται από τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και ειδικότερα της συνθήκης της Λωζάννης. Καθορίζεται όμως σημαντικά και από την ευρωπαϊκή λογική, τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που διέπουν την πολιτική της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.
Ο στόχος της πολιτικής μας αυτής είναι ξεκάθαρος: η δημιουργία μιας ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θα αποτελεί πρότυπο διεθνώς για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Που θα αποτελεί μοντέλο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής.
Προωθούμε τον στόχο αυτό με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Τον προωθούμε όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης για τα μέλη της μειονότητας, να αναπτύξουμε τις δυνατότητες και τη δυναμική τους, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλουν – στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους – στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Η εκπαίδευση αποτελεί ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη μαθητική διαρροή, να προωθήσουμε την δημιουργική ένταξη των νέων της μειονότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση:
Εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές: Αυξήσαμε σημαντικά τις πιστώσεις ανά έτος στις σχολικές εφορίες των μειονοτικών σχολείων. Τα εξοπλίσαμε με μαζική αποστολή υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Εκταμιεύσαμε σημαντικά ποσά για μεγάλης κλίμακας επισκευές στα μειονοτικά σχολεία.
Πήραμε και νέα θεσμικά μέτρα: Επεκτείναμε την ποσόστωση του 5 τοις χιλίοις για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ της Μειονότητας στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θεσμοθετήσαμε την απαλλαγή των αποφοίτων της Μειονότητας από τη βάση του 10. Λύσαμε το εκκρεμές ζήτημα της αποστολής τουρκικών εγχειριδίων για τα μειονοτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θεσμοθετήσαμε ειδικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων, ύψους 6.250.000 Ευρώ. Το ΙΚΥ σχεδίασε ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών. Πέραν των 30 και πλέον σχολείων που δημιουργήσαμε, ο νομός Ροδόπης είναι ο μόνος νομός της χώρας στον οποίο λειτουργούν δύο σχολεία δεύτερης ευκαιρίας , με μεγάλη συμμετοχή μαθητών της Μειονότητας. Διοργανώσαμε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με μεγάλη συμμετοχή, ιδίως των γυναικών της μειονότητας. Εκτεταμένα ήταν επίσης και τα καινούρια προγράμματα κατάρτισης των μουσουλμανίδων. Θεσμοθετήσαμε την εισαγωγή της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας ως μαθήματος επιλογής στα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου φοιτούν και μαθητές της Μειονότητας.
Η προτεραιότητά μας είναι σαφής: η παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στα παιδιά της μειονότητας, ώστε να συμβάλει στη διασφάλιση στην πράξη ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και στην εργασία.
Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής μας. Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά γι’ αυτό. Με το ενεργό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού κ.Καραμανλή και με αποτελεσματικό συντονισμό όλων των Υπουργείων, προωθούμε και μια σειρά νέων μέτρων, τα οποία αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Έχουμε έναν, αποκλειστικό στόχο: τη διεύρυνση και την ενίσχυση της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Με τα νέα αυτά μέτρα θέλουμε να θεραπεύσουμε αδυναμίες, να άρουμε ελλείψεις ή ανεπάρκειες που ενδεχομένως υπήρχαν. Να ανοίξουμε νέους δρόμους για τα μέλη της μειονότητας και για όλους τους κατοίκους της Θράκης. Να καταστήσουν τη Θράκη μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας.
Ειδικότερα: Αποφασίσαμε και προωθούμε, με σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, την άρση των υποθηκών και των χρεών των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφίων της Κομοτηνής και Ξάνθης. Εξαιρούνται τα Βακούφια από την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Προχωράμε σε οριστική λύση του ζητήματος των ανιθαγενών. Με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια στους ανιθαγενείς μουσουλμάνους, μονίμους κατοίκους Ελλάδος. Θεσπίζουμε, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου. Ξεκινάμε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης για χιλιάδες ενηλίκους μουσουλμάνους, που τους δίνουν εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση των γυναικών. Σε αυτά τα προγράμματα συμμετέχουν ήδη 1.175 γυναίκες της μειονότητες, που καταρτίζονται σε ειδικότητες όπως τεχνίτες βιολογικών καλλιεργειών, τεχνίτες πρασίνου, στην τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, στην ραπτική και την αρτοποιία Η βελτίωση των συνθηκών ζωής και η προώθηση των ευκαιριών για τις γυναίκες της μειονότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη διοικητικό κώλυμα. Προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, με νομοσχέδιο, η ανανέωση του νόμου 1091/80, που θα προβλέπει αιρετές διοικήσεις για τη διαχείριση των μουσουλμανικών Βακουφίων στη Θράκη. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάμε και θα εφαρμόσουμε το ίδιο καθεστώς που ισχύει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, την ποσόστωση δηλαδή του 5 τοις χιλίοις για τα μέλη της μειονότητας, και στους πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα νέα μέτρα που λαμβάνουμε αποτελούν μέρος μόνο των δράσεων και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησής μας, καθώς πολλές ακόμα πρόκειται να ακολουθήσουν.
Με τις πολιτικές της πρωτοβουλίες, και με όσες ακόμα έπονται, η κυβέρνησή μας προωθεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική.
Μία πολιτική που αναγνωρίζει για όλους τους κατοίκους της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή καταγωγής, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την κοινή μας ταυτότητα.
Την κοινή, ισχυρή μας ταυτότητα ως, ταυτοχρόνως, Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.
Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μια ακόμα σημαντική κοινωνική ομάδα κατοίκων της Θράκης που εμάς ως φιλελεύθερη κυβέρνηση μας ευαισθητοποιεί και μας κινητοποιεί να εκδηλώσουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας. Αναφέρομαι στους αδελφούς μας Ποντίους. Η κυβέρνηση μας απεγκλωβίζοντας τους από τη χρόνια κομματική ομηρία, τιμώντας τους γιατί επί αιώνες κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής κληρονομιάς προχώρησε στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Εκδόθηκαν πάνω από 600 αποφάσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας. Διατέθηκαν περίπου 2 εκ. Ευρώ για τη στεγαστική τους τακτοποίηση. Εγκρίθηκαν 1.790 κρατικές αρωγές για την ανέγερση ή επισκευή κατοικιών ύψους περίπου 21 εκ. Ευρώ. Ολοκληρώθηκαν οι διοικητικές διαδικασίες για την παραχώρηση οικοπέδων στον Εύμοιρο Ξάνθης, ενώ προχωρά και η παραχώρηση οικοπέδων στους οικισμούς Παλαγία Έβρου και Ζυγού Καβάλας. Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της HellenicAID χρηματοδότησε πρόγραμμα με το οποίο δημιουργήθηκαν στην παλιά φοιτητική εστία Κομοτηνής 75 νέες κατοικίες για αναξιοπαθούντες ομογενείς.
Ταυτόχρονα χορηγήθηκαν και 8.700 άδειες παραμονής αλλοδαπών. Οι νόμιμοι αλλοδαποί έχουν κι αυτοί όλη τη φροντίδα που δικαιούνται ως μέλη πλέον των τοπικών μας κοινωνιών, ως κάτοικοι μιας χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνησή μας, στα τρία αυτά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει κάνει άλματα μπροστά.
Πέτυχε έναν ιδιαίτερα δύσκολο τριπλό στόχο: Πέτυχε ταυτόχρονα να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην Ε.Ε., να περιορίσει περισσότερο από 2 μονάδες την ανεργία και να περιορίσει επίσης το δημόσιο χρέος.
Επίσης, ενισχύσαμε περισσότερο από ποτέ, τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Δρομολογήσαμε πρωτοφανούς έκτασης δημόσια έργα, το 80% των οποίων τώρα θα γίνει στην Περιφέρεια. Μεταξύ αυτών είναι και ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων 2.500 χλμ. σ’ όλη τη χώρα.
Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην Παιδεία, στους θεσμούς.
Πρωτοπορούμε στη διαδικασία θεσμικής ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε διεθνή παρουσία σε πολλά μέτωπα του πλανήτη και, επιτέλους, μια ενισχυμένη οικονομική διπλωματία.
Οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν διαρκή αύξηση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, από μόλις 50 εκ. Ευρώ που ήταν το 2000, ξεπέρασαν τα 4 δις. Ευρώ πέρυσι. Οι εισροές του ναυτιλιακού και του τουριστικού συναλλάγματος αυξάνονται συνεχώς.
Η πολιτική μας για τη Θράκη δεν είναι μία απλώς περιφερειακή πολιτική. Όπως σας είπα και στην αρχή, είναι μία πολιτική πλήρους αντιστροφής της παλιάς αρνητικής κατάστασης.
Εργαζόμαστε, πολύ αποτελεσματικά, και αυτό το δείχνουν και τα στοιχεία που σας παρέθεσα, για να δημιουργήσουμε για τη Θράκη μια νέα προοπτική προόδου και ανάπτυξης. Για να καταστήσουμε τη Θράκη πρότυπο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης και μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας. Για να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τον ρόλο και τη σημασία της. Για να μετατρέψουμε τη Θράκη, από μία ακριτική περιοχή της Ελλάδας, σε κομβική πύλη προς τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ευρώπη.
Για να μετατρέψουμε την θρησκευτική και πολιτισμική της πολυμορφία, από παράγοντα ανησυχίας για μερικούς, σε πολιτική ελπίδας για όλους.
Ελπίδας για ανάπτυξη, ευημερία, ισονομία και ισοπολιτεία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο