Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε επιχειρματικό φορουμ στο Άμπου Ντάμπι

Τετάρτη, 14 Φεβ 2007

Εξοχότατοι,

Εκλεκτά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας,

Κυρίες και κύριοι,

2.332 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Νέαρχος- ο διοικητής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεινός θαλασσοπόρος- εξερεύνησε τον Κόλπο για πρώτη φορά στην ιστορία. Ήρθε από μακριά, από τον ποταμό Ινδό, και διέσχισε τον Κόλπο στην προσπάθειά του να φθάσει στον Βασιλιά του που κατευθυνόταν δια της χερσαίας οδού προς την Βαβυλώνα.

Ο Νέαρχος, παιδικός φίλος του Αλέξανδρου, καταγόταν από την Κρήτη: το πανέμορφο νησί της Μεσογείου που είναι και η δική μου πατρίδα.

Σύμφωνα με τον Αρριανό και το βιβλίο του «Αλεξάνδρου ανάβασις», το όποιο αφηγείται τις εξερευνήσεις τους, οι ναύτες του Νέαρχου συναντήθηκαν με τους προγόνους σας σε αυτά τα μέρη τον Σεπτέμβριο του 325 π.Χ. Οι Έλληνες ναυτικοί ήταν εξουθενωμένοι από το μακρύ ταξίδι τους και από την υπερβολική ζέστη. Τα τρόφιμα μετά βίας έφθαναν για την επιβίωσή τους. Ο φιλόξενος λαός αυτής της περιοχής τους πρόσφερε ένα ασφαλές καταφύγιο. Τους βοήθησε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Τους έδωσε νερό και τροφή.
Πράγματι, οι δεσμοί φιλίας που συνδέουν τους λαούς μας χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2 χιλιετίες. Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για αυτή τη μοναδική σχέση. Μια σχέση που άντεξε στον χρόνο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όπως και οι προγονοί τους που διψούσαν για την ανακάλυψη άλλων πολιτισμών, έτσι και οι σημερινοί Έλληνες συναρπάζονται από χώρες σαν τη δική σας. Χώρες όπου αρχαία και σύγχρονα στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΗΑΕ αποτελούν σήμερα τον αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων ταξιδευτών μετά το Λονδίνο. Πέρσι, 60.000 Έλληνες επισκέφθηκαν τα ΗΑΕ. Οι εθνικές αερογραμμές σας επέλεξαν την Αθήνα ως κόμβο για τις πτήσεις τους προς την Ευρώπη.
Οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους λαούς και τους πολιτισμούς μας, καθώς και οι συνεχείς ανταλλαγές μας θέτουν τα θεμέλια των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων.
Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις καθώς ήδη ακμάζουσες εμπορικές σχέσεις.
Για παράδειγμα, κατά τα 3 τελευταία χρόνια, τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τριπλασιάστηκαν.
Και αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή.
Κυρίες και Κύριοι,
Από τις αρχές της δεκαετίας του 70΄ο κόσμος έζησε τη θεαματική μεταμόρφωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει ένα σύγχρονο κράτος που έχει το τέταρτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Τα Εμιράτα σήμερα βρίσκονται σε μια διαδικασία διασποράς καθώς οδεύουν προς την απεξάρτηση της οικονομίας τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι- και θα είναι- ο φυσικός στρατηγικός εταίρος σας σε αυτή τη διαδικασία.
Η Ελλάδα και τα Εμιράτα διατηρούν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις. Και ενώ οι οικονομικές μας σχέσεις είναι καλές, μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο χωρών και ελπίζουμε ότι η επίσκεψή μας εδώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα, η αποστολή μας είναι μια συνέχεια της απόφασης της Ελλάδας να αναζωογονήσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τους παραδοσιακούς μας φίλους μας στον Αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα με τα Κράτη του Κόλπου.
Αυτή η πολιτική εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Καραμανλή ο οποίος σε μια συμβολική κίνηση προς τους Άραβες φίλους μας, επέλεξε την Αίγυπτο για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητά του Πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2004.
Τα τελευταία δύο χρόνια, υπουργοί και επιχειρηματικές αποστολές πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες.
Πέρσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη. Επισκέφθηκε επίσης τέσσερα κράτη του Κόλπου, αρχίζοντας από το Κατάρ, το Μπαχρέιν και ολοκλήρωσε την επίσημη περιοδεία του στο Ομάν και την όμορφη χώρα σας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επισκέφθηκα κι εγώ το Λίβανο και την Ιορδανία. Ο υφυπουργός Στυλιανίδης επισκέφθηκε την Αίγυπτο και το Κουβέιτ κατά τους 6 τελευταίους μήνες και θα επισκεφθεί επίσης το Μαρόκο και την Τυνησία τους ερχόμενους μήνες. Η παρούσα τριήμερη αποστολή μας αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στα Εμιράτα.
Τα ΗΑΕ διαθέτουν σημαντικό πολιτικό διαμέτρημα και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Και το πιο σημαντικό για μας είναι ότι είσαστε φίλοι μας. Φίλοι στους οποίους τείνουμε το χέρι για συνεργασία και εταιρικότητα.
Κυρίες και Κύριοι,

Ως Υπουργός εξωτερικών της χώρας μου, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα σε κάποια θέματα που αφορούν όλους μας.

Όπως καταλαβαίνετε οι λαοί μας δεν έχουν μόνο ως κοινό σημείο το φιλόξενο πνεύμα, τη μακρόχρονη ιστορία και το οξύ εμπορικό πνεύμα.

Οι χώρες μας βρίσκονται σε ένα μοναδικό η καθεμία, γεωστρατηγικής σημασίας, σημείο του πλανήτη μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ελέγχουν τη θαλάσσια οδό που οδηγεί στον πλούτο του Αραβικού κόλπου. Είσαστε επίσης και η πύλη προς την ινδική χερσόνησος.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα προς ανατολάς, προς την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Κόλπο. Πάντα θέλαμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις καλές μας σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Η Ελλάδα, και είμαι υπερήφανη που το λέω, είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συγχρόνως, η Ελλάδα εργάζεται σταθερά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Συμμεριζόμαστε με πολλούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο την άποψη ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι η καρδιά του προβλήματος. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την ισχυρή πεποίθησή μας ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή πρέπει επιτέλους να προχωρήσει. Πιστεύουμε σε μια λύση «δύο κρατών» όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά και να ευημερούν απηλλαγμένοι από τη βία.

Μια λύση που θα φέρει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Μια λύση που θα αντικαταστήσει τον φόβο με την ελπίδα.

Γι’ αυτό τον λόγο, το παλαιστινιακό ζήτημα αποτέλεσε τη βασική μας προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό επίσης το παλαιστινιακό ήταν πρώτη μας προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διμερείς μας σχέσεις, κυρίες και κύριοι, είναι όντως εξαιρετικές.

Η Ελλάδα και τα Εμιράτα είναι σταθεροί υποστηρικτές της προώθησης του διαλόγου των πολιτισμών.

Έχουμε και οι δύο δεσμευτεί να προωθήσουμε τον περιφερειακό διάλογο και να τηρήσουμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Ελλάδα καταδικάζουν την τρομοκρατία και υιοθετούν μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε αυτή.

Έχουμε τις ίδιες απόψεις επί πολλών άλλων ζητημάτων όπως τη μη διάδοση των Όπλων μαζικής καταστροφής.

Όλοι αυτοί είναι τομείς αμοιβαίας κατανόησης, κοινών αξιών και κοινών στόχων.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ.

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία. Αυτό αποδείχτηκε σήμερα με την παρουσία εδώ περισσότερων από 90 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις με μεγάλο ενθουσιασμό αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, να μοιραστούν πρόθυμα την τεχνογνωσία τους και να συνάψουν στρατηγικές οικονομικές σχέσεις.

Με υπερηφάνεια διαπιστώνουμε την πολυεπίπεδη και πολύπλευρη τεχνογνωσία και εμπειρία τους σε πολλούς τομείς. Μαζί μας βρίσκονται σήμερα άξιοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κατασκευών, του τουρισμού, της βιομηχανίας τροφίμων, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού τομέα, της τεχνολογίας, της υγείας, της κοσμηματοποιίας, της επιπλοποιίας, των λιμενικών αρχών και πολλών άλλων τομέων.

Βρισκόμαστε εδώ για να φέρουμε κοντά τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες.

Βρισκόμαστε εδώ για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να εργαστούμε μαζί για την επέκταση των εμπορικών μας ανταλλαγών.

Βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες.

Μια τέτοια συνεργασία θα συμπληρώσει τις δραστηριότητες και την τεχνογνωσία των επιχειρήσεων των ΗΑΕ.

Κυρίες και κύριοι,
Περίπου 30 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στα Εμιράτα, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, των κατασκευών, των ναυτιλιακών προμηθειών, των ιχθυοκαλλιεργειών και των φαρμακευτικών προϊόντων.
Εκατοντάδες ελληνικά πλοία μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Αραβικό κόλπο προς τις διεθνείς αγορές κάθε χρόνο. Επιπλέον, πολλά ελληνικά προϊόντα διατίθενται στις τοπικές αγορές. Επίσης, περισσότερες από 100ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν και συμβάλλουν σε αυτό το θαύμα που ονομάζεται «Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Συγχρόνως, είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις από τα Εμιράτα. Έχουμε ήδη εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον μας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και τον τομέα των λιμενικών αρχών αλλά και σε άλλους τομείς. Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και τα Εμιράτα είναι μια ανοικτή οικονομία που καλωσορίζει και εκτιμά τις ξένες επενδύσεις.
Βέβαια πιστεύουμε ότι τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης είναι μεγάλα. Το εύρος και το πεδίο των οικονομικών μας σχέσεων παραμένει ευρύτατα «ανεκμετάλλευτο». Στην προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε την οικονομική εταιρική μας σχέση, πριν μερικούς μήνες, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε τα ΗΑΕ ανάμεσα στις πέντε πιο σημαντικές προτεραιότητες του επιχειρηματικού τομέα για την επόμενη πενταετία.

Βλέποντας γύρω μου τόσους διακεκριμένους επιχειρηματίες, είμαι πεπεισμένη ότι έχουμε πάρει τη σωστή κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι,

Οι αληθινές και υγιείς οικονομικές σχέσεις είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων. Υποστηρίζουμε την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στα Εμιράτα και επίσης στόχος μας είναι προσελκύσουμε τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μόνο πέρσι, η Ελλάδα, μια ηλιόλουστη χώρα, που όπως και η δική σας, έχει την τύχη να διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αποτέλεσε τον αγαπημένο προορισμό για περισσότερους από 15 εκατομμύρια τουρίστες. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ήταν οι προηγμένες υποδομές μας. Από τότε, με χαρά μπορώ να δηλώνω ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη.

Η κυβέρνησή μας έκανε σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου της χώρας όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις. Γίναμε μια χώρα πιο «φιλική στις επενδύσεις». Μεταξύ άλλων, δώσαμε ερεθίσματα για την προσέλκυση επενδύσεων μειώνοντας τoυς συντελεστές του εταιρικού φόρου και απλοποιώντας τις σχετικές φορολογικές διαδικασίες.

Σήμερα, είμαστε πιο δυναμικοί, πιο ανοικτοί και πιο ανταγωνιστικοί από ποτέ.

Η αξιοπιστία, η περιφερειακή τεχνογνωσία και η εξειδικευμένη γνώση μας καθώς και η γεωστρατηγική μας θέση, μάς καθιστούν ισχυρούς παίκτες. Επίσης μας κάνουν επιθυμητούς εταίρους στον επιχειρηματικό τομέα. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλά αξιοσημείωτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν μια ισχυρή και επωφελή παρουσία στις αγορές της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, στη Μαύρη θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πράγματι, επενδύοντας στην Ελλάδα, αποκτάται η πρόσβαση σε υπηρεσίες περισσότερων από 3.600 ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Για τον επενδυτή που διαθέτει διαίσθηση και αντίληψη, όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ερμηνευτούν ως υγιείς επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Σας διαβεβαιώνω ότι αυτές οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησής μας με κάθε τρόπο.

Σε αυτό το πνεύμα, σας καλούμε να εξερευνήσετε τις αμέτρητες επιχειρηματικές δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας.

Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ας δεσμευτούμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών μας δεσμών. Ας τείνουμε και οι δύο το χέρι για τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και για να δουλέψουμε μαζί σε μια προσπάθεια να αναπτύξουμε περισσότερο τις χώρες μας και να προσφέρουμε μεγαλύτερη οικονομική ευημερία στους λαούς μας.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο