ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, να ξεκινήσουμε από την αυριανή σας περιοδεία στις μειονοτικές περιοχές της Θράκης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή υπουργού Eξωτερικών ύστερα από χρόνια. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σίγουρα δεν είναι η δικιά μου πρώτη επίσκεψη στην Θράκη. Ως Βουλευτής, ως Υπουργός ή ως Δήμαρχος, ως στέλεχος της αντιπολίτευσης ή της κυβέρνησης, είχα την χαρά να επισκεφτώ πολλές φορές την Θράκη. Μια περιφέρεια η οποία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και με την πρόοδο της οποίας ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική αυτοπεποίθησης με πρωτοβουλίες και μέτρα που δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, και συντελούν στη διεύρυνση και ενίσχυση της ισονομίας και ισοπολιτείας για την όλους τους πολίτες στη Θράκη, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η ανάπτυξη της Θράκης, για να καταστεί εντυπωσιακή, όπως έχει τη δυνατότητα να είναι, οφείλει να στηριχθεί σε ολόκληρο το δυναμικό της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να στηριχθεί πάνω απ’ όλα στους ανθρώπους της ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας. Η πολιτική μας αυτή στηρίζεται στην εφαρμογή και το σεβασμό του Συντάγματος της Ελλάδας αλλά και των συμφωνιών της Λωζάνης και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Είναι μια πολιτική την οποία όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1990 και μετά ακολουθούν με συνέπεια. Μια πολιτική αντάξια ενός σύγχρονου, Ευρωπαϊκού κράτους το οποίο τοποθετεί τον πολίτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επίσκεψη πάντως πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρηση φαίνεται να επιθυμεί τη δημιουργία έντασης με τη χώρα μας όσον αφορά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Θράκη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η πολιτική μας δεν ετεροπροσδιορίζεται. Αφορά την ποιότητα ζωής Ελλήνων πολιτών και στοχεύει να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για όλους τους κατοίκους της Θράκης. Άρα λογαριασμό δίνουμε μόνο στους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνησή μας έχει εναρμονίσει πλήρως την πολιτική της με τις απαιτήσεις των καιρών. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της περιφέρειας κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες μας. Με τις πολιτικές της πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση προωθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Μια πολιτική που αναγνωρίζει για όλους τους κατοίκους της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή καταγωγής, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την κοινή και ισχυρή μας ταυτότητα, την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκκρεμότητες πάντως υπάρχουν στην περιοχή. Να σας θυμίσω τη διαχείριση τω βακουφίων, όπου την Τρίτη αποφασίσατε την άρση ορισμένων κωλυμάτων, αλλά και την εκπαίδευση και το ζήτημα της ιθαγένειας. Θα δοθούν λύσεις;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Χαράσσουμε στην Θράκη μια μακροπρόθεσμη πολύπλευρη στρατηγική ανάπτυξης και ευημερίας που σηματοδοτεί μια νέα εποχή, με ουσιαστική προοπτική, για τη περιοχή. Να σας δώσω δύο παραδείγματα. Πρώτον, η κυβέρνηση ολοκληρώνει με ταχύτατους ρυθμούς τα μεγάλα εθνικά έργα που αφορούν στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ό,τι τα τελευταία 103 χλμ. της Εγνατίας οδού, με προϋπολογισμό 455 εκ. Ευρώ, ολοκληρώνονται σ’ ένα χρόνο από σήμερα. Δεύτερον, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ύψους 995 εκ. Ευρώ, με πλήθος έργα και δράσεις, υλοποιείται με εντυπωσιακούς πράγματι ρυθμούς. Την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική επιτροπή έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εκπαίδευσης, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και στηρίζουν την ανάπτυξη της περιοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει αυτό;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτον, προωθείται, με σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η άρση των υποθηκών και των χρεών των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφίων ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η εξαίρεση τους από την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δεύτερον, προχωρεί, με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών,, η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς μουσουλμάνους, μονίμους κατοίκους Ελλάδος. Τρίτον, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας θεσπίζονται 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου. Τέταρτον, υλοποιούμε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης για χιλιάδες ενηλίκους μουσουλμάνους, κυρίως γυναίκες, που παρέχουν εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Τέλος, προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, με νομοσχέδιο, η ανανέωση του σχετικού νόμου του 1091/1980, που θα προβλέπει αιρετές διοικήσεις για τη διαχείριση Βακουφίων και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τα Σκόπια; Η στρατηγική για κατάληξη «σ΄ έναν κοινό τόπο» για το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα χωρίς δυναμικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, όπως ζητούν κάποιοι;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι γεγονός ότι παρά την εντυπωσιακή οικονομική μας παρουσία και την συμβολή μας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα του γειτονικού κράτους, το ζήτημα του ονόματος παραμένει ένα σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις μας. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η παραποίηση της ιστορίας, η προκλητικότητα και οι ανελαστικές θέσεις δεν αποτελούν στοιχεία ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και θα άρει την πιθανότητα να οδηγηθούν σε αδιέξοδα οι ευρω-ατλαντικές προσδοκίες της γειτονικής χώρας. Από ‘κει και πέρα δεν αντιλαμβάνομαι το εννοούν κάποιοι όταν μιλούν για «δυναμικές» κινήσεις. Δεν αναλωνόμαστε σε κοντόφθαλμες θεαματικές κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού και μόνο. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία σοβαρή πολιτική, με σύνεση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων παραμένουν πολλά θέματα ανοικτά. Τι γίνεται με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, όπου όπως φαίνεται οι προτάσεις Αχτισάρι δείχνουν να υιοθετείται ένα «καθεστώς ανεξαρτησίας»;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε» που λέει και ο τραγουδοποιός. Κακά τα ψέματα, οι χειρισμοί στην ευρύτερη περιοχή μας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης ισορροπημένης και κοινά αποδεκτής, που θα εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ευθύς εξ’ αρχής η χώρα μας υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης συναινετικής λύσης, ώστε να εξασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε σαφείς: Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, και της διεθνούς κοινότητας. Για την εξεύρεση όμως βιώσιμης λύσης για το Κοσσυφοπέδιο δε μπορεί να υπάρξουν νικητές ή ηττημένοι. Βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, η ασφάλεια όλων των πολιτών στο Κοσσυφοπεδίου, η εμπέδωση του πολυεθνικού του χαρακτήρα και βεβαίως προστασία όλων των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων. Τέλος επιμένουμε, και θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε, ότι η όποια λύση πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, όπως τουλάχιστον φάνηκε και από τις χαλαρές αντιδράσεις στην επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να μη συγκινείται. Σας προβληματίζει αυτό;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η Ελληνική κοινή γνώμη αντέδρασε μάλλον χαλαρά στο χτύπημα. Έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά, πολύ ακριβά, την τρομοκρατία, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Ας μην γελιόμαστε, κύριε Οικονόμου, η τρομοκρατία μας αφορά όλους. Αγγίζει κάθε Έλληνα πολίτη. Στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και πλήττει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο και αδιάρρηκτο μέτωπο της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην τρομοκρατία. Υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία την οποία οφείλουμε να στηρίζουμε και να διευρύνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στα αμιγώς πολιτικά: Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος έχει κλείσει. Ποια είναι η εκτίμηση σας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ.Παπανδρέου αναζητεί λύσεις στα εσωκομματικά του προβλήματα στην πόλωση και την άρνηση του διαλόγου. Αρνείται το διάλογο και την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος γιατί αδυνατεί το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει ενιαία θέση για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16. Το έλλειμμα πολιτικής και την εσωτερική αδυναμία του προσπαθεί να τα κρύψει μέσα από τέτοιες μικροπολιτικές κινήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί εκτιμούν ότι με δεδομένο πως η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η ίδια τελικά θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση και ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται. Εκλογές το 2008 λοιπόν;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η δύναμη της κυβέρνησης είναι το έργο που παράγει. Είναι η δυναμική που έχει η πολιτική των μεταρρυθμίσεων που προωθεί και δημιουργεί τις συνθήκες σταθερής ανάπτυξης και πρόοδου της χώρας. Η πολιτική μας έχει αποτέλεσμα. Αυτό το αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας και γι΄ αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την αποδοχή, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της πλειοψηφίας. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Με αυτό το κριτήριο πολιτευόμαστε, χωρίς να εμπαίζουμε το λαό, χωρίς να απαξιώνουμε τους θεσμούς και την πολιτική.