Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών εδώ στη Βρέμη συζήτησε διεξοδικά δύο κυρίως θέματα. Το πρώτο ήταν το θέμα του Κοσόβου. Η διαπίστωση είναι καταρχήν ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη. Δηλαδή να έχει μία ενιαία θέση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το Κόσοβο είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση και ως ευρωπαϊκή υπόθεση θα αντιμετωπισθεί και αύριο, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι προϋπόθεση για τη διεθνή νομιμότητα.
Τέλος, η τρίτη παράμετρος ήταν ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβανομένου υπόψη του πνεύματος των θεμιτών ενδιαφερόντων και συμφερόντων τόσο της Πρίστινας όσο και του Βελιγραδίου. Με αυτή τη λογική θα προσέλθουν τα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αυτή ήταν η συζήτηση που έγινε για το θέμα του Κοσόβου.
Ανεξαρτήτως αυτών, η θέση που υποστηρίχθηκε και από την Ελλάδα έτυχε ανταπόκρισης. Ήταν ότι πρέπει να υπάρξει από πλευράς ΕΕ μία πολύ σοβαρή, αξιόπιστη πρόταση προς τη Σερβία. Να υπάρξει στήριξη της Σερβίας και του σερβικού λαού, στην προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Να υπάρξουν ουσιαστικά μηνύματα, πολιτικά και οικονομικά, αλλά και διευκόλυνση στο θέμα της βίζας, έτσι ώστε ο σερβικός λαός να έρθει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, πιο κοντά στην ΕΕ.
Η δεύτερη συζήτηση που έγινε αφορούσε τους 15 Βρετανούς αιχμαλώτους που βρίσκονται στο Ιράν. Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας παρουσίασε το σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι 15 ναύτες του βρετανικού ναυτικού ήταν σε ιρακινά ύδατα, εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία στην περιοχή, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ξέρετε.
Η ΕΕ καλεί το Ιράν να προχωρήσει σε άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων και να τους δώσει τη δυνατότητα να έρθουν ταχύτατα σε επαφή με τις προξενικές τους αρχές. Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε να επισκεφθεί το Ιράν ο κ. Σολάνα, για να παρουσιάσει τις θέσεις της ΕΕ.
Εδώ θέλω να προσθέσω ότι για την Ελλάδα η λέξη αλληλεγγύη αποτελεί για την ΕΕ λέξη-κλειδί. Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει ότι όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, η ΕΕ πρέπει να επιδεικνύει με σταθερότητα και υπεύθυνα την αλληλεγγύη της. Για μας τους Έλληνες η αλληλεγγύη είναι λέξη που καταλαβαίνουμε παρά πολύ καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα συζητηθεί και αύριο το θέμα του Κοσόβου;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Όχι, το θέμα του Κοσόβου για σήμερα έχει κλείσει. Από εκεί και πέρα είμαστε εντός της διαδικασίας, η οποία, κατά την άποψή μας, δεν θα πρέπει να έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι διαβουλεύσεις, που είναι απαραίτητες, με όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως έχω πολλές φορές πει, αναμένουμε τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Σερβίας – διότι μέχρι στιγμής δεν έχει συγκροτηθεί – ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση στην προσπάθειά μας να πετύχουμε μία ενιαία θέση, και της Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αν κατάλαβα καλά, βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ είναι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Καταλάβατε θαυμάσια. Νομίζω ότι είναι σαφές. Αυτή είναι μία θέση που η Ελλάδα, ούτως η άλλως, έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά, τελικώς, αυτή είναι η θέση που θα ακούσετε και από τη γερμανική Προεδρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η ΕΕ υποστηρίζει την πρόταση Αχτισάαρι;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Υπάρχει μία διατύπωση που λέει: «Χαιρετίζουμε όλοι τις προσπάθειες του Προέδρου Αχτισάαρι και αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη σαφήνεια της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών…» Αυτό είναι ένα τμήμα μιας μακράς, πολύ προσεκτικά διατυπωμένης δήλωσης, που θα γίνει από την Προεδρία.»