Συνεντεύξεις

“ΑΛΛΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΠΑΣΑΡΕΛΑ” -ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή, 22 Απρ 2007

Συνέντευξη της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στον Δημήτρη Τσιόδρα

* Πέρα απ’ το θεσμικό πρόβλημα, είπατε κι εσείς ότι, όπου υπάρχουν ευθύνες, θα καταλογιστούν. Οι ευθύνες αγγίζουν και πολιτικά πρόσωπα;

-Ποιους αγγίζουν οι ευθύνες θα αποδειχθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των ανεξάρτητων και εισαγγελικών αρχών, στις οποίες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ανατεθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης. Να το πω σε απλά ελληνικά: Εάν η πολιτική ευθύνη καταλογίζεται για την εσφαλμένη επιλογή ενός ανθρώπου, είναι μία περίπτωση που μπορεί να συμβεί μεταξύ των χιλιάδων προσώπων που καλείται μια κυβέρνηση να τοποθετήσει σε δημόσιους φορείς. Αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη και τέλος. Εάν, όμως, υπάρχει υποψία για άλλου είδους πράξεις, τότε βεβαίως είναι τελείως διαφορετικό το θέμα. Και διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί.

* Πολλά κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία. Συζητείται πολύ το θέμα του ανασχηματισμού. Υπάρχει τέτοιο θέμα, κατά τη γνώμη σας;

-Η πολιτική δεν είναι πασαρέλα. Οι ανασχηματισμοί δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Γίνονται όταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι αποκλειστικά αρμόδιος, έχει λόγους πολιτικής στρατηγικής ή όταν κρίνει ότι η απόδοση κάποιων υπουργών δεν είναι αυτή η οποία επιβάλλεται και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι μπορούν ενδεχομένως να κάνουν καλύτερη δουλειά. Πάντως, δεν γίνονται ως προπέτασμα καπνού για να καλυφθεί ένα πρόβλημα. Αρα, η απάντησή μου είναι «όχι».

* Μπορεί να είναι τέτοια η φθορά ώστε να εμποδίσει τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές;

-Οχι, δεν είναι αυτό το διακύβευμα. Είναι μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, αλλά η Ν.Δ. έχει πολιτική υπεροχή που εδραιώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει. Επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ενοχής και συνενοχής. Η απάντηση της Ν.Δ. πρέπει να είναι πολιτική, άμεση και συγκροτημένη, η οποία θα στηριχθεί σε τρία σαφή μηνύματα προς την κοινωνία: Καμία συγκάλυψη. Πλήρης και απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης, γρήγορα. Διασφάλιση των συντάξεων, γιατί με την πολιτική μας η περιουσία των ταμείων αυτά τα τρία χρόνια αυξήθηκε κατά 42%.

* Η κυβέρνηση δίνει την εικόνα εμφυλίου. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

-Ο τόπος, η κυβέρνηση και η παράταξη δεν πρέπει να μπουν σε κύκλο μιζέριας και εσωστρέφειας. Τελεία και παύλα. Προχωράμε μπροστά. Η δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο μας, στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που προωθούμε. Είναι πολύ πιο σημαντικά όσα έχουν γίνει και δεν μπορεί να σκιασθούν. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε και αυτά να προβάλουμε βγαίνοντας μπροστά με αλληλεγγύη και με επιχειρήματα ουσίας.

* Είχατε πει για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό επικοινωνιακό όργανο.

-Να το ξεκαθαρίσω, διότι πολύ μελάνι χύνεται πάντοτε γι’ αυτά. Δυστυχώς παρερμηνεύονται, γιατί γίνεται προσπάθεια προσωποποίησης των θεμάτων. Αυτό το οποίο είπα είναι το απολύτως αυτονόητο: Η Κυβερνητική Επιτροπή, που συγκροτείται από υπουργούς που σηκώνουν το μεγάλο βάρος, μέσα από ένα σφικτό και άμεσο συντονισμό, μπορεί να λειτουργήσει ως όργανο άμεσης δράσης. Χρειάζεται με αλληλεγγύη, ευθύνη και συμμετοχή τα μέλη της επιτροπής αυτής να συμβάλουν στην κάλυψη όλου του εύρους της κυβερνητικής δράσης. Στηρίζοντας το σύνολο των υπουργών και των στελεχών.

* Αρα, δεν χρειάζεται κάποιο καινούριο όργανο.

-Δεν θέλω να βάλω κανένα «καπέλο» στον κ. Ρουσόπουλο, εάν αυτό με ρωτάτε.

* Η Ν.Δ. πηγαίνει στο συνέδριό της. Σας βρίσκει σύμφωνη η πρόταση να θεσπιστεί ασυμβίβαστο της ιδιότητας κομματικού στελέχους και στελέχους που κατέχει θέση στον κρατικό μηχανισμό;

-Οχι, διαφωνώ. Δεν θεωρώ ότι η συμμετοχή σε ένα κόμμα είναι μεμπτή για ένα πρόσωπο. Δεν μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να ενοχοποιούμε τη συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε στελέχη τα οποία θα μπορούν να διαχειριστούν χρήματα του ελληνικού λαού σε υψηλό επίπεδο, ταυτόχρονα να αμείβονται με μισθούς εξαιρετικά χαμηλούς, βεβαίως να απαιτούμε το αυτονόητο που είναι η σωστή και χρηστή διαχείριση και παράλληλα να υποστηρίζουμε ότι δεν μπορούν να υποστηρίζουν ένα κόμμα. Οι άνθρωποι που επιλέγονται πρέπει για ένα χρονικό διάστημα στη ζωή τους να έχουν αποφασίσει να προσφέρουν στα κοινά. Αυτό που κυριαρχεί σήμερα είναι υποκριτικό. Είναι παραλογισμός και απίστευτος λαϊκισμός.

* Αναμένουμε την απόφαση του κ. Ερντογάν για το αν θα μεταπηδήσει στην προεδρία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή βλέπουμε από την Αγκυρα νέα προβλήματα στο Αιγαίο.

-Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ στις εσωτερικές εξελίξεις σε μια άλλη χώρα. Πάντως, με ανησυχία αλλά και ψυχραιμία και καταγράφουμε, τον τελευταίο καιρό, μια σειρά από πρακτικές της Τουρκίας, οι οποίες είναι αντίθετες στην εκπεφρασμένη επισήμως πολιτική της είτε προς την Ε.Ε. είτε στο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρη ότι καμία προεκλογική δικαιολογία δεν είναι επαρκής για να εξηγήσει πολιτικές οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Μέσα σε αυτά είναι και η συμπεριφορά στο Αιγαίο. Το ότι δεν μιλούμε σε υψηλούς τόνους, δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και δεν ενημερώνουμε και τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ για κινήσεις οι οποίες δημιουργούν προβληματισμό.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο