Συνεντεύξεις

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΣΚΑΙ 100,3»

Δευτέρα, 7 Μάι 2007

Συνέντευξη της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκη

κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας και καλή εβδομάδα βεβαίως.
Όλοι λίγο – πολύ από χθες έχετε γίνει λίγο Γάλλοι νομίζω, έχετε ακούσει πολλές αναλύσεις, κι εδώ στον «ΣΚΑΪ», ενδιαφέρουσες αρκετές φορές, για τις γαλλικές εκλογές, ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να ξέρετε ότι περισσότερο συγκινεί από οποιαδήποτε άλλη χώρα ευρωπαϊκή όλους τους λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία έχει μια ιστορία άλλωστε.
Η επικράτηση βέβαια του Νικολά Σαρκοζί δεν ήταν είδηση, εφόσον επαληθεύτηκαν πλήρως οι δημοσκοπήσεις, και κάτι παραπάνω απ’ ό,τι φαίνεται, και τα exit pols επίσης.
Λοιπόν, τώρα τι θα θέλατε να ακούσετε αυτό το πρωί . Τώρα σε λίγο εδώ από τον «ΣΚΑΪ 100,3» θα ακούσετε την άποψη της Υπουργού Εξωτερικών, της κας Ντόρας Μπακογιάννη γι’ αυτή την εκλογή, τι περιμένει, την ηχογραφήσαμε λίγη ώρα νωρίτερα. Η κα Μπακογιάννη θα μας πει και τι γίνεται, πώς εκτιμάει την κατάσταση στη διπλανή χώρα, στη γειτονική χώρα, στην Τουρκία. Δεν μας έχει πει όμως μόνο αυτά, μας έχει πει ενδιαφέροντα πράγματα και για τις εκλογές. Λοιπόν, αμέσως να πάμε στο πρώτο μέρος αυτής της συνέντευξης για τα εξωτερικά θέματα, να την ακούσετε.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη καλημέρα.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλή σας μέρα.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καλή εβδομάδα.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επίσης.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πλούσια εβδομάδα για τα εξωτερικά μας. Και όχι μόνο βέβαια, και για τα εσωτερικά μας. Για να αρχίσουμε από τα εξωτερικά. Τι λέτε για τα αποτελέσματα εκεί στη Γαλλία; Κινδυνεύει και ο γαλλογερμανικός άξονας; Άκουγα χτες αναλύσεις πολλές από τις τηλεοράσεις. Και η ελληνική τηλεόραση έκανε πολλές αναλύσεις.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε. Πρώτον, όχι, δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει ο γαλλογερμανικός άξονας, πιστεύω ότι οι Γάλλοι ψήφισαν αναμφισβήτητα αλλαγή, ψήφισαν μεταρρυθμίσεις, ψήφισαν ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, απέδειξαν ότι επιστρέφει η πολιτική.
Και για μένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι το μέγεθος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο, έδειξε ότι οι Γάλλοι αντέδρασαν ως συνειδητοί δημοκράτες πολίτες και ότι επιθυμούσαν να εκφράσουν την άποψή τους και όχι να καταγραφεί η οποιαδήποτε αδιαφορία για το πολιτικό γίγνεσθαι.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και επέλεξαν και ένα πρόσωπο που δεν είχε καθόλου στρογγυλό πολιτικό λόγο, έτσι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γι’ αυτό σας είπα, επέλεξαν ένα πρόσωπο ο οποίος είπε τα πράγματα με το όνομα τους όπως εκείνος τα βλέπει.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς βέβαια.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανένας μαζί του, για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Σαρκοζί: για ασάφεια πολιτικού λόγου, ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος.
Εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν είχα πάει και είχα μιλήσει σε μία ημερίδα του Σαρκοζί που μίλησε εκείνος για την άμυνα και εγώ με έναν Γερμανό συνάδελφό μου για την εξωτερική πολιτική, μου έκανε φοβερή εντύπωση η λεπτομέρεια με την οποία παρουσίαζε το πρόγραμμα του της άμυνας. Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν μπορούσε κανείς να του πει ότι δεν πήρε θέση για το τάδε εξοπλιστικό πρόγραμμα ή για το δείνα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Σας λέω τώρα για ένα θέμα το οποίο δεν είναι και ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όχι, σίγουρα όχι. Και επέλεξε να μην γίνεται και αρεστός με αυτά που λέει. Δηλαδή αυτά που είπε για το Μάη του ’68, ξέρετε, ο Μάης του ’68 είναι ένα άβατο για τη Γαλλία. Το να βγαίνεις και να λες ότι: όχι, εγώ είμαι εναντίον και πρέπει να προχωρήσουμε, και όλα αυτά που έλεγε ο Σαρκοζί δεν είναι και εύκολο.
Από την άλλη βέβαια κα Μπακογιάννη, και χθες είχαμε δακρυγόνα στην πλατεία της Βαστίλης -τα μάθατε βέβαια- με τις διαμαρτυρίες εναντίον που έγιναν και υπάρχει και ένα άλλο θέμα, του καταλογίζουν μία πολύ φιλοαμερικανική στάση, τα ξέρετε, τα ακούτε από χθες, έτσι δεν είναι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα ακούω κα Παπαδάκου. Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας Γάλλος Πρόεδρος κινδυνεύει να πάθει την αρρώστια του μεγάλου φιλοαμερικανισμού. Η Γαλλία έχει μία δική της πολιτική ταυτότητα, έχει μία δική της πολιτική ιδιοσυγκρασία.
Η δήλωση του Σαρκοζί ότι βεβαίως είμαστε φίλοι –και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ατλαντιστής ο Σαρκοζί, αλλά όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ- από την άλλη μεριά όμως δεν νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που θα δυσκολευτεί να πει την οποιαδήποτε διαφορετική άποψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αν αυτό πιστεύει. Αυτό το οποίο πιστεύει το λέει καθαρά.
Και νομίζω ότι αυτό είναι ίσως η μεγάλη διαφορά ξέρετε. Έχετε κουραστεί ο κόσμος -να μην πω: έχει βαρεθεί ο κόσμος- από τον άνευρο πολιτικό λόγο ο οποίος στρογγυλεύει τα πάντα και ο οποίος περίπου ή προσπαθεί να είναι αρεστός στο σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και άρα τελικώς να ακυρώνει το περιεχόμενο της πολιτικής, διότι τελικώς εκεί οδηγούμαστε.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι. Έχει μία θέση βέβαια που είναι αντίθετη από αυτήν που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλάω για την Τουρκία, για τη θέση του ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν μπορεί να φτάσουν στη Μικρά Ασία, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον έχω ακούσει πολλές φορές να το λέει. Τι λέτε γι’ αυτή τη θέση του;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ έχω συζητήσει με τον Σαρκοζί πάρα πολλές φορές το θέμα αυτό. Το έχω συζητήσει και φέτος το καλοκαίρι.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ενδιαφέρον μας. Για πείτε μας.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα έχει διαφορετική άποψη γι’ αυτό το θέμα.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Βεβαίως. Γι’ αυτό το λέω.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και του την έχω πολλές φορές πει. Και του έχω πει ότι κατά την άποψη τη δική μας, εάν ποτέ ήταν εφικτό –δυστυχώς δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα τα μηνύματα- αλλά εάν ποτέ ήταν εφικτό η Τουρκία να είναι μία ευρωπαϊκή δημοκρατία με όλες τις προϋποθέσεις, τα προαπαιτούμενα και τα κριτήρια που μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία θεωρεί ως αυτονόητα, τότε για την ευρύτερη συνοχή της περιοχής της δικιάς μας και της σταθερότητας θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσε μακροπρόθεσμα κάποιος να δει την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκεί ο Ζαρκοζί έχει τελείως διαφορετική άποψη. Βεβαίως δεν είναι η άποψή του μόνο τα σύνορα, που ακούγονται εύκολα, νομίζω ότι ο βασικότερος προβληματισμός του είναι η διαφορετική ταυτότητα την οποία βλέπει. Που και πολλοί, και άλλοι μέσα στην Ευρώπη βλέπουν.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και θρησκευτική υποθέτω, έτσι δεν είναι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι – ναι. Κοιτάξτε, νομίζω ότι επισήμως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι κλαμπ θρησκευτικό. Και δεν μπορεί και να είναι κλαμπ θρησκευτικό, είναι κλαμπ αρχών και αξιών. Διότι αν ποτέ παρασυρθούμε στη λογική του θρησκευτικού κλαμπ, τι θα πούμε στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ευρώπης; Ότι είναι παρίες της Ένωσης; Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό ως λογική.
Αλλά εν πάση περιπτώσει θα αποτελέσει μια απαρχή μιας καινούριας συζήτησης μέσα στην Ένωση. Δεν θα είναι για αύριο αυτή η κουβέντα. Και όσοι σκέφτονται ότι αυτό θα τεθεί στο τραπέζι με το καλημέρα σας, νομίζω ότι έχουν άδικο. Οι εξελίξεις θα δείξουν προς τα πού θα πάει τελικώς αυτή η προσπάθεια, το πότε θα κριθεί, διότι κι αυτό είναι, με τι είδους σύνδεση θα προτείνει η Γαλλία ότι πρέπει να υπάρξει, τι είναι αυτή η μεσογειακή ένωση την οποία προτείνει.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είναι ένα βήμα στην ειδική σχέση; Άκουγα κάποιες εκτιμήσεις τέτοιες, δηλαδή ότι η εκλογή Σαρκοζί ας πούμε…
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αναμφισβήτητα είναι ένα βήμα στην ειδική σχέση. Αλλά αν είναι ένα βήμα σε ειδική σχέση, για μας τους Έλληνες είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε τι είδους ειδική σχέση είναι αυτή.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εννοούμε της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να καταλάβει και ο κόσμος τι λέμε με την κα Μπακογιάννη. Γι’ αυτή την ειδική σχέση μιλάμε, έτσι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι – ναι, Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάμε. Και το ερώτημα είναι, μία τέτοια ειδική σχέση κατά την άποψή μας δεν είναι προς όφελός μας, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Εν πάση περιπτώσει, αν αυτό είναι δεδομένο και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα επ’ αυτού, το ερώτημα είναι το περιεχόμενο της ειδικής σχέσης τι θα είναι. Δεν μπορεί αν είναι ένα περιεχόμενο ειδικής σχέσης βασισμένο μόνο στην οικονομία και στην άμυνα παραδείγματος χάρη, πρέπει να έχει και την πολιτική του παράμετρο.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, είναι μια άλλη συζήτηση, που γίνεται και στη διπλανή χώρα τώρα, την Τουρκία, τη γείτονα χώρα. Να ρωτήσω κάτι.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Και βλέπετε οι αντιδράσεις της Τουρκίας ήταν εξαιρετικά αρνητικές. Ή τουλάχιστον αυτές που έχουμε μέχρι σήμερα το πρωί. Διότι νιώθουν ότι μπαίνουν καινούριες παράμετροι.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Νιώθουν ότι έχουν έναν εχθρό κα Μπακογιάννη -για να είμαστε ειλικρινείς τώρα, έτσι;- στην κουβέντα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή στη διαδικασία, αυτή είναι η αλήθεια. Έναν που έχει σοβαρές ενστάσεις και είναι μια ισχυρή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι δεν είναι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, βεβαίως, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αυτό θα το δούμε τώρα στη διαδρομή κα Παπαδάκου, νομίζω ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι. Έχουμε ακούσει τις εξελίξεις, και το Σαββατοκύριακο έχουν καλυφθεί από τα δελτία ειδήσεων κλπ.
Ποια θα ήταν η επιθυμία της Υπουργού Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη διπλανή χώρα;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε. Η επιθυμία μου είναι, και η επιθυμία μας…
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Της κυβέρνησης, εντάξει. Αλλά τώρα μιλάω σε σας, γι’ αυτό.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, αλίμονο. Εννοώ ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν μία επιθυμία: Να προχωρήσει σωστά και αταλάντευτα η δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία, να γίνει σεβαστή απ’ όλους και ταυτόχρονα να έχουμε μία σταθερή δημοκρατική Τουρκία στα σύνορά μας εμείς και ως συνομιλητή η Ευρώπη.ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πρωί της Δευτέρας λοιπόν, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών, στον «ΣΚΑΪ 100,3» για όλα τα εξωτερικά θέματα. Ακούσατε το πρώτο μέρος. Και όχι μόνο σας είπα, όχι όμως μόνο γι’ αυτά, αλλά και για τα εσωτερικά, για εκλογές, μας μιλάει τώρα στη συνέχεια, για τον Βύρωνα Πολύδωρα, για το ξέσπασμά του στη Βουλή πώς το ερμηνεύει εκείνη, και για τα ομόλογα όμως, το θέμα που ταλανίζει την κυβέρνηση και την επικαιρότητα τους δύο τελευταίους μήνες, πώς το εκτιμάει εκείνη. Και νομίζω ότι κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το χρόνο των εκλογών.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πάμε και λίγο στα εσωτερικά. Έχετε βεβαίως ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Χθες είχαμε τον Υπουργό Οικονομίας να λέει ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μακρά προεκλογική περίοδο, σήμερα βέβαια έχουμε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, να λέει ότι: όχι, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Εσάς σας έχουν τώρα καταλογίσει στον κατάλογο των Υπουργών που προτείνετε εκλογές για τον Ιούνιο, τέλη Ιουνίου. Είναι έτσι κα Μπακογιάννη;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με έχετε ακούσει ποτέ να λέω τέτοιο πράγμα;
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όχι, ποτέ. Αλλά τα έχετε δει τα δημοσιεύματα. Έτσι δεν είναι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, από την ώρα πλέον που αρχίζει μια σεναριολογία δεν προλαβαίνει κανείς να στέκεται σε όλα τα δημοσιεύματα. Εμένα η άποψή μου είναι ότι πράγματι ένα κλίμα πόλωσης το οποίο το βλέπω να κατασκευάζεται δεν βοηθά την όλη πολιτική κατάσταση. Από κει και πέρα έχω πει –και το είπα και δημόσια στην Κέρκυρα- ότι αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πάρει ο Πρωθυπουργός και ότι σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα και όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, είναι θετικά, χωρίς όμως με κανένα τρόπο αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι. Βέβαια η χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε δείχνει ότι μειώνεται ακόμα πιο πολύ η ψαλίδα. 1,2% δείχνει, την έχετε βεβαίως δει, έτσι; Φαίνεται ότι η υπόθεση των ομολόγων, για την οποία εσείς έχετε μιλήσει για συλλογική ευθύνη κα Μπακογιάννη, έτσι δεν είναι; η υπόθεση των ομολόγων έχει στοιχίσει στην εικόνα της κυβέρνησής σας. Τι λέτε; Τι έφταιξε σ’ αυτό; Τι φταίει;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ό,τι έχει στοιχίζει, μα είναι μια πραγματικότης κα Παπαδάκου.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, το γιατί λέω, το γιατί σας ρωτάω.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι είναι ένα πρόβλημα η υπόθεση των ομολόγων, αναμφισβήτητο πρόβλημα. Το ερώτημα είναι, πώς εντοπίζεται. Εγώ εντοπίζω ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα και μία πολύ συγκεκριμένη αδυναμία, όπως και όλη η κυβέρνηση, σε μία συγκεκριμένη διαδρομή ενός ομολόγου, που αναμφισβήτητα έχει υπάρξει ένα θέμα το οποίο χρήζει σε βάθος διερεύνησης. Δηλαδή δεν πιστεύω εγώ ότι μπορεί να έχει κάνει αυτή τη διαδρομή το ομόλογο αθώα, για να μη μασάω τα λόγια μου.
Αυτό όμως δε σημαίνει από την άλλη μεριά ότι αυτή η εντύπωση που δίνεται στον ελληνικό λαό, ότι κινδυνεύουν τα χρήματα των ταμείων, ότι κινδυνεύουν οι συντάξεις τους, ότι παρουσιάζονται και ενοχοποιούνται και δαιμονοποιούνται κάθε ομόλογο το οποίο κυκλοφορεί, ότι υπάρχουν όλα αυτά τα θέματα, δεν είναι αλήθεια.
Άρα χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν να ξεκαθαριστεί, να αποδοθούν οι ευθύνες για το συγκεκριμένο, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και όπου κι αν βρίσκονται, και να κλείσει αυτή η υπόθεση. Διότι δημιουργεί μία ανασφάλεια στον κόσμο η οποία, ξέρετε, εδώ πέρα είναι πολύ σύνθετες οικονομικές δραστηριότητες αυτές και οι μη οικονομολόγοι από μας δυσκολεύονται καμιά φορά να καταλάβουν … το ομόλογο.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καλά, χρειαζόμαστε φροντιστήριο όλοι, το ξέρετε. Και όποιος είναι υπεύθυνος το κάνει και το φροντιστήριο, δεν βγαίνει να πει, έτσι δεν είναι; πράγματα τα οποία… Λοιπόν, είναι μια σύνθετη διαδικασία όπως λέτε.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί σκιά απάνω της. Και αναμφισβήτητα είναι ένα πρόβλημα. Το ερώτημα λοιπόν το οποίο τίθεται στην Ελλάδα είναι: Ναι, έχουμε ένα πρόβλημα διαχρονικό διαφθοράς, το πατάσσουμε κάθε φορά που το ανακαλύπτουμε, ή το κρύβουμε και το κουκουλώνουμε κάτω από το χαλί; Η απάντηση η δική μας είναι ότι το πατάσσουμε όπου το βρίσκουμε.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εγώ καταλαβαίνω από αυτά που λέτε κα Μπακογιάννη, γιατί μιλάτε έτσι με λόγο ευθύ, ότι εσείς δεν πιστεύετε ότι ήταν ανίδεοι κάποιοι Πρόεδροι Ταμείων, όπως χαρακτηρίστηκαν από άλλο συνάδελφό σας. Πιστεύετε ότι κάποιοι τη μη αθώα αυτή διαδρομή του ομολόγου, του συγκεκριμένου, το οποίο είναι και το επίμαχο, την εκμεταλλεύτηκαν. Αυτό καταλαβαίνω.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βέβαια, βεβαίως. Μα γι’ αυτό και ψάχνουμε.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Με το αζημίωτο εννοώ. Έτσι δεν είναι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βέβαια. Γι’ αυτό ψάχνουν και ο κ. Ζορμπάς και οι Εισαγγελείς, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τρεις διαφορετικές αρχές ψάχνουν να βρουν ποια είναι η αλήθεια. Και οι τρεις παρακινήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση. Γιατί παρακινήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση; Γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει στο φως την οποιαδήποτε τέτοιου είδους αδυναμία υπάρχει κα Παπαδάκου. Και αυτό πρέπει να κάνουμε.
Εγώ δεν είπα ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Θα ξέρουν όμως όλοι οι επίδοξοι επίορκοι ότι θα τιμωρηθούν.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι. Είδα ένα σχόλιό σας ότι η πολιτική δεν είναι πασαρέλα και οι ανασχηματισμοί δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Έτσι δεν είπατε; Σχολιάζοντας αυτή τη χθεσινή δημοσκόπηση, ότι το 62,8% των ερωτηθέντων ζητά ανασχηματισμό. Τι λέτε γι’ αυτό;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό που είπα.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ισχύω αυτό που είπατε, βεβαίως, ναι. Θέλω να μας το εξηγήσετε. Τι εννοείτε ότι η πολιτική…
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, θέλω να πω κάτι πάρα πολύ απλό κα Παπαδάκου. Είμαστε σε έναν προεκλογικό χρόνο, έτσι; Οποτεδήποτε κι γίνουν εκλογές, έχουμε μπει στον προεκλογικό χρόνο. Δεν κάνει κανένας σοβαρός Πρωθυπουργός ανασχηματισμό για επικοινωνιακούς λόγους για να γράφουν τρεις μέρες οι εφημερίδες.
Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον Πρωθυπουργό είναι η απόδοση του έργου. Η απόδοση του έργου μιας κυβέρνησης, το οποίο θα κριθεί συνολικά από το λαό. Ο λαός θα μας κρίνει, και θα μας κρίνει πακέτο. Δηλαδή θα πει: αυτή η κυβέρνηση είναι καλή ή δεν είναι καλή. Και ανάλογα, θα μας εμπιστευτεί ή δεν θα μας εμπιστευτεί.
Δεν έχει λοιπόν νόημα αυτή τη στιγμή να κουβεντιάζουμε σε επίπεδο επικοινωνιακό, αλλά σε επίπεδο ουσιαστικά πολιτικό, τι θα αποδώσουν οι πολιτικές μας. Τι αποδίδουν οι πολιτικές μας, πώς δίνουμε λογαριασμό. Διότι λογαριασμό θα δώσουμε κα Παπαδάκου στον υπέρτατο κριτή μας, που είναι ο λαός.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και όλοι οι πολιτικοί άλλωστε αυτό κάνετε.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Αυτή είναι μια διαφορά μεταξύ της δημοσιογραφίας και της πολιτικής.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και οι δημοσιογράφοι δίνουν λογαριασμό κα Μπακογιάννη, μην το λέτε. Κι εμείς κρινόμαστε.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι. Δύο ημερομηνίες κυκλοφορούν, ξέρετε, Ιούνιος και Σεπτέμβριος.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ τώρα δεν πρόκειται να μπω στη λογική αυτή, γιατί δεν ξέρω.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Αν σας ρωτούσαν σήμερα, τι θα λέγατε εσείς; Ιούνιο ή Σεπτέμβριο;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε θα έλεγα τίποτα, γιατί δεν είναι δικό μου θέμα.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Θα είχατε όμως μια άποψη, έτσι δεν είναι;
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κα Παπαδάκου, και αν την έχω, θα μου επιτρέψετε να την πω στον Πρωθυπουργό.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Προτιμάτε να την πείτε στον Πρωθυπουργό, ωραία.
Λοιπόν, κα Μπακογιάννη, να σας ρωτήσω μια τελευταία ερώτηση. Τι γνώμη έχετε για το κ. Βύρωνα Πολύδωρα; Είχαμε ένα ξέσπασμα πάλι την Παρασκευή και αυτό δημιούργησε κάποιους τριγμούς εκεί.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Βύρων Πολύδωρας είναι ένας άνθρωπος με έναν ιδιαίτερα ευθύ χαρακτήρα. Ένας άνθρωπος συναισθηματικός και ανοιχτός. Η δύναμη του Βύρωνα του Πολύδωρα τόσα χρόνια, και στην επικοινωνία, ήταν ακριβώς ότι ποτέ δεν έκρυβε αυτά τα οποία αισθανόταν εκείνη την ώρα.
Και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι κυρία Παπαδάκου. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν συναισθήματα, νιώθουν πιέσεις. Το βέβαιον είναι ότι δεν εννοούσε ποτέ ο Βύρων Πολύδωρας ότι κάνει αγγαρεία με την έννοια που προσπαθούν να του δώσουν την εντύπωση αυτή.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, γιατί μίλησε για ποινή ξέρετε, οπότε…
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι – ναι. Το είπε με τον ποιητικό του λόγο.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είναι λυρικός ο κ. Πολύδωρας.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι, το ξέρει και όλος ο κόσμος.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Αλήθεια είναι αυτό, ναι.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μην προσπαθούμε τώρα να ανακαλύψουμε ότι χθες γνωρίσαμε τον Βύρωνα τον Πολύδωρα. Δεν ξέρουμε ότι μιλάει ποιητικά όλα τα χρόνια της ζωής του; Αυτό που εννοούσε είναι ότι δεν είναι κολλημένος στην υπουργική καρέκλα. Προς τιμήν του είναι.
κ. Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Λοιπόν, κα Μπακογιάννη να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσαστε μαζί μας αυτό το πρωί.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ’στε καλά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο