Νεα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ Κ. ABDALLAH

Τετάρτη, 2 Μάι 2007



Δηλώσεις της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του ΥΠΕΞ της Τυνησίας κ. Abdallah



κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας. Με πολύ χαρά υποδέχτηκα σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Αθήνα, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας τον κ. Αμπνταλλά. Στις συνομιλίες μας προχωρήσαμε σε μια ευρύτατη και ιδιαίτερα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Ταυτόχρονα εξετάσαμε τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο με πολύ μεγάλη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση του κ. Αμπτάλλα να επισκεφθώ το ταχύτερο δυνατό την Τυνησία.
Επαναβεβαιώσαμε το άριστο κλίμα των διμερών μας σχέσεων και τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Τονίσαμε το μεγάλο ενδιαφέρον μας να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία αυτή τόσο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, αλλά φυσικά και στο διμερές επίπεδο. Τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας μας είναι μεγάλα και οι προοπτικές πολύ ενθαρρυντικές.
Ένα ακόμα θέμα που μας απασχόλησε είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό και στηρίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που ενισχύει μία ακόμα πιο ουσιαστική προσέγγιση. Η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία αποτελεί ένα κεφάλαιο ιδιαίτερης σημασίας για τις σχέσεις μας.
Υπενθυμίζω με την ευκαιρία αυτή την προσεχή τακτική Υπουργική Σύνοδο του Μεσογειακού Φόρουμ υπό την Ελληνική Προεδρία στο Ρέθυμνο τον προσεχή Ιούνιο, με συμμετοχή βεβαίως και της Τυνησίας.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Υπουργό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία. Η δε εμπειρία της Τυνησίας είναι εξαιρετικά πολύτιμη στον τομέα αυτό.
Καλωσορίζω και πάλι τον κ. Υπουργό στην Αθήνα, ευχόμενη αυτό να είναι άλλο ένα βήμα στις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας, ένα βήμα το οποίο θα το ακολουθήσουν πολλά άλλα.
Θα επισκεφθεί ο κ. Φώλιας τη Τυνησία μέσα στις επόμενες 15 μέρες για να υπογράψει μία συγκεκριμένη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας. Και θα συνεχίσουμε και με τις επισκέψεις αυτές, ώστε να εμπεδώσουμε σε όλους τους τομείς την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματικότερη συνεργασία μας.
κ. A. ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ: Θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και αισθάνομαι πολύ μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα, μια πόλη με τόσο μεγάλο κύρος. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη συνάδελφο και φίλη μου κα Μπακογιάννη.
Πριν από λίγο είχα την εξαιρετική τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια. Είχα την μεγάλη χαρά και την εξαιρετική τιμή να μπορέσω να μεταφέρω στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ένα μήνυμα φιλίας και εξαιρετικής εκτίμησης, τόσο για το πρόσωπό του, όσο και για όλο τον ελληνικό λαό, εκ μέρους του Προέδρου της Τυνησίας του κ. Μπεν Αλί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε πολύ μεγάλη κατανόηση και εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τυνησία. Εκτίμησα ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με πολύ μεγάλη αντικειμενικότητα και έκανε αναλύσεις με πολύ μεγάλο βάθος, όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή μας.
Θα ήθελα να σας πω ότι με την ομόλογό μου κα Μπακογιάννη είχαμε μια συνομιλία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πάρα πολύ αποδοτική. Συνομιλία η οποία μας δίνει πάρα πολύ μεγάλες ελπίδες ότι θα καταφέρουμε πραγματικά να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανάμεσα στις χώρες μας, σχέσεις παλαιές και φιλικές, χωρίς ίχνος προβλήματος διαχρονικά.
Πιστεύουμε ότι αυτές οι σχέσεις τώρα θα μπουν σε μία νέα φάση και θα δοθεί νέα ώθηση. Και αυτό βεβαίως προς όφελος και των δύο κρατών όσον αφορά τη διμερή συνεργασία. Επίσης όπως είπε και η κα Μπακογιάννη, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις όσον αφορά τη συνεργασία της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως γνωρίζετε η Τυνησία υπήρξε η πρώτη απ’ τις νότιες χώρες η οποία υπέγραψε συμφωνία συνδέσεως με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και από 1.1.2008 η Τυνησία θα ενταχθεί στη ζώνη ελευθέρων ανταλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα ονομάζεται Ευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει σαφώς στην Τυνησία να επωφεληθεί τα μέγιστα απ’ αυτή τη συνεργασία. Αυτό επιθυμούμε βεβαίως.
Και ελπίζουμε να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών των λαών μας όσον αφορά τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσον αφορά τη συνεργασία με χώρες εταίρους και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η φίλη χώρα Ελλάδα. Γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία είναι πολυμερής συνεργασία, δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις διμερείς συνεργασίες, ιδιαίτερα δε με χώρες που είναι πολύ κοντά σε εμάς και που αισθανόμαστε ως φίλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα φυσικά. Θεωρούμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και βεβαίως πάντα με ένα πνεύμα φιλίας και σεβασμού.
Προσκάλεσα την Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τυνησία και μου υπενθύμισε ότι γνωρίζει την χώρα μου, πράγμα για το οποίο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος. Δεδομένου ότι είναι παρών εδώ ο Τύπος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Τύνιδα απέχει μόνο 1 ώρα και 50 λεπτά από την Αθήνα με αεροπλάνο και θεωρώ ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν τουριστικές ανταλλαγές στο μέλλον, δεδομένου ότι υπάρχει τόσο μεγάλη εγγύτητα.
Επίσης δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανταγωνισμός σε τουριστικό επίπεδο ανάμεσα στην Τυνησία και στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό, ξεχωριστό και μοναδικό, δηλαδή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ελληνική τουριστική προσφορά καμία άλλη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έξω απ’ τη σημερινή ατζέντα πιθανότατα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποια εκτίμηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία, αν σας προβληματίζουν, εάν θεωρείτε ότι μπορεί να μας φέρουν βήματα πίσω στις ελληνοτουρκικές ή τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν περιμένετε από εμένα να σχολιάσω ως Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών τις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα. Τις παρακολουθούμε από πολύ κοντά και με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μου. Ευχόμαστε να έχουμε στα σύνορά μας μία σταθερή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο στην πόλη του Σαρμ-ελ-Σέιχ θα ξεκινήσουν δύο μεγάλα συνέδρια για το Ιράκ. Θα ήθελα να ξέρω σε ποιο επίπεδο θα έχει συμμετοχή η Τυνησία και στους δυο σας, πώς βλέπετε τα αποτελέσματα των Συνεδρίων.
κ. A. ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ: Η Τυνησία δε θα συμμετάσχει σε αυτή τη διάσκεψη, η οποία όπως γνωρίζετε αφορά τις γειτονικές χώρες σε σχέση με το Ιράκ και είναι ένα θέμα το οποίο αφορά μόνο το Ιράκ. Υπάρχει μια άλλη διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχει η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η κα Κοντολίζα Ράις και με συμμετοχή τεσσάρων αραβικών κρατών, τα οποία κράτη είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε σχέση με αυτή τη διάσκεψη πρέπει να σας πω ότι είχε ήδη γίνει μια πρώτη συνάντηση περίπου πριν από ένα μήνα και με συμμετοχή των ΗΠΑ φυσικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο λόγος για τον οποίο θα συμμετέχουν μόνο τέσσερα αραβικά κράτη και οι ΗΠΑ, είναι ότι θα συζητηθούν κυρίως τεχνικά θέματα.
Όσον αφορά τη διάσκεψη της Αιγύπτου, απ’ όσο γνωρίζουμε στο μέλλον θα προσκληθούν και άλλες αραβικές χώρες, περίπου 3 χώρες ακόμη. Και θεωρούμε ότι η διάσκεψη αυτή θα λάβει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του Ριάντ.
κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως σας είπε ο κ. Υπουργός υπάρχουν δύο διασκέψεις οι οποίες γίνονται στο Σαρμ-ελ-Σέιχ. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη μία όπως οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μας εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός ο κ. Στυλιανίδης.
Είναι μία διάσκεψη η οποία αφορά την ανοικοδόμηση του Ιράκ και η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μερική διαγραφή, δηλαδή περίπου το 80% των χρεών που έχει το Ιράκ προς τη χώρα μας, στην προσπάθεια στήριξης αυτού του εξαιρετικά ταλαιπωρημένου ιρακινού λαού.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο