Στο Κάιρο βρίσκεται η ΥΠΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Στην Αίγυπτο βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιώντας επίσκεψη εργασίας στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο από τις 4 ως τις 6 Ιουνίου 2007. Η Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή τη Δευτέρα από τον Πατριάρχη Θεόδωρο και πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της ελληνικής κοινότητας της πόλης, ενώ το βράδυ εγκαινίασε έκθεση αφιερωμένη στη μεγάλη ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη, που οργανώνεται στη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό της κ. Aboul Gheit και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Amr Moussa, με τον οποίο θα υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία των δύο πλευρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Κατά τη συνάντησή της με τον Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
« Μακαριώτατε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για αυτή την καταπληκτική υποδοχή. Προσωπικά είναι διπλή η χαρά, διότι βλέπω αυτό το καταπληκτικό κτίριο τελειωμένο και με την δική σας προσωπική σφραγίδα. Και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό το Πατριαρχείο, που είναι ένας Φάρος της Ορθοδοξίας από τους πιο σημαντικούς, να έχει πλέον αυτή την θέση που είναι αντάξια του. Θέλω Μακαριώτατε να σας συγχαρώ για το ποιμαντικό και για το πνευματικό σας έργο και κυρίως για το ιεραποστολικό σας έργο. Και δεν το λέω αυτό διότι γνωρίζω από κοντά, ότι μας συνδέουν και οι υπόλοιποι κρητικοί δεσμοί εσάς και εμένα, αλλά γνωρίζω πολύ καλά την αγάπη σας για αυτόν τον Ναό και τις προσπάθειες τις οποίες έχετε κάνει για αυτόν τον Ναό της Αφρικής και πιστεύω Μακαριώτατε ότι το μέλλον είναι η Αφρική. Ένα μέλλον το οποίο εσείς θα έχετε αντιληφθεί και κινείσθε προς αυτήν την κατεύθυνση και δίνετε ελπίδες σε αυτούς τους λαούς, οι οποίοι τόσο πολύ έχουν ανάγκη, έχουν εσάς, έχουν την ορθοδοξία, έχουν την θρησκεία.
Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους του Πρωθυπουργού, αλλά και ολόκληρης της Κυβερνήσεως, ότι η Κυβέρνηση θα είναι κοντά σας και θα σας στηρίξει, με όποιον τρόπο μπορεί, όσο μπορούμε περισσότερο. Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας, ξέρουμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή, έχουμε απόλυτη συνείδηση της σημασίας του Πατριαρχείου και της δικής σας προσωπικής προσφοράς και θέλω να είστε βέβαιος ότι έχουμε πολλά προβλήματα ακόμη, τα οποία θα τα αντιμετωπίσουμε, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε Μακαριώτατε από κοινού. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά».
Στην συνέχεια η κα Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη και επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπο Κατσιμπρή, καθώς και με άλλους εκπροσώπους της ομογένειας. Στην ομιλία της κατά την διάρκεια της συνάντησης της με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρείας η κα Υπουργός ανέφερε τα εξής :
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε, στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην πόλη των Πατέρων της Εκκλησίας, στην πόλη των μεγάλων ευεργετών του έθνους, στην πόλη του Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια. Είχα την ευκαιρία να σας επισκεφθώ προ διετίας, τότε ως Δήμαρχος Αθηναίων, ξαναέρχομαι τώρα ως Υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας από την Αλεξάνδρεια, την επίσημη επίσκεψη μου στην φίλη χώρα της Αιγύπτου, με την οποία οι σχέσεις μας, όπως ξέρετε, είναι άριστες, ειδικά δε τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μια σταθερή ανοδική πορεία.
Γνωρίζω ότι η ομογένεια έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, έχω επίσης- πιστεύω-καλή γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, αλλά και των υπηρεσιών που συνεχίζετε να προσφέρετε στην παροικία: με τα Σχολεία, με το Γηροκομείο, με το συσσίτιο των απόρων, την πρόνοια, τις δυνατότητες για αύξηση και πολιτισμική έξαρση. Θέλω λοιπόν, για άλλη μια φορά, εκ μέρους της Ελλάδας εκ μέρους της πατρίδας, να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά την ομογένεια της Αλεξάνδρειας, ώστε να συνεχίσει να δίνει το παρόν σε αυτή την γειτονική και φιλική χώρα.
Ειδικά κε Πρόεδρε, όπως είπατε, όσον αφορά στην διάσωση των ιστορικών κτιρίων του Ελληνικού Τετραγώνου, το Υπουργείο Εξωτερικών τηρεί και θα τηρήσει την δέσμευσή του να χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα το έργο αυτό. Παρά τις αναμφισβήτητες σημειωθείσες καθυστερήσεις, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες στα τρία πρώτα κτίρια.
Η παροικία σας εδώ άλλωστε είναι σημαντική και για ένα επιπρόσθετο λόγο : είστε η πρώτη γραμμή στήριξης του Θρόνου του Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, το οποίο σήμερα γνωρίζει μια νέα περίοδο προόδου και δημιουργίας, με έργο και προσφορά σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω θερμά για όλη την υποδοχή που μου κάνατε, να σας συγχαρώ από το βάθος της καρδιάς μου για το έργο το οποίο επιτελείτε, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων, που είναι πίσω στην πατρίδα και να συγχαρώ και τον Πρόεδρο του ΣΑΕ, ο οποίος είναι Πρόεδρος σήμερα ολόκληρου του ομογενειακού Ελληνισμού, αλλά κατάγεται από εδώ την Μεγάλη Αλεξάνδρεια. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ».
Το βράδυ της Δευτέρας η κα Υπουργός επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, όπου εγκαινίασε επισήμως την αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη έκθεση, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της UNESCO, του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας. Στην τελετή των εγκαινίων η κα Υπουργός ανέφερε:
« Για μένα είναι διπλή χαρά, πρώτον γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψω στην Αλεξάνδρεια και να ξαναδώ αυτή την μοναδική Βιβλιοθήκη και δεύτερον διότι θεώρησα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μια καταπληκτική σκέψη να εγκαινιάσουμε εδώ αυτή την έκθεση της Μελίνας Μερκούρη, της Μεγάλης Ελληνίδας, της Μεγάλης Ηθοποιού, της Μεγάλης Πολιτικού. Η Μελίνα τίμησε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα τίμησε την Μελίνα.
Εγώ είχα την τύχη να την γνωρίσω κατά την διάρκεια των δύσκολων χρόνων, κατά την διάρκεια της εξορίας στο Παρίσι, κατά την διάρκεια των αγώνων κατά της δικτατορίας. Την εποχή που πάλευε για την ελευθερία και την δημοκρατία στην Ελλάδα, μαζί με πάρα πολλούς Έλληνες. Την γνώρισα και μετά ως Υπουργός Πολιτισμού, γιατί είχα την τύχη να παραλάβω το Υπουργείο Πολιτισμού από την Μελίνα και να εκτιμήσω το έργο, το οποίο είχε κάνει ως Υπουργός Πολιτισμού, στο οποίο αναφέρθηκαν νωρίτερα και η κα Δασκαλάκη αλλά και ο κ. Μερκούρης.
Η Μελίνα είναι πράγματι ένας μύθος και είναι διπλή χαρά για όλους εμάς που ήλθαμε από την Ελλάδα, ότι μπορούμε σήμερα εδώ να παρουσιάσουμε μια έκθεση με αφίσες από την Μελίνα, που μάζεψε και συνέλλεξε ο Γιώργος Πηλιχός με πολλή επιμελημένη δουλειά, την οποία έχει κάνει εδώ και καιρό και η οποία αναδεικνύει ακριβώς αυτή η έκθεση, τις πολλές πτυχές της Μελίνας, της Μελίνας ως ηθοποιού, της Μελίνας που αναγνωρίσθηκε από ολόκληρο τον κόσμο. Κυρίες και Κύριοι ξέρω ότι ανυπομονείτε να τελειώσουμε για να δείτε την έκθεση. Ούτως ή άλλως οι καλύτεροι πρεσβευτές για την Μελίνα είναι οι αφίσες τις οποίες θα δείτε, που είναι η ίδια η Μελίνα και ο εαυτός της. Καλή επιτυχία στην έκθεση».