Συνέντευξη στους Γιώργο Καπόπουλο και Φαίη Καραβίτη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα αυτό που χαρακτηρίζεται ως επιστροφή στο ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν θα μπούμε σε ψυχροπολεμική λογική. Θα ήταν μεγάλο λάθος να ξεκινήσει μία νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Μακροχρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συνεργάτες και σύμμαχοι. Έχουμε διαφορές, αλλά οι μακροχρόνιοι στόχοι είναι κοινοί, όπως κοινές άλλωστε είναι και οι προκλήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ρωσία ωστόσο ερμηνεύει ως εχθρική κίνηση την εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων. Τι απαντάτε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήμαστε από εκείνες τις πρώτες χώρες που υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί στο θεσμικό πλαίσιο του διαλόγου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής προεδρίας και των πιο πολλών κρατών μελών. Υπάρχει η ρητή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η αντιπυραυλική ζώνη δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας. Πρέπει οι τεχνοκράτες και οι ειδικοί των πυραύλων, μέσα σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, να κάνουν την αποτίμηση των πιθανών κινδύνων. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η πρόταση του Προέδρου Πούτιν στη σύνοδο των G8. Από την ώρα που η εκπεφρασμένη βούληση είναι ξεκάθαρη, ότι η ζώνη δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, δεν πρέπει να φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να ξεκαθαρίσει το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαρκοζί πρότεινε την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Είναι πρόσχημα για να αποκλειστεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την συνεργασία των μεσογειακών κρατών και θεωρεί την ιδέα προς την σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να είναι καλά προετοιμασμένη, να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής για όλους από την αρχή. Όσο για την Τουρκία, ο κ. Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι δεν σχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο. Εμείς πάντως πιστεύουμε – και νομίζω ότι σε αυτό είμαστε σύμφωνοι και στα δύο μεγάλα κόμματα -, ότι αν η Τουρκία συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να έχει το δικαίωμα πλήρους ένταξης στην Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Σύντομα ο ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασίσει για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. Περιμένετε βέτο της Ρωσίας;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν αποκλείεται να μην υπάρξει ομοφωνία. Από τη μία μεριά υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση και από την άλλη η ανάγκη για ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν θα θέτει σε κίνδυνο το διεθνές δίκαιο και δεν θα αμφισβητεί βασικές αρχές. Αν δεν υπάρξει απόφαση, μπαίνουμε σε μακρά περίοδο μεγάλων δυσκολιών και οποιεσδήποτε μονομερείς κινήσεις ενέχουν μεγάλους κινδύνους. Είναι απαραίτητη μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσος χρόνος και αν χρειάζεται. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να έχουμε σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε κάθε περίπτωση η ταπείνωση της Σερβίας δεν μπορεί να είναι λύση. Έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι η ταπείνωση λαών αποτελεί εξαιρετικά κακό προηγούμενο για το οποιοδήποτε αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Διακρίνετε κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει μια κινητικότητα στην Ευρώπη, αλλά δεν πιστεύω ότι θα εκδηλωθούν άμεσα σοβαρές πρωτοβουλίες. Όλοι περιμένουν τις τουρκικές και τις κυπριακές εκλογές. Ενδεχομένως μετά θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο τοποθετώ στο 2008.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού βρίσκεται η κατάσταση με τα Σκόπια, μετά και την επίσκεψη του Νίκολας Μπερνς; Σας έθεσε πράγματι χρονικό όριο και σας προέτρεψε για απευθείας διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν τίθενται τέτοιου είδους θέματα. Υπάρχει η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του κ. Νίμιτς. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή ονομασία, καθώς η τωρινή είναι προσωρινή. Χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει αντίστοιχη βούληση, ώστε να λυθεί με κοινά αποδεκτό τρόπο το ζήτημα αυτό, που επηρεάζει την περιφερειακή συνεργασία, τις διμερείς μας σχέσεις και την ευρω-ατλαντική πορεία του γειτονικού κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόλις επιστρέψατε από την Μ. Ανατολή. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην περιοχή. Σε όλες τις περιοχές που επισκέφθηκα, στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, είχαμε χρήσιμες και ειλικρινείς συνομιλίες. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως ένας αξιόπιστος και ειλικρινής συνομιλητής, που μπορεί να έχει θετική συμβολή στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η κατάσταση, ιδιαίτερα στα Παλαιστινιακά εδάφη, είναι πολύ δύσκολη και εξαιρετικά σύνθετη. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο μας προβληματίζουν. Είναι αναγκαίο όλοι μας να μην φεισθούμε προσπαθειών ώστε να κλείσει ο φαύλος κύκλος της βίας και – με πνεύμα μετριοπάθειας, συνεργασίας και διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς – να γίνουν ουσιαστικά βήματα ώστε να επικρατήσει η σταθερότητα και η ειρήνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς φτάσαμε στην ακύρωση της άρσης της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από την Ιορδανία;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η απόφαση της Ιορδανίας, αποτελεί αναμφίβολα μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, την οποία φυσικά καλωσορίζει η Ελλάδα. Επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που επηρεάζεται και από την πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Έγινε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και είχε μια σημαντική επιτυχία. Πετύχαμε να εκτονώσουμε την κατάσταση που πήγε να δημιουργηθεί και επιστρέψαμε στην ομαλότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι το Πατριαρχείο, αυτοδιοίκητο και ανεξάρτητο, θα συνεχίσει ανεμπόδιστα να εκπληρώνει την τόσο σημαντική αποστολή του προς όφελος όλου του ποιμνίου του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς επηρεάζουν τα εξωτερικά θέματα την εσωτερική πολιτική;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όσον αφορά τη στρατηγική , – παρά τις όποιες διαφορές στην τακτική -υπάρχει συμφωνία . Κακά τα ψέματα εάν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής διολισθήσουν σε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, βλάπτεται η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε θα επιτρέψει στον εαυτό της να εκμεταλλευτεί τα θέματα αυτά για οποιασδήποτε μορφής λαϊκισμό ή να τα χρησιμοποιήσει προεκλογικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αντιμετωπίζετε τότε τους υψηλούς τόνους από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία ορισμένων πολιτικών. Η εξωτερική πολιτική της χώρας όμως ασκείται από τους θεσμικά εντεταλμένους φορείς που έχουν την ευθύνη της άσκησής της.