ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάσαμε πριν από λίγο εδώ στη Βηρυτό και το πρώτο πράγμα που μάθαμε ήταν η τρομοκρατική επίθεση, που αποδεικνύει πόσο πράγματι τεταμένη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση εδώ στη Βηρυτό, αλλά και γενικότερα στην περιοχή.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρέπει να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε πολλούς νεκρούς, το βουλευτή της συμπολίτευσης, ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να συμβάλουν στο να κρατηθεί η κυβέρνηση και η δημοκρατία στο Λίβανο.
Η κατάσταση είναι πράγματι πάρα πολύ τεταμένη και πάρα πολύ δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος της δικής μου παρουσία εδώ. θα έχω αύριο επαφές με το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων του Λιβάνου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την Ελλάδα, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση άλλης μίας έντασης η οποία φοβούμαι ότι προδιαγράφεται για την ευρύτερη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μια θετική ενέργεια θα δημιουργήσει ένα ντόμινο θετικών ενεργειών. Αλλά υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά. Ακόμα πιστεύετε ότι μια ενέργεια θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μία ενέργεια σίγουρα δε θα φέρει την ειρήνη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής σχετίζονται το ένα με το άλλο. Η πρόταση την οποία και εμείς κάνουμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε, είναι να υπάρξουν κάποια μικρά βήματα, τα οποία θα είναι όμως σημαντικά για την κοινή γνώμη όλων των λαών.
Μικρά βήματα τα οποία όμως θα είναι πολύ σημαντικά π.χ. για τους Παλαιστινίους. Είναι πολύ σημαντικό για τους Παλαιστινίους να δοθούν πίσω τα χρήματα τα οποία έχει κρατήσει το Ισραήλ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μπορέσουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους να ξαναγυρίσουν πίσω στην Παλαιστίνη. Είναι σημαντικό για το Ισραήλ να επιστραφεί ο στρατιώτης ο οποίος είναι υπό κράτηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι, το έχω πει πάρα πολλές φορές, με έχετε ακούσει να το λέω, πρέπει να είναι πολύ περισσότερο παρούσα από ότι ήταν μέχρι τώρα. Μας θέλουν στην περιοχή, επιθυμούν να παίξουμε ρόλο, μας εμπιστεύονται, όπως πέρσι από εδώ απ’ το Λίβανο τα ελληνικά καράβια ήταν τα πρώτα που πήρανε τους ανθρώπους. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε όσο μπορούμε, γιατί βεβαίως θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε, στην επίλυση των προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε περισσότερο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη μετά απ’ όλα όσα είδατε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαι πάρα πολύ ανήσυχη. Είμαι πάρα πολύ ανήσυχη διότι τα πράγματα δεν είναι καλά και νομίζω ότι αυτό είναι μία κοινή εκτίμηση όλων, απ’ τον Πρόεδρο Μουμπάρακ με τον οποίο ξεκίνησα αυτή την μακριά περιοδεία, μέχρι τους τελευταίους συνομιλητές μου στην Ιορδανία, στη Συρία, στην Παλαιστίνη. Δεν υπάρχει αισιοδοξία στην περιοχή.
Η καρδιά του προβλήματος της Μέσης Ανατολής είναι το Παλαιστινιακό, σε αυτή την ουσία του παλαιστινιακού πρέπει πραγματικά να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ενώ βρίσκεται εν μέσω αυτών των διενέξεων και επηρεάζεται απ’ αυτές τις καταστάσεις, υπήρχε μια θετική εξέλιξη. Πόσο δύσκολες ήταν αυτές οι διαβουλεύσεις για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό ήταν το καλό νέο της περιοδείας, διότι ομολογώ ότι τα άλλα ήταν άκρως ανησυχητικά. Αλλά το καλό νέο ήταν ότι μετά από επίμονες προσπάθειες και πολλές διαβουλεύσεις οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, προχώρησε και είχα τη χαρά σήμερα να μου το αναγγείλει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας ότι η Ιορδανία ξανά αναγνωρίζει το Πατριαρχείο.
Για μας είναι πολύ σημαντικό. Ο σεβασμός βεβαίως στην ανεξαρτησία και στο αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου είναι δεδομένος, αλλά η Ελλάδα έχει έναν δυνατότατο συναισθηματικό δεσμό με αυτό τον πανάρχαιο θεσμό. Για μας τα προσκυνήματα είναι στην ψυχή του ελληνικού λαού.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να αναγνωριστεί το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε ο Πατριάρχης και η Αγιοταφική Κοινότητα να μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρήσουν στο έργο τους, που είναι βεβαίως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο ορθόδοξο πλήρωμα, το οποίο είναι αραβικό, ιορδανικό, ελληνικό, παλαιστινιακό και το οποίο έχει στηρίξει όλες του τις ελπίδες στο Πατριαρχείο.