Με την ΥΠΕΞ κα Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στην Αθήνα η ΥΠΕΞ της Κύπρου κα Ερατώ Μαρκουλλή στην πρώτη της επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων της. Κατά τις συνομιλίες τους οι δύο Υπουργοί έκαναν μια ανασκόπηση της κατάστασης και εκτίμησαν τις προοπτικές που διαγράφονται, μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων τουρκικών εκλογών, για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με έμφαση στις πτυχές εκείνες που αφορούν στην υποχρέωσή της ως υποψήφιας, για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβεβαιώθηκε η κοινή προσπάθεια που έχει ως αμετακίνητο στρατηγικό στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου.
Ειδικότερα, η κα Μπακογιάννη σημείωσε «ότι θα πρέπει να περιμένουμε απτά δείγματα και ενέργειες της νέας τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα» ενώ, αναφερόμενη στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του περασμένου χρόνου και την εκκίνηση της διαδικασίας Γκαμπάρι, είπε ότι «βρισκόμαστε σε στασιμότητα με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία ακολούθησε και φαίνεται ότι εξακολουθεί ν’ ακολουθεί παρελκυστική πολιτική προφάσεων και υπαναχωρήσεων της τελευταίας στιγμής».
Ακολουθούν οι δηλώσεις:
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλωσορίζω στην Αθήνα την κα Ερατώ Μαρκουλλή, Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη της αυτή επίσκεψη με τη νέα ιδιότητά της, και της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
Η κα Μαρκουλλή βεβαίως είναι μια πολύ έμπειρη διπλωμάτης, αλλά οι ευχές για καλή επιτυχία πάντα χρειάζονται, όταν τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σύνθετα και δύσκολα, όπως το Κυπριακό σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση της κατάστασης και εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται μετά τις πρόσφατες τουρκικές εκλογές. Το γεγονός ότι στην Τουρκία θα υπάρχει μια σταθερή και με μεγάλη δημοκρατική νομιμοποίηση κυβέρνηση, είναι κατ’ αρχήν θετικό. Σε αυτή την πρώτη εκτίμηση, συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις, αναφέρθηκε στη βούλησή του να παραμείνει η Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία και στο δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που αυτή η πορεία προϋποθέτει.
Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε απτά δείγματα και ενέργειες της νέας τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό ισχύει και όσον αφορά στο Κυπριακό.
Γνωρίζετε ότι όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του περασμένου χρόνου και την εκκίνηση της διαδικασίας Γκαμπάρι, βρισκόμαστε σε στασιμότητα με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία ακολούθησε και φαίνεται ότι εξακολουθεί ν’ ακολουθεί παρελκυστική πολιτική προφάσεων και υπαναχωρήσεων της τελευταίας στιγμής.
Αυτό ισχύει και για την έλλειψη ανταπόκρισης του κ. Ταλάτ στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με θέμα ακριβώς την αναζήτηση εξόδου από τη σημερινή αντιπαραγωγική στασιμότητα.
Συζητήσαμε και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με έμφαση στις πτυχές εκείνες που αφορούν στην υποχρέωσή της ως υποψήφιας, για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την κα Μαρκουλλή, επιβεβαιώσαμε τη διαρκή και στενή συνεργασία και το συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας, στην κοινή προσπάθεια που έχει ως αμετακίνητο στρατηγικό της στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς την παρουσία κατοχικών δυνάμεων, θα μπορούν ν’ απολαμβάνουν τα αγαθά της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αγαπητή Ερατώ, με μεγάλη χαρά και πάλι σε καλωσορίζω στην Αθήνα.
Ε. ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ: Ευχαριστώ πολύ κα Υπουργέ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, Ντόρα. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η χαρά μου που αυτό το πρώτο μου ταξίδι από τότε που ανέλαβα το δύσκολο αυτό έργο που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πρώτο μου ταξίδι -όπως πάντα βέβαια γίνεται παραδοσιακά- είναι στην Ελλάδα, για ν’ ανταλλάξουμε απόψεις, να επιβεβαιώσουμε ξανά τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που δένουν τις δυο μας χώρες και να συζητήσουμε θέματα που είναι σημαντικά για την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα.
Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, συμφωνώ απόλυτα με όσα έχετε πει. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η ανάδειξη του εθνικιστικού κόμματος, του κ. Μπαχτσελί στο Κοινοβούλιο. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια πολύ αρνητική παράδοση όσον αφορά και τα εθνικά θέματα γενικότερα, αλλά και ιδιαίτερα για το Κυπριακό.
Σίγουρα η ανάδειξη του κ. Ερντογάν ως του μεγαλύτερου κόμματος και με μεγάλη αύξηση των ποσοστών του είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην Τουρκία και για τη διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής.
Όμως αυτό που θα μετρήσει θα είναι κατά πόσο θα επιτύχει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σ’ αυτό τον δύσκολο αγώνα για μείωση του ρόλου του στρατού στην όλη πολιτική διαδικασία της Τουρκίας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, για τη μέχρι σήμερα αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και βέβαια σ’ αυτό πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η τουρκική κυβέρνηση -η Τουρκία σαν σύνολο-, ελπίζουμε ότι με την ανάδειξη του Πρωθυπουργού τώρα, του κ. Ερντογάν, θα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και θα έχουμε μια πιο εποικοδομητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ούτως ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία Γκαμπάρι, που είναι και η μόνη διαδικασία που βρίσκεται στο τραπέζι και η οποία εάν εφαρμοστεί όπως πρέπει να εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στην προετοιμασία μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας που ελπίζουμε να οδηγήσει και σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση βέβαια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου και στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μου από αυτή την επίσκεψη. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά και σίγουρα οι στενές μας σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ μας, αλλά και των δυο Υπουργείων μας που είναι πάρα πολύ στενή, θα συνεχιστεί για το καλό και των δυο χωρών μας, αλλά και της περιοχής μας γενικότερα.