Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή, 1 Ιούλ 2007

Συνέντευξη στο Δημήτρη Τσιόδρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ βρίσκεται λίγες μέρες πριν από το Συνέδριό της. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει καμιά νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία, όπου η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε, δεν υπάρχουν μεγάλα οργανωτικά ζητήματα στο προσκήνιο. Αυτό το συνέδριο, δεν είναι ένα συνέδριο το οποίο θα ασχοληθεί πολύ, με τα οργανωτικά θέματα. Όμως παρέχει μια πολιτική ευκαιρία να είναι η αφετηρία για να συγκροτηθεί η καινούργια πολιτική ατζέντα. Το πρωτεύον για μένα είναι ποιες λύσεις, ποιες προτάσεις, ποιες επιλογές διεξόδου έχουμε για τα μεγάλα θέματα της νέας εποχής. Να χαράξουμε τη στρατηγική για το μέλλον, για τις επόμενες δεκαετίες της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε αυτό έχει γίνει. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει κάποια καινούργια πολιτική πρόταση.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν καινούργια θέματα που ανοίγουν για πρώτη φορά. Για παράδειγμα σας αναφέρω το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, που αποτελεί πλέον ουσιαστικό κομμάτι της πολιτικής ατζέντας του μέλλοντος. Οι εξελίξεις γενούν μια νέα γενιά κοινωνικών ανισοτήτων που σχετίζονται με τη διάχυση της γνώσης, με τη δυνατότητα πρόσβασης στις οικονομίες των δικτύων, με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με την αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού με τη θεαματική αύξηση των μεγαλυτέρων ηλικιών καθιστούν τις ισχύουσες ρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης ανεπαρκείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για τις κοινωνικές ανισότητες. Εκτός από τη διαπίστωση του ότι υπάρχουν, χρειάζονται και πολιτικές προκειμένου να μειωθούν. Εκεί, πέρα από κάποιες εξαγγελίες, δεν έχει προταθεί ολοκληρωμένη πολιτική.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτή η πολιτική, πρέπει να κατατεθεί στο τραπέζι. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι μέχρι τώρα η πολιτική προσπάθεια είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες του παρελθόντος, όπως να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, για να βρεθεί στην ίδια θέση αφετηρίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα που αυτό επετεύχθη, έφτασε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά: Να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε, να αναζητήσουμε όσο μπορούμε πιο ανοιχτά τις νέες λύσεις για το αύριο. Να αναρωτηθούμε, για παράδειγμα, μπορούμε να συνεχίσουμε μία λογική επιδοματικής πολιτικής; Ή αντιθέτως ήρθε ο καιρός να ξεκαθαρίσουμε για ποιους λέμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να έχουν κοινωνικό μέρισμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα δοθεί αυτό το μέρισμα;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
:
Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις που πρέπει να δούμε: Μία κατηγορία πολιτών που έχουν ανάγκη αναμφισβήτητα πρέπει να τύχει επιδόματος. Για να είναι όμως αυτό το επίδομα πραγματικά αξιοπρεπές, δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικό. Πρέπει να είναι εξειδικευμένο. Να απευθύνεται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Είναι πολύτεκνος ο Μητσοτάκης. Είναι πολύτεκνος και ένας βιομήχανος. Είναι πολύτεκνη όμως και η μάνα που δουλεύει με τα έξι παιδιά στην Ευρυτανία. Δεν μπορούν να έχουν το ίδιο επίδομα. Από εκεί και πέρα έχουμε μια ομάδα συνταξιούχων που δεν μπορούν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, έχουν ουσιαστική αδυναμία να συμμετέχουν στη σημερινή κοινωνία και πρέπει να τους δοθεί κάποιο κοινωνικό επίδομα. Υπάρχει μια άλλη κατηγορία για την οποία πρέπει να ρίξουμε το βάρος να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας, να έχει εισόδημα και ενεργό κοινωνική συμμετοχή. Σας δίνω κάποιες περιπτώσεις στο κεφάλαιο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της φτώχειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτά πρέπει να έρθουν στο επίκεντρο του δημόσιου προβληματισμού, στο επίκεντρο της πολιτικής. Πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα και τα προβλήματα που γεννιούνται και να μιλήσουμε και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με όρους μέλλοντος. Πέρα από το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την εύκολη πολιτικάντικη αντίληψη. Να απαντήσουμε στο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής σήμερα, μιλώντας καθαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το χρόνο των εκλογών. Συζητείται ο Σεπτέμβριος, ο Μάρτιος… Εννέα μήνες δεν είναι πολλοί για προεκλογική περίοδο, αν πάμε το Μάρτιο;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
:
Είναι πολλοί, ναι. Κατά τη γνώμη μου η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τόσο μακριά. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες με την πρόωρη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου. Επειδή δε, έχουν ασκήσει για 20 χρόνια την κυβερνητική εξουσία, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κόστος έχει αυτή η κατάσταση. Παρά ταύτα, εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάμε σε μία μακριά προεκλογική περίοδο, η οποία το μόνο πράγμα το οποίο θα κάνει, είναι να αυξήσει το λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:
Άρα εκλογές αρχές φθινοπώρου.
Απ. Δεν θα το αποφασίσω εγώ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Να ξαναπάμε στα ζητήματα του Συνεδρίου. Θα δώσετε γραμμή για εκλογή δικών σας στην Κεντρική Επιτροπή;
Απ.Στη Νέα Δημοκρατία όπως σας είπα έχουμε ξεπεράσει πια, αυτή τη λογική. Εγώ τουλάχιστον ήμουν εκεί, πάρα πολλά χρόνια και έχω κάνει πολλά συνέδρια, μετρώντας δυνάμεις, “οι δικοί σου”, “οι δικοί μου”, “οι άλλοι”. Ο στόχος σήμερα πρέπει να είναι, το στελεχιακό δυναμικό να είναι το καλύτερο δυνατό. Και να αναδειχθεί μέσα από λογικές ενότητας, συνεργασίας και σύμπραξης. Με αυτή τη λογική θα κινηθώ και όχι με τις λογικές του χθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διαχωρισμός Ντορικοί – Καραμανλικοί υφίσταται;
Απ. Καθόλου, δεν υπάρχουν αυτά πλέον.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Προξενεί εντύπωση ότι έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση σχετικά με την διαδοχή στη ΝΔ. Και τα ονόματα τα οποία πρωταγωνιστούν σε αυτή τη συζήτηση είναι το δικό σας και του κ. Αβραμόπουλου. Πως κρίνετε αυτή τη συζήτηση;
Απ. Γελοία. Τη θεωρώ τελείως γελοία. Τη θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται καμιά φορά πολλές λέξεις για να γεμίσουν μία εφημερίδα, αλλά με μία ηγεσία της ΝΔ η οποία έχει πετύχει εκτός όλων των άλλων, εσωτερική νηνεμία ύστερα από πολλά χρόνια, για έναν άνθρωπο παραταξιακό σαν και εμένα, είναι τουλάχιστον άστοχη αυτή η συζήτηση και ενδεχομένως προέρχεται από ανθρώπους αρκετά αφελείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το θέμα δεν εφευρίσκεται από τους δημοσιογράφους. Οι εφημερίδες αναπαράγουν γεγονότα ή κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
:
Καμία κίνηση δε γίνεται. Τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια βλέπετε να είναι τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
:
Στο άμεσο μέλλον δεν βλέπω συγκεκριμένα βήματα. Κάποια στιγμή προς το τέλος του χρόνου πιθανώς να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία Νίμιτς. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή και δεν μασάμε τα λόγια μας. Έχω πει ξεκάθαρα ότι η καινούργια κυβέρνηση των Σκοπίων έχει κάνει κινήσεις οι οποίες δεν βοηθούν την προσπάθεια αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης. Είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων και προς το συμφέρον της Ελλάδας, αυτή η υπόθεση να κλείσει. Και εμείς δε θα στερηθούμε του πολιτικού θάρρους το οποίο είναι επιβεβλημένο. Αυτό όμως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, διότι δεν θα δεχθούμε και ποτέ την ταπείνωση της χώρας. Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Αυτό, λοιπόν, οδηγεί σε κοινά αποδεκτή λύση. Οδηγεί δηλαδή σε συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Τουρκία βλέπετε κινήσεις προς την Ελλάδα μετά τις εκλογές;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βλέπω ότι ανοίγει πάντοτε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις χώρες, όταν οι κυβερνήσεις τους έχουν νωπή λαϊκή εντολή και είναι ισχυρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ο καλύτερος χρόνος για να γίνει συζήτηση είναι μετά τις δικες μας εκλογές.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
:
Νομίζω ότι ένα πολύ καλό παράθυρο ευκαιρίας είναι το 2008.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο