ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … για να του ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα 16 Σεπτεμβρίου. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη νέα πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την Αττική. Δεκάδες σπίτια έγιναν στάχτη από την Πεντέλη ως την Πολιτεία.
Καλησπερίζουμε αμέσως τον Παύλο Τσίμα, τον Μανόλη Καψή, τη Μαρία Σπυράκη. Έχουμε συνδεθεί με δύο από τα πύρινα μέτωπα, τον Γιώργο Σαραντάκο στα Μελίσσια και τον Ιάσονα Πιπίνη στο Διόνυσο, εκεί είναι σε εξέλιξη η φωτιά.
Να καλησπερίσουμε επίσης την Υπουργό Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι μαζί μας στο κεντρικό στούντιο του MEGA.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας κυρία Υπουργέ.
Και τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργό, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Μαρία, θέλω να ξεκινήσουμε με σένα και με το ρεπορτάζ της τελευταίας στιγμής για τις πρόωρες εκλογές που έρχονται.
Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Στη 1:00 το μεσημέρι έχει οριστεί Νίκο, αύριο το μεσημέρι, το ραντεβού του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια. Στις 8:00 ακριβώς έχει ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα γίνουν δηλώσεις από την πλευρά του Υπουργού Επικρατείας του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου.
Τι θα πει ο κ. Καραμανλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Θα του ζητήσει να διαλυθεί η Βουλή και να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών με αιτία την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αλλά και των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός και στο συνταγματικό επίπεδο, στη συνταγματική αναθεώρηση, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Καραμανλής θα προβάλλει και το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Όλα αυτά θα συγκροτήσουν την πλατφόρμα για τη διενέργεια των εκλογών. Η διάλυση της Βουλής αναμένεται να γίνει αύριο.
Στο τραπέζι έπεσε και η ημερομηνία της 9ης Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή των εκλογών, κρίθηκε όμως ιδιαιτέρως εσπευσμένη και όπως όλα δείχνουν, όπως λένε οι πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τους Υπουργούς, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στις 16 Σεπτεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λες επικρατέστερο Μαρία γιατί με βάση τον εκλογικό νόμο αν διαλυθεί αύριο η Βουλή προλαβαίνουν να γίνουν εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου.
Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το διάστημα των 22 ημερών που προβλέπεται υπάρχει, συμπληρώνεται.
Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Ακριβώς Νίκο. Πρέπει να μεσολαβήσουν 22 ημέρες από την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή και μέχρι την ημέρα που θα πάμε στις κάλπες. Έξω η ημέρα που θα πάμε στις κάλπες. Αυτό προβλέπει η εκλογική νομοθεσία.
Οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά οι πληροφορίες δείχνουν προς τις 16 Σεπτεμβρίου. Και βεβαίως αυτό σημαίνει ότι συμπιέζεται ο πολιτικός χρόνος που θα έχουμε μπροστά μας για να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, ας κρατήσουμε αυτά Μαρία ως εισαγωγή, υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο. Θα δούμε στη συνέχεια και δηλώσεις του Θόδωρου Ρουσόπουλου ζωντανά από το Μέγαρο Μαξίμου, τι λέει η Χαριλάου Τρικούπη επίσης ζωντανά.
Θέλω όμως τώρα, πριν πάμε στην κα Μπακογιάννη, στον κ. Λοβέρδο και στο μέτωπο των πυρκαγιών, να ζητήσω ένα σχόλιο από τον Παύλο. Γιατί Παύλο μοιάζουν όλα να γίνονται πολύ βιαστικά. Την επομένη του Δεκαπενταύγουστου και ενώ καίγεται η μισή Αθήνα, πάμε σε εκλογές, και αυτό ανακοινώνεται σήμερα.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Νίκο, είναι θετικό ότι επιτέλους αυτό το παιχνίδι της κολοκυθιάς με όλες τις Κυριακές του φθινοπώρου, επιτέλους τελειώνει. Ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές. Η παράταση αυτού του παιχνιδιού κολοκυθιάς κινδύνευε να μετατρέψει την εκλογική διαδικασία σε φάρσα.
Είναι επίσης θετικό το ότι γρήγορα, πολύ γρήγορα θα εκκαθαριστεί και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία έχει οδηγήσει σε θα έλεγα βαριά αδράνεια και την κυβερνητική αλλά και την κρατική μηχανή.
Δεν είναι θετικό το ότι θα έχουμε εκλογές χωρίς προεκλογική περίοδο στην πραγματικότητα και αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα. Θα έχουμε εκλογές χωρίς να γίνει στ’ αλήθεια δημόσιος διάλογος, χωρίς να γίνει δημόσια αντιπαράθεση, χωρίς να υπάρξει χρόνος ώστε να τεθεί ατζέντα εκλογών και οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν έχοντας ακούσει όλες τις πλευρές και τα προγράμματά τους.
Και φυσικά δεν είναι θετικό –και γι’ αυτό προβλημάτισε και την κυβέρνηση αν έπρεπε να το κάνει σήμερα- το ότι την ημέρα που στην Αθήνα ξέσπασε η χειρότερη πυρκαγιά που θυμάμαι εγώ, από την άποψη της διακινδύνευσης ανθρώπινης ζωής και ανθρώπινων περιουσιών, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αδιαφορεί για την καταστροφή και να παίζει το παιχνίδι των εκλογών. Ουδέν καλόν αμιγές κακού.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν παίζει κανείς με τις εκλογές κύριε Τσίμα, επιτρέψτε μου να πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, προτείνω να απαντήσετε στον Παύλο και συνολικά, αφού δούμε το ρεπορτάζ για το τι συνέβη σήμερα στην Πεντέλη. Γιατί η καταστροφή είναι τρομακτική, είναι η μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων δεκαετιών. Έχουμε δεκάδες καμένα σπίτια, περιουσίες που χάθηκαν, από την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, την Πολιτεία, το Κεφαλάρι, πυκνοκατοικημένες περιοχές, έφθασε ως τα σπίτια τα φωτιά και είναι δριμύ το κατηγορώ των κατοίκων για ολιγωρία της Πυροσβεστικής. Χρησιμοποιώ κα Μπακογιάννη την επιεικέστερη λέξη.
Να δούμε λοιπόν το ρεπορτάζ και αμέσως θα σας ζητήσω, και από σας κύριε Λοβέρδο, ένα πρώτο σχόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε λοιπόν κυρίες και κύριοι το Θόδωρο Ρουσόπουλο, ανακοίνωσε τις εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου.
Και θέλω αμέσως να έρθουμε σε σας κα Μπακογιάννη. Διακόπτουμε λόγω των εξελίξεων τη μετάδοση του ρεπορτάζ για τις φωτιές, θα το δούμε ολοκληρωμένο στη συνέχεια.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Μα νομίζω ότι ακριβώς αυτό ήθελε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Την ώρα που θα παίζαν τα βίντεο, τα ρεπορτάζ από την τεράστια καταστροφή σήμερα στην Πεντέλη, ακριβώς εκείνη τη στιγμή να διακόψει το βίντεο και να ασχοληθούμε με την πολιτική, να ασχοληθούμε με την εκλογική αναμέτρηση, αντί να ασχοληθούμε με την τεράστια καταστροφή και για την για άλλη μια φορά ανίκανη Πυροσβεστική Υπηρεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο, αν μου επιτρέπετε κα Μπακογιάννη πριν απαντήσετε…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας επιτρέπω όσο θέλετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας μεταφέρω και στην εικόνα που υπάρχει. Θα δούμε στη συνέχεια του δελτίου –θα το δείτε μαζί μας, είστε εδώ μαζί μας- θα δούμε καταγγελίες ανθρώπων ότι υπήρχε ένα πυροσβεστικό όχημα επί τρεις ώρες. Και αυτό έμεινε από νερό. Και κρατώ στα χέρια μου μία ανακοίνωση κα Μπακογιάννη, που λέει –είναι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- ότι για σήμερα 16/8 είναι υψηλότατος ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά. Και υπήρχε σε όλη την Πεντέλη ένα πυροσβεστικό που έμεινε από νερό. Και έπρεπε σήμερα, που κάηκαν 100 σπίτια, να πάμε σε εκλογές βιαστικά σαν κάτι να κυνηγάει την κυβέρνηση. Τι είναι αυτό που την κυνηγάει κυρία Μπακογιάννη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μου επιτρέπετε, γιατί έχετε πει πολλά, να προσπαθήσω λίγο να οριοθετήσω τα πράγματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε όλο το χρόνο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Πεντέλη και στα Μελίσσια και στα Βριλήσσια και στο Κεφαλάρι είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά το έχω ζήσει, έχω δει τις φλόγες να φτάνουν στο σπίτι μου, ξέρω λοιπόν πώς νιώθει ένας άνθρωπος ο οποίος βλέπει γύρω από το σπίτι του να υπάρχουν φωτιές. Δεν καήκαν 100 σπίτια που λέτε, πριν από λίγο είχαμε και την αναφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κατηγορείται για άλλη μια φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, άκουσα κι εγώ ανθρώπους οι οποίοι λέγαν και κοιτούσανε με απόγνωση τον ουρανό, πού είναι τα ελικόπτερα.
Η πραγματικότητα είναι –και την άκουσα να τη λένε οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής- ότι δεν είχαν τη δυνατότητα ασφαλώς να πετάξουν τα ελικόπτερα, γιατί αν ο μη γένοιτο κάτι συνέβαινε… Βεβαίως όπως καταλαβαίνετε με τόσο αέρα και με τόσους στρόβιλους που υπήρχαν στην περιοχή δεν είχαν τη δυνατότητα να σηκώσουν παρά αργότερα, και αυτό ήταν ένα μειονέκτημα και δούλεψε εις βάρος της όλης προσπάθειας της πυρόσβεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … αμφιβολία, μιλήστε με τον κ. Κασίμη τον Υφυπουργό –θα τον δούμε σε ένα βίντεο- ο ίδιος προσπαθούσε να συντονίσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις που δεν υπήρχαν. Το βλέπουμε στην εικόνα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Ο κάθε ένας κύριε Στραβελάκη ο οποίος βρίσκεται μέσα στη φωτιά και βλέπει τη φωτιά να καίει γύρω – γύρω του την περιοχή του και ένα δάσος το οποίο με πόνο ψυχής το βλέπει κανένας, φέτος ήταν ένα τρομερά δύσκολο καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι το οποίο στοίχισε σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη χιλιάδες στρέμματα.
Είχα σήμερα το μεσημέρι τον κ. Μορατίνος και τον είχα τραπέζι, και μου διηγιόταν με απόγνωση την κατάσταση που έγινε στην Τενερίφα, πώς καήκανε και χρειάστηκε να εκκενώσουν 10.000 ανθρώπους, διότι ένας, ένας δασοπυροσβέστης αποφάσισε να βάλει φωτιά διότι φοβόταν ότι θα απολυθεί.
Λοιπόν, είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Εγώ είμαι έτοιμη να κάνουμε ανά πάσα στιγμή και την κριτική αλλά και την αυτοκριτική μας να δούμε αν υπήρξαν αδυναμίες. Η ουσία είναι ότι την ώρα της μάχης είναι πάρα πολύ αχάριστο να ακούς έναν άνθρωπο ο οποίος να δίνει τη μάχη και συνεχώς να πυροβολείται από πίσω. Τώρα να πάω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αντίλογος, δεν σας τον λέω τώρα, γιατί δεν θέλω τώρα να το συζητήσουμε αυτό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι – ναι, εντάξει. Μια στιγμή απλώς να μιλήσω όμως…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κύριο θέμα τώρα είναι γιατί σήμερα, γιατί βιαστικά η προκήρυξη των εκλογών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι – ναι, να μιλήσω και για τις εκλογές, να μιλήσω και για τις εκλογές, γιατί άκουσα τον κ. Καψή να λέει ότι ο κ. Ρουσόπουλος επέλεξε να ανακοινώσει τις εκλογές λόγω της φωτιάς. Δυστυχώς για μας κύριε Καψή υπήρχαν πάρα πολλές φωτιές εφέτος, όπως ξέρετε μπήκανε πάνω από 400 φωτιές στην Ελλάδα, είχαμε ένα πρόβλημα όλο το καλοκαίρι. Νομίζω ότι αδικούμε εαυτούς με αυτού του είδους τις λογικές. Η πραγματικότητα είναι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου φαινόταν σας ομολογώ πάντως πιο κομψό, σήμερα που κάηκε η Πεντέλη να αφήσουν να περάσει η σημερινή μέρα. Ας γινόταν μεθαύριο το ραντεβού.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε. Εάν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης άλλαζε λόγω αυτής της φωτιάς, θα κατηγορείτο η κυβέρνηση για λαϊκισμό και θα λέγατε την άλλη μέρα ότι ανέβαλε ο Καραμανλής τις αποφάσεις του, τις ανέβαλε για 24 ώρες για να περάσει η εντύπωση της φωτιάς. Η πραγματικότητα είναι αυτό το οποίο ελέχθη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο μιας μακριάς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Έχουμε πολλούς μήνες παίζουμε και το παιχνίδι της κολοκυθιάς, και πότε θα γίνουν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εκλογές εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Άρα έφτασε η ώρα να γίνουν αυτές οι εκλογές, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αντιπαρατεθούμε ο κ. Λοβέρδος κι εγώ με τα δικά μας επιχειρήματα ο καθένας, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, να συγκριθούμε, να κατεβάσουμε… Και επιτρέψτε μου να μιλήσουμε πολιτικά.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συγγνώμη, σας πήραμε μονότερμα, αλλά ένα ερώτημα είναι γιατί ανακοινώνονται σήμερα, ένα ερώτημα είναι γιατί 16 του μηνός. Γιατί αυτή η ασφυκτική προεκλογική περίοδος;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ποια ασφυκτική; Εδώ μόνος σας κύριε Τσίμα…
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σε καμιά κυβέρνηση δεν αρέσουν οι μακρές προεκλογικοί περίοδοι γιατί κρίνονται, αλλά γιατί 16;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου να πω ότι μόνος σας είπατε ότι αυτή η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει. Εάν λοιπόν υπάρχει διαφορά μεταξύ 9, 16, 23, μία ημερομηνία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ποιος ευθύνεται κα Μπακογιάννη για την παρατεταμένη περίοδο; Ποιος έκανε όλο το Δεκαπενταύγουστο προεκλογικές εξαγγελίες, κάθε μέρα μαζεύαμε ένα πακέτο; Εμείς συντηρούσαμε το προεκλογικό κλίμα; Η κυβέρνηση το συντηρούσε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ κύριε Στραβελάκη. Τις θέλατε τις εκλογές; Οι πάντες τις θέλανε. Εγώ άκουγα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμένα ρωτάτε; Εμένα ρωτάτε; Μα δεν τίθεται θέμα αν τις ήθελα εγώ, το θέμα είναι αν τις ήθελε η κυβέρνηση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα επιτρέψτε μου να σας πω. Εγώ άκουγα όλο αυτό τον καιρό κάθε μέρα, πάνω σε οποιαδήποτε καμένη ράχη, γύρω από το οποιοδήποτε πρόβλημα, το ΠΑΣΟΚ να λέει: θέλουμε εκλογές, θέλουμε εκλογές. Ε ωραία, τις έχουμε τις εκλογές. Ας μην κλαιγόμαστε τώρα που τις έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το ΠΑΣΟΚ το λέει ενάμιση χρόνο τώρα ότι θέλουμε εκλογές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπράβο. Ήρθε λοιπόν, ενάμιση χρόνο, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο ελληνικός λαός θα κληθεί. Ελπίζω σε ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, ελπίζω σε ένα ευπρεπές πολιτικό κλίμα, ελπίζω σε ένα κλίμα πολιτισμένο, που τελικώς κατά τη γνώμη μου το ζητάει ο κόσμος από μας, να καθίσουμε κάτω και να πούμε τα επιχειρήματά μας ο ένας και ο άλλος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μές στο κατακαλόκαιρο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελάτε τώρα, σας ενοχλεί η ζέστη; Εδώ πέρα ούτως ή άλλως δόξα τω Θεώ airconditionδιαθέτουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν είναι θέμα ζέστης, είναι θέμα ασφυκτικών προθεσμιών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, εμάς τους πολιτικούς δεν μας ενοχλεί η ζέστη, εμείς θα πάμε στους πολίτες, θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, θα μιλήσουμε με τους πολίτες, θα πούμε το έργο μας, θα πούμε τι σκοπεύουμε να κάνουμε, τις δεσμεύσεις που έχουμε πάρει για αύριο, το ίδιο θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, κρατώ αυτό το σχόλιο, έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε, λέω να ζητήσουμε την απάντηση και το σχόλιο του κ. Λοβέρδου…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, αλίμονο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά να δούμε τι έγινε σήμερα στην Πεντέλη.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όποια μέρα και αν επέλεγε η κυβέρνηση για εκλογές, αυτό το εξάμηνο που εμείς τις ζητάμε, πάντα κύριε Στραβελάκη θα είχαμε να της πούμε χίλια δυο πράγματα, γιατί κάθε μέρα που πέρασε ήτανε μια μέρα πίεσης για την κυβέρνηση αυτή.
Χθες ήταν το πόρισμα του κυρίου Ζορμπά, σήμερα είναι οι φωτιές, αύριο θα είναι άλλο ζήτημα που αφορά στην οικονομία. Θα είναι όλα εκείνα τα θέματα, που αυτά τα τέσσερα χρόνια μπαίναν κάτω από το χαλί. Και όταν βάζεις κάτω από το χαλί θέματα δεν τα λύνεις, αλλά τα έχεις μπροστά σου εκεί που δεν το περιμένεις. Γιατί τα προβλήματα υπάρχουν. Γιατί δεν τα έλυσες ως όφειλες ως κυβέρνηση.
Καλό είναι που οι εκλογές γίνονται μια ώρα αρχύτερα. Έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Έπρεπε εδώ και καιρό η κυβέρνηση να έχει τελειώσει αυτή την ιδιόρρυθμη πολιτική περίοδο. Θυμίζω, από την εκλογή Παπούλια το 2005, και πριν απ’ αυτή, απειλούσαν με εκλογές. Στηριζόμενοι όχι στην πολιτική τους ηγεμονία, γιατί για να ηγεμονεύεις πολιτικά πρέπει να ’χεις απόψεις, σε μία αριθμητική υπεροχή. Το 2004 προκαλούσαν και μας έλεγαν: Θέλετε εκλογές; Θέλετε εκλογές; Ζητήστε το. Το ζητήσαμε λοιπόν, το ζητήσαμε λοιπόν.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αρνείστε το δημοκρατικό αποτέλεσμα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καθόλου. Το ζητήσαμε λοιπόν. Άλλο κα Μπακογιάννη πολιτική ηγεμονία, άλλο αριθμητική υπεροχή. Ουδέποτε ηγεμονεύσατε πολιτικά, διότι ουδέποτε στηριχθήκατε σε κάποιες απόψεις.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς δεν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε, να πείσουμε θέλουμε κύριε Λοβέρδε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Α, όχι, δεν πείσατε, ουδέποτε πείσατε τον ελληνικό λαό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πείσαμε, πείσαμε. Πείσαμε και νομίζω ότι θα ξαναπείσουμε. Εδώ θα ’μαστε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας διέκοψα, δεν σας διέκοψα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχετε δίκιο, πέστε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλό είναι να διακόπτει ο ένας τον άλλον, αφού ο άλλος όμως ολοκληρώσει.
Τώρα λοιπόν ο κ. Στραβελάκης, ο κ. Καψής, ο κ. Τσίμας λένε: Γιατί βρε αδερφέ δεν δίνεις χρόνο για την προεκλογική περίοδο; Γιατί τώρα που καίγεται το σπίτι του ανθρώπου του άλλου κάνεις εκλογές; Επαναλαμβάνω. Αυτή η κυβέρνηση όποτε και αν έπαιρνε την πρωτοβουλία, θα βρισκόταν απέναντι με την Ημερήσια Διάταξη των προβλημάτων της.
Σήμερα το συνολάκι, για να το πω κομψότερα η δέσμη των θεμάτων, ήθελε από μια πλευρά εκλογές και χειρισμοί γι’ αυτές τις εκλογές και από την άλλη πλευρά ο κόσμος στα βόρεια της Αθήνας να είναι σε απόγνωση. … που είπατε εσείς, που επανέλαβε η κα Μπακογιάννη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ο κόσμος είναι σε απόγνωση στα βόρεια της Αθήνας. Βάλτε μια άνω τελεία κύριε Λοβέρδο, κρατώ και τις δύο τοποθετήσεις.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, θέλω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου κύριε Λοβέρδο. Θα … μην ανησυχείτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, είναι ζήτημα μιας φράσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία φράση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πέρασα από όλες αυτές τις περιοχές. Το ζητούμενο δεν είναι τι λέει ένας πολιτικός από τα κανάλια για τους ανθρώπους που πάσχουν. Σίγουρα συμπάσχει μαζί τους. Το ζητούμενο είναι ο κρατικός μηχανισμός τι κάνει για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες των φωτιών, των πυρκαγιών, που σε όλη τη νότια Ευρώπη πράγματι υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν συνεχίσουμε θέλω να δούμε –κύριε Λοβέρδο επιτρέψτε μου- θέλω να δούμε το ρεπορτάζ, τη συνέχεια του ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γκαϊντέ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί και στην Πεντέλη κύριε Στραβελάκη δεν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί μιλάμε τόση ώρα για φωτιές και δεν τις έχει δει ο κόσμος. Επιτρέψτε μου. Θέλω να δούμε λοιπόν το ρεπορτάζ, να δούμε, να πάρουμε μια συνολική εικόνα του τι έγινε σήμερα στην βορειοανατολική Αττική και θα επανέλθουμε.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξαναγυρίσουμε σε λίγο κυρίες και κύριοι στο μέτωπο των πυρκαγιών, θα δούμε τι έγινε στα Μελίσσια και την Πεντέλη.
Πάμε τώρα στην καυτή πολιτική επικαιρότητα ξανά μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, την Υπουργό Εξωτερικών. Σας ευχαριστούμε κα Μπακογιάννη που παρακολουθήσατε μαζί μας το τι έγινε σήμερα στην Αττική που κάηκε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είχα την ευκαιρία να δω και τρεις φορές την ίδια εικόνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορίστε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είχα την ευκαιρία να δω και τρεις φορές την ίδια εικόνα για να την εμπεδώσω κύριε Στραβελάκη. Επιτρέψτε μου να πω ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι τρεις φορές την ίδια εικόνα. Παίξαμε ρεπορτάζ από την Πολιτεία, παίξαμε το ρεπορτάζ για τις ευθύνες και παίξαμε το συνολικό ρεπορτάζ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, επιτρέψτε μου κύριε Στραβελάκη, να ακούσετε και τη δικιά μου γνώμη, υποθέτω πως γι’ αυτό με καλέσατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς. Βεβαίως.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η επανάληψη της ίδιας εικόνας, η αναμφισβήτητα εξειδίκευση την οποία οι δημοσιογράφοι έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών με τις πολλές πυρκαγιές, όπου είναι σε θέση να διακρίνουν το θέμα του συντονισμού είναι σημαντική, αλλά πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος εκ μέρους όλων μας όταν απαξιώνουμε με τόσο πολύ μεγάλη ένταση μία πολύ μεγάλη κρατική προσπάθεια, η οποία δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, η οποία δεν είναι θέμα καμίας κυβέρνησης, αλλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ρίχνονται στη φωτιά, ρίχνονται στη φωτιά με όλες τους τις δυνάμεις, με όλη τους την εμπειρία, με τη γνώση την οποία έχουν.
Και το ότι κάθε βράδυ εμείς καθόμαστε σε ένα κανάλι, ο κ. Λοβέρδος, εγώ, εσείς και δεν ξέρω ποιοι άλλοι, και απλώς κάνουμε κριτική και περίπου τους παρουσιάζουμε ως παντελώς ανίκανους, ως ανθρώπους που δεν μπορούν να συντονίσουν, όπου αν ο μη γένοιτο σηκωνόταν ένα αεροπλάνο με 9 μποφόρ και κάτι συνέβαινε, θα έπρεπε τουλάχιστον να κρεμάσουμε ανάποδα τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον Υπουργό, νομίζω ότι λίγο περισσότερη αυτοσυγκράτηση σε μία αναμφισβήτητη καταστροφή και σε μία στιγμή που υπάρχει συναισθηματική φόρτιση στους ανθρώπους που βλέπουν τη φωτιά μπροστά τους, δεν βλάπτει να επιδείξουμε. Λίγο αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει κύριε Στραβελάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου κυρία Μπακογιάννη. Μιλάτε για υπερβολή και για απαξίωση. Νομίζω ότι και από τη δική σας πλευρά υπερβάλλετε, όταν εμείς καταγράφουμε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, και αδιάψευστος μάρτυρας είναι η εικόνα.
Κι αυτό που νομίζετε ότι είδατε πολλές φορές, επειδή μοιάζουν τα σημεία, είδαμε διάφορα σημεία, είδαμε διάφορα σημεία να καίγονται, είδαμε πολλούς κατοίκους να κάνουν καταγγελίες, εμείς καταγράφουμε καταγγελίες και έχουμε την Πυροσβεστική να απαντήσει. Το ρεπορτάζ δεν είναι απαξίωση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι κύριε Στραβελάκη, είμαι πολύ παλιά σ’ αυτή τη δουλειά. Όλοι ξέρουμε. Θα μου επιτρέψετε να πω, οι κάτοικοι που καίγεται το σπίτι τους δίπλα ή ο κήπος τους είναι σε απόγνωση. Οι άνθρωποι όμως που έχουν την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού, οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να σηκώσουν ή να κρατήσουν στον αέρα ελικόπτερα ή αεροπλάνα, οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της εντολής για το αν μπορεί ένας πιλότος να σηκωθεί.
Διότι πριν από λίγο έλεγα στον κ. Λοβέρδο το φόβο τον οποίο είχαν ότι εστρεφότανε ο άνεμος και ότι το ελικόπτερο είχε κίνδυνο, διέτρεχε δηλαδή κίνδυνο ο πιλότος, και βεβαίως οι εντολές είναι ότι η ασφάλεια των πιλότων πρέπει να είναι απόλυτη και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς δε σηκώθηκαν τα αεροπλάνα, κακώς δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι η αντιπολίτευση θα κάνει την κριτική της, ο κ. Λοβέρδος θα μιλήσει για ολιγωρία, η αντιπολίτευση θα μιλήσει για ολιγωρία. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να πει ό,τι θέλει για την κυβέρνηση, ας πούμε ένα καλό λόγο για όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι νυχθημερόν για τρεις μήνες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντα λέμε καλό λόγο, το λέω κάθε φορά για τους πυροσβέστες, που με ηρωισμό ρίχνονται στη μάχη και στο τέλος το ακούν κιόλας. Το λέω ένα μήνα τώρα κάθε μέρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπράβο. Λοιπόν, ας το ακούσουνε και αυτοί και οι οικογένειές τους ένα βράδυ, ότι άσχετα με οτιδήποτε άλλο τους αναγνωρίζουμε ολονών ότι επί τρεις μήνες δεν έχουν κοιμηθεί, ότι επί τρεις μήνες αντιμετωπίζουνε πάνω από 1.500 φωτιές, ότι σκάνε ταυτόχρονα οι φωτιές σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε καταφέρανε μία τεράστια φωτιά, ένα τεράστιο πρόβλημα να το θέσουνε υπό έλεγχο. Χάρη στη δική τους προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι υπό συζήτηση κα Μπακογιάννη το τι κατάφεραν…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Στραβελάκη σας παρακαλώ.
(Ταυτόχρονες διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμέσως κύριε Λοβέρδο, μια κουβέντα μόνο λέω. … και θα έρθω σε σας κύριε Λοβέρδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ έχω υπομονή ν’ ακούω όλους τους συνομιλητές μου. Ξέρετε, επί χρόνια το κάνω αυτό, είμαι συστηματίας σε αυτό. Όμως όταν αισθάνομαι ότι θίγετε ή εμένα ή την παράταξή μου, δεν μπορώ να το συνεχίσω. Σας παρακαλώ, μιλάει η κα Υπουργός και λέει τις απόψεις της –και καλώς το κάνει- θα δώσετε την ευκαιρία και στην αντιπολίτευση να μιλήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, μόνο που η κα Υπουργός αναφερόταν στο ρεπορτάζ του «MEGA», όχι σε σας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι όταν αλλάξει το θέμα. Όχι όταν αλλάξει το θέμα. Επί του θέματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι, επειδή αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του «MEGA», θέλω να πει μια φράση ο Παύλος και θα έρθουμε σε σας.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Η φράση λέει, εγώ συμφωνώ σε όλα όσα είπε η κα Μπακογιάννη, και κυρίως συμφωνώ στο ότι μερικές δουλειές, όπως για παράδειγμα η πυρόσβεση, θα έπρεπε να είναι υπεράνω κομματικού ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και θα έπρεπε και οι προαγωγές και οι τοποθετήσεις στελεχών να μη γίνονται με σημειώματα κομματικών πολιτευτών, κομματικών ρουσφετιών. Εάν και αυτό είχε γίνει έτσι, θα ήμασταν σύμφωνοι εκατό τοις εκατό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνώ. Και απεδείχθη κιόλας ότι δεν έγινε κύριε Τσίμα. Απεδείχθη κιόλας ότι δεν έγινε. Και ότι ένας Βουλευτής μπορεί να έχει ζητήσει κάτι και δεν έγινε το αίτημά του, είναι πολύ απλό. Ας μην προσπαθούμε να πούμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αντίλογος …, να ακούσουμε τον κ. Λοβέρδο. Ναι κύριε Λοβέρδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, πρώτον σε σχέση με τις κρίσεις τις τελευταίες στην Πυροσβεστική, αλλά λυπάμαι που η συζήτηση ξαναγυρίζει εκεί. Γι’ αυτό το θέμα το εξαντλημένο έγιναν κρίσεις καίριες, για καίρια πόστα, και οι επιλογές απεδείχθησαν στο πεδίο της δράσης ότι δεν ήταν οι πρέπουσες. Και αυτό έχει υπογραμμιστεί.
Σήμερα κύριε Στραβελάκη μετά το Δεκαπενταύγουστο, όταν από χθες η Πολιτική Προστασία εκτιμά ότι η Αττική είναι πεδίο πρώτου κινδύνου σε βαθμό επικινδυνότητας και εν συγκρίσει με άλλες περιοχές, σήμερα κύριε Στραβελάκη, όταν δεν έχουμε στην Ελλάδα άλλη μεγάλη φωτιά, δεν έχουμε αλλού απασχολημένα τα μέσα πυρόσβεσης, έχουμε φωτιές, δεκάδες ίσως, 30 – 40 σήμερα, ρουτίνας, δεν έχουμε την πολύ μεγάλη. Σήμερα, στην Πεντέλη στην αρχή και στη συνέχεια σε όλες τις άλλες περιοχές, έπρεπε η αντίδραση να είναι άμεση και έπρεπε οι καταστροφές να είναι περιορισμένες.
Το 2007 το Μάιο, τώρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο έγγραφο αυτό, επί Υπουργίας Σουφλιά, επισημαίνεται ότι, το 2001-2004 δεν είχαμε στην Ελλάδα λιγότερες φωτιές, είχαμε λιγότερα καταστροφικά αποτελέσματα. Και είχε μειωθεί σε περίπου 6 στρέμματα μια πυρκαγιά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην πάμε σε αυτό, μην πάμε στο παρελθόν κύριε Λοβέρδο, γιατί και επί ΠΑΣΟΚ κάηκε η μισή Ελλάδα. Αυτή είναι άχαρη συζήτηση σήμερα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, είναι στοιχείο. Όχι – όχι, δεν είναι…
(Ταυτόχρονες διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην πάμε σε αυτό. Και επί ΠΑΣΟΚ κάηκαν δυστυχώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, όταν μιλάμε με τα «εμείς» και τα «εσείς» τα κόμματα, όλοι χάνουμε. Γιατί λέει ο κόσμος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω, είναι άκομψο, μην λέτε ότι όταν κυβερνούσαμε καήκαν λιγότερα δάση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί λέει ο κόσμος: και οι μεν και οι δε. Προσπάθησα να σας πω –αλλά ίσως δεν ακούστηκα- ότι έγγραφο είναι του Μαϊου 2007, είναι αυτής της κυβερνήσεως. Και ο ισχυρισμός λέει ότι τότε τιθασεύτηκε το φαινόμενο όχι επειδή ως δια μαγείας είχαμε λιγότερες φωτιές, αλλά επειδή επεμβαίναμε με καλό συντονισμό στα καταστροφικά τους αποτελέσματα και τα περιορίζαμε.
Σ’ αυτό που έγινε σήμερα, θα πω στην κα Μπακογιάννη –και στο διάλειμμα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε αυτή τη σκέψη- ότι επειδή πήγα εκεί ως αρμόδιος Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, η πληροφόρηση κα Υπουργέ που είχα ήταν ότι το πρόβλημα της μη έγκαιρης παρέμβασης για τον έλεγχο και την εξάλειψη της πυρκαγιάς ήταν ότι αισθάνθηκαν ότι κάποια στιγμή την ελέγχουν. Και μάλιστα λεν έσκασαν ξαφνικά, εκεί που αυτή την περιόριζαν, κάποιες άλλες. Και πάνω εκεί άρχισαν τα διάφορα σενάρια.
Αν είναι έτσι τα πράγματα, είναι λάθος εκτίμηση. Είναι εκτίμηση ότι εξάλειψαν την εστία του κινδύνου και δεν παρενέβησαν με όλα τα μέσα που θα μπορούσαν να παρέμβουν. Αν είναι έτσι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω όμως κύριε Λοβέρδο να μείνουμε άλλο στην ανάλυση των πυρκαγιών.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε, υπάρχει κραυγαλέα ολιγωρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, γιατί δεν έχουμε τόσο χρόνο και θέλω να ξαναέρθουμε στο θέμα της προκήρυξης των εκλογών.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, αν είχε τελειώσει το καλοκαίρι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου κύριε Λοβέρδο, σας ακούσαμε αρκετή ώρα. Θέλω να πάω ξανά στην κα Μπακογιάννη, με αφορμή τις φωτιές.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε. Η τελευταία φράση μου είναι: Αν είχε τελειώσει το καλοκαίρι, η συζήτηση θα ήταν ενδεχομένως και άκαιρη ή άχρηστη. Έχουμε μπροστά μας κομμάτι ακόμα του Αυγούστου. Τα λέμε αυτά για να μην επαναληφθούν. Επιτέλους υπάρχει και δημιουργική αντιπολίτευση. Ας εκτιμηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ζητήσω στη συνέχεια από την κα Μπακογιάννη ένα σχόλιο για τους 1.000 αγροφύλακες που είχαν προσληφθεί επί Μητσοτάκη, έμειναν ανενεργοί, και τώρα στα 49 τους έρχονται χωρίς στολές, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς αυτοκίνητα να σώσουν τα δάση. Αλλά θέλω προηγουμένως να ακούσουμε…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πω, πω, πω, τι υπερβολή πάλι. 49 ετών; Σιγά μη γίνουν 50.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι, δεν είναι υπερβολή κα Μπακογιάννη. Κυρία Μπακογιάννη δεν είναι υπερβολή, είναι 850 άνθρωποι που ήταν …, ήτανταξιτζήδες.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα βεβαίως είναι υπερβολή. Δεν είναι μόνο υπερβολή, είναι ψέματα κύριε Στραβελάκη. Δεν είναι 50 χρονών οι άνθρωποι, δηλαδή μη τρελαθούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι από 30 έως 49 ετών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι 30 χρονών… Μεταξύ του 49 και του 30 είναι μία εικοσαετία, κάποιοι από μας θα θέλανε πολύ να είναι 30 ετών σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι από 30 έως 49 ετών, αλλά το πρόβλημα είναι το πόσο ικανοί ήταν.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, κύριε Στραβελάκη κοιτάξτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι αυτοί καλούνται να σώσουν τα δάση τώρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μιλάτε εσείς; εγώ; Πώς θέλετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, σας είπα, σας απάντησα, σας ακούω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία. Εάν λοιπόν θέλετε να μιλήσω εγώ, να μιλήσουμε επί της ουσίας της πολιτικής. Και νομίζω ότι εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Λοβέρδο, χωρίς ούτε να υψώνουμε τους τόνους της φωνής μας, και να πούμε.
Θέλετε να σας πω εγώ γιατί κατά τη γνώμη μου ξανακάηκε η Πεντέλη; Και θα σας το πω ευθέως. Διότι μετά την επόμενη φωτιά της Πεντέλης -κι εδώ θα πρέπει να συμφωνήσουμε κάποτε τα κόμματα μεταξύ μας- στη χαρτογράφηση της Πεντέλης της καμένης μπήκε δυστυχώς το 1/3 της καμένης έκτασης. Όταν λοιπόν χαρτογραφήθηκε η Πάρνηθα προχθές, αεροφωτογραφήθηκε και μπήκε στην απαγόρευση για να χτιστεί στο καμένο το σύνολο της έκτασης.
Εδώ λοιπόν πρέπει κάποτε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και να μιλήσουμε ειλικρινά και να πούμε: Ελάτε εδώ κύριε Λοβέρδε, που εκπροσωπείτε το έτερο κόμμα εξουσίας σε αυτή τη χώρα, ελάτε εδώ κυρία Μπακογιάννη. Θα συμφωνήσουμε ότι στην υλοποίηση -όχι στις εξαγγελίες, στην υλοποίηση- θα μπαίνει το καμένο στο σύνολό του πάνω σε ένα χάρτη και να πούμε στους Έλληνες πολίτες: ποτέ κύριοι δεν θα ξαναχτιστεί, ποτέ;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πολύ ενδιαφέρον σημείο. Να σας πω τι γίνεται όμως κυρία Υπουργέ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό κύριε Λοβέρδε. Σίγουρα είστε και υπεύθυνος…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επειδή τυχαίνει να το ξέρω πάρα πολύ καλά. Αν θέλετε τη συμβολή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κρίμα να σταθούμε σε αυτό κυρία Μπακογιάννη και κύριε Λοβέρδο την ημέρα που έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Θα ξαναγυρίσουμε. Εγώ να πω ότι συμφωνώ μαζί σας…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χρειάζεται μία απάντηση, με συγχωρείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι συμφωνούμε, όλοι συμφωνούμε, να αναδασώσουμε…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν συμφωνούμε, δεν συμφωνούμε. Εδώ κύριε Στραβελάκη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο όμως θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Και θέλω να μιλήσουμε, επιτρέψτε μου.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα δεν μπορεί. Τόση ώρα δείχνετε τόσα θέματα. Εμείς δεν θα μιλάμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μιλήσετε. Μα αυτό θέλω, να μιλήσετε για τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ακούσουμε το ρεπορτάζ της Μαρίας Σπυράκη για τις εκλογές και να μιλήσουμε για τις εκλογές.
Μαρία ο λόγος σε σένα και στις πληροφορίες, το παρασκήνιο για την προκήρυξη των εκλογών της 16 Σεπτεμβρίου.
Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί πρώτη φορά μετά την προκήρυξη των εκλογών στη Δράμα την Κυριακή λένε οι πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής συγκαλεί αύριο στις 12:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα κάνει έναν σύντομο απολογισμό έργου της κυβέρνησης, θα ζητήσει τις παραιτήσεις των Υπουργούν και στη 1:00 θα περάσει το κατώφλι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οδό του Ηρώδου του Αττικού.
Να σας πω μόνο ότι μετά αμέσως ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα κάνει μία εκτενή πολιτική δήλωση, η οποία θα έχει στοιχεία απολογισμού και η λέξη, ο όρος «μεταρρυθμίσεις» θα επαναληφθεί πολλές φορές.
Τώρα, η επιλογή της 16ης Σεπτεμβρίου ήταν μια επιλογή που κλείδωσε την τελευταία εβδομάδα, ήταν μια επιλογή για την οποία υπήρχαν ενστάσεις, υπό την έννοια ότι πέρα από τον περιορισμό του πολιτικού χρόνου φαίνεται πως συμπιέζεται και ο χρόνος της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης, η πολιτική της εμβέλεια, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να είναι εκεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης, γιατί τότε θα ψηφίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα απευθύνουμε το ερώτημα αυτό στην κα Μπακογιάννη, Μαρία, ναι.
Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Και κάποιοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούσαν πως αυτό θα ήταν ένα χτύπημα unfair. Μαθαίνω ότι η κα Μπακογιάννη σήμερα εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν unfair, εξάλλου έχει και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού το θέτεις, πριν πάμε στο ΠΑΣΟΚ να ακούσουμε το ρεπορτάζ του Σταμάτη Γιαννίση, να ρωτήσουμε την κα Μπακογιάννη, γιατί της ετέθηκε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη ερώτηση, πώς γίνεται να πάει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση, να μην προλαβαίνει να πάει ο κ. Παπανδρέου, που ήταν προγραμματισμένο να πάει το Σαββατοκύριακο των εκλογών, και είπατε: δεν υπάρχουν unfairστην πολιτική.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είπα ότι ο κ. Παπανδρέου απλώς θα αλλάξει την ημερομηνία. Δηλαδή αν πρόκειται να πήγαινε Σαββατοκύριακο, όπως ξέρετε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα, δεν υπάρχουν αργίες, δεν υπάρχουν ελεύθερες ώρες, αντί να πάει Σαββατοκύριακο θα έχει μια ολόκληρη βδομάδα μέχρι την Παρασκευή τη δυνατότητα να επιλέξει το χρόνο που θα πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ακούστε κύριε Στραβελάκη. Ο ποσοτικός…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως δεν είναι μόνο αυτή η εκκρεμότητα. Υπάρχουν δύο νομοσχέδια κρίσιμα, με πολλές εξαγγελίες και παροχές του κ. Παυλόπουλου και του κ. Αλογοσκούφη για συντάξεις, για μισθούς, υπάρχει το θέμα του μισθολογίου που επρόκειτο, αν ξανάνοιγε η Βουλή -που δεν θα ανοίξει- να κατατεθεί ως τροπολογία του μισθολογίου των αξιωματικών. Τι γίνεται μ’ αυτά;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Και τα ομόλογα Νίκο και την κατάθεση του κ. Ζορμπά να μην ξεχάσουμε, δεν ξέρω αν αγωνιά τόσο πολύ η κυβέρνηση, μπορεί και να μην αγωνιά τόσο πολύ, πάντως διευκολύνει να μην πάει να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να απαντήσω και στα δύο ερωτήματα μαζί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί νομίζω πως είναι πολύ σημαντικά και θα ’θελα να το ξεκαθαρίσω.
Λοιπόν, το πρώτο. Όπως ξέρετε, η χώρα βρίσκεται σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και αυτή η ιστορία δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία, βλέπε νομοσχέδια, καλή ώρα αυτά τα νομοσχέδια τα οποία λέτε, που είναι πάρα πολύ σημαντικά, τα κατέθεσε η κυβέρνηση. Και όταν τα κατέθεσε της ελέχθη ότι είναι προεκλογικές παροχές κλπ.
Αντί λοιπόν να κουβεντιάζουμε ότι είναι προεκλογικές παροχές τα νομοσχέδια, ας δούμε ποιες είναι οι δεσμεύσεις του κάθε κόμματος. Για μας αυτά τα νομοσχέδια είναι δέσμευση, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και να έρθει θα τα ψηφίσει, αυτό πιστεύουμε, μετά τις εκλογές, είμαστε αισιόδοξοι ότι εμείς θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα ψηφίσουμε, και θα μπορέσουμε από κει και πέρα, με νωπή λαϊκή εντολή, να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει, χωρίς κάθε φορά να ευτελίζεται η κάθε κυβερνητική πρόταση την οποία έχουμε, η κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία στη λογική –που είναι σεβαστή λογική διότι όλοι έτσι θα σκεφτούμε- των προεκλογικών παροχών.
Άρα από δω και πέρα είμαστε ίσοι με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε ίσοι, το ΠΑΣΟΚ θα πει τις δικές του δεσμεύσεις, εμείς καταθέσαμε ένα μέρος των δικών μας δεσμεύσεων, θα καταθέσουμε και τις υπόλοιπες, και θα μπορέσουμε από κει και πέρα να συγκριθούμε μπροστά στον ελληνικό λαό, περί ποσότητας και ποιότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην αλλάξετε κεφάλαιο, θέλω να μου απαντήσει σε αυτό ο κ. Λοβέρδος και μετά να συνεχίσετε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω ότι η ποιότητα του πολιτικού λόγου, αυτό θέλω να πω, δεν εξαρτάται από την ποσότητα. Έχουμε ένα μήνα καιρό, τέσσερις εβδομάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω ακριβώς σε αυτό να απαντήσει ο κ. Λοβέρδος και μετά να πάμε στο θέμα των ομολόγων.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τέσσερις εβδομάδες για να δούμε ποια θα είναι η αιχμή του δόρατος του ΠΑΣΟΚ, ποιος θα είναι ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, να ακουστεί και ο δικός μας, και εδώ είμαστε να συγκριθούμε μπροστά στους Έλληνες πολίτες. Ένας μήνας επαρκεί κατά τη γνώμη μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένας μήνας επαρκεί, ένας μήνας είναι καλός χρόνος, μάλιστα είναι και από το Σύνταγμα ο προβλεπόμενος ανώτατος χρόνος οι 30 ημέρες. Αρκεί να είναι ένας μήνας ενός επωφελούς διαλόγου γι’ αυτόν που ακούει.
Τα θέματα και της ποσότητας κα Υπουργέ είναι σοβαρά. Δηλαδή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να επιφυλαχθεί για τον Πρωθυπουργό ένα διήμερο και στον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιο απόγευμα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι βέβαια κύριε Λοβέρδο. Ίσοι θα είμαστε, μην ανησυχείτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρετε ότι σε όλα αυτά, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σήμερα το ζήτησε με συγκεκριμένο τρόπο, ο κ. Ευθυμίου, και νομίζω σωστά κάνει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα μην ανησυχείτε καθόλου.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα η σύντμηση του χρόνου πρέπει να σημαίνει δίκαιη μεταχείριση προς όλους. Και ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δίκαιη κατανομή, βεβαίως. Και θα υπάρξει. Δεσμεύομαι εγώ σε αυτό, σας το λέω.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τώρα, σε ό,τι αφορά την ποιότητα του διαλόγου. Εμείς ξέρουμε ότι με το βίαιο αυτό κλείσιμο της Βουλής, από μία κυβέρνηση η οποία, όπως είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση, όποτε και να επέλεγε πάντα θα εγκλωβιζόταν από τα προβλήματα της ημέρας και της συγκυρίας. Κάποιες υποσχέσεις που εξαγγέλθηκαν με πολύ θόρυβο παραμονές των διακοπών του ελληνικού λαού πάνε για τη Βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές.
Κατ’ ουσίαν κύριε Στραβελάκη, η ουσία του 2004 επανέρχεται το 2007 σαν να μην πέρασαν τέσσερα χρόνια. Κατά συνέπεια, η υπεξαίρεση αυτή του πολιτικού χρόνου, που μια τετραετία, μια περίοδος της Βουλής είναι πολύς χρόνος, πάρα πολύς χρόνος, από έναν άνθρωπο ο οποίος 5 Μαρτίου παραμονές των εκλογών έλεγε: δεν λέω τίποτα από αυτά που δεν έχω κοντρολάρει ότι μπορώ να κάνω. Ότι λέω είναι αυτό που θα κάνω, είχε πει ο κ. Πρωθυπουργός.
Για το ΕΚΑΣ, για τον ΟΓΑ, για τις συντάξεις τις σχετικές, για τα επιδόματα, όλα αυτά με νόμο πήγανε πια στα εξάμηνα του ’08, και τώρα με τη διάλυση της Βουλής όλα είναι «θα». Η κατάσταση της οικονομίας θα εκτιμάται από τα κόμματα «α», «β» ή «γ» και οι παροχές της κυβέρνησης τις οποίες υποσχέθηκε θα είναι υπό τον όρο της ψήφισής της. Αυτό το θεωρώ ανάρμοστο δημοκρατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και για το ΠΑΣΟΚ λένε κύριε Λοβέρδο ότι τα λέει αυτά και διαμαρτύρεται γιατί δεν είναι έτοιμο για εκλογές, τρέχει και δεν προλαβαίνει και έχει…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μια ανάγκη απάντησης.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Στραβελάκη, εγώ δεν θέλω να πω στον φίλο μου τον κ. Λοβέρδο ότι δεν πρέπει να κλαίγεται το ΠΑΣΟΚ που επιτέλους το αίτημά του έγινε δεκτό. Έτσι δεν είναι;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αντίθετα, η πρώτη μου τοποθέτηση ήτανε: επιτέλους εκλογές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπράβο. Λοιπόν, το αίτημα…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τις ζητάμε από το Φεβρουάριο, εγκλωβισμένη τώρα λέτε ναι. Όμως σας λέω…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θυμάστε ότι ο Καραμανλής είχε πει ότι ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά. Ε, τα κάναμε δεκτά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το έκανε δεκτό τις ημέρες της αιχμής, πήγε να το κάνει σε μια περίοδο που θα τον βόλευε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφού τώρα είμαστε ευχαριστημένοι…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σήμερα εγκλωβίστηκε, χθες από τα θέματα των ομολόγων, σήμερα από τις φωτιές. Κυρία Υπουργέ όμως…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε ευχαριστημένοι κύριε Λοβέρδε που θα έχουμε εκλογές;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι και θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ των εκλογών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε αφού είμαστε ευχαριστημένοι, ας μπούμε στην ουσία. Ελάτε να μπούμε στην ουσία λοιπόν του πολιτικού διαλόγου.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επειδή … προσπαθώ να σας προκαλέσω. Οι παροχές μεταφέρουν το διάλογο του ’04 στο ’07-’08. Δε μου λέτε, με ποιο πρόγραμμα θα κριθείτε; Μέχρι στιγμής, πέραν της παροχολογίας, της παροξυστικής παροχολογίας της 3ης και 2ας Αυγούστου, πρόγραμμα δεν έχετε. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, εντάξει.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τις παροχές του «θα», «θα»; Και ο λαός θα σας λέει: γιατί δεν το κάνατε ήδη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ναι, θα σας πω, θα σας πω. Διότι δυστυχώς για μας η οικονομία την οποία μας παραδώσατε δεν μας επέτρεπε, λόγω των ψευδών στοιχείων που είχατε ανακοινώσει στον ελληνικό λαό, να μπορέσετε να το κάνετε. Σήμερα καταφέραμε…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί δεν το κάνατε τον Ιούνιο κυρία Υπουργέ; Τον Ιούνιο. Αφού φύγατε από την επιτήρηση. Γιατί δεν το κάνατε τον Ιούνιο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς κύριε Λοβέρδε στις υποσχέσεις τις οποίες δώσαμε και στις δεσμεύσεις, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, όχι σε όλες, και όπου δεν το έχουμε κάνει θα το πούμε ευθέως στον ελληνικό λαό…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να το δούμε ένα – ένα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως και θα τα δούμε ένα – ένα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ωραία.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και θα μπορέσουμε να πούμε πόσο κατεβάσαμε την ανεργία, πόσο κατεβάσαμε το έλλειμμα, πώς βγήκαμε από την επιτήρηση, τι προσπάθειες έγιναν, πόσο ανεβάσαμε το ΕΚΑΣ, τι θα δώσουμε στον ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κα Μπακογιάννη και κύριε Λοβέρδο, αν μου επιτρέπετε, δεν μπορούμε σε ένα δελτίο να εξαντλήσουμε όλα τα προεκλογικά θέματα. Υπάρχει ένα μείζον θέμα, των ομολόγων.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι βέβαια. Μα ούτε περιμένουμε. Είναι η πρώτη κουβέντα που κάνουμε. Εγώ θα πω το εξής κύριε Στραβελάκη. Έχει σημασία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χαίρομαι γι’ αυτό, και γίνεται με τρόπο δημιουργικό. Θέλω όμως να μου δώσετε την ευκαιρία…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει σημασία να μιλήσουμε πολιτικά. Και έχει σημασία να δώσουμε πίσω στην πολιτική τη χαμένη της περηφάνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θα σας δώσω ακριβώς την ευκαιρία να μιλήσετε πολιτικά πηγαίνοντας σε ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και θα κριθεί από μας. Θα κριθεί από την ποιότητα του λόγου και από τη μη …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα κα Μπακογιάννη, που είναι το θέμα των ομολόγων. Και υπάρχει κριτική στην κυβέρνηση ότι σπεύδει να μην ανοίξει τη Βουλή για να μην εμφανιστεί ο κ. Ζορμπάς, ο πρώην Εισαγγελέας 21 Αυγούστου, την ερχόμενη Τρίτη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, να απαντήσω σε αυτό; Γιατί είναι κρίσιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι, θέλω να δούμε το ρεπορτάζ. Γιατί το ρεπορτάζ αυτό…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ρεπορτάζ λέει και τι φοβάται η κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …έχει και την αποκάλυψη του «MEGA» για το τι υπάρχει στο πόρισμα Ζορμπά. Για να δούμε το ρεπορτάζ. Γιατί υπάρχουν αναφορές στο πόρισμα Ζορμπά για περίεργους δρόμους που ακολούθησαν οι βαλίτσες με τις μίζες.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παύλο Τσίμα.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κοιτάξτε. Η κα Μπακογιάννη θα πει βεβαίως ότι η κυβέρνηση δεν τρέμει την υπόθεση των ομολόγων. Αλλά δεν μπορώ να πεισθώ ότι κάνουμε εκλογές στις 16 Αυγούστου, θα προκηρυχθούν οι εκλογές στις 17 Αυγούστου, και η κυβέρνηση θα ήθελε και αυτό και τα άλλα θέματα να συζητηθούν ανέτως. Θα μπορούσε να κάνει τις εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουμε ζήσει 7 προεκλογικούς μήνες στην πραγματικότητα, αντέχαμε άλλες 15 μέρες αν επρόκειτο να γίνει κανονική συζήτηση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνώ.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καταλαβαίνω επίσης ότι ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να πει ότι δεν του αρέσει αυτή η ασφυκτική προεκλογική περίοδος διότι αυτό θα εμφανιζόταν ως ηττοπάθεια εκ μέρους του.
Εγώ όμως ως τρίτος και ουδέτερος λέω ότι, ένα απλό στοιχείο: Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λένε ότι δεν κάνουν δημοσκοπήσεις πριν την Δευτέρα 3η Σεπτεμβρίου, διότι οι Έλληνες δεν είναι στα σπίτια τους, η ζωή δεν έχει ξαναρχίσει κανονικά, τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει, οι διακοπές συνεχίζονται. Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου όμως οι δημοσκοπήσεις θα απαγορεύονται, διότι θα είναι μέσα στο πλαίσιο του εκλογικού νόμου.
Το λέω ως παράδειγμα. Πάμε να κάνουμε μια προεκλογική περίοδο όταν οι Έλληνες είναι ακόμα στις διακοπές…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε αυτό βολεύει το ΠΑΣΟΚ.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Όχι. Βολεύει την κυβέρνηση καταρχήν, η οποία δεν θέλει να ελέγχεται. Το ΠΑΣΟΚ έχω την εντύπωση ότι παρότι τις ζήταγε δεν είναι έτοιμο να τις κάνει, αλλά αυτό πρέπει να το απαντήσει το ίδιο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Τσίμας το λέει ως λόγο επίσπευσης των εκλογών αυτό κα Μπακογιάννη, το πιάσατε το υπονούμενο, φαντάζομαι ότι το πιάσατε το υπονοούμενο, ήταν πολύ σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … να απαντήσει η κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να απαντήσω γιατί δεν θέλω να το αφήσω να αιωρείται.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάλι θα το πετάξετε προς το ΠΑΣΟΚ, εντάξει, δεν χρειάζεται.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι – όχι, για τις δημοσκοπήσεις …
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γι’ αυτό λέω κι εγώ…
Π. ΤΣΙΜΑΣ: … να είναι οι πολίτες παρόντες και όχι απόντες στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου να πω ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία δημοσκόπηση η οποία να στενοχωρεί ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία και το ξέρετε όλοι.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Επαναλαμβάνω, δεν με νοιάζουν οι δημοσκοπήσεις, με νοιάζει να είναι οι πολίτες παρόντες στην προεκλογική περίοδο, διότι οι πολίτες θα δούνε μία βδομάδα προεκλογικής περιόδου στην πραγματικότητα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Τσίμα, οι πολίτες θα είναι παρόντες. Θέλω όμως να απαντήσω κάτι για το πόρισμα Ζορμπά.
Όλοι γνωρίζουμε –και ο κ. Λοβέρδος, που είναι και διακεκριμένος νομικός, εγώ δεν είμαι- όλοι γνωρίζουνε ότι όταν προσέλθει, όποτε μπορεί να προσέλθει ο κ. Ζορμπάς, προσέρχεται στη Βουλή των Ελλήνων…
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: …με ένα αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει γιατί άργησε το πόρισμά του. Αυτό είναι το αίτημα. Το οποίο μάλιστα φαντάζομαι θα έχει και συνδιαμορφώσει ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είναι παρών. Γιατί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν λέτε να δοθεί στη δημοσιότητα κα Μπακογιάννη το πόρισμα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μια στιγμή κύριε Στραβελάκη, να ολοκληρώσω μία φράση. Μία φράση. Για να μπορέσει λοιπόν, γιατί: διότι απαγορεύεται, ο νόμος προβλέπει ρητά ότι το πόρισμα δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί. Το πόρισμα κατατίθεται όχι στην κυβέρνηση, όχι σε μένα, κατατίθεται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι έτσι. Το «ΒΗΜΑ» έλεγε χθες ότι έγκριτοι νομικοί έλεγαν ότι αν το ζητήσει η αντιπολίτευση από τον ίδιο τον κ. Ζορμπά, ο ίδιος δεν μπορεί να το αρνηθεί. Το ανέφερε το «ΒΗΜΑ» χθες.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό να βρείτε τους έγκριτους νομικούς οι οποίοι σας τα ’παν αυτά κατ’ ιδίαν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, το «ΒΗΜΑ» το έγραψε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: …να τα πουν και δημόσια. Η ουσία είναι -εγώ δεν ξέρω κανέναν έγκριτο νομικό να το έχει πει- η ουσία είναι ότι το πόρισμα είναι ένα πόρισμα το οποίο παραδίδεται στον Εισαγγελέα, στον Ανακριτή, είναι ένα πόρισμα το οποίο γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από κει και πέρα θα κατατεθεί.
Και ο κ. Ζορμπάς το μόνο που μπορούσε, και μάλιστα με δήλωσή του σήμερα, δική του δήλωση, λέει ότι εγώ -και προσερχόμενος στη Βουλή- αυτό το οποίο θα έλεγα ήτανε γιατί άργησε. Αλλά δεν μπορεί να πει ποιο είναι το περιεχόμενο του πορίσματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα φταίει ο κ. Ζορμπάς που άργησε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς τώρα έχετε αποκλειστικές πληροφορίες για το πόρισμα, θα μου επιτρέψετε να μην μπορώ να τις σχολιάσω διότι δεν γνωρίζω καν αν έχουν βάση οι πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύσατε, δεν ξέρω καν αν μέσα στο πόρισμα Ζορμπά υπάρχουν, διότι δεν παραδίδεται στην κυβέρνηση.
Αν είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση σας υπόσχομαι ότι θα σας έλεγα τα πάντα, διότι για μένα είναι θέμα αρχής και τιμής του πολιτικού κόσμου της χώρας κάθε τέτοιου είδους υπόνοια ή εστία να ξεκαθαριστεί πλήρως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι που το λέτε αυτό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ’χω πει πολλές φορές, σε σας νομίζω μάλιστα την πρώτη φορά στο «MEGA» είχα πει ότι κατά την άποψή μου όταν υπάρχουν τέτοια θέματα πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως, πιστεύω ότι θα διαλευκανθούν, αλλά δεν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μετά τις εκλογές. Δεν πειράζει κύριε Στραβελάκη μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έχει σημασία αυτό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε πόσο καιρό έκανε για να λυθεί το θέμα της Παντείου; Ξέρετε πόσα χρόνια περάσανε για να μπορέσει τελικώς η δικαιοσύνη να αποδοθεί; Πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκρίνετε όμως ανόμοια.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αποδόθηκε τελικά. Γιατί είμαστε μία χώρα στην οποία πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία,…
κ. ……: Πού να δείτε το θέμα των υποκλοπών πόσα χρόνια θα κάνει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: …πρέπει να λειτουργούν οι αρχές και πρέπει να μπορούμε να βγάζουμε άκρη. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό και θα το κάνουμε. Από κει και πέρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, η δική σας τοποθέτηση παρακαλώ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε θέλω να τη διακόψω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, πέστε μου.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έβαλε ένα ζήτημα τιμής, το οποίο το θεωρώ ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και θέλω να ολοκληρώσει. Αν δεν έχει ολοκληρώσει.
Αν ολοκλήρωσε πάντως, εγώ θέλω να προσθέσω το εξής: Όλα αυτά τα θέματα, και αυτό το ζήτημα που αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου, των ομολόγων, και τα υπόλοιπα πολιτικά θέματα τα οποία ξεκινήσαμε να τα συζητάμε, την ας πούμε όχι μη γενναιοδωρία, την τσιγκουνιά της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε στον κόσμο.
Όταν λες στον άλλον αύξηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος, κάν’ το. Περιμένεις να περάσουνε τέσσερα χρόνια, το κάνεις για το τελευταίο εξάμηνο αυτής της θητείας της Βουλής και το συνεχίζεις στην επόμενη. Λες στους στρατιωτικούς, λες στους δικαστικούς, λες όπου υπόσχεσαι, μετά τους λες: ξέρετε, ψηφίστε με…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Προ ολίγου κάνατε κριτική, μας λέγατε ότι είναι παροχές, μας λέγατε ότι είναι προεκλογικά. Τώρα …;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι προσέξτε. Ότι λέγατε το ’04, το φέρνετε με παροξυσμό, με μια καταιγίδα υποσχέσεων, δεν τις υλοποιείτε, και άρα αποδεικνύεται ότι έχουμε απολύτως δίκιο, και τις πάτε μετά τις εκλογές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αποφασίστε τι θέλετε κύριε Λοβέρδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα είναι τόσο καθαρό αυτό που λέω, είναι πεντακάθαρο αυτό που λέω, είναι πεντακάθαρο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αποφασίστε τι θέλετε. Τι θέλετε; Είναι παροχές; Είναι προεκλογικά τερτίπια; Είναι πυροτεχνήματα; Είναι ουσία πολιτικής;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και όπως δεν καταλαβαίνατε τον κ. Τσίμα που σας έλεγε: μα βρε αδερφέ, 15 μέρες ισχύει η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων, 1 Σεπτεμβρίου δηλαδή τελειώνουμε, πριν γυρίσει ο κόσμος.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν τελειώνουμε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οπότε οι δημοσκοπήσεις δεν θα μπορούν να γίνουν με έγκυρο τρόπο. Άρα χωρίς δημοσκοπήσεις.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς δεν είπατε ότι η μεγαλύτερη δημοσκόπηση είναι ο λαός; Θα πάμε στο λαό κύριε Λοβέρδε, εδώ και τώρα στο λαό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε. Όπως κάνατε απέναντι, όπως απέναντι στο επιχείρημα του κ. Τσίμα κάνατε ότι δεν καταλάβατε, έτσι κι αυτό που σας λέω, επίσης προσπαθείτε να το ξεπεράσετε. Είναι καθαρά τα πράγματα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς κάνατε …, εγώ δεν έκανα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μείνουμε εδώ κυρία Μπακογιάννη και κύριε Λοβέρδο. Συζητούμε ήδη 70 λεπτά, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε όλα τα θέματα σε ένα δελτίο ειδήσεων.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας διαβεβαιώνω κα Μπακογιάννη, ούτε μία φορά μού έφταιξε άλλος άνθρωπος πέραν του εαυτού μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προεκλογική μάχη μόλις σήμερα ξεκίνησε, θα έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας να τα συζητήσουμε διεξοδικά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, κλείνω με την εξής φράση: Και το θέμα των ομολόγων μπαίνει σε αυτή τη σολομωνική, διότι θα έπρεπε αυτά τα θέματα να είναι καθαρά. Το πόρισμα μιας διοικητικής αρχής, και όχι μιας δικαστικής αρχής, δεν περιβάλλεται με τους όρους μυστικότητας που περιβάλλονται τα άλλα δικαστικά έγγραφα. Και τέλος, ακόμα κύριε Στραβελάκη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κλείστε με αυτό παρακαλώ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: …και ο λόγος διάλυσης της Βουλής, αυτό το επιχείρημα περί μεταρρυθμίσεων, είναι σαν να λέμε ότι το Σύνταγμα λέει: Δεν επιτρέπεται πρόωρη διάλυση της Βουλής, εκτός αν μια κυβέρνηση ζητήσει να γίνουν εκλογές για το καλό του τόπου. Αυτές οι αοριστίες και οι γενικεύσεις δεν κοσμούν και δεν τιμούν κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην ανοίξετε άλλο θέμα κύριε Λοβέρδο. Θα απαντήσει η κα Μπακογιάννη και θα τελειώσουμε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι μία κυβέρνηση που σπρώχνεται απ’ τα πράγματα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα άμα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν τις θέλατε τις εκλογές άδικο θα ’χω;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι κυρία Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν τις θέλατε. Τις φωνάζατε για λόγους πολιτικούς και σήμερα κλαίτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βήμα με το βήμα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκλείεται να συμφωνήσετε, δεν υπάρχει περίπτωση. Κυρία Μπακογιάννη, κύριε Λοβέρδο, δεν πρόκειται να συμφωνήσετε εδώ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: … καλή προεκλογική περίοδο και υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ουσιαστικός διάλογος και όχι τερτίπια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω. Καλή αρχή στον προεκλογικό αγώνα, μακάρι να είναι δημιουργικός, και σε χαμηλούς τόνους, και ουσιαστικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις να δούμε, όπως σήμερα πιστεύω.