Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο του ANT1

Πέμπτη, 13 Σεπ 2007

Στο δημοσιογράφο κύριο Παναγόπουλο
κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι, είναι η εκπομπή «Πορεία προς τις κάλπες», ΑΝΤ1 στους 97.2. Στα μικρόφωνα Στρατής Λιαρέλλης, Ανδρέας Παναγόπουλος. Ο Στρατής σας έχω πει ότι απουσιάζει για ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Στέλνετε τα μηνύματά σας και περιμένουμε μηνύματα γιατί θα βοηθήσουν και στη συζήτηση που θα έχουμε με την Υπουργό Εξωτερικών την κα Ντόρα Μπακογιάννη σε λίγα δευτερόλεπτα από τώρα και θα μπορείτε κι εσείς να θέσετε ερωτήματα τα οποία θα αναδείξουν ζητήματα που εσείς πιστεύετε ότι σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή.

Αντί άλλου προλόγου, να πάμε κατευθείαν στην κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών. Δεν ξέρω αν χρειάζεται κα Υπουργέ – καλό μεσημέρι – να το επαναλαμβάνω…

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλό μεσημέρι κ. Παναγόπουλε.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι είστε υποψήφια στην Α’ Αθηνών.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε, αλίμονο. Νομίζω πως οι Αθηναίοι ξέρουν ότι είμαι υποψήφια στην Α’ Αθηνών και τους παρακαλώ να με εμπιστευθούν για άλλη μια φορά και να μου δώσουν τον σταυρό τους.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είδα μια αντίδραση του Προέδρου της FYROM, του κ. Τσερβενκόφσκι στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το ενδεχόμενο βέτο για την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας. Εσείς θεωρείτε ότι με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ή υπάρχει γραμμή στην κυβέρνηση να ακυρωθεί η ενδιάμεση συμφωνία, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσερβενκόφσκι;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Τσερβενκόφσκι, έχω κάνει μια γραπτή δήλωση κ. Παναγόπουλε ήδη, η οποία πρέπει να έχει μοιραστεί, στην οποία λέω κάτι πάρα πολύ απλό. Ο κ. Τσερβενκόφσκι ξέρει ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεν ισχύει επιλεκτικά. Ισχύει στο σύνολό της.

Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει δυο πράγματα, τη βάση της συμφωνίας η οποία λέει ότι οι δυο χώρες θα καθίσουν κάτω και με τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών θα αναζητήσουν κοινά αποδεκτή λύση, δηλαδή κοινά αποδεκτό όνομα και το δεύτερο, ότι και οι δυο χώρες δεν θα προχωρούν σε προκλητικές ή αλυτρωτικές συμπεριφορές.

Άρα εμείς έχουμε αποδείξει την καλή μας βούληση όλον αυτόν τον καιρό και καλούμε τα Σκόπια να προχωρήσουν, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούν όμως πραγματικά. Όχι να διαπραγματευθούν λέγοντας ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αλλαγή στο όνομά μας, διότι αυτό δεν λέγεται διαπραγμάτευση.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως όμως τελικά αυτή η πολιτική, την οποία ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, την ακολουθείτε κι εσείς, είναι η διαδικασία στον ΟΗΕ, είναι μια ατέρμονη διαδικασία, δεν βγάζει πουθενά και τελικώς διολισθαίνοντας τα Σκόπια θα επιτύχουν όλους τους στόχους τους;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για αφήστε να δούμε. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει αυτή τη στιγμή τα διαπραγματευτικά της χαρτιά και δεν έχουμε επίσης και κανένα λόγο να βγούμε και να κομματικοποιήσουμε ή να κάνουμε το θέμα αυτό ένα εσωτερικό θέμα και χαίρομαι που όλα τα Κόμματα, τα οποία βρίσκονται στη Βουλή, με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα στέκονται μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ένα κεκτημένο της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Είμαστε ενωμένοι κ. Παναγόπουλε εμείς οι Έλληνες στο θέμα αυτό, απολύτως ενωμένοι κι αυτό μας δίνει και δύναμη και μου δίνει και μένα προσωπικά δύναμη να είμαι σταθερή και αταλάντευτη εκπροσωπώντας τη χώρα μου.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είχε ένα υπονοούμενο η απάντησή σας, γιατί είπατε «όλα τα Κόμματα που είναι σήμερα στη Βουλή». Βγάζετε απ’ έξω το ΛΑΟΣ, αν κατάλαβα καλά.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, δεν θέλω να ασχοληθώ τώρα με το ΛΑΟΣ. Εγώ, ξέρετε, υποστηρίζω πάντοτε την αρχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, ότι τα θέματα αυτά είναι θέματα πάρα πολύ ευαίσθητα για να διχάσουμε τους Έλληνες πολίτες. Εμάς ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική πολιτική έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις και επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι που αυτή η υπευθυνότητα επιδεικνύεται απ’ όλα τα Κόμματα και δεν έχω σκοπό να μπω σε συζητήσεις οι οποίες δεν νομίζω ότι ωφελούν.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μιλώ για το ασφαλιστικό και το θέμα που ανέδειξε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα με την Commission, η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι ουσιαστικά με κρυφή ατζέντα η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα όρια ηλικίας στις γυναίκες, να σταματήσει δηλαδή η πρόωρη συνταξιοδότηση.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παναγόπουλε, ακούστε. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε χθες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλαδή έκανε χθες άλλο ένα πολύ μεγάλο λάθος.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθος γιατί;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ενδεχομένως το έκανε διότι τον παρέσυραν οι συνεργάτες του και του έδωσαν ένα χαρτί το οποίο δεν μπήκε στον κόπο, να το διαβάσει; Τι να σας πω; Αλλά είναι σαφές ότι το θέμα αυτό και οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι γνωστές και έχουν δημοσιευθεί σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες και έχουν απασχολήσει και τα κανάλια. Το δικό σας το κανάλι 4 – 5 φορές στο δελτίο ειδήσεων έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Είναι δηλαδή ευρύτατα γνωστό ότι έχουμε μια διαφορετική άποψη εμείς απ’ αυτήν την οποία έχει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή έχει δώσει μια οδηγία, η οποία λέει ότι πρέπει να εξισώσουμε τα όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και μάλιστα με το επιχείρημα ότι αδικούμε τις γυναίκες διότι τις βγάζουμε νωρίτερα στη σύνταξη. Εξηγήσαμε λοιπόν και είμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή, ότι αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα, ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πάρα πολλές εξωεργασιακές ασχολίες.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι νοικοκυρές, είναι μάνες.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλα αυτά, ότι είναι μάνες, ότι είναι νοικοκυρές, ότι έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις διαφορετικές, ότι δεν είναι άδικο, είναι ένα προνόμιο προς τις γυναίκες, αλλά ένα προνόμιο το οποίο ισοσκελίζει αν θέλετε τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, έτσι; Δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο έγινε …

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως νομίζω ότι οι ακροάτριες που θα ακούν και οι ακροατές αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το εξής. Υπάρχει περίπτωση να εξισωθούν τα όρια ηλικίας των γυναικών με των ανδρών, διότι πέρα από τη διαδικασία ή την πολιτική εκτίμηση του θέματος, το ζήτημα είναι εάν…

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ναι, ένα λεπτό…

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δυνατότητες η Ελλάδα να κερδίσει αυτή τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πρώτο είναι η γκάφα την οποία έκανε κατά τη γνώμη μου χθες ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος περίπου είπε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να τα εξισώσει τα όρια ηλικίας και το κρύβει. Είναι τεράστιο λάθος εκ μέρους του κ. Παπανδρέου πρώτον, διότι αφού έχει τα χαρτιά όφειλε να τα διαβάσει και δεύτερον, διότι αν πραγματικά αυτή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης, δεν θα μας είχαν παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μας παρέπεμψαν ακριβώς διότι δεν εφαρμόζουμε αυτή την οδηγία. Τώρα, θα δώσουμε μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη κ. Παναγόπουλε. Θα δώσουμε μια μάχη σε συνεργασία και με την ΓΣΕΕ και με την ΑΔΕΔΥ και με όλους τους φορείς για την επιχειρηματολογία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι άλλες δυο χώρες, δηλαδή τρεις συνολικά, οι οποίες έχουν ακριβώς την ίδια άποψη με μας και θα το παλέψουμε έτσι ώστε να κερδίσουμε μια κατά την άποψή μου δίκαιη θέση και δεν το λέω αυτό επειδή είμαι γυναίκα εργαζόμενη και μάνα, αλλά διότι πραγματικά όλη αυτή η προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο με τον οποίο το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί κατά τη γνώμη μου είναι άδικη.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, κατανοητό. Δύσκολη η μάχη λέτε. Να δούμε τι θα γίνει. Θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά τις εκλογές αυτές καθ’ αυτές και το ερώτημα είναι, γιατί η Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός, εσείς, όλα τα κορυφαία στελέχη θέτετε αυτό το δίλημμα για την έλλειψη αυτοδυναμίας ή θα πάμε σε εκλογές;

Λένε πολλοί, ενδεχομένως, φυσικά και η αντιπολίτευση, αλλά υποστηρίζουν και άλλοι και αναλυτές ότι είναι ένα εκβιαστικό δίλημμα στους πολίτες. Δηλαδή αν ο πολίτης αποφασίσει την Κυριακή με την ψήφο του ότι δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, άρα δηλαδή θέλει συνεργασία, γιατί δηλαδή θα πρέπει να ξαναπάει στις εκλογές;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί κ. Παναγόπουλε ένα Κόμμα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης και ένας Πρωθυπουργός ο οποίος έχει το σύνολο των ευθυνών απάνω του, έχει μια καταρχήν πρώτη υποχρέωση, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Όσοι δε πολίτες τον τελευταίο καιρό έχουν παρακολουθήσει στις τηλεοράσεις και βλέπουν αυτές τις συζητήσεις που γίνονται, διαπιστώνουν από μόνοι τους ότι έρχονται τα Κόμματα, τα μικρά Κόμματα της αριστεράς, ευθέως και κατηγορηματικά λένε ότι αποκλείεται να συνεργαστούμε.

Το ΠΑΣΟΚ λέει: αποκλείεται να συνεργαστούμε, και το αποδεικνύει και στην πράξη. Εδώ έφτασε να αποχωρήσει από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η συζήτηση του Συντάγματος, όπου ξέρει πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί ένα άρθρο χρειάζονται 180 ψήφοι. Άρα φεύγοντας από τη Βουλή δεν κέρδισε απολύτως τίποτα κανείς πέραν του ότι υπονόμευσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση, διότι η ουσία του άρθρου πάντοτε θέλει τη συμφωνία και των δυο Κομμάτων. Άρα αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί συνεργασία.

Και άρα τι μένει κ. Παναγόπουλε; Μένει η ενδεχόμενη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, την οποία ευθέως και κατηγορηματικά απορρίψαμε. Δε μας συνδέει τίποτα με τον κ. Καρατζαφέρη, απολύτως τίποτα. Δεν έχουμε καμία κοινή θέση, δεν έχουμε καμία κοινή αξία, δεν έχουμε τίποτα το κοινό.

Εκεί φαντάζομαι ότι όλοι δίνουν το δικαίωμα σ’ ένα μεγάλο κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία να πούμε ευθέως στους πολίτες ότι εμείς δε θα συνεργαστούμε. Άρα αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός δεν είναι κανένα δίλημμα, είναι το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών. Η Ελλάδα, κατά τη γνώμη τη δική μας, πρέπει να έχει κυβέρνηση. Διότι μόνο άμα έχει κυβέρνηση μπορεί να πάει μπροστά. Μόνο όταν μπορεί να κυβερνηθεί μπορεί ο τόπος να κάνει βήματα προς τα εμπρός και τα προβλήματα των πολιτών ν’ απαντηθούν.

Άρα, δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Έχουμε τη υποχρέωση να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Δε μπορούμε ν’ αφήσουμε θολό τοπίο και την άλλη μέρα το πρωί να βρεθεί ο κόσμος μπροστά σε εκπλήξεις.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Αν οι πολίτες δώσουν την Κυριακή ισχνή αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, αν η Νέα Δημοκρατία πάρει 151 έδρες, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν…

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη; Δε θα δώσουν ισχνή πλειοψηφία κ. Παναγόπουλε. Θα δώσουν ισχυρή λαϊκή εντολή. Και εδώ θα είμαστε, πρώτα ο θεός τη Δευτέρα να το ξανακουβεντιάσουμε.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μια και είπατε για τη Δευτέρα, να σας δεσμεύσω για να ξαναβγείτε στην εκπομπή τη Δευτέρα 12-2;

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι να τάξεις σε δημοσιογράφο τίποτα…

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το παίρνω ως δέσμευση…

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαρίστως να βγω και τη Δευτέρα ή οποιαδήποτε μέρα με θέλετε, απλώς λέωότι εγώ διακινδυνεύω αυτή την πρόβλεψη και τη διακινδυνεύω δημόσια. Και δε θέλω να σκεφτείτε τίποτε άλλο, αλλά την πίστη μου από τις συζητήσεις που γίνονται στις γειτονιές της Αθήνας, από την Κυψέλη, τα Πατήσια, τον Προμπονά, το Παγκράτι –είμαι παλιά στην πολιτική και ξέρω πως τουλάχιστον το αισθητήριό μου…

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, η Α’ Αθηνών Νέα Δημοκρατία ψηφίζει έτσι κι αλλιώς. Αλλού μπορεί να διαφορετικά τα πράγματα.

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα δε μιλάτε και μ’ έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ξέρετε στην Ευρυτανία ήμουν προχθές, στη Θεσσαλονίκη ήμουν αντιπροχθές, στην Κρήτη λίγο νωρίτερα, έχω μια αίσθηση του πώς σκέφτεται ο κόσμος. Πάντως για όλους εμάς η ιερότερη στιγμή είναι η Κυριακή, η Κυριακή είναι η ώρα πουμιλάει ο λαός, σταματάμε να μιλάμε εμείς, η αίσθησή μου είναι όμως ότι θα μας ανανεώσει την εντολή και θα είναι βεβαίως ταυτόχρονα απαιτητικός και αυστηρός μαζί μας.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι απαιτητικός και αυστηρός μαζί σας γιατί είχατε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις κα Μπακογιάννη οι οποίες δεν έγιναν. Και το ερώτημα είναι: Ωραία, εσείς υποστηρίζετε και καλά κάνετε και το υποστηρίζετε γιατί αυτό πρέπει να λέτε ενδεχομένως και για το κόμμα σας, αλλά απ’ την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουμε 151 έδρες. Με 165, οι μεταρρυθμίσεις ήταν ελάχιστες. Τώρα δηλαδή τι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν;

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα για να καταρρίψω και λίγο αυτό το μύθο, δεν ήταν ελάχιστες. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο τραπεζικό σύστημα, η φορολογική μεταρρύθμιση, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο αναπτυξιακός νόμος, η όλη αλλαγή η οποία έγινε στη Δημόσια Διοίκηση, τα χρήματα που δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθόλου ελάχιστες δεν ήταν, η μεταρρύθμιση στην παιδεία από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις…

Θ’ ακολουθήσουν και πολύ περισσότερες κ. Παναγόπουλε. Η Ελλάδα πρέπει ν’ απελευθερωθεί από ένα κράτος το οποίο την πνίγει. Πρέπει λοιπόν να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να βρει, να εκμεταλλευθεί το σύνολο των δυνάμεών της. Και μπορούμε να το κάνουμε. Πιστέψτε με ότι και ως Υπουργός Εξωτερικών, έχοντας ταξιδέψει πολύ, βλέποντας πολύ κόσμο, έχω απόλυτη συναίσθηση της σημασίας την οποία έχουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Βλέπετε ότι οι χώρες που τις έκαναν απογειώθηκαν. Απογειωνόμαστε κι εμείς κ. Παναγόπουλε. Και πάντως δε γυρίζουν τα ποτάμια πίσω.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω συγκεκριμένα: Ο κ. Καραμανλής χθες στη συνέντευξή του που έδωσε στον ALPHA και στον Βασίλη Χιώτη, άφησε να εννοηθεί, μάλλον το είπε σαφώς, ότι σκοπεύει να αρθεί η μονιμότητα στο στενό δημόσιο τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι στους Πυροσβέστες γιαπαράδειγμα όπως είπε ή στους Αστυνομικούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πιο ευέλικτη η εργασιακή σχέση με το Δημόσιο. Θα το κάνετε αυτό;

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως θα το κάνουμε, αφού το είπε ο Πρωθυπουργός αμφιβάλετε ότι θα το κάνουμε; Και γιατί θα το κάνουμε: Διότι ο πολίτης πάρα πολλές φορές βλέπει απέναντί του ένα κράτος, το οποίο πολλές φορές το νιώθει εχθρικό απέναντί του. Ένα κράτος που δεν τον εμπιστεύεται τον πολίτη, ένα κράτος το οποίο του ζητά το τεκμήριο της αθωότητος πριν προσέλθει.

Δεν είναι έτσι. Δε μπορεί να υπάρξει αυτή η λογική και παραπέρα. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε τομές. Οφείλουμε να έχουμε ευέλικτες σχέσεις, ένα ευέλικτο κράτος, ένα κράτος το οποίο να μπορεί ν’ ανταποκριθεί. Πάρτε για παράδειγμα τις τελευταίες πυρκαγιές. Γιατί κατάφερανμέσα σε τρεις μέρες 75.000 άνθρωποι να πάρουν τα χρήματά τους; Με κάποια ελάχιστα παρατράγουδα, κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν την εμπιστοσύνη της πολιτείας, κάποιοι απ’ αυτούς πήγαν στη φυλακή και κάποιοι απ’ αυτούς έδωσαν πίσω τα λεφτά αμέσως. Γιατί όμως 75.000 άνθρωποι πήρα τα χρήματα; Γιατί ξεπεράσαμε τη γραφειοκρατία. Διότι εμπιστευθήκαμε τους πολίτες. Ας το κάνουμε λοιπόν αυτό σε όλες μας τις ενέργειες.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λέτε ότι ένας απ’ τους στόχους είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ο δεύτερος στόχος είναι να μην αντιμετωπίζεται ως ύποπτος ο πολίτης αλλά να πηγαίνει με το τεκμήριο της εμπιστοσύνης.

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδιαφέρον είναι αυτό, για να δούμε πώς θα το κάνετε.

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα το κάνουμε κ. Παναγόπουλε. Σημασία στην πολιτική έχει η πολιτική βούληση, πρώτον. Και δεύτερον το θάρρος. Νομίζω ότι δε μας λείπει κανένα απ’ τα δύο.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θ’ απαντήσω εδώ, ούτε θα το σχολιάσω. Μεταρρυθμίσεις: Θα δώσετε τον ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή;

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα το δούμε. Όπως ξέρετε, στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται. Θα το κρίνουμε όμως ανάλογα με τα συμφέροντα του ΟΤΕ κατ’ αρχήν, τα συμφέροντα των πολιτών, της εξυπηρέτησης των πολιτών και του κοστολογίου του, είναι πάντοτε μια πολύ σύνθετη πολιτική αυτή η οποία πρέπει να έχει κριτήριο την απόδοση, την παραγωγικότητα και τελικώς το όφελος των πολιτών.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ; Θα γίνει και εκεί αποκρατικοποίηση; Θα πέσει κάτω από το 51% το μερίδιο του κράτους;

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα σας είπα ότι όλα αυτά είναι κατ’ εξοχήν οικονομικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες τις οποίες έχουμε. Δε μπορεί ποτέ βεβαίως το εθνικό δίκτυο να πάει σε ιδιώτες, έτσι; Μιλάμε για μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, μονάδες παραγωγής οι οποίες βεβαίως ήδη σήμερα με την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, μπορούν και πρέπει να γίνονται από ιδιώτες.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση: Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα δώσει 550 ευρώ στις νοικοκυρές, στις ανασφάλιστες γυναίκες, δηλαδή στις γυναίκες που είναι 65 ετών και θα παίρνουν 550 ευρώ το μήνα ως σύνταξη. Σας φέρνει σε δύσκολη θέση αυτό;

καΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι γιατί δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί ευκόλως να πιστέψει έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος όταν τον ρωτούν πού θα βρει τα λεφτά απαντά «θα τα βρούμε». Εμείς έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να δώσουμε την εθνική σύνταξη την οποία προετοιμάζουμε έτσι ώστε να υπάρχει αυτό το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.

Έχουμε πει ότι θα είναι μια εθνική σύνταξη η οποία θα είναι πάνω από το όριο της φτώχιας. Αυτό μπορεί να δώσει ο προϋπολογισμός, αυτό και θα κάνουμε κι εμείς. Και βεβαίως αυτό αφορά και τις γυναίκες. Αλλά το μετρήσαμε πολύ κ. Παναγόπουλε πριν το πούμε. Ο κ. Παπανδρέου ίσως θα είναι σκόπιμο, για την αξιοπιστία της πρότασής του, να λέει κάθε φορά από πού θα βρει τα χρήματα.

κ. Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κα Μπακογιάννη, καλή δύναμη σας εύχομαι για τις τρεις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές και θα τα πούμε τη Δευτέρα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο