Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, θέλω υπεύθυνα να σας διαβεβαιώσω, ότι οι απόδημοι Έλληνες, αποτελούν για την Κυβέρνηση, αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης έκφανσης του Ελληνισμού.
Βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Μας ενδιαφέρει η ευημερία, το μέλλον και η προοπτική τους. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο στο μέτρο του δυνατού, ασκώντας τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, προσπαθούμε να υποβοηθούμε την δυναμική που ο οικουμενικός ελληνισμός αναπτύσσει, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του, σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε τους ορίζοντες και την προοπτική του.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο αναδιοργανώσαμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, θωρακίσαμε την δυναμική του, διευρύναμε τα πεδία δράσης του, αλλά και ενισχύσαμε την αντιπροσωπευτικότητά του. Επιθυμούμε η λειτουργία του Σ.Α.Ε, να καταστεί αμφίδρομος δίαυλος επικοινωνίας των απανταχού Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και πραγματικό σημείοαναφοράς για τους Έλληνες του Εξωτερικού.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Ελληνική Πολιτεία, μεριμνά διαρκώς για τους Ομογενείς της Γεωργίας, προκειμένου να τους εξασφαλίσει άριστες συνθήκες διαβίωσης καθώς και κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα:
Μετά από κατάλληλες παρεμβάσεις μας, έχει ψηφισθεί ο νόμος «Περί ιδιοκτησίας αγροτικού οικοπέδου» ο οποίος θεραπεύει προβλήματα που αντιμετώπιζαν κάτοχοι ή κληρονόμοι ιδιοκτησιών που ελάμβαναν υπηκοότητα άλλης χώρας, και οι οποίοι μπορούν πλέον να εγγράψουν στο Κτηματολόγιο τον τίτλο ιδιοκτησίας τους.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, η εν λόγω ρύθμιση αφορά πρωτίστως τους Ομογενείς της Τσάλκα.
Όσον αφορά τις εγκαταλειφθείσες από τους Ομογενείς περιουσίες στην Αμπχαζία, η γεωργιανή κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος «Το Σπίτι Μου (Myhome)», στόχος του οποίου είναι η επίσημη κατοχύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας της περιουσίας των προσφύγων.
Και για το εν λόγω πρόγραμμα, έχουν ενημερωθεί άμεσα οι ομογενειακοί φορείς σε Γεωργία και Ελλάδα και τους έχει ζητηθεί η ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της γεωργιανής πλευράς,60 Ομογενείς μας έχουν κάνει χρήση των προβλέψεων του προγράμματος αυτού.
Παράλληλα, η Πρεσβεία μας στην Τιφλίδα όσο και η αρμόδια πολιτική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχουν επανειλημμένως ειδοποιήσει τους ομογενειακούς συλλόγους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους ομογενείς να καταγράψουν τις περιουσίες τους.
Ως εκ τούτου, και εφόσον η Γεωργιανή κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει τα ανωτέρω, απομένει στους ομογενειακούς συλλόγους με την βοήθεια των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας τους να ευαισθητοποιήσουν τους Ομογενείς μας.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Με την ευκαιρία που μου δίδει η συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση, θα ήθελα να έχετε μία κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο υπέρ των Ομογενών μας στην Γεωργία:
Προκειμένου το ελληνικό κράτος να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας δώρισε στην Γεωργία 15 περιπολικά αξίας 180.000 Ευρώ και υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων επί του θέματος. Πρόκειται δε, να υπογραφεί προσεχώς, διμερής συμφωνία για την καταπολέμηση
του οργανωμένου εγκλήματος, ευθύς ως η γεωργιανή πλευρά συμφωνήσει επί του σχεδίου που της έχει αποσταλεί από ελληνικής πλευράς.
Πέραν όμως των ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να βοηθήσει τους Ομογενείς της Τσάλκα που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, απέστειλε 60 τόνους υψηλής ποιότητας πατατόσπορο προκειμένου να καλλιεργηθεί στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι τη γεωργική παραγωγή. Έστειλε δε και αντιπροσωπεία ειδικών με επικεφαλής καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προκειμένου να επιβοηθήσει το έργο των καλλιεργητών.
Η Πρεσβεία μας στην Τιφλίδα σε συνεργασία με το Γεωργιανό Ίδρυμα Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων υλοποίησε πρόγραμμα ενσωμάτωσης νέων Ομογενών μας στο Γεωργιανό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι νέοι μας να διευκολύνονται για παραμονή στις εστίες τους και επαγγελματική αποκατάστασή τους ως δημόσιοι υπάλληλοι. Πέραν όμως των ανωτέρω, κατά το 2007 παρείχαμε και επισιτιστική βοήθεια σε σιτάλευρο και ζάχαρη, ύψους 250.000 Ευρώ.
Το 2006 υλοποιήθηκε και ο Παιδικός Σταθμός Τσάλκας ύψους 80.000 Ευρώ και δόθηκε και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός. Το Ιατρικό Κέντρο «Ιπποκράτης» παρέχει ιατρική περίθαλψη στην Ομογένεια και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν δοθεί δύο ασθενοφόρα και ιατρικός εξοπλισμός ύψους 240.000 Ευρώ κατά το 2006.
Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στους Ομογενείς μας από 22 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα δε, τα θέματα της Ομογένειας συζητήθηκαν κατά τις εδώ συνομιλίες του Γεωργιανού Προέδρου με τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Πρωθυπουργό και εμένα και διαπιστώθηκε η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,
Πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της συγκεκριμένης επίκαιρης ερώτησης. Κανένας ομογενειακός φορέας ή σωματείο, δεν προέβαλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, μέχρι στιγμής, οποιοδήποτε συγκεκριμένο αίτημα, ούτε βεβαίως και οι συντάκτες της επιστολής διαμαρτυρίας πάνω στην οποία στηρίζεται η επίκαιρη ερώτηση, παρότι παρεκλήθησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών να το πράξουν.
Αντιθέτως, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού επισκέφθηκε την Τιφλίδα και εξέφρασε την εκτίμηση για το έργο που επιτελείται από τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θέλω για ακόμη μια φορά, να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι η Κυβέρνηση είναι κοντά στα προβλήματα των αποδήμων Ελλήνων, φροντίζοντας στο μέτρο του δυνατού για τη διευθέτησή τους.
Ευχαριστώ.