Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι τιμή μου που συμμετέχω στη 17η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ στη φιλόξενη πόλη της Άγκυρας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκική Προεδρία του ΟΣΕΠ που διοργάνωσε τη σύνοδο αυτή, με την οποία μας δίνεται η ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πρόοδο των τελευταίων μηνών και να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας για τα ζητήματα που θα καθορίσουν τη μελλοντική εξέλιξη του Οργανισμού.
Τους τελευταίους 6 μήνες, η Δημοκρατία της Τουρκίας άσκησε την Προεδρία του ΟΣΕΠ με ιδιαίτερη επιδεξιότητα και αποτελεσματικότητα. Η 15η Επετειακή Σύνοδος Κορυφής, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, το λίκνο του ΟΣΕΠ, αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια σημαντική στιγμή για την ίδια την τουρκική Προεδρία, αλλά και την μετέπειτα εξέλιξη του Οργανισμού. Μας ευχαριστεί επίσης το γεγονός ότι κατά την ειδική Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών, που προηγήθηκε της 15ης Επετειακής Συνόδου Κορυφής, απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καθεστώς του παρατηρητή.
Πέραν τούτου, θα θέλαμε να συγχαρούμε την εξερχόμενη Προεδρία για τα επιτυχή της αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας αυτής, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ορισμένους από τους μείζονες τομείς συνεργασίας στους κόλπους του ΟΣΕΠ, όπως το εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές, η θεσμική ανανέωση και η καλή διακυβέρνηση, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, κλπ. Η πρόοδος αυτή μετατρέπει σταδιακά τον ΟΣΕΠ σε έναν οργανισμό προσανατολισμένο σε έργα.
Τους τελευταίους έξι μήνες, η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά την Τουρκία στις προσπάθειές της:
Η διοργάνωση της πρώτης Συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού, που διεξήχθη στο Σούνιο, στις 4 Ιουλίου 2007 – υπό την προεδρία του τότε Υπουργού Πολιτισμού, κυρίου Βουλγαράκη – ήταν μια απτή συνεισφορά εκ μέρους μας. Ως χώρα συντονιστής στον τομέα του πολιτισμού, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία να προετοιμάσει και να διοργανώσει την Υπουργική Συνάντηση, πιστεύοντας ότι η συνεργασία στον τομέα αυτό θα εμπλουτίσει τον οργανισμό. Η δήλωση που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς παρέχει μια σημαντική συμβολή για την ανάπτυξη ενός γόνιμου πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών, στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης του προϋπολογισμού του ΟΣΕΠ. Πρόκειται για έναν τομέα κλειδί για τον οργανισμό, καθώς και τη δυνατότητά του να προσελκύσει διεθνείς χρηματοδοτήσεις. Η Ελλάδα προετοίμασε και φιλοξένησε, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, τη δεύτερη συνάντηση της σχετικής ομάδας εργασίας στην Αθήνα, υπό την κοινή Ελληνο-τουρκική προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, και οι δύο χώρες προώθησαν τους κοινούς τους στόχους με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού. Εν τέλει, έγιναν σημαντικά βήματα προς την υιοθέτηση του ευρώ ως του νέου νομίσματος του οργανισμού και προς την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του. Η Ελλάδα εργάστηκε και εργάζεται επίμονα στον τομέα αυτό με την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του οργανισμού, που ξεκίνησαν εδώ και καιρό, θα πρέπει να συνεχιστούν.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αναγνωρίζουμε όλοι μας τις μεγάλες προοπτικές της περιοχής και την αυξανόμενη σημασία της στη γεωστρατηγική και οικονομική σφαίρα. Θα πρέπει τώρα να μετατρέψουμε τις προοπτικές αυτές σε ουσιαστικά επιτεύγματα εντός του οργανισμού μας, βελτιώνοντας τον αντίκτυπο και την αξιοπιστία των πολιτικών του.
Η σταδιακή εφαρμογή των δύο Μνημονίων Συνεργασίας για τον Οδικό Δακτύλιο της Μαύρης Θάλασσας και για την ανάπτυξη των Θαλάσσιων Διαδρόμων στην περιοχή του ΟΣΕΠ αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας. Η χώρα μου υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία αυτή και δεν φείδεται προσπαθειών για την επιτυχή έκβασή της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τομέας της ναυτιλίας είναι παραδοσιακά πολύ σημαντικός για τη χώρα μου το Ελληνικό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σίγουρα θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Προεδρίας, προκειμένου να προωθήσει την εφαρμογή του Μνημονίου για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην περιοχή του ΟΣΕΠ. Επίσης, θα ληφθούν παράλληλα συναφείς δράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιτρέψτε μου να τονίσω τη σημασία της συνεργασίας του οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μέσω της ενεργής συνεισφοράς των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συναντήσεις του Οργανισμού, υπό την ιδιότητα του παρατηρητή. Αυτή η συμμετοχή μπορεί να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε σε απτά βήματα τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Συνέργεια του Ευξείνου Πόντου» . Επιπρόσθετα, η διάδραση αυτή μπορεί να αποφέρει έμπρακτα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως στην άρση των εμπορικών φραγμών και την διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων για επιχειρηματίες.
Επιπλέον, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι μελετάται πλέον η διεξαγωγή Υπουργικών Συναντήσεων με τη συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα μείζον πολιτικό γεγονός. Θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεχτικά, κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής Προεδρίας, εφόσον θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία «Συνέργεια του Ευξείνου Πόντου» και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-ΟΣΕΠ.
Παράλληλα, το νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, το «Ταμείο Επενδύσεων υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» (NIF), σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα. Περιλαμβάνει μεταξύ των στόχων του την υποστήριξη στις ΜΜΕ και τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής. Η Ελλάδα τονίζει ότι θα πρέπει ο ΟΣΕΠ να αναλάβει ρόλο στη λειτουργία αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου. Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας μπορεί επίσης να είναι ένας εταίρος στο χρηματοδοτικό αυτό μέσο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Η επιτυχία θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ, τα οποία μπορεί να επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις έργων για συγχρηματοδότηση.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας σε άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τις προσπάθειες για παραγωγική συνεργασία στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, και το οποίο αποτελεί την ουσία της σύστασης του Οργανισμού.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμευθεί με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη έργων του ΟΣΕΠ. Αυτή η σημαντική για τον Οργανισμό απόφαση ενός εκ των κρατών μελών του ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιουνίου 2007.
Ωστόσο, μετά από 15 χρόνια προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των 12 κρατών μελών του Οργανισμού, οι συνθήκες και οι αντίστοιχες στάσεις έναντι των εθελοντικών συνεισφορών δεν είναι ακόμη ώριμες.
Είμαι κάπως απογοητευμένη από την αδυναμία των εκπροσώπων της Επιτροπής Υψηλών Αξιωματούχων να αποδεχτεί και να επωφεληθεί από τις αξιόλογες συνεισφορές για τον στόχο της ανάπτυξης έργων.
Οι Υπουργοί του ΟΣΕΠ δήλωσαν και δεσμεύθηκαν επανειλημμένα προς μια προσέγγιση του ΟΣΕΠ ως ενός οργανισμού προσανατολισμένου στα έργα. Η χώρα μου θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά για την πρόοδο του οργανισμού και προς όφελος των πολιτών του.
Πρόκειται για μια προσέγγιση προσανατολισμένη στα έργα και εμείς οι Υπουργοί συμφωνήσαμε πολλάκις πάνω σε αυτή τη σημαντική κατεύθυνση στα 15 χρόνια ύπαρξης του οργανισμού. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει καλόπιστα να βοηθά τον Οργανισμό να εκπληρώσει το ρόλο του όσο το δυνατόν καλύτερα. Ως προς αυτό, υπενθυμίζω ότι στην πρώτη παράγραφο της Δήλωσης της Άγκυρας αναλάβαμε σοβαρές δεσμεύσεις προς την κατοχύρωση του χαρακτήρα του ΟΣΕΠ ως ενός οργανισμού βασισμένου στα έργα και προσανατολισμένου στα αποτελέσματα.
Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στο συνεχιζόμενο μέχρι σήμερα έργο των οργάνων του ΟΣΕΠ. Θα ήθελα να συγχαρώ τη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας, και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου για το εξαιρετικό τους έργο. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίζω ότι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας να προωθήσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους.
Κλείνοντας, θα ήθελα εκ νέου να ευχαριστήσω την τουρκική Προεδρία για την επιτυχή διοργάνωση της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών και για τη ζεστή φιλοξενία.
Προσβλέποντας στη συνέχιση της ίδιας στενής συνεργασίας με την επερχόμενη Ουκρανική Προεδρία προκειμένου να μπορέσουμε να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους, ευχόμαστε στον Ουκρανό συνάδελφο κάθε επιτυχία και τον διαβεβαιώνουμε για την σταθερή και ειλικρινή υποστήριξή μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.