Νεα

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας

Τετάρτη, 24 Οκτ 2007

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ συναντήθηκε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο υπουργών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πορεία της Ε. Ε. και οι εξελίξεις στη Βαλκανική.

Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο οποίος έχει διατελέσει Πρωθυπουργός της χώρας του την περίοδο 1991-1994, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:

«Καλωσορίζω στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της φίλης Σουηδίας κ. Καρλ Μπιλντ.

Στη συνάντηση που είχαμε, καθώς και στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, τα θέματα ενδιαφέροντός μας επικεντρώνονται στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τα θετικά αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια με έμφαση στο Κόσοβο, και βεβαίως στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Τουρκία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συζητήσαμε, επίσης, διεθνή και περιφερειακά θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στο Κυπριακό και την εκκρεμότητα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση οριστικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στην πολύ χρήσιμη, φιλική και ειλικρινή συζήτηση που είχα με τον κ. Μπιλντ, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στις ελληνικές θέσεις που επιγραμματικά έχουν ως εξής:

-Κόσοβο: Λύση βιώσιμη, λύση σταθερότητας, με εξάντληση της δυνατότητας των διαπραγματεύσεων, με ενιαία ευρωπαϊκή στάση, χωρίς μονομερείς ενέργειες και τη μέγιστη δυνατή διεθνή νομιμοποίηση όπως αυτή που δίνουν οι αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.

-Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας: Πλήρης προσαρμογή οδηγεί στην πλήρη ένταξη.

-Εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Τουρκία: Καταδίκη όλων των μορφών της τρομοκρατίας, αυτοσυγκράτηση, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας του Ιράκ.

-Κυπριακό: Ουσιαστική προετοιμασία στη βάση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, εν συνεχεία εντατικοποίηση των προσπαθειών – πάντα μέσα στο καθορισμένο και επίσημο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης σ’ ένα προβλήματος που δημιούργησε η ξένη στρατιωτική κατοχή και η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.

-Τέλος, ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: Αμοιβαία αποδεκτή λύση, προκειμένου να υπάρξει η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον αγαπητό Καρλ, συζητήσαμε βέβαια και τις διμερείς μας σχέσεις. Εδώ δεν είχαμε να πούμε πολλά, διότι βρίσκονται πράγματι σε άριστο επίπεδο.

Αγαπητέ Καρλ, σε καλωσορίζω και πάλι στη χώρα μας.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο