Το πρόβλημα της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η λαθρομετανάστευση καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη τον τελευταίο καιρό, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται από τα ανατολικά σύνορά μας. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη συνεργασία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο γεύμα πήραν μέρος, εκτός από την Υπουργό Εξωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, ο Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης.
Μετά το γεύμα εργασίας ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην διϋπουργική αυτή συνάντηση έγινε σε βάθος εκτίμηση και αξιολόγηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, όπως αυτό παρουσιάζεται στην χώρα μας, και εξετάστηκαν τρόποι για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπισή του, στη βάση των εξής παραδοχών και διαπιστώσεων:
Το εντεινόμενο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης είναι ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο, τόσο όσον αφορά στα αίτια όσο και στον τρόπο αντιμετώπισής του.
Αποτελεί διεθνούς αλλά και ευρωπαϊκού χαρακτήρα πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με συντονισμένη, σφαιρική διεθνή και διακρατική συνεργασία, πάντοτε στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρωπιστικό δίκαιο αλλά και σε άλλα διεθνή νομικά κείμενα, όπως τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως την Ελλάδα, της οποίας το σύνολο των συνόρων είναι ταυτόχρονα σύνορο του χώρου Schengen, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι και εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε.
Η Ελλάδα συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά σε όλες τις σχετικές με την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις της Ε.Ε. Πέραν του χώρου Schengen, συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση και την Επιχειρησιακή Συνεργασία στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών-Μελών, γνωστό ως FRONTEX. Επίσης συμμετέχουμε δραστήρια στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων (EUROSUR), στην οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών, και βέβαια στην προώθηση της δημιουργίας Κοινής Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής που ήταν μια ελληνική πρωτοβουλία.
Για την ευόδωση όλων αυτών των προσπαθειών της Ελλάδας, α) είναι απαραίτητος, ο σε εθνικό επίπεδο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων και β) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με και της στήριξης από την Ε.Ε.
Σε διακρατικό επίπεδο η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές και όμορες χώρες.
Η απαραίτητη διεθνής και διακρατική συνεργασία, για να είναι ουσιαστική, θα πρέπει να στηρίζεται και σε καλά επεξεργασμένες και αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης ιδίως μεταξύ γειτονικών κρατών.
Ανεπαρκείς ή πλημμελείς εθνικές πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος όχι μόνον δεν καταπολεμούν, αλλά και ενθαρρύνουν τελικά τη λαθρομετανάστευση, ιδίως προς γειτονικά κράτη.
Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη ροή λαθρομεταναστών προς τα ανατολικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, της χώρας μας.
Ειδικά ως προς αυτό, πέραν της περαιτέρω ενίσχυσης της δικής της πολιτικής με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, η Ελλάδα αναμένει την ουσιαστική ανταπόκριση και συνεργασία της Τουρκίας στο πλαίσιο της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών καθώς και την ταχεία σύναψη της Συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.–Τουρκίας, καθώς μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψή της».