Υπουργός: Εδώ στο Βερολίνο είχα δύο συναντήσεις, η πρώτη με τον κ. Jeremic με τον οποίο είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα του Κοσόβου, για τις προοπτικές οι οποίες παρουσιάζονται μετά τις προσπάθειες που γίνονται από την Τρόικα. Ενεθάρρυνα τον κ. Jeremic να προσπαθήσουν και από σερβικής πλευράς να στείλουν εκείνα τα θετικά μηνύματα τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο θέμα του Κοσόβου, η οποία να μπορεί να είναι λειτουργική και αποδεκτή και από τα δύο μέρη. Δεν είναι εύκολο το θέμα αλλά οι προσπάθειες, όπως βλέπετε, γίνονται από όλες τις πλευρές, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν και ένα από τα θέματα τα οποία κουβέντιασα και με τον κ. Steinmeier.
Με τον κ. Steinmeier κουβεντιάσαμε το θέμα του Κοσόβου, κουβεντιάσαμε γενικότερα για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το FYROM, ελληνικές θέσεις που σας είναι γνωστές ούτως ή άλλως και να του εξηγήσω ποια είναι η άποψη της χώρας μας για το θέμα αυτό και να τον ενημερώσω για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον κ. Νίμιτς.
Ερώτηση : Στο θέμα του Κοσόβου, ποιες είναι οι θέσεις της Γερμανίας και ποιες της Ελλάδας;
Υπουργός : Στο Κόσοβο αυτό το οποίο αναζητούμε είναι μια λύση, μια βιώσιμη λύση. Δεν είναι εύκολη προσπάθεια ούτε προσέρχεται κανείς με έτοιμες συνταγές. Αυτό το οποίο αναζητούμε και προσπαθούμε είναι να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να μπορέσουν να πλησιάσουν η μια την άλλη. Θέλω να κάνω μια βασική τοποθέτηση για την άποψή μας: στα Βαλκάνια πρέπει να συμβιώσουμε. Και όταν λέω να συμβιώσουμε, το εννοώ. Πρέπει να έχουμε έναν κοινό στόχο που είναι αναμφισβήτητα το ευρωπαϊκό όραμα αλλά κυρίως πρέπει να βρούμε τρόπους να ζήσουμε μαζί. Και αυτό ισχύει και για το Κόσοβο.
Ερώτηση : Σε ότι αφορά τη FYROM βρήκατε κατανόηση από τον κ. Steinmeier;
Υπουργός : Κοιτάξτε όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και έχω πει πολλές φορές ότι τα προβλήματα, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή μας, δεν τα σπρώχνει κανείς κάτω από το χαλί. Προσπαθεί να τα λύσει. Αυτός είναι ο στόχος πάντα της ελληνικής κυβέρνησης Οι προτάσεις μας είναι πάντοτε θετικές και προς τη θετική κατεύθυνση. Επιζητούμε να βρούμε μια λύση, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να συμβιώσουν και σε κοινές συμμαχίες και στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Συμμαχία, όμως, η οποία βασίζεται πάνω σε σχέσεις κακής γειτνίασης, δεν μπορεί να υπάρχει.
Ερώτηση: Σας ανησυχούν οι εθνικιστικές φωνές στην Ελλάδα; Ακούγονται αυτή τη στιγμή και από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο φωνές και απόψεις ότι πρέπει π.χ. να πάρει η Ελλάδα μερικά τμήματα της Μακεδονίας πίσω.
Υπουργός : Δεν νομίζω πως υπάρχουν τέτοιες απόψεις και αν υπάρχουν δεν εκφράζουν, εν πάση περιπτώσει, ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε και την ελληνική κυβέρνηση. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που επιθυμούν είναι η αρμονική συμβίωση και η καλή γειτνίαση με όλους τους γείτονές μας. Από κει και πέρα το θέμα αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην Ελλάδα και γι΄ αυτό η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και με αποφασιστικότητα, το χειρίζεται ώστε να μπορέσουμε να το επιλύσουμε, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.
Ερώτηση: Πώς διασυνδέεται το θέμα της ονομασίας της FYROM με το Κοσσυφοπέδιο; Το διασυνδέετε, ναι ή όχι; Υπάρχει κίνδυνος, δηλαδή, ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων;
Υπουργός : Η αστάθεια στην περιοχή μπορεί να προκύψει από τη μη επίλυση των εκκρεμών θεμάτων. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Και γι΄αυτό και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των χωρών εκείνων στην προσπάθειά να βρεθούν λύσεις, αλλά λύσεις πραγματικές και όχι λύσεις οι οποίες απλώς θα καλύψουν τα θέματα χωρίς να τα αντιμετωπίσουν σε βάθος. Άρα εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες από την ώρα που θα υπάρξει πολιτική βούληση, βεβαίως θα προσθέσω και πολιτικό θάρρος από τις ηγεσίες. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάς το επέδειξε. Αναμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από τους γείτονές μας.
Ερώτηση: Ο κ. Steinmeier προηγουμένως στη συνέντευξη Τύπου με το Σέρβο Υπουργό εμφανίστηκε απόλυτος ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, απορρίπτοντας τη θέση των Σέρβων για αναβολή για αργότερα. Η Ελλάδα συμμερίζεται αυτή τη θέση;
Υπουργός : Η Ελλάδα δεν πιστεύει στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς βεβαίως να ισχυρίζομαι ότι μπορούν να μείνουν τα προβλήματα εσαεί άλυτα. Αλλά αν χρειαστεί 10 – 15 (ημέρες) ή ένας μήνας ακόμα, και φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ νομίζω ότι αυτός ο χρόνος μετά βεβαιότητος θα δοθεί στο τέλος.