Ομιλίες

Ομιλία στο LSE με θέμα, ‘Ελλάδα και Ευρώπη’.

Τρίτη, 6 Νοέ 2007

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε τη Δευτέρα (5/11) το βράδυ στο φημισμένο London School of Economics με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη», προσκεκλημένη του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου» και του καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια ομιλία, που οργανώνεται από το LSE προς τιμήν του διαπρεπούς Έλληνα διπλωμάτη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και σε συνεργασία με τους FINANCIAL TIMES. Η Υπουργός Εξωτερικών είχε δώσει διάλεξη από το ίδιο βήμα και τον Νοέμβριο του 2004 – όταν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων. Θέμα της ομιλίας της ήταν τότε ήταν η Ολυμπιακή εμπειρία της Αθήνας. Αυτή τη φορά το θέμα της ομιλίας της είχε σχέση με τις περισσότερες πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Αφού αναφέρθηκε στην παραδοσιακή συμμαχία και φιλία της Ελλάδος και της Μ. Βρετανίας και στις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες, η Ντόρα Μπακογιάννη επικέντρωσε την ομιλία της σε τρεις τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνική εξωτερική πολιτική:

  • Την ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
  • Την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
  • Την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να αναληφθεί μια συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Ειδικότερα, η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή μας. Για το Κόσοβο τόνισε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση και προσέθεσε ότι η τρόικα κάνει ό,τι καλύτερο για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Για τη Σερβία, ανέφερε ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει από το βάρος του παρελθόντος είναι η ευρωπαϊκή της προοπτική, που σχετίζεται με την παράδοση στη Δικαιοσύνη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου και με την υπογραφή το συντομότερο δυνατό της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δείξει τις καλές προθέσεις της, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, και κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να πράξει το ίδιο. Χαρακτήρισε δε αναχρονιστική την απόπειρα των Σκοπίων να κατασκευάσουν μια παν-μακεδονική θεωρία για να στηρίξουν την εθνική τους ταυτότητα. «Η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με έναν ξεκάθαρο στόχο: μια αμοιβαία αποδεκτή – σύνθετη – λύση», ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό αντικατοπτρίζει το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Έχουμε εμπλακεί στη διαδικασία αυτή με ανοιχτό μυαλό. Η Ελλάδα έχει επιδείξει την καλή της θέληση. Οι φίλοι μας στα Σκόπια θα πρέπει να καλύψουν επίσης κάποιο έδαφος. Δεν μπορεί να διαμορφωθεί καμιά στρατιωτική συμμαχία ή στενή εταιρική σχέση μεταξύ χωρών, εάν δεν βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μονόδρομος: ο δρόμος της αμοιβαία αποδεκτής λύσης.»

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι η πλήρης συμμόρφωση της γείτονος χώρας προς το θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ε. Ε. θα την οδηγήσει στην ένταξή της ως πλήρες μέλος. «Δεν υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει βελτιωθεί με την επαναπροσέγγιση των τελευταίων ετών, αλλά οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Άγκυρας στο Αιγαίο δημιουργούν εμπόδια στις προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Στο σημείο αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην άρνηση των τουρκικών αρχών να αναγνωρίσουν την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Αυτό θα είναι πρωτίστως προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας. Μπορεί να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα της μετριοπάθειας της Τουρκίας και της συμμόρφωσής της προς τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενισχύοντας την ίδια της την ευρωπαϊκή προοπτική και το διεθνές της κύρος.»

Για το Κυπριακό, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το θλιβερό παράδοξο ένα τμήμα κράτους-μέλους της Ε.Ε. να έχει καταληφθεί από ένα άλλο υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, παραμένει προσηλωμένη στη λύση της επανένωσης της νήσου. «Η διχοτόμηση δεν είναιλύση», τόνισε. «Οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγούν στην αναζήτηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης είναι σαφείς: να λάβουμε υπόψη το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τα Ηνωμένη Έθνη, το διεθνές δίκαιο και όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.Τέλος, το κοινοτικό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.»

Για τη Μέση Ανατολή, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προσβλέπει με εμπιστοσύνη στην παρούσα διαδικασία των άμεσων συνομιλιών για την προώθηση λύσης στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση και στη διάσκεψη που συγκαλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Αννάπολη.

Για το Ιράν, ζήτησε από την ΕΕ να καταβάλει προσπάθειες διαμεσολάβησης για να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε».

Κλείνοντας την ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη σημασία των κλιματικών αλλαγών και τις επιπτώσεις τους στις πιο ευάλωτες περιοχές και κατηγορίες πληθυσμών του πλανήτη, ένα θέμα που, όπως υπογράμμισε, βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής και της ελληνικής προεδρίας, εφέτος, στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο LSE.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο