Κύριε Υπουργέ, Αγαπητή Ζεϊνέπ,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας και της Τουρκίας,
Με χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Με χαρά υποδεχόμαστε στην Ελλάδα όλους εσάς, που με τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες, με το ανήσυχο επιχειρηματικό σας πνεύμα και τη δημιουργικότητα σας, πρωταγωνιστείτε στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας και ανοίγετε νέους δρόμους για τη συνεργασία και την προσέγγιση μεταξύ των λαών μας.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκεται κοντά μας ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Μπαμπατζάν. Ένας νέος άνθρωπος που εκφράζει το σύγχρονο πρόσωπο της γειτονικής μας Τουρκίας, το πρόσωπο της Τουρκίας που επιθυμεί να προχωρήσει με τόλμη και δυναμισμό προς το ευρωπαϊκό της μέλλον.
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Αλί,
Εύχομαι ειλικρινά αυτή η πρώτη σου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για συνεχή βελτίωση των σχέσεων των χωρών μας, προς όφελος της φιλίας, της ασφάλειας και της ευημερίας των λαών μας.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν έχουν περάσει παρά μόνον λίγες εβδομάδες από την ημέρα που οι δύο Πρωθυπουργοί μας εγκαινίασαν μαζί τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου. Εγκαινίασαν ένα μεγάλο έργο μεταφοράς ενέργειας. Ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά τον στρατηγικό τους ρόλο στον ενεργειακό χάρτη.
Έστειλαν όμως ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα. Το δυνατό μήνυμα ότι μπορούμε, μέσω της συνεργασίας μας, να παράγουμε έργο και αποτελέσματα. Ότι μπορούμε, μέσω της συνεργασίας των χωρών μας, να έχουμε και οι δύο σημαντικό αμοιβαίο όφελος.
Το ίδιο ισχυρό, θετικό μήνυμα στέλνει και η δική σας συνεργασία. Είναι καιρός να το ακούσουμε. Να το αντιληφθούμε στις πραγματικές του διαστάσεις. Να το αξιοποιήσουμε και στο πολιτικό επίπεδο.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,
Η πρόοδος της συνεργασίας των χωρών μας στον οικονομικό τομέα μας δείχνει το δρόμο για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Μέσω της συνεργασίας αυτής χτίζουμε γέφυρες, προωθούμε το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης που αποτελεί ένα ουσιαστικό θεμέλιο για την βελτίωση των πολιτικών μας σχέσεων.
Οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αναπτύσσονται ραγδαία σε μια σειρά από τομείς: στην ενέργεια, στον τραπεζικό τομέα, στις νέες τεχνολογίες και στις κατασκευές. Σε σύγχρονους, παραγωγικούςτομείς, από τους δυναμικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε τομείς που απαιτούν και προάγουν την καινοτομία, σε τομείς που απασχολούν νέους ανθρώπους. Όλους αυτούς Έλληνες και Τούρκους των νεώτερων γενιών, οι οποίοι δημιουργούν μια νέα κουλτούρα συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων.
Οι εμπορικές μας συναλλαγές έχουν αυξηθεί σημαντικά φθάνοντας το 2006 στα 2,7 δις δολάρια. Υπολογίζεται ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών μας έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία προσεγγίζουν τα 5,5 δις δολάρια. Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε πολλούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Το παράδειγμα του τραπεζικού τομέα είναι πιστεύω χαρακτηριστικό. Μεγάλες επενδύσεις όπως της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να ανοίξουν το δρόμο και σε άλλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τουρκία.
Είναι γεγονός ότι τεχνικά εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες, δυσχεραίνουν τις συναλλαγές. Η ελληνική κυβέρνηση, με τον αναπτυξιακό της νόμο, έκανε σημαντικά βήματα για να επιλύσει προβλήματα που παρουσιάζονταν στο παρελθόν. Η χώρα μας παρουσιάζει για όλους εσάς σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε. Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που εμφανίζονται και να ανοίξουμε νέους δρόμους στην διακίνηση όλο και περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των χωρών μας.
Στον τομέα του τουρισμού η πρόοδος είναι εμφανής, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 επισκέφθηκαν την Τουρκία μισό εκατομμύριο Έλληνες. Φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να καλωσορίσουμε πολλούς περισσότερους Τούρκους επισκέπτες στην χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων και των συγκοινωνιακών αξόνων. Ο εκσυγχρονισμός της σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης, τόσο της οδικής όσο και της σιδηροδρομικής, επιβάλλεται να αποτελέσουν προτεραιότητες. Επίσης σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν και για την αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών μεταξύ των μεγάλων πόλεων των χωρών μας.
Τέλος, πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για συμπράξεις μεταξύ εταιριών των χωρών μας, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά στην Α. Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου. Το παράδειγμα της εντυπωσιακής σε μέγεθος συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών στο Ομάν, νομίζω ότι μπορεί – και πρέπει – να βρει πολλούς μιμητές.
Κυρίες και κύριοι,
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η οικονομική συνεργασία των χωρών μας δεν είναι ένα πείραμα που γίνεται στο εργαστήριο. Επηρεάζεται από το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται και – αντίστοιχα – ασκεί και αυτή την επιρροή της στο ευρύτερο περιβάλλον.Όλοι εσείς δεν επενδύετε μόνο σε κεφάλαια και έργα. Επενδύετε στο μέλλον. Σε ένα μέλλον συνεχώς καλύτερων σχέσεων, σε ένα μέλλον συνεχώς διευρυνόμενης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Και, ταυτόχρονα, δημιουργείτε μια μεγάλη δυναμική προς αυτό το μέλλον.
Η δυναμική αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο που πρέπει όχι μόνο να το διατηρήσουμε, αλλά να το αξιοποιήσουμε και στις πολιτικές μας σχέσεις.
Είναι ώρα η δυναμική αυτή να μεταφραστεί και σε πραγματική προσέγγιση μεταξύ των χωρών μας, σε ουσιαστικά βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας.
Ο στόχος της πολιτικής, κυρίες και κύριοι, είναι να παράγει ασφάλεια και προοπτικές ευημερίας στους πολίτες. Ο ρόλος των πολιτικών είναι να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και ο κ. Μπαμπατζάν και εγώ.
Έλληνες και Τούρκοι γνωριζόμαστε καλά. Στη μεγάλη ιστορική μας διαδρομή, έχουμε μοιραστεί πολλά. Έχουμε βιώσει καλές και κακές στιγμές.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Μπορούμε όμως να οικοδομήσουμε πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον. Ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας και για την περιοχή μας ολόκληρη. Ένα μέλλον που θα το διαμορφώσουμε μαζί. Στη βάση της καλής γειτονίας, της ειλικρινούς συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού.
Ας δώσουμε ένα νέο, σύγχρονο περιεχόμενο στις προσπάθειές μας. Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών μας, σε συνδυασμό με την σημερινή πολιτική συγκυρία ανοίγουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας.
Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να στοχεύσουμε ψηλά, να γυρίσουμε σελίδα, να προχωρήσουμε μπροστά. Για να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται τόλμη, χρειάζεται ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές, χρειάζεται νααποδείξουμε ότι οικαλές μας προθέσεις μπορούν να γίνουν πολιτικό αποτέλεσμα. Να μιλήσουμε ξεκάθαρα γι’ αυτές.
Να πούμε απερίφραστα ότι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών μακριά από απειλές για χρήση βίας, η προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, αποτελούν τα θεμέλια της κοινής μας επιδίωξης για ένα μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.
Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πάψουμε να αναπαράγουμε αρνητικά στερεότυπα, που διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της καχυποψίας και να ζήσουμε μαζί στο Ευρωπαϊκό σπίτι.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,
Με την των έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκιάς γύρισε μια σελίδα στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων και της περιοχής μας. Αυτό το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον είναι το όραμά μας και η στρατηγική μας επιδίωξη. Γι’ αυτό και εδώ και κάποια χρόνια η χώρα μας έλαβε μια ιστορική απόφαση. Την απόφαση να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μια τολμηρή απόφαση, την οποία υλοποιούμε με συνεχεία, σταθερότητα και συνέπεια.
Είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή της Ελλάδας. Βασίζεται στην βαθιά πεποίθησή μας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής μας μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την συνεχή ανάπτυξή της.
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι ο δρόμος τον οποίο έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε, ο δρόμος προς την Ευρώπη, δεν είναι εύκολος. Είναι όμως αναγκαίος. Και είναι αναμφισβήτητα επωφελής. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ευρώπη από την Τουρκία – οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που απαίτησε και από την Ελλάδα και από όλα τα κράτη που έγιναν ή προσδοκούν να γίνουν μέλη της – είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν όφελος πρώτα για την ίδια την Τουρκία και για τον τουρκικό λαό. Όφελος για την οικονομία, όφελος για την ανάπτυξη, όφελος για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, όφελος για το ρόλο σας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα – το έχω ξαναπεί άλλωστε – θεωρώ ότι είναι η περίπτωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Του Πατριαρχείου που όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, όπως προβάλλεται από ορισμένους, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελέσει δύναμη γι’ αυτήν. Όπως χρειάζεται επίσης να συμβάλουμε ενεργά σε μια λύση στο Κυπριακό που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να πορευτούν μαζί προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ειρήνης και προκοπής.
Σε αυτή την πορεία της χώρας σας θα συνεχίσετε να βρίσκετε στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν ειλικρινή συμπαραστάτη και αρωγό. Η θέση μας είναι σαφής – τέσσερις λέξεις: πλήρης προσαρμογή – πλήρης ένταξη. Πιστεύουμε – και το υποστηρίζουμε σε κάθε ευκαιρία – ότι όταν η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα πρέπει να ενταχθεί στην Ένωση ως πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα γι’ αυτό.
Κυρίες και κύριοι,
Σας ανέφερα ότι είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής μας.
Ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας όμως, το όραμά μας είναι πιο φιλόδοξο, η προσδοκία μας πιο μεγάλη: θέλουμε να πετύχουμε εδώ στη δική μας γειτονιά, αυτό που πέτυχαν η Γαλλία και η Γερμανία κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Όχι μόνο να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές αντιπαλότητες. Όχι απλώς να ζήσουμε δίπλα – δίπλα με ειρήνη. Ειρήνη χωρίς δημιουργική συνεργασία, είναι απλώς μη-πόλεμος. Το όραμά μας δεν περιορίζεται σε αυτό. Εκτείνεται στο να κάνουμε και ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις μας. Μέσα από τη συνεχή εμβάθυνση και την σταθερή οικοδόμηση της συνεργασίας μας να πετύχουμε ένα σωρευτικό αποτέλεσμα σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή μας.
Αυτό απαιτούν από εμάς οι λαοί μας, που όχι μόνο δεν θέλουν την ένταση και την ανασφάλεια που αυτή δημιουργεί, αλλά αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την αλληλεγγύη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι δική μας ευθύνη να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα. Να μην τα υποτιμούμε, αλλά και να μην τα φοβόμαστε. Να μην τα θεωρούμε ισχυρότερα από την δική μας βούληση να τα επιλύσουμε. Γιατί τότε, αυτό γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Το ανέφερα νωρίτερα: έχουμε μπροστά μας σήμερα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Είναι ώρα να κοιτάξουμε προς το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, με σύνεση και ρεαλισμό.
Ο Θουκυδίδης, που θεωρείται ο «πατέρας» του πολιτικού ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις, έγραψε ότι «δεν υπάρχει ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων ή πολιτών από το κοινό συμφέρον».
Έχουμε, λοιπόν, ένα ισχυρότατο κίνητρο: τη γιγαντιαία δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η επίλυση των ζητημάτων μας. Το τεράστιο μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης που θα μπορούν να απολαύσουν οι λαοί μας από την εξομάλυνση των μεταξύ μας σχέσεων.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ας την αξιοποιήσουμε. Ας χαράξουμε μαζί μια νέα πορεία προς το μέλλον. Προς την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και της φιλίας. Προς ένα μέλλον ειρήνης και σταθερότητας για τις χώρες μας και για ολόκληρη την περιοχή μας. Προς ένα μέλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας.
Σας ευχαριστώ.