Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει ξεκάθαρη περιφερειακή και διεθνή διάσταση και όχι αποκλειστικά διμερή, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η σκοπιανή πλευρά. Αυτό τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις τελευταίες δηλώσεις του σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα της ονομασίας είναι απλώς διμερές ζήτημα.
H Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. «Αυτή και μόνο η φράση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά ξεκάθαρη την περιφερειακή και διεθνή διάσταση και σημασία του ζητήματος, που προφανώς δεν είναι αποκλειστικά διμερές, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν οι Κυβερνήσεις στα Σκόπια», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία προσέθεσε ότι τα επιχειρήματα αυτά είναι έωλα και αβάσιμα. «Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., είναι δρόμος πολύ ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο ομόλογό της κ. Βουκ Γέρεμιτς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και το θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και ότι υποστηρίζει την ταχύτερη ενεργοποίηση της απόφασης που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερου αριθμού αδειών εισόδου (visa) στους Σέρβους πολίτες.
Για το Κόσοβο, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με γνώμονα τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και ότι αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση μιας κρίσης. «Πιστεύουμε ότι τα περιθώρια ουσιαστικής διπλωματίας δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, και προσέθεσε ότι η χώρα μας θεωρεί «σημαντική τη διατήρηση της συνοχής και της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του ζητήματος, για την περιφρούρηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο στο Κόσοβο αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια».