Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη μετά από τη συνάντησή της με το Σέρβο ομόλογό της

Τετάρτη, 19 Μαρ 2008

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με πολύ μεγάλη χαρά δεχθήκαμε πάλι εδώ στην Αθήνα τον κ. Jeremic, έναν παλαιό και καλό φίλο, με τον οποίο είχαμε μία μεγάλη όπως είδατε και ειλικρινά χρήσιμη συζήτηση σε βάθος, για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Jeremic για όλες τις τελευταίες συνομιλίες τις οποίες είχαμε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να του μεταφέρω ξανά την άποψη των μελών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, δηλαδή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, για τη βούλησή τους να έχουν στενές, εποικοδομητικές και χρήσιμες σχέσεις με τη Σερβία.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως και η Ελλάδα η οποία πρωτοστατεί σε αυτή τη θέση, δεν μπορεί να φανταστεί τη σταθερότητα για την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, χωρίς τη συμμετοχή της Σερβίας στους κόλπους μας.

Θέλω να μεταφέρω μέσω και της σημερινής συνέντευξης αυτά τα οποία είπα στον κ. Jeremic. Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας.

Ο κ. Jeremic με ενημέρωσε και εκείνος αναλυτικά για τις θέσεις και τους προβληματισμούς της χώρας του στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Συζητήσαμε βεβαίως και τα τελευταία εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα στη Μητροβίτσα, τα οποία και η Ελλάδα όπως και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν και καλούν σε αυτοσυγκράτηση.

Η περιοχή μας περνάει αυτό τον καιρό μία αναμφισβήτητα δύσκολη καμπή. Θα χρειαστεί, με μεγάλη νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα έχοντας ένα και μόνο στόχο: την σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Αυτή είναι η στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής πολιτικής και γι’ αυτό και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Σέρβο ομόλογό μου για την πορεία των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της.

Και θέλω να ελπίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων εντάσσονται σε ένα προεκλογικό πνεύμα, διότι άλλως θα πρέπει να προβληματίσουν έντονα όλους εκείνους, φίλους και συμμάχους, οι οποίοι επιθυμούν να δουν μια λύση στο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που και αυτό δυστυχώς με τη σειρά του επηρεάζει την σταθερότητα και την καλή γειτονία στην ευαίσθητη περιοχή μας.

Αγαπητέ Vuk σε καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα και ξέρεις ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και καλός φίλος της Σερβίας.

VUK JEREMIC: Μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Το αισθάνομαι, το είχα καταλάβει και το αισθάνομαι και τώρα ότι η Σερβία έχει πάντοτε, και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, έναν ειλικρινή φίλο. Είναι δύσκολος ο καιρός πράγματιγια μας. Είναι πράγματι μία μεγάλη ιστορική καμπή για τη Σερβία αυτή η στιγμή, την οποία διανύουμε, γι’ αυτό είναι σπουδαίες οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το μέλλον, για το δικό μας μέλλον και το μέλλον των επομένων γενεών.

Για μένα υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ένας δρόμος που οδηγεί προς την ειρήνη, προς την σταθερότητα, προς την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό για μας ήταν μεγάλη χαρά να ακούσω απ’ την κα Μπακογιάννη πως η Ελλάδα προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις, να ανοίξει το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μου.

Μιλήσαμε για τη στρατηγική, μιλήσαμε για το δρόμο, μιλήσαμε για τις προοπτικές των επομένων μηνών, θα έλεγα των επομένων εβδομάδων, για την τακτική και τα βήματα που θα κάνουμε προς την ολοκλήρωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε κοινό στόχο, έχουμε κοινές θέσεις: είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν όμως απ’ αυτό θα πρέπει να λύσουμε οπωσδήποτε το θέμα της επικράτησης της ασφάλειας και της σιγουριάς στη βαλκανική χερσόνησο.

Και βεβαίως όταν συζητάμε γι’ αυτό, ένα είναι το φλέγον θέμα το οποίο κυριαρχεί, το Κόσοβο, το οποίο και μαζί με όλα τα άλλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθεί. Αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ επιβαρυντικό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έγινε ακριβώς η αυτοανακήρυξη του Κοσόβου σε ανεξάρτητο κράτος, το οποίο δημιουργεί μέγιστα προβλήματα στην περιοχή.

Καταπατώντας όλες τις διεθνείς νόρμες, όλους τους διεθνείς κανόνες, η τωρινή κυβέρνηση της Πρίστινα ακύρωσε με μία κίνηση την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακύρωσε και την τελική πράξη του Ελσίνκι και εγκαθίδρυσε ένα αυθαίρετο κράτος.

Ασφαλώς η Σερβία δεν απεδέχθη και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την κατάργηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας με έναν παράνομο τρόπο της χώρας μας. Και η Σερβία θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα, νομικά, πολιτικά, διπλωματικά, ώστε να μην υπάρξει η νομική αναγνώριση αυτού του κρατιδίου εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήταν επιθυμητό, είναι να γίνει αναγνώριση αυτή τη στιγμή ενός, δια του τρόπου αυτού ανακηρυχθέντος, ανεξαρτήτου κράτους εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Γι’ αυτό εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη στάση της Ελλάδος, η οποία δεν αναγνώρισε και δεν πρόκειται προσεχώς να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, το Κόσοβο σαν κράτος, αλλά θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για την επικράτηση του δικαίου γενικότερα στην περιοχή μας.

Για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου η Σερβία καταβάλλει προσπάθειες για μία συμβιβαστική λύση. Υπό τη σημαία του ΟΗΕ, με τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη συμβιβαστική λύση, για να βρούμε μία τέτοια συμβιβαστική λύση. Αυτό δεν είναι κάτι το αδύνατο.

Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο. Εάν ένα μεγάλο κύμα χωρών αναγνωρίσει την ύπαρξη αυτού του κράτους, όπως έχει γίνει εκ μέρους κάποιων χωρών, τότε θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μια καινούργια πραγματικότητα. Θα είναι μια πραγματικότητα που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και μία πραγματικότητα που δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

Τέτοια πραγματικότητα η Σερβία θα αγωνιστεί να μη δημιουργηθεί και να βρεθεί μια λύση η οποία οπωσδήποτε θα υποβοηθήσει στην επικράτηση της σταθερότητας της περιοχής και την ανάπτυξη καλών σχέσεων.

Στις 11 Μαϊου στη Σερβία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Θα είναι εκλογές ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Στη Σερβία υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων σε πολλά θέματα. Υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας προβλήματα, διαφορές σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά μας προβλήματα.

Υπάρχει βεβαίως και ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η Σερβία θα πρέπει να βρει το δρόμο της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα βρούμε το δρόμο μας με την απομόνωση.

Οι πολίτες της Σερβίας ακριβώς στις 11 Μαΐου θα αποφασίσουν εάν θα θελήσουν να βαδίσουν το δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή όχι. Όμως οποιοσδήποτε και αν νικήσει, υπάρχει ένα θέμα το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Θα είναι η πολιτική της Σερβίας έναντι του Κοσόβου και της Μετόχιας. Οποιοσδήποτε νικήσει στις 11 Μαΐου, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική προς το Κόσοβο και Μετόχια, έτσι όπως είχε αυτή η πολιτική καθοριστεί εκ των προτέρων.

Και βεβαίως αυτός είναι ένας ασυμβίβαστος αγώνας για τη διατήρηση της εδαφικής μας ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Ήταν προτεραιότητα αυτής της κυβερνήσεως. Θα αποτελέσει και προτεραιότητα της μελλοντικής κυβερνήσεως, οποιοσδήποτε και αν είναι ο νικητής των εκλογών.

Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών. Προ ολίγου ανακοινώθηκε ότι η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ουγγαρία θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ένα σχόλιο επ’ αυτού.

VUK JEREMIC: Κάθε χώρα η οποία με απόφασή της αποφασίζει να αναγνωρίσει το μη νόμιμα ανακηρυχθέν κράτος του Κοσόβου, οπωσδήποτε διαταράσσει το διεθνές δίκαιο. Και βεβαίως κάθε χώρα που θα φροντίσει και θα κάνει αυτή την πράξη, δεν μπορεί να υπολογίζει σε καλές σχέσεις με εμάς.

Και βεβαίως με λύπη μου μπορώ να διαπιστώσω τώρα ότι υπάρχουν κράτη της περιοχής μας, τα οποία έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ή σκέπτονται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο.

Μην το κάνετε αυτό, απευθύνω μία έκκληση προς τα κράτη κυρίως της περιοχής. Μη θίγετε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας αναγνωρίζοντας ως κράτος το Κόσοβο. Μην το κάνετε αυτό. Βοηθήστε μας. Βοηθήστε μας να βρούμε μία λύση. Βοηθήστε μας να βρούμε μία λύση με την οποία μπορούμε να συμβιώσουμε όλοι μαζί.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστούμε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο