Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

Τρίτη, 4 Μαρ 2008

Στους δημοσιογράφους Ολγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη και Παύλο Τσίμα

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Νίμιτς πάει στα Σκόπια και εν συνεχεία έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη. Μάλλον στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι ξέρουμε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, γιατί είχαμε την αίσθηση το Σάββατο το βράδυ ότι οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο λόγω της σκοπιανής αδιαλλαξίας.

Μεσολάβησε, προέκυψε κάτι καινούριο; Έχουμε έστω την παραμικρή ένδειξη ότι η σκοπιανή πλευρά μετακινείται από τη θέση Μακεδονία και μόνο Μακεδονία και αν η Ελλάδα θέλει ένα άλλο όνομα σύνθετο ή οποιοδήποτε της αρεσκείας της να είναι μόνο για τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ’ αρχήν καλησπέρα σας.

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Γεια σας.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπήρχε ούτε μια στιγμή η αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση είχε σταματήσει. Είχαμε πράγματι μια σαφέστατη διαφορά απόψεων, ένα χάσμα θα έλεγα μεταξύ των δυο μερών. Από εκεί και πέρα έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα πάει σε μάκρος.

Θα υπάρξουν πολλές κινήσεις, θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις, θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί, αν επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτό ήταν σαφές κα Τρέμη από την πρώτη στιγμή.

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Προέκυψε κάτι καινούριο; Αυτό ήταν η δική μας αν θέλετε απορία.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Ακούστε. Ο κ. Νίμιτς πάει στα Σκόπια.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν το ξέρετε αν προέκυψε κάτι καινούριο. Περιμένετε να το πουν οι Σκοπιανοί.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Δεν το ξέρω. Ξέρω ότι χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ήρθε στην Ελλάδα όπως το ξέρετε και εσείς, ότι είπε συγκεκριμένα πράγματα, ότι έδωσε συγκεκριμένα μηνύματα. Τα μηνύματα ήταν νομίζω εξαιρετικά σαφή.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τον ακούσαμε, όντως ήταν πολύ σαφή τα μηνύματα.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η σκοπιανή ηγεσία θα πρέπει να σκεφτεί τι πραγματικά θέλει να κάνει, να βάλει εκείνη την ιεράρχηση των στόχων της και να πάρει τις αποφάσεις της. Σε ότι μας αφορά, εμείς έχουμε απολύτως ξεκαθαρίσει τη θέση μας.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πολύ σωστά. Επειδή λοιπόν εμείς την έχουμε ξεκαθαρίσει όπως ξεκαθαρίστηκε από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και αν καταλαβαίνω όλοι συμφωνούν μαζί του, δηλαδή όλα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως πάνω – κάτω συμφωνούν, θέλω να ρωτήσω το εξής.

Ο κ. Νίμιτς, ενώ το Σάββατο λέει ότι υπάρχει χάσμα, τίποτα δεν γεφυρώνεται εδώ πέρα κλπ. και δεν ξέρω αν θα ξανανακατευτώ με αυτή την ιστορία, τη Δευτέρα του λένε «έλα στα Σκόπια» και αυτός παίρνει τη βαλιτσούλα του και πάει στα Σκόπια.

Και ερωτώ: θα τον φωνάζανε στα Σκόπια αν δεν είχε προκύψει κάτι καινούριο; Γιατί, για να του ξαναπούν τα ίδια που του είπανε στη Νέα Υόρκη; Δεν είναι λογικό αυτό που ρωτάω;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι απολύτως λογικό κ. Πρετεντέρη. Όπως όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κ. Νίμιτς ποτέ δεν είπε ότι σταματάει η διαδικασία. Είπε στη Νέα Υόρκη ότι οι δυο διαπραγματευτές θα επανέλθουν στις κυβερνήσεις τους και θα περιμένει από εκεί και πέρα κάποια νέα σημάδια, κάποια καινούρια ενημέρωση.

Το βέβαιον είναι ότι ο κ. Νίμιτς πάει στα Σκόπια, το βράδυ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, θα ενημερώσει και την ελληνική πλευρά και ανάλογα θα δούμε πως πάει η διαπραγμάτευση.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να συγκρατήσουμε όμως τη θέση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Η περίφημη αυτή διπλή θέση. Δηλαδή ένα όνομα για όλους. Δεύτερον, σύνθετο όνομα. Τρίτον, προσδιορισμός όχι του πολιτεύματος, αλλά της Μακεδονίας. Είναι η κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία δεν πάει η Ελλάδα;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απολύτως κ. Πρετεντέρη. Ένα λεπτό, θέλω λίγο να το εξηγήσω, δώστε μου την ευκαιρία γιατί δεν έχω βγει καθόλου στην τηλεόραση να το πω. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη σταθερότητα στην περιοχή, τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Το θέμα Ελλάδος – Σκοπίων δεν είναι διμερές. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το γεωγραφικό σύνολο της Μακεδονίας. Μια χώρα η οποία θέλει να μονοπωλήσει το όνομα της Μακεδονίας μακροπρόθεσμα έχει απόψεις οι οποίες δρουν αποσταθεροποιητικά. Η πρόταση λοιπόν και η θέση της Ελλάδος είναι εξαιρετικά εποικοδομητική.

Εμείς έχουμε αποφύγει, σε αντίθεση με τον κ. Μιλοσόσκι σήμερα, να κάνουμε χαρακτηρισμούς για την σκοπιανή ηγεσία, να θεωρήσουμε ότι μας πέφτει λόγος για ταεσωτερικά τους. Εμείς αυτό το οποίο τους λέμε, είναι ότι κύριοι ελάτε να βρούμε μια λύση, η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα, είναι μια χώρα μέσα στο ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα μέσα στην Ε.Ε., σας καλούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Εμείς, η Ελλάς, έκανε ήδη το δικό της βήμα. Βγήκε ανοιχτά και μίλησε για μια σύνθετη ονομασία

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Για όλες τις χρήσεις.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για όλες τις χρήσεις.

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, και εσείς αλλά και ο Πρωθυπουργός, στη Βουλή ότι δεν μας ενδιαφέρει ο προσδιορισμός του πολιτεύματος της γειτονικής χώρας.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα εκεί θέλω να καταλήξω.

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό πρακτικά κα Μπακογιάννη σημαίνει, για να καταλαβαινόμαστε δηλαδή, σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει μια ονομασία που θα λέει Ανεξάρτητη Δημοκρατία ή Ωραία Δημοκρατία ή Συνταγματική Νέα Δημοκρατία ή Λαϊκή Δημοκρατία, αν καταλαβαίνουμε καλά τι εννοεί ο Πρωθυπουργός.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά. Αυτό το οποίο εννοεί και ο Πρωθυπουργός, εννοούμε όλοι. Και γιατί το λέμε; Γιατί θέλω να το εξηγήσω και αυτό. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν αύριο το πρωί η γειτονική χώρα είναι βασιλευόμενη δημοκρατία ή αν είναι μια δημοκρατία λαϊκή παλαιού τύπου, ή όπως τέλος πάντων θέλουν να την ονομάζουν.

Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ότι ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να μονοπωλείται από μια χώρα. Αυτό λέμε. Αυτό λοιπόν το οποίο εκείνοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν λέγοντας το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ερχόμαστε εμείς και λέμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία ακριβώς θα καθορίζει τη χώρα τους και όχι τη δική μας Μακεδονία και σε τελική ανάλυση και όχι τη βουλγάρικη Μακεδονία.

κ. Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτό είναι σαφές. Αυτό που δεν είναι πολύ σαφές είναι τι θα πει η «ergaomnes», τι θα πει έναντι πάντων. Εκατόν τόσες χώρες τους έχουν ήδη αναγνωρίσει με το όνομα που έχουν σήμερα, το όνομα που η Ελλάδα δεν δέχεται. Πως θα τις πείσουμε αυτές τις 100 τόσες χώρες να αλλάξουν το όνομα με το οποίο αναγνωρίζουν τη χώρα αυτή; Ακόμη και αν τα Σκόπια δεχτούν τη σύνθετη ονομασία.

Θέλω να πω, ποιο είναι το όριο του έναντι όλων; Θα απαιτήσουμε και η Τανζανία ας πούμε να τους αναγνωρίσει με το καινούριο όνομα ή δεν μας νοιάζει; Ποιο είναι το όριο; Θα πρέπει να το γράφουν τα διαβατήρια τους ή κι αυτό δεν μας νοιάζει;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Τσίμα, μπαίνετε τώρα στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Εγώ δεν θέλω να μπω. Διότι όταν κανένας διαπραγματεύεται δεν θέλει να μπει στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Νομίζω το «έναντι πάντων» είναι σαφές. Και να εξηγήσω γιατί είναι τόσο σημαντικό.

κ. Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν είναι μια κατακόκκινη γραμμή. Παίρνει λίγο νερό.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Είναι μια κατακόκκινη γραμμή με ποια έννοια; Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η σκοπιανή πολιτική ηγεσία έλεγε και το είπε και προσφάτως ότι υπάρχει μια διπλή ονομασία την οποία επιθυμούμε, μια ονομασία την οποία θα χρησιμοποιούμε εμείς παντού και μια ονομασία με την οποία θα μας ονομάζει η Ελλάδα. Αυτό βεβαίως όπως καταλαβαίνετε στερείται σοβαρότητας. Αυτό λοιπόν το οποίο η Ελλάδα λέει, είναι ότι αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται παντού. Και το παντού σημαίνει παντού. Θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής …..

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Και στις διμερείς επαφές της γειτονικής χώρας;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Τρέμη, το όνομα μιας χώρας για τις σχέσεις της με το διεθνές της περιβάλλον ισχύει και για τις διμερείς της σχέσεις.

κ. Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία και πάτε αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο Κορυφής, έχετε ένδειξη ότι έστω και μια από τις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι μαζί με την Ελλάδα στην αρνητική ψήφο της ή θα είμαστε ολομόναχοι;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε. Ένας βάζει το βέτο. Αυτό είναι γνωστό από πλευράς διαδικασίας. Από εκεί και πέρα μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν πολλές χώρες, ιδιαίτερα αυτές που έχουν μια ιστορία, οι οποίες αντιλαμβάνονται τους προβληματισμούς της χώρας μας. Και αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι ενδεχομένως παλαιότερα όταν μιλούσαμε πιο πολύ για το παρελθόν, υπήρχε πολύ λίγος κόσμος ο οποίος μας καταλάβαινε και υπάρχουν και σήμερα κάποιοι οι οποίοι δεν μας καταλαβαίνουν.

Από την ώρα που η επιχειρηματολογία έγινε με όρους μέλλοντος άλλαξαν τα πράγματα. Μιλάμε για μια ευαίσθητη περιοχή, μια περιοχή η οποία δεν μπορεί να χτίσει πάνω σε σαθρά θεμέλια. Μια περιοχή της οποίας τα προβλήματα πρέπει νααντιμετωπιστούν. Αυτό το καταλαβαίνουν.

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Για να είμαστε πρακτικοί, προεκτείνοντας την ερώτηση του Παύλου,ποιοι είναι αυτοί οι σύμμαχοι που θα σταθούν στο πλευρό μας σε περίπτωση που εμείς αναγκαστούμε να βάλουμε βέτο ή να πούμε μη πρόσκληση, με όποια μορφή επιλέξουμε ή πρέπει να κάνουμε; Γιατί βλέπουμε ότι ο αμερικανικός παράγοντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες, πιέζουν, επιθυμούν μια διεύρυνση εδώ και τώρα. Και οι τρεις χώρες στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο ….

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Τρέμη, θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της Ε.Ε., μια σύγχρονη δυναμική δημοκρατία όπως είναι η Ελλάδα δεν πιέζεται. Και θέλω κάποια στιγμή να το πω όσο πιο δυνατά μπορώ, διότι ακούω όλο τον τελευταίο καιρό ότι δεχόμαστε πιέσεις, ότι περίπου με έχουν κλείσει σε ένα δωμάτιο και με πιέζουν. Δεν είναι αλήθεια.

Μια χώρα διαλέγεται, συζητά, υπάρχει πράγματι βούληση πολλών χωρών να υπάρξει διεύρυνση του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, αλλά κανένας δεν περνάει πάνω από μια χώρα σύμμαχο και εταίρο, την ώρα που αυτή η χώρα έχει δικαιολογημένη άποψη για ορισμένα θέματα που είναι και θέματα της περιοχής της.

Διότι αν ήταν ένα θέμα για το οποίο τέλος πάντων έχουμε μια άποψη για κάποια χώρα της Κεντρικής Ασίας, ενδεχομένως το βάρος της Ελλάδος να μην ήταν τόσο μεγάλο. Αλλά όταν μιλάμε για γείτονες και όταν μιλάμε για μια διεύρυνση που αφορά τη γειτονιά μας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι και ακουγόμαστε και δεν πιεζόμαστε.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρία Μπακογιάννη, τότε θέλω να μου εξηγήσετε που στηρίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων αυτή την αδιαλλαξία. Γιατί εγώ δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μάξιμουμ 2 εκ. αν τους μετράμε και σωστά, οι οποίοι έχουν στυλώσει τα πόδια και οι οποίοι λένε «θα μας βάλετε θέλετε δεν θέλετε στο ΝΑΤΟ, εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε ρούπι».

Θέλω να μου πείτε ειλικρινά αν έχετε μια ερμηνεία, μπορεί να είναι ψυχολογικό το ζήτημα, πού οφείλεται αυτή η αδιαλλαξία, οριακά προσβλητική, την οποία επιδεικνύουν.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η κατάρα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας δεν είναι προνόμιο μόνο κάποιων χωρών κ. Πρετεντέρη.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το εύχομαι αυτό.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οποτεδήποτε ο λαϊκισμός και η δημαγωγία επικράτησε στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής το κόστος ήταν πάντοτε, διαχρονικά και για όλες τις χώρες πάρα πολύ μεγάλο. Φοβούμαι ότι αυτό συμβαίνει στα Σκόπια αυτή τη στιγμή.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή δεν υπάρχει διεθνής παράγων που τους στηρίζει. Μόνοι τους είναι δημαγωγοί και λαοκόποι.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω. Ότι είχαν ενθάρρυνση και έχουν ενθάρρυνση από πολλούς, να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις τους, να μπουν μέσα στο ΝΑΤΟ και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί άλλωστε επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο επιλογή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και άλλο να τους λέει «παιδιά στυλώστε τα πόδια και μη κάνετε πίσω, τα κορόιδαΈλληνες θα κάνουν πίσω αυτοί.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρετεντέρη, δεν υπάρχει κανείς σήμερα στη Διεθνή Κοινότητα, ο οποίος να αμφιβάλει για το τι θα κάνει η Ελλάδα. Κανείς.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Χαίρομαι γι’ αυτό που λέτε.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρετεντέρη, πιστέψτε με, εγώ προσπάθησα επί πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν ήθελα με τίποτα το Σκοπιανό να γίνει αντικείμενο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα και έτσι όλη η δουλειά που γινόταν, γινόταν χωρίς να βάζουμε αν θέλετε ντελάλη.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, δεν έχετε παράπονο,η αντιπολίτευση σε αυτή όλη τη φάση σας έχει στηρίξει σε βαθμό που ποτέ αντιπολίτευση δεν έχει στηρίξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, έτσι;

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Και το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά και η Αριστερά.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα ακριβώς. Μα χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Επειδή λοιπόν το Σκοπιανό δεν έπρεπε να γίνει θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης, προς τα έξω γινόταν η δουλειά και συνεχίζει να γίνεται. Δεν είναι εύκολη η Σύνοδος της Πέμπτης. Θα υπάρχουν Υπουργοί συνάδελφοι μου οι οποίοι θα διαφωνήσουν μαζί μας. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι χρειάζεται η συναίνεση της Ελλάδας. Χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας πρόσκληση στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει.

κα Ο. ΤΡΕΜΗ: Πριν επανέλθουμε στο τι μέλει γενέσθαι στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματικά είναι μια ενδιαφέρουσα καμπή στην όλη ιστορία, αναφερθήκατε πριν σε λαϊκισμό και σε δημαγωγία και στα δεινά τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Αναφέρεστε και στην περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Υπουργίας Σαμαρά;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αναφέρομαι στο παρελθόν κα Τρέμη και δεν υπάρχει και κανείς, εχέφρων τουλάχιστον πολίτης, ο οποίος να μην συμφωνεί μαζί μου ότι τέτοιου είδους τάσεις και τέτοιου είδους φωνές δεν βοήθησαν στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκαμε και 17 χρόνια μετά εξακολουθούμε να επιδιώκουμε.

κ. Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο; Εσείς θα είστε την Πέμπτη στις Βρυξέλες σε μια κρίσιμη, πολύ σημαντική συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Την παραμονή θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κάποιες συγκεντρώσεις για το θέμα αυτό. Οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις το ‘92 ενθαρρύνθηκαν από την τότε πολιτική ηγεσία. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι βοηθάνε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε σοφότεροι.

κ. Π. ΤΣΙΜΑΣ: Θεωρείτε ότι δεν θα σας βοηθήσει δηλαδή.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν θα μας βοηθήσουν. Δεν θα βοηθήσουν, διότι ποτέ τέτοιου είδους συνάξεις δεν βοηθούν. Και επειδή είμαστε μέσα στη διαπραγμάτευση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και οι συνάξεις που έγιναν στα Σκόπια δεν βοηθούν. Δίνουν ακριβώς ένα μήνυμα ενός μεγάλου εκνευρισμού, ο οποίος είναι παντελώς περιττός.

Υπάρχει μια υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός, υπάρχουμε εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει μια πολιτική ηγεσία η οποία διαλέγεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και νομίζω ότι αυτά τα θεσμοθετημένα όργανα έχουν και την ευθύνη και σε τελική ανάλυση θα δώσουμε λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το ξέρει αυτό που λέτε ο Μητροπολίτης Άνθιμος;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, σε δημοκρατία είμαστε, ο καθένας έχει την άποψη του και έχει τη δυνατότητα να την εκφράσει και να την καταθέσει. Το θέμα δεν είναι να μην υπάρχει διάλογος. Ο διάλογος πρέπει να υπάρχει. Και από το διάλογο μπορεί να βγούμε και κερδισμένοι.

κ. Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σύμφωνοι. Το ερώτημα είναι άλλο κα Μπακογιάννη. Περιγράψατε προηγουμένως και εσείς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνούν τα κόμματα, τα περισσότερα τουλάχιστον στην αντιπολίτευση. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως τις τελευταίες 5-6 μέρες και είναι 5-6 δημοσκοπήσεις, 7 στους 10 Έλληνες πάνω – κάτω λένε «όχι, δεν μας αρέσει αυτή η λύση». Πως θα τους πείσετε αν καταφέρετε να συμφωνήσετε;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα τους πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με αυτή τη λογική τα τελευταία 17 χρόνια. Και αυτή η κυβέρνηση είχε το θάρρος να πάει στη Βουλή και να το πει ανοιχτά. Αυτή είναι η διαφορά. Ότι πήρα εντολή από τον Πρωθυπουργό να πάω κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων όπου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ….

κ. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα αυτό δεν είναι και θέμα θάρρους, είναι και θέμα που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Διότι τώρα προέκυψε το θέμα του ΝΑΤΟ, δεν είχε προκύψει νωρίτερα. Προέκυψε τώρα και τώρα έρχεται το θέμα του βέτο και όλα αυτά.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως θέλετε πέστε το, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η πρώτη φορά πάντως που κατεγράφη στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων η θέση αυτή είναι τώρα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο