Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας. Αυτό τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη σημερινή (19/3) συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς. Η Υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να φανταστούν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων χωρίς τη συμμετοχή της Σερβίας στους κόλπους της.
Αμέσως μετά την κατ΄ιδίαν συνάντησή της στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Γέρεμιτς, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι είχε μαζί του μια μεγάλη και χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας και ότι βρήκε την ευκαιρία να του μεταφέρει την άποψη των μελών της ΕΕ – όπως διατυπώθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων – για τη βούληση τους να έχουν εποικοδομητικές και χρήσιμες σχέσεις με τη Σερβία.. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας. «Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας », ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τις συζητήσεις των δύο υπουργών απασχόλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το ζήτημα του Κοσόβου. «Η περιοχή μας περνάει μια δύσκολη καμπή», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως τόνισε, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγάλη νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στενή συνεργασία όλων των χωρών, έχοντας στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. «Αυτή είναι η στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής πολιτικής και γι αυτό στηριζουμε με ολες μας τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.»
Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σέρβο ομόλογό της για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις, εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας που χαρακτηρίζουν τη στάση της και θέλω να ελπίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας των Σκοπίων εντάσσονται σε ένα προεκλογικό πνεύμα,διότι άλλως θα πρέπει να προβληματίσουνέντονα όλους εκείνους- φίλους και συμμάχους -που επιθυμούν να δουν μια λύση στο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη σταθερότητα και την καλή γειτονία στην ευαίσθητη περιοχή μας», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένας ειλικρινής φίλος της χώρας του στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Ο Σέρβος υπουργός προσέθεσε ότι η χώρα του διανύει μια ιστορική καμπή και ότι η ένταξή της στην ΕΕ αποτελεί το μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. «Για μας είναι μεγάλη χαρά που η Ελλάδα προσπαθεί με ολες τις δυνάμεις της να ανοίξει το δρόμο προς την ΕΕ για τη χώρα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Γέρεμιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα αποδεχτεί την κατάλυση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας του, με την παράνομη – όπως τη χαρακτήρισε -ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τόνισε ότι το Βελιγράδι θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα – πολιτικά, διπλωματικά και νομικά – για να μην αναγνωριστεί το Κόσοβο από τη διεθνή κοινότητα και από διεθνείς οργανισμούς. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι εκτιμά τη στάση της χώρας μας που δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Ο κ. Γέρεμιτς χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τις εκλογές του Μαΐου στη Σερβία και τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων για οικονομικά ή κοινωνικά ζητήματα, αλλά στο θέμα του Κοσόβου υπάρχει απόλυτη ομοφωνία. Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναγνώριση του Κοσόβου εκ μέρους της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ουγγαρίας, ο κ. Γέρεμιτς ανέφερε ότι κάθε χώρα που αποφασίζει να αναγνωρίσει το μη νόμιμα ανακηρυχθέν κράτος Κοσόβου διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο και απευθυνόμενος στα κράτη της περιοχής τα κάλεσε να μην θίγουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. «Βοηθήστε μας να βρούμε μια λύση με την οποία μπορούμε να συμβιώσουμε όλοι μαζί», κατέληξε.