Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο των νεολαιών Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων Ευρώπης DEMYC*

Σάββατο, 5 Απρ 2008

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του φετινού συνεδρίου της DEMYC και της φιλοξενίας του εδώ στην Αθήνα από την ΟΝΝΕΔ.

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους νέους ανθρώπους από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, ανθρώπους με έντονη πολιτική δραστηριοποίηση και με ξεκάθαρα φιλελεύθερη πολιτική τοποθέτηση, ανθρώπους με διεθνή εμπειρία, που πιστεύουν βαθιά σε ένα κοινό μέλλον συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς της ηπείρου μας.

Φίλες και φίλοι,

Εσείς το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους: ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των πολιτικών νεολαιών σε σχέση με τους κομματικούς τους φορείς είναι η δυνατότητά τους να έχουν καθαρότερη ματιά προς το μέλλον. Με τον ενθουσιασμό και την ορμή που σας δίνει η ηλικία σας, με τη φρεσκάδα των ιδεών σας, με τα ιδιαίτερα αντανακλαστικά που έχετε για να αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω σας σε ολόκληρο τον κόσμο, καταφέρνετε όχι μόνο να κοιτάτε πιο μπροστά, αλλά και να ωθείτε τους κομματικούς σας φορείς προς τα εμπρός.

Αυτό κάνει και η ΟΝΝΕΔ για την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία. Η ΟΝΝΕΔ είναι δύναμη πρωτοπορίας, δύναμη προοπτικής για το κόμμα μας. Είναι το πιο δυναμικό και μαζικό κομμάτι μας, που χαράζει το δρόμο μας προς το μέλλον. Είμαι βέβαιη ότι το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι δικές σας οργανώσεις στις πατρίδες σας για τα κόμματα που εκπροσωπείτε. Είτε αυτά έχουν αυτή τη στιγμή την ευθύνη της διακυβέρνησης των χωρών σας, όπως την έχει η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα, είτε όχι.

Γνωρίζω ότι η οργάνωση της DEMYCμετρά ήδη πάνω από τέσσερις δεκαετίες δημιουργικής παρουσίας στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Τι είναι όμως αυτό που ενώνει όλους εσάς;

Είναι βέβαιο ότι ανθρώπους που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται τόσο μακριά όσο η Ουκρανία με την Πορτογαλία, ή η Κύπρος με την Ισλανδία, τους ενώνει κάτι παραπάνω από την γεωγραφία ή την κοινή ηλικιακή ομάδα.

Όλους εσάς, αγαπητοί φίλοι, σας ενώνουν κοινές αξίες. Οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ελεύθερης επιχειρηματικότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ατομικότητα και την πολιτισμική, γλωσσική και θρησκευτική ποικιλομορφία. Οι αξίες αυτές, που αποτελούν τον κορμό της ιδεολογίας μας, είναι ο ιστός που σας ενώνει και αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας σας, την εγγύηση της συνέχειάς της στο χρόνο.

Φίλες και φίλοι,

Είναι ακριβώς αυτές οι αξίες που αποτελούν και τον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα και πάνω απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην πραγματικότητα μια κοινότητα αξιών. Οι αρχές και οι αξίες που συνθέτουν το κεκτημένο της Ευρώπης αποτελούν τον καταλύτη για την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στην πορεία μας προς τον στόχο της πολιτικής ολοκλήρωσης. Και είναι οι ίδιες αυτές αρχές και αξίες που χρησιμεύουν ως ένα είδος οδικού χάρτη για την πορεία ένταξης και άλλων κρατών στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Γιατί είναι αυτονόητο ότι το όραμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος ειρήνης και ευημερίας δεν περιορίζεται στα σημερινά σύνορα της Ένωσης. Αντίθετα, συνεχώς τα ξεπερνά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί σήμερα τον ισχυρό καταλύτη για την εμπέδωση και την ενίσχυση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ειρήνης για όλες τις χώρες της γειτονιάς της Ελλάδας, για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γι’ αυτό το λόγο η χώρα μας έχει κάνει μια σαφή στρατηγική επιλογή: την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής μας. Η επιλογή μας αυτή δεν έγινε στο κενό. Στηρίζεται στη βαθιά πεποίθησή μας ότι η προοπτική αυτή αποτελεί την πιο ισχυρή εγγύηση για μια Νοτιοανατολική Ευρώπη που την χαρακτηρίζουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεχής ανάπτυξη. Αυτό είναι το μέλλον το οποίο οραματιζόμαστε για την περιοχή μας. Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θέλουμε να προωθούμε την ανάπτυξη και την πρόοδο και της δικής μας χώρας.

Φίλες και φίλοι,

Για την Ελλάδα αυτή η στρατηγική επιλογή που σας περιέγραψα δεν μένει σε διακηρυκτικό επίπεδο. Προωθούμε την επιλογή μας αυτή με έργα, δεν μένουμε στα λόγια.

Το 2003, ήταν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Έναν οδικό χάρτη ο οποίος έχει ήδη επιδράσει καταλυτικά, οριοθετώντας την διαδικασία προσέγγισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η χώρα μας υποστηρίζει την προσαρμογή των γειτονικών μας χωρών στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ένταξης, προωθώντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους. Το κάνουμε αυτό διαθέτοντας σημαντικούς δημόσιους πόρους για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, αλλά και ενισχύοντας την οικονομική μας συνεργασία και τις ελληνικές παραγωγικές επενδύσεις στις χώρες της περιοχής. Οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν σήμερα τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας. Η δυναμική μας παρουσία στην περιοχή μάς καθιστά πραγματική «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη και την πρόοδό της, στην πορεία της προς την Ευρώπη.

Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς η Ελλάδα έλαβε και μια νέα πρωτοβουλία. Όταν η προσοχή του συνόλου των κρατών της Ένωσης ήταν στραμμένη σε άλλα ζητήματα, ήταν η χώρα μας που ξαναέφερε τα Δυτικά Βαλκάνια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Καταθέσαμε μια πρόταση με 5 σημεία για να δοθεί νέα πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών. Στόχος της πρωτοβουλίας μας, που έγινε θετικά δεκτή από τους εταίρους μας, ήταν να επιβεβαιώσει η Ευρώπη ότι το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ανήκει στους κόλπους της, εμφυσώντας νέο ενθουσιασμό και επιθυμία στους λαούς και τις κυβερνήσεις των χωρών για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της σταθερότητας και την ανάπτυξης. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.

Αρκεί να κοιτάξει κανείς το παράδειγμα της Σλοβενίας, της χώρας που έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας χώρας που εντάχθηκε στην Ένωση μόλις το 2004. Η Κροατία, προχωρά σταθερά στον δρόμο της προς την Ευρώπη, ενώ προχθές στο Βουκουρέστι την καλωσορίσαμε στην ευρω-ατλαντική οικογένεια, προσκαλώντας την για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προς μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας, το ίδιο συνέβη και με την γειτονική μας Αλβανία. Παράλληλα, τόσο η χώρα αυτή, όσο και το Μαυροβούνιο, αλλά και η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχουν υπογράψει συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη συμφωνία θα υπογράψει σύντομα και η Σερβία, την οποία θεωρούμε παράγοντα – κλειδί για την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Προς το ίδιο ευρωπαϊκό μέλλον προχωρά και η Τουρκία, η οποία συνεχίζει την μακρά και δύσκολη διαδρομή της προς τις μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη. Στην διαδρομή αυτή έχει σταθερό και ειλικρινή υποστηρικτή την Ελλάδα.

Τελευταία παραδείγματα, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικά: Δύο ακόμη βαλκανικά κράτη, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ το 2004 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007. Πρόκειται για γεγονότα με μεγάλη περιφερειακή σημασία, καθώς δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Οι επιτυχίες αυτές έστειλαν ένα σαφές, θετικό μήνυμα: ότι οι χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις, πρέπει να εντάσσονται – και εντάσσονται – στην ευρωατλαντική οικογένεια.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή είναι η ξεκάθαρη αρχή, πάνω στην οποία στηρίζει η Ελλάδα την πολιτική της σε σχέση με τις μελλοντικές διευρύνσεις. Συνοψίζεται σε τέσσερις μόνο λέξεις: πλήρης προσαρμογή – πλήρης ένταξη. Ξεκάθαρο το κίνητρο, ξεκάθαρα τα κριτήρια.

Η προσαρμογή κάθε χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Όμως το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον που επιδιώκουμε μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, είναι πραγματικά έτοιμοι να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Εκτός από την εσωτερική πολιτική, οι προσαρμογές και οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν και στη διεθνή συμπεριφορά των κρατών. Θεμελιώδους σημασίας είναι, για παράδειγμα, ο έμπρακτος σεβασμός της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ήταν ακριβώς η προσήλωσή μας σε αυτές τις αρχές που μας ώθησε να κρατήσουμε τη στάση που κρατήσαμε στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και να μην συναινέσουμε στην αποστολή πρόσκλησης για ένταξη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, από την στιγμή που δεν είχαμε καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό, σύγχρονο διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα που επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα, που αφορά στην έμπρακτη επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. Στοιχεία που αποτελούν το αυτονόητο θεμέλιο για την οικοδόμηση συμμαχικών ή στενών εταιρικών σχέσεων. Αυτή είναι η συμμαχική θέση που υιοθετήθηκε από τα μέλη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η εξέλιξη αυτή βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν κάμπτει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε άμεσα και εντατικά τις διαπραγματεύσεις. Τελικός μας στόχος παραμένει η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Θα συνεχίσουμε να την επιδιώκουμε με αταλάντευτη επιμονή, με τις ίδιες ξεκάθαρες θέσεις. Έχουμε κάνει σαφείς με παρρησία τις επιδιώξεις μας: λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής, και θα ισχύει έναντι όλων. Μια λύση ρεαλιστική, χωρίς νικητές και ηττημένους. Μια λύση που θέλουμε να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, προς όφελος των δύο λαών μας.

Τρέφουμε σεβασμό και εκτίμηση για τον γειτονικό μας λαό. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους. Όταν η λύση στο ζήτημα της ονομασίας βρεθεί, με ιδιαίτερη ικανοποίηση θα τους καλωσορίσουμε ως συμμάχους. Με αποφασιστικότητα και θέρμη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για ένταξη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το θετικό μήνυμα που θέλω να στείλω από εδώ, από το συνέδριό σας, σήμερα προς τους γείτονές μας. Είναι ένα μήνυμα φιλίας. Ένα μήνυμα συνεργασίας προς ένα κοινό μέλλον. Παραμένω αισιόδοξη ότι θα εισακουστεί.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Ως το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης για την πορεία όλων των γειτονικών της χωρών προς τους θεσμούς αυτούς. Με την πολιτική μας επιδιώκουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, να είμαστε πρακτικοί, να παρέχουμε ουσιαστική υποστήριξη σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Μένοντας, φυσικά, πάντα προσηλωμένοι στις αρχές που αποτελούν τον κορμό της συνεργασίας μας, που εγγυώνται την αξιοπιστία και την συνέπεια της πολιτικής μας.

Σας ανέφερα στην αρχή ότι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά σας είναι ότι έχετε μια καθαρότερη ματιά προς το μέλλον. Η επιλογή της πορείας των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη ως το κεντρικό θέμα του συνεδρίου σας, το αποδεικνύει αυτό. Διότι, αυτό είναι το μέλλον, φίλες και φίλοι. Σε κάποια χρόνια από σήμερα η άλλοτε ταραχώδης περιοχή των Βαλκανίων να αποτελεί μια σταθερή και ραγδαία αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αυτό το μέλλον οραματιζόμαστε και σε αυτό στοχεύει η πολιτική μας.

Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου, να καλωσορίσω και εγώ όλους τους προσκεκλημένους μας από το εξωτερικό εδώ στην Αθήνα. Εύχομαι η διαμονή σας εδώ να είναι ευχάριστη και οι εργασίες του συνεδρίου σας γόνιμες και παραγωγικές, προς όφελος των στόχων της οργάνωσης και της δημιουργικής πορείας της προς το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

*DEMYC – Democrat Youth Community of Europe

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο