Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Τη χαρά των αποψινών εγκαινίων, της πρώτης μεγάλης έκθεσης κινεζικής τέχνης στην Αθήνα, επισκιάζει ένα δραματικό γεγονός. Ο σεισμός έντασης 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Νοτιοδυτική Κίνα με τραγικό απολογισμό χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην κυβέρνηση και τον λαό της Κίνας, ευχόμενη η λίστα θυμάτων να μη μεγαλώσει άλλο.
Η Ελλάδα, μια χώρα σεισμογενής και σεισμοπαθής, με εμπειρία στον απεγκλωβισμό θυμάτων και την παροχή άμεσης βοήθειας, είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή και αρωγή.
Κυρίες και Κύριοι,
Η έκθεση, για την οποία είμαστε σήμερα εδώ, στην Τεχνόπολη, είναι και η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα.
Ο τόπος και ο χρόνος φιλοξενίας ενός τέτοιου πολιτιστικού γεγονότος είναι κάθε άλλο παρά συγκυριακοί.
Η έκθεση μεταφέρει νοητά τον Αθηναίο επισκέπτη στην Κίνα την ίδια στιγμή που η Ολυμπιακή φλόγα ταξιδεύει από την αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο. Ενώνοντας συμβολικά δυο λαούς με αδιάλειπτο και μακραίωνο πολιτισμό. Με παραδοσιακές σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης, αλληλεγγύης και φιλίας και συναντίληψη των κυβερνήσεών τους για το αμοιβαία επωφελές.
Στην άλλη άκρη, εκεί που καταλήγει η φλόγα, οι Κινέζοι γνωρίζουν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες, γιορτάζοντας το Έτος της Ελλάδας στην Κίνα.
Τοποθετώντας, λοιπόν, την παρούσα έκθεση στο σωστό της πλαίσιο, δεν πρόκειται απλά για μια πολιτιστική ανταλλαγή. Αλλά για μια επιβεβαίωση και επισφράγιση των άριστων Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό και βεβαίως πολιτιστικό. Σχέσεων που καλλιεργούνται, διευρύνονται και εμβαθύνονται, με βούληση και πρωτοβουλία των δυο πλευρών.
Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση «ΠΕΚΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη» συνθέτουν στοιχεία των σύγχρονων ρευμάτων τέχνης με την μοναδική κινεζική πολιτιστική παράδοση. Παρουσιάζουν εικόνες της σύγχρονης Κίνας, μιας χώρας που ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού. Μιας χώρας της οποίας, η οικονομία, η τεχνολογία, η κοινωνία και η τέχνη έχουν κάνει εντυπωσιακά άλματα.
Αυτό ακριβώς το άλμα, το άνοιγμα του Μεσαίου Βασιλείου, όπως συνήθιζαν οι Κινέζοι να αποκαλούν τη χώρα τους, εκφράζουν οι σύγχρονοι δημιουργοί της κινεζικής εικαστικής σκηνής. Και σε αυτή τη νέα οπτική οφείλεται η διεθνής αναγνώριση και επιτυχία τους.
Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν πολλοί, σημαντικοί και καταξιωμένοι εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς Κινέζων καλλιτεχνών. Μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός-ρεκόρ ταξίδεψε από την Κίνα για είναι σήμερα μαζί μας. Τουςευχαριστώ από καρδιάς και τους καλωσορίζω στην Ελλάδα.
Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους καλλιτέχνες και μαζί τους να συγχαρώ όσους είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για να γίνει η έκθεση γεγονός. Ιδιαιτέρως, δε, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, τον επιμελητή της έκθεσης κ.Xin Dong Cheng και τις συνεργάτες της έκθεσης κυρίες Μάγδα Μπαλτογιάννη στην Αθήνα και Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη στο Πεκίνο, καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης.
Είμαι σίγουρη ότι όσοι επισκεφτούν την Τεχνόπολη θα απολαύσουν μια μοναδική έκθεση, κάνοντας με τη φαντασία ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μέχρι την Κίνα.
Σας ευχαριστώ.