Αξιότιμοι κύριοι Πρέσβεις,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που σας καλωσορίζω όλους στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.
Γιορτάζουμε σήμερα την δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών για ένα κοινό μέλλον ασφάλειας και ευημερίας. Γιορτάζουμε την κοινή πορεία μας προς αυτό το μέλλον. Την τεράστια απόσταση που έχουμε καταφέρει να διανύσουμε από την κατεστραμμένη και εξαντλημένη από τον πόλεμο Ευρώπη του 1950, έως την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών, των ελεύθερων συνόρων και του ενιαίου νομίσματος του 2008.
Οι ιδέες των μεγάλων ευρωπαίων οραματιστών, του RobertSchuman, του JeanMonnet και άλλων, έδωσαν την εποχή εκείνη στους ευρωπαϊκούς λαούς ελπίδα και ένα κοινό όραμα: Να πάψουν πλέον ο πόλεμος, η βία και οι συγκρούσεις να αποτελούν μέσα επίλυσης των διαφορών μεταξύ τους και να αντικατασταθούν από την συνεργασία, την συνεννόηση, την ενότητα. Αυτό το όραμα, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, αποτελεί – για περισσότερο από μισόν αιώνα – την κινητήριο δύναμη, τον πιο ισχυρό καταλύτη, για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ήπειρό μας.
Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες, είναι πολλές οι επιτυχίες μας. Είναι πολλά εκείνα για τα οποία μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως ευρωπαίοι. Είναι πολλά τα κερδισμένα στοιχήματα της Ευρώπης. Κάναμε σημαντικά βήματα προς τον στόχο της πολιτικής ενοποίησης. Κάθε βήμα σηματοδοτούσε την ολοένα βαθύτερη πολιτική δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Το κυριότερο ίσως από τα επιτεύγματά μας είναι ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό υπόβαθρο, μια βάση κοινών αξιών, αρχών και πεποιθήσεων, πάνω στις οποίες στηρίζεται μια συνεχώς ισχυρότερη «ευρωπαϊκή ταυτότητα». Είναι ακριβώς αυτό το σύνολο των αρχών και αξιών, που αποτελεί την «ήπια ισχύ» που προβάλλει η Ευρώπη στο διεθνές σύστημα και που έχει τόσο μεγάλη απήχηση στους λαούς του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι η προσήλωση σε αυτές τις αρχές που αποτελεί το πιο θεμελιώδες κριτήριο για την ένταξη όλων των κρατών που προσδοκούν να γίνουν και αυτά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας σήμερα και στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Φέτος είναι ίσως η πρώτη χρονιά μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι διάχυτο ένα αίσθημα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αρνητικά δημοψηφίσματα για την συνταγματική συνθήκη, έφεραν μαζί τους την απογοήτευση, τον σκεπτικισμό, την συγκράτηση των ευρωπαίων πολιτών ως προς τα όρια του ενοποιητικού πειράματος. Πάγωσαν τις διεργασίες στο εσωτερικό της Ένωσης, έριξαν τους ρυθμούς, δημιούργησαν εσωστρέφεια.
Και αυτό ήταν λογικό σε έναν βαθμό. Μετά από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, μετά από την μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της που έριξε οριστικά τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, η Ευρώπη προσπάθησε να κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα, με την υιοθέτηση της συνταγματικής συνθήκης. Όμως στην πορεία αυτή είναι κρίσιμο να έχουμε υπόψη μας ότι κανένα βήμα, όσο χρήσιμο, όσο καλά προετοιμασμένο, όσο σημαντικό κι αν είναι, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ανπρώτα οι πολίτες της Ευρώπης δεν το κάνουν κτήμα τους, αν αυτοί πρώτα δεν το αγκαλιάσουν, αν δεν αντλεί από αυτούς νομιμοποίηση και δυναμική.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίστηκε, έδειξε όμως τις αντοχές του. Έδειξε ότι πατά πάνω σε γερά θεμέλια. Σήμερα είναι πια σαφές ότι οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Υπήρξαν άλλωστε στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατά καιρούς και άλλες κρίσεις, δυσλειτουργίες, διαφωνίες ως προς τα μελλοντικά βήματα. Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι έχει τον τρόπο να ξεπερνά τις κρίσεις και να προχωρά προς τα μπροστά. Και ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την εμπεδωμένη συνεργασία, τον γόνιμο διάλογο, την συναίνεση.
Με την υιοθέτηση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, η Ευρώπη ανακτά την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά της για την μελλοντική της πορεία. Βγαίνει πιο δυνατή από το θεσμικό αδιέξοδο και έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει και πάλι εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες της. Έχει την δυνατότητα να στρέψει ξανά το ενδιαφέρον και τη δράση της στα ουσιαστικά, τα πολιτικά ζητήματα που τους απασχολούν: στην ταυτόχρονη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής, στην προτεραιότητα στην ενέργεια και την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της διεθνούς ασφάλειας με την αξιόπιστη παρέμβαση της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις.
Αυτές είναι οι απαιτήσεις των πολιτών μας από εμάς, από τα ευρωπαϊκά κράτη και από την Ένωση ως σύνολο. Σε αυτές πρέπει να ανταποκριθούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα, προκειμένου να τους κερδίσουμε ξανά. Να δώσουμε στο ευρωπαϊκό όραμα σύγχρονο περιεχόμενο και νέα δυναμική και να μεταδώσουμε και πάλι σε όλους τους ευρωπαίους πίστη και αισιοδοξία για την πραγματοποίησή του.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Η Ελλάδα είναι από εκείνες τις χώρες που, πιστεύοντας βαθιά στην ευρωπαϊκή ιδέα, έχει αποφασίσει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στην πρωτοπορία των δυνάμεων εκείνων που δημιουργούν την νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Πρωτοστατούμε και θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στις προσπάθειες για μια Ευρώπη ακόμη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο πολιτική. Γι’ αυτό και η χώρα μας, με συνεχή παρουσία και με εποικοδομητικές θέσεις, συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις και υποστήριξε έμπρακτα κάθε ενοποιητική προσπάθεια, μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Γι’ αυτό και υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες των γειτονικών της χωρών που προσδοκούν να ενταχθούν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, ως εγγύηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς τους.
Με αυτό τον τρόπο προωθούμε την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο ανταποκρινόμαστε και στις απαιτήσεις των πολιτών μας. Γιατί οι Έλληνες ήταν και παραμένουν από τους πιο ένθερμους ευρωπαϊστές. Υποστηρίζουν σταθερά περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσα από κοινές πολιτικές, όπως μια κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, κοινό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιθυμούν ειλικρινά περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη οραματιζόμαστε. Αυτήν θα συνεχίσουμε να χτίζουμε από κοινού με τους εταίρους μας.
Σας ευχαριστώ.