Συνεντεύξεις

Επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη Βουλή των Ελλήνων

Τετάρτη, 11 Ιούν 2008

Με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη Βουλή των Ελλήνων ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εθνικό δίκαιο της χώρας μας. Η Ελλάδα, υιοθετώντας το παράδειγμα των περισστέρων εταίρων της, ακολούθησε την κοινοβουλευτική οδό για την επικύρωση της Συνθήκης, όπως έχει κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει τονίσει ότι η νέα Συνθήκη αποτελεί προϊόν ενός θετικού συμβιβασμού, όπως υπήρξε και η γενικότερη ενοποιητική διαδικασία των ευρωπαϊκών κρατών.

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνει πίσω της μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας, που ξεκίνησε μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η νέα Συνθήκη, πιο συνεκτική και πιο κατανοητή από το απορριφθέν Σύνταγμα, θέτει το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης των 27, απλοποιεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη διευρυμένη Ευρώπη, ενδυναμώνει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθιερώνει το θεσμό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενισχύει τη θέση και τη φωνή της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον. Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (11.6) με την ονομαστική ψηφοφορία με την οποία 250 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης και 42 κατά. Προηγουμένως, η Υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει τα μέλη του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της, «είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, προς όφελος της Ευρώπης και σε τελική ανάλυση είναι ένα σημαντικότατο βήμα προς τα εμπρός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη (12.6) διεξάγεται στην Ιρλανδία το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η Ιρλανδία είναι η μοναδική από τις χώρες της ΕΕ που προσφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για την επικύρωση της Συνθήκης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα μεγάλο σχέδιο για ειρήνη, ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη, που βρίσκει μιμητές, αργά αλλά σταθερά, και στις άλλες ηπείρους. Η χώρα μας, έχει τονίσει, θα εργαστεί με συνέπεια για εμβάθυνση και στενότερη συνεργασία στους κόλπους της Ένωσης, με σταθερή απόφαση να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της. «Αυτό προϋποθέτει και ανάλογη συνέπεια και αποφασιστικότητα στο εσωτερικό μας», τόνισε στη Βουλή, μιλώντας στην ειδική επιτροπή για την κύρωση της Συνθήκης. «Προς το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.» Η Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνησε ότι η χώρα μας δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε υποβάθμιση ή παράκαμψη των κριτηρίων που ισχύουν για όλα τα υποψήφια μέλη της ΕΕ. «Ως το αρχαιότερο κράτος-μέλος της περιοχής, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στην ιστορία και το μέλλον της Ένωσης». «Η τυχόν εισδοχή χωρών με αντι-ευρωπαϊκές ή μισο-ευρωπαϊκές πολιτικές, θα ήταν σε βάρος των ίδιων των λαών των χωρών αυτών, σε βάρος της περιοχής μας, σε βάρος της Ένωσης, και, φυσικά, σε βάρος της Ελλάδας», επεσήμανε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο