Kύριε Πρέσβυ, Κυρίες και Κύριοι,
Θα συμφωνήσετε όλοι μαζί μου ότι, η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε μία κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την ήπειρό μας, αλλά και παγκοσμίως. Και τούτο, μάλιστα, όταν ύστερα από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας, είμασταν έτοιμοι, ως 27, να εφαρμόσουμε από την 1/1/2009 τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος άλλαξε, σημαντικά, την εικόνα αυτή, προσθέτοντας νέα ερωτηματικά και αβεβαιότητες για την πορεία της Ε.Ε.. Ασφαλώς, η δημοκρατική έκφραση του ιρλανδικού λαού γίνεται σεβαστή και επ΄ αυτού ουδεμία αμφιβολία υπάρχει. Όμως, η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει ότι, η Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι ένας καλός συμβιβασμός, ο οποίος θα κάνει την Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και με ισχυρότερη, ενιαία, φωνή στις διεθνείς σχέσεις.
Για τον λόγο αυτό, αν εξετάσει κανείς την παρούσα κατάσταση προσεκτικότερα, θα δει ότι, και διέξοδος υπάρχει από την κρίση και πολιτική θέληση να την ξεπεράσουμε.Είμαι βέβαιη ότι, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ιρλανδοί θα παρουσιάσουν στους εταίρους τους συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, όπως εύχομαι και ελπίζω, θα μας οδηγήσουν σε λύση πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου του 2009.
Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα οδηγούσε το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε αληθινά λίαν αρνητικές κατευθύνσεις, είτε αυτές προέκυπταν από εμπλοκή στη κυρωτική διαδικασία σε κάποιο κράτος-μέλος, είτε από απαιτήσεις για εκ νέου διαπραγμάτευση της Συνθήκης, είτε και από απόψεις περί οριστικής απόρριψής της.Υπενθυμίζω ότι, και οι 27 συμφωνήσαμε στο κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβώνας και οι 27 αποδεχθήκαμε αυτόν τον καλό συμβιβασμό, είτε ανήκουμε στα λεγόμενα παλαιά κράτη-μέλη, είτε σε εκείνα που εντάχθηκαν πρόσφατα.Σε κάθε περίπτωση, καθόσον μας αφορά, η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στην απόφασή της να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.
Κυρίες και Κύριοι,
Η κατάσταση που προέκυψε μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα περιπλέκεται επιπλέον και από την τρέχουσα διεθνή συγκυρία, όπως ήδη προανέφερα.Εδώ και πολλούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττειόλο και περισσότερους πολίτες στις χώρες μας.Η συνεχής άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με προβλέψεις, μάλιστα, περί σταθεροποίησής της σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα, η ανάλογη πορεία στις τιμές βασικών τροφίμων και ο συνακόλουθος πληθωρισμός, μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, όπου η κάθε χώρα θα μπορούσε να υποκύψει στον πειρασμό λύσεων σε εθνικό επίπεδο και σε βραχυπρόθεσμη βάση.Στο σημείο αυτό, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις συνεχιζόμενες, σοβαρές και μακροχρόνιες κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της, αλλά και τις εστίες εγγύτερα στην ήπειρό μας, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε.Είναι βαθύτατη η πεποίθησή μου πως, αντιθέτως με ό,τι ακούγεται από πολλές πλευρές ευρωσκεπτικιστών, με μεγάλες δόσεις λαϊκισμού, η ώρα δεν είναι για λιγότερη Ευρώπη αλλά για περισσότερη Ευρώπη και για προετοιμασία λύσεων σε κοινοτικό, ευρωπαϊκό, επίπεδο.
Η Γαλλική Προεδρία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα, η οποία και αντανακλάται στις προτεραιότητές της για το τρέχον εξάμηνο:
Αγώνας κατά των κλιματικών αλλαγών αφού, προφανώς, όλοι αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους για το περιβάλλον μας, σε συνδυασμό με τις ενεργειακές προκλήσεις, για τις οποίες δεν χρειάζεται να προσθέσω ο,τιδήποτε, ιδίως αυτή τη στιγμή.
Κοινή αγροτική πολιτική, δεδομένου ότι, θέλουμε να διατηρήσουμε μια ζωντανή και σύγχρονη ύπαιθρο στις χώρες μας.
Ανάπτυξη της νέας θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε., η οποία για την Ελλάδα, με τον πολύ μεγάλο εμπορικό της στόλο αλλά και με τα νησιά και τις ακτές της, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.
Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καινοτομίας και της απασχόλησης, αφού θέλουμε να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Μεγαλύτερος συντονισμός και ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα της μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες, στην ιστορία της, καταστάσεις, με την παρουσία στο έδαφός της εκατοντάδων χιλιάδων ξένων συμπολιτών μας και με ισχυρές πιέσεις λαθρομεταναστών στα μακρά, χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ε.Ε..
Νέα ώθηση στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. με ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας, για την οποία η Ελλάδα ήταν από την αρχή ιδιαιτέρως θετική, ενώ, τέλος, θα πρέπει να χαιρετίσουμε, ως μεσογειακή χώρα, τη γαλλική πρωτοβουλία για την Ένωση για τη Μεσόγειο στα πλαίσια της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία είναι ένα σχέδιο ειρήνης, ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., για όσα θέλουν να προσχωρήσουν σε αυτήν αλλά και για όσα βρίσκονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της.Πολλές φορές, έχουμε την τάση να ξεχνούμε τα τεράστια επιτεύγματα της διαδικασίας αυτής, να τα υποτιμούμε κατά το δοκούν και να διογκώνουμε μόνον τα προβλήματα ή και τις τυχόν αποτυχίες μας.Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαι βέβαιη, θα υπερπηδήσει τις όποιες δυσκολίες, γιατί είναι προϊόν των απαιτήσεων της εποχής μας, γιατί είναι ένα μοναδικό πείραμα στην ιστορία, όπου, δημοκρατικά και σε εθελοντική βάση, οι λαοί της Ευρώπης οικοδομούν το κοινό τους μέλλον.Η Γαλλία, ιδρυτική χώρα της τότε ΕΟΚ, με διακριτή συμβολή σε όλη αυτή τη διαδικασία, καλείται και πάλι να εκπληρώσει και, ασφαλώς, θα εκπληρώσει, τα σημαντικά καθήκοντά της, όπως έπραξε όλα αυτά τα 50 χρόνια.Της εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της και τη διαβεβαιώνω για την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειές της αυτές.