Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη μετά την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Τρίτη, 19 Αυγ 2008

«Το έκτακτο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεκλήθη σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες είχε ένα και μόνο θέμα. Τη μεγάλη κρίση στη Γεωργία. Έγιναν αναλυτικές συζητήσεις, τοποθετήσεις από όλα τα κράτη μέλη. Υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τις εξελίξεις. Η δική μας θέση ήταν σαφής. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περάσουμε από το σημερινό στάδιο της κατάπαυσης του πυρός στην επιστροφή στο status quo ante, δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό την οριστική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εφαρμογή των συμπεφωνηθέντων, δηλαδή η εφαρμογή των έξι σημείων με τα οποία δεσμεύτηκαν και η Ρωσία και η Γεωργία και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Θέλω εδώ να προσθέσω ότι ο διάλογος ΝΑΤΟ – Ρωσίας είναι μεγάλης σημασίας. Η Ελλάδα ετάχθη υπέρ της συνέχισης του διαλόγου αυτού σε όλα τα επίπεδα, όπως και αρκετές άλλες χώρες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα. Το βασικότερο είναι ότι η σχέση αυτή βασίζεται σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. Προεξάρχουσα θέση έχει ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Άλλωστε η αρχή αυτή μαζί με εκείνη της μη προσφυγής στη βία αποτελούν σταθερές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός από τη συζήτηση την οποία κάναμε στο ΝΑΤΟ είχαμε μία έκτακτη σύγκλιση και της Τρόικα του ΟΑΣΕ. Όπως ξέρετε η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία για το 2009. Συζητήσαμε τις δυνατότητες που έχουμε για να δράσει ο ΟΑΣΕ και συμφωνήσαμε ότι το πρώτο στάδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι να πάνε διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα πρώτα νέα είναι καλά, θα πάνε 20 παρατηρητές τους οποίους δέχθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όπως ξέρετε στον ΟΑΣΕ συμμετέχει και η Ρωσία. Θα πάνε λοιπόν 20 και ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή για να πάνε και άλλοι διεθνείς παρατηρητές. Θα φθάσουν στον αριθμό των 100. Η Ελλάδα ως η επόμενη Προεδρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει δραστήρια σ’ αυτήν την υπόθεση.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο