Νεα

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα όχημα κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης της ανθρωπότητας»

Τρίτη, 12 Αυγ 2008

Η Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την παραμονή της στο Πεκίνο και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες απευθείας από την κινεζική πρωτεύουσα για να πάρει μέρος στις εργασίες του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκαλεί η γαλλική προεδρία την Τετάρτη (13/8), με αποκλειστικό θέμα συζητήσεως την κατάσταση στη Νότια Οσετία. Στο Πεκίνο η Υπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών κατά τις πρώτες μέρες της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής του κόσμου.

Στο Πεκίνο η Ντόρα Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να δώσει συνεντεύξεις σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και για τον απόηχο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Μιλώντας στην εφημερίδα «China Daily», που είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αγγλόφωνη εφημερίδα της Κίνας, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη στενή πολιτιστική σχέση των δύο πανάρχαιων πολιτισμών, του ελληνικού και του κινεζικού, που έγινε ακόμη στενότερη με τους φετινούς Ολυμπιακούς, με την πορεία της ολυμπιακής φλόγας και με το «Έτος της Ελλάδας» που γιορτάζεται φέτος στην Κίνα. Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον εμπορικό, τον οικονομικό και τον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι ελληνικής ιδιοκτησίας πλοία μεταφέρουν σχεδόν το 50% των εμπορευμάτων από και προς την Κίνα.

Η «Λαϊκή Ημερησία», η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κίνας, δημοσίευσε (7/8) άρθρο γνώμης της Ντόρας Μπακογιάννη, υπό τον τίτλο «Η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Στο άρθρο της η Υπουργός Εξωτερικών προβάλλει τη δύσκολη αλλά πετυχημένη διαδρομή που έκανε η Ελλάδα για την διοργάνωσή των Αγώνων του 2004, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη τους για τη χώρα μας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αναφέρει, είναι μια εμπειρία με «απαιτήσεις αλλά συγχρόνως και ανταμοιβές». Συνεχίζοντας η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα ως διοργανώτρια χώρα ήταν η αρχική αμφισβήτηση του διεθνούς Τύπου για το τελικό αποτέλεσμα, το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που είχε διοργανώσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, συνεχίζει στο άρθρο, η Ελλάδα κατάφερε να διοργανώσει μια πολύ επιτυχημένη Ολυμπιάδα, χάρη «στο συντονισμό, τη συνεργασία και το συγχρονισμό των δράσεων, αλλά κυρίως στην εμπιστοσύνη που έδειξε στο ανθρώπινο δυναμικό». Το σημαντικότερο είναι, προσθέτει, ότι η επόμενη μέρα βρήκε την Αθήνα με μοντέρνα όψη, νέες υποδομές, νέα μεταφορικά μέσα, νέους δρόμους, νέα στάδια και νέους χώρους πρασίνου. Η ίδια η Ελλάδα κέρδισε τη διεθνή καταξίωση αφενός, αυξάνοντας το κύρος της στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, και αφετέρου εδραιώνοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το άρθρο καταλήγει, με τις ευχές της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Κινέζικο λαό για μια επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, θυμίζοντάς του ότι οι Αγώνες είναι «ένα όχημα κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης της ανθρωπότητας».

Το ίδιο άρθρο φιλοξενήθηκε σε πληθώρα συνεργαζόμενων με την «Λαϊκή Ημερησία» ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, καθώς και σε ιστοσελίδες ανεξάρτητων ΜΜΕ, όπως το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua News Agency).

Η εφημερίδα «Beijing Youth Daily» δημοσίευσε (10/8) άρθρο με τίτλο «Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ μοιράζεται τα συναισθήματά της μετά την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας», βασισμένο σε συνέντευξη που παραχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η τελετή έναρξης κατάφερε να αναδείξει το παραδοσιακό και ταυτοχρόνως σύγχρονο πρόσωπο της Κίνας, και να αποτυπώσει την επιτυχία με την οποία η Κίνα, μετά από τέσσερα χρόνια επιμελούς προετοιμασίας, οργανώνει την 29η Ολυμπιάδα. Στη συνέντευξη η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της μετα-ολυμπιακής κληρονομιάς, και ειδικότερα στην σημασία της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η συνεχιζόμενη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων παραμένει ζήτημα ύψιστης σημασίας για την διοργανώτρια χώρα ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι, αν και στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει αξιοποιηθεί για αθλητικούς σκοπούς και πολιτιστικές δραστηριότητες, η πλήρης αξιοποίηση αυτών αποτελεί εγχείρημα η υλοποίηση του οποίου απαιτεί τουλάχιστον δέκα έτη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο