ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω για άλλη μια φορά τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας στην Αθήνα.
Βουκ, να ξέρεις – και το ξέρεις- ότι είσαι πάντα ευπρόσδεκτος.
Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό. Τις θέσεις της Ελλάδος, αλλά και τη σχέση της με τη Σερβία τη γνωρίζετε καλά. Τα βήματά μας, η στάση μας ήταν μέχρι σήμερα εξαιρετικά προσεκτικά και έτσι θα συνεχίσουμε. Οι σχέσεις Ελλάδος – Σερβίας, όπως γνωρίζετε, είναι πάρα πολύ στενές. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Σερβία πρέπει να συνεχίσει την επιτυχή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέλλον και ο χώρος για τη Σερβία.
Για το θέμα του Κοσόβου, ανεξάρτητα από το καθεστώς του Κοσόβου, ζωτικής σημασίας, κατά την άποψή μας, είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων του, ειδικά των μειονοτήτων. Ανεξάρτητα του καθεστώτος του Κοσόβου. Αυτή είναι και μια σημαντική παράμετρος του έργου της ευρωπαϊκής δύναμης στο Κόσοβο, της ΕULEX.
Πιστεύουμε ότι η παρουσία της θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και ότι η παρουσία της δεν πρέπει να συναρτάται με το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Η ελληνική συμμετοχή σίγουρα δεν υπονοεί αναγνώρισή του.
Με τον Βουκ συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. Είμαστε ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στο ζήτημα της συνεργασίας Σερβίας – Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για ακόμα περισσότερη ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. – Σερβίας.
Ένα επόμενο βήμα σ’ αυτή τη διαδικασία θα είναι κάποια στιγμή η υποβολή ένταξης αίτησης στην Ένωση. Μπορεί η συγκυρία με το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία να μην είναι η καλύτερη δυνατή, ωστόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη Σερβία όταν αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα.
Από την εξίσωση φυσικά δεν μπορεί να λείψει και η εμβάθυνση των σχέσεων της Σερβίας με το ΝΑΤΟ, που θα ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Για τις διμερείς μας σχέσεις δεν είναι ανάγκη να πω πολλά διότι είναι εξαιρετικές και συνεχώς αναζητούμε τρόπους και νέα πεδία για την ενδυνάμωσή τους.
Κλείνοντας, θα σταθώ μόνο στην αναπτυξιακή συνεργασία μας στα πλαίσια του ΕΣΟΑΒ. Η Ελλάδα διέθεσε για τη Σερβία 235,5 εκατομμύρια ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, που θα παραταθεί μέχρι το 2011. Προτεραιότητα έχει δοθεί στον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο 10, έναν άξονα που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι και την Κεντρική Ευρώπη. Έναν άξονα με τεράστια σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι κοινό μας συμφέρον να επιταχύνουμε τη διαδικασία κατασκευής του Διαδρόμου 10.
Καλωσορίζω άλλη μια φορά τον Βουκ και του εύχομαι καλή διαμονή στην Αθήνα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σαν σήμερα, πριν επτά χρόνια, μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση άλλαξε τον κόσμο μας. Δεν θα ξεχάσουμε αυτή την ημέρα. Ο κοινός αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία θα σταματήσει όταν εξαλειφθεί η διεθνής αυτή απειλή.
ΒΟΥΚ ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Ευχαριστώ Ντόρα. Είναι μεγάλη χαρά που επιστρέφω, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη χώρα μετά τον επαναδιορισμό μου στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών με τη νέα κυβέρνηση στη Σερβία.
Νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρη αυτή η επίσκεψή μας διότι τα θέματα, οι ανησυχίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι πολύ σοβαρές και τώρα είναι η στιγμή αντίδρασης, λύσης και αντιμετώπισής τους.
Η δυσκολότερη βεβαίως πρόσκληση που αντιμετωπίζεται στην περιοχή είναι αυτή του Κοσόβου. Η Σερβία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου επιδείνωσε την ειρήνη και τη σταθερότητα, επιδείνωσε την κατάσταση που σχετίζεται με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και δεν αποτέλεσε καλό παράδειγμα για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Σκοπεύουμε στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη αυτό το φθινόπωρο να παραστούμε και να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία, πολύ συγκεκριμένα να ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση να υποβάλει ερώτημα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Το ερώτημα θα είναι: εάν η μονομερής δήλωση, διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου του Φεβρουαρίου είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Κι αυτό είναι στην καρδιά των διπλωματικών μας προσπαθειών όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο.
Πριν επτά μήνες οι Κοσοβάροι Αλβανοί ανακήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από τη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναταραχή στη χώρα, να υπάρξει πτώση της κυβέρνησης και στη συνέχεια να υπάρξουν δυο διαδοχικές εκλογές, τόσο προεδρικές όσο και κοινοβουλευτικές.
Όλο αυτό το διάστημα η Σερβία έχει πραγματικά ενεργήσει με μεγάλη υπευθυνότητα. Δεν έχει εμπλακεί σε κανενός είδους στρατιωτική ενέργεια. Δεν έχει προβεί σε κανενός είδους μέτρα τα οποία θα μπορούσε να λάβει μονομερώς, όπως κυρώσεις. Η Σερβία πιστεύει στην ειρήνη και θα συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο της ειρήνης. Αυτό που θέλει να προασπιστεί είναι η κυριαρχία της και η εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό θέλει να υπερασπιστεί και ενώπιον του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη, την αλληλεγγύη και την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας γι’ αυτές τις ενέργειες και γι’ αυτό ελπίζω ότι η πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε στον ΟΗΕ τον επόμενο Οκτώβριο θα αποβεί επιτυχής.
Στρατηγική προτεραιότητα της χώρας μας είναι η επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της χώρας μας – και μαζί με τη χώρα μας όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων- στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας προσφέρει η Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες της Ευρώπης, αλλά ιδιαίτερα η Ελλάδα σε αυτή την πορεία μας προς την ένταξη, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολύ σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά συγκεκριμένα τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σερβίας και πιο συγκεκριμένα το «ξεπάγωμα» της ενδιάμεσης συμφωνίας για τις σχέσεις των δυο μερών.
Ο χρόνος ανάληψης δράσης έχει έρθει πλέον. Ομόνος λόγος που είχε παγώσει αυτή η διαδικασία ήταν η εκπλήρωση ενός και μόνον όρου από πλευράς της Σερβίας. Συγκεκριμένα, η πλήρης συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ήρθε λοιπόν η στιγμή και νομίζω ότι πέρα πάσης αμφιβολίας η Σερβία έχει δείξει την προθυμία της να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Άρα ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση. Ευτυχώς έχουμε τη στήριξη της φίλης χώρας Ελλάδας στα πλαίσια αυτά και ελπίζουμε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει μια ομόφωνη συμφωνία των 27 Υπουργών για την ένταξη της χώρας.
Βεβαίως κάθε φορά που συναντιόμαστε, γίνεται και μια νύξη στο θέμα των διμερών σχέσεων, όμως σήμερα δεν ασχοληθήκαμε επί μακρόν με το θέμα αυτό γιατί, όπως ήδη ειπώθηκε και πιστεύω, οι σχέσεις μας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και σίγουρα ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να είναι και στο μέλλον στα πλαίσια διαφόρων πλαισίων συνεργασίας, διασφαλίζοντας ή μάλλον συντελώντας στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής και βεβαίως προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ, αυτά είχα να πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συζητήσατε το θέμα των Σκοπίων; Και από τις σημερινές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη ποιες είναι οι προσδοκίες;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ενημέρωσα τον κ. Γέρεμιτς, όπως πάντα κάνω, και για το θέμα των Σκοπίων. Οι σημερινές συνομιλίες ξεκινούν, όπως ξέρετε. Η Ελλάδα δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν.
Από κει και πέρα έχουμε προσέλθει με τις γνωστές ελληνικές θέσεις που, όπως ξέρετε, αποτελούν θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων στη χώρα και περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της Σκοπιανής πλευράς, που ελπίζουμε να απέχει από τις δημόσιες τοποθετήσεις τις οποίες έχει κάνει ο Πρωθυπουργός.
Ευχαριστούμε.