ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σήμερα είναι μια μέρα που είχαμε πολλούς καλούς φίλους καλεσμένους εδώ στην Αθήνα. Καλωσορίζω λοιπόν με μεγάλη χαρά την Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας.
Με την Κίνγκα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Οι δυο χώρες μας συνεργάζονται στενά σε όλους τους τομείς, από τον πολιτισμό και τον τουρισμό, μέχρι την οικονομία, την ανάπτυξη και βεβαίως, ως Ευρωπαίοι εταίροι, την εξωτερική πολιτική.
Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουμε την ευκαιρία ν’ ανταλλάζουμε απόψεις συχνά, πάντα με γνώμονα τα κοινά συμφέροντα της Ευρώπης.
Με την ομόλογό μου συζητήσαμε τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο θέμα της Γεωργίας και οι δυο χώρες υποστηρίξαμε σθεναρά τις γαλλικές προσπάθειες. Μετά και την επίσκεψη του Προέδρου Σαρκοζί στην Μόσχα και την Τιφλίδα ελπίζουμε να έχουν τεθεί οι βάσεις για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Ελλάδα και Ουγγαρία συνεργαζόμαστε και στον τομέα της παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα της διεύρυνσης της Ένωσης και το σύνολο των προβλημάτων τα οποία απασχολούν και τις δυο χώρες και είχα και την ευκαιρία να κάνω μια ενημέρωση στην Υπουργό των Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM.
Θα κλείσω με τα θέματα διμερούς συνεργασίας:
Στον τουρισμό τα νούμερα δείχνουν ότι Έλληνες και Ούγγροι απολαμβάνουν τις επισκέψεις ο ένας στη χώρα του άλλου.
Στον εμπορικό τομέαυπάρχει στενή συνεργασία.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω ευχαριστώντας την Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας για την απόφαση της κυβέρνησής της να επιστρέψει στην Ελλάδα ορισμένα από τα αρχαία αντικείμενα τα οποία ήταν στο Μουσείο της Βουδαπέστης.
Κίνγκα, έχεις τον λόγο.
K. ΓΚΟΝΤΣ: Ευχαριστώ Ντόρα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποια προσωπικά σχόλια.
Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα και πράγματι είναι αλήθεια ότι έχουμε συχνά την ευκαιρία να συναντιόμαστε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όντας εταίροι και σύμμαχοι, όμως είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο επίσης, πιο χαλαρό χρόνο, για να συζητούμε θέματα σημασίας για τις δυο χώρες.
Στην Ουγγαρία πραγματικά υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και μάλιστα θα ήθελα ν’ αναφέρω κι έναν απ’ τους λόγους της επίσκεψής μου στην χώρα σας. Μεταξύ των λοιπών θεμάτων που συζητήθηκαν είναι και μια Έκθεση η οποία λαμβάνει χώρα και αφορά τη συνεισφορά των Ελλήνων στην Ουγγαρία, λόγω της εκεί παρουσίας τους από τον 17ο αιώνα.
Αυτή η συμπάθεια που υπάρχει προς την χώρα σας βασίζεται στο γεγονός ότι ήταν μεγάλη η συνεισφορά των Ελλήνων στην Ουγγαρία.Υπήρξαν πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες αλλά και καλλιτέχνες, Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι συνεισέφεραν στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας μου. Μάλιστα, έχω κάποιους Έλληνες φίλους στην Ουγγαρία οι οποίοι ακριβώς δείχνουν αυτή την συμπάθεια.
Η Έκθεση αυτή, η οποία θα εγκαινιασθεί από εμένα, είναι ένα δείγμα αυτών των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Η Ντόρα επίσης ανέφερε το θέμα της επιστροφής των αντικειμένων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας πω μερικά στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό. Αγοράστηκαν πριν από μερικά χρόνια 22 κομμάτια από το Μουσείο Τέχνης της Βουδαπέστης, τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν και για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι γιατί είναι μοναδικά. Δεν είχαμε άλλα παρόμοια. Προέρχονται από μια πολύ σπάνια περίοδο.
Αποδείχθηκε όμως δυστυχώς, ότι ήταν προϊόν παράνομων εκσκαφών και παράνομης διακίνησης και συνεπώς, με βάση την Συνθήκη της UNESCO, οφείλαμε, και έτσι πράξαμε, να επιστρέψουμε τ’ αντικείμενα στην Ελλάδα. Μάλιστα έχουμε καλέσει και ειδήμονες κριτικούς – ιστορικούς τέχνης για να τ’ αξιολογήσουν.
Η Ντόρα ανέφερε και τα υπόλοιπα θέματα των συζητήσεών μας και δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω.
Συζητήσαμε όντως διμερή ζητήματα και βέβαια θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας και πιο συγκεκριμένα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Γεωργία και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση και για τις δυο Υπουργούς: Σήμερα άρχισαν νέες ουσιαστικές και κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στη Λευκωσία. Βεβαίως, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ξέρετε η Ελλάδα, αλλά πιστεύω και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ευχόμαστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού και σε άρση του τείχους της χωρισμένης Λευκωσίας.
K. ΓΚΟΝΤΣ: Συμφωνώ με την προλαλήσασα. Είναι πραγματικά καίριο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση το Κυπριακό και η επίλυσή του. Βεβαίως θεωρούμε πως είναι πολύ θετική εξέλιξη η έναρξη των συνομιλιών για το θέμα. Σας ευχαριστώ.