ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλωσορίζω με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Μάρκο Κυπριανού, έναν εξαιρετικά καλό φίλο.
Η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμπίπτει με την έναρξη μιας νέας συνολικής διαπραγματευτικής προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν και το κύριο σημείο των συνομιλιών μας.
Υπογραμμίζω εξ αρχής ότι η Ελλάδα -το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας- προσβλέπει στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης που μόλις αρχίζει.
Στηρίζουμε όλοι τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια που έχουν αναλάβει για τον τερματισμό μιας αδικίας, μιας απαράδεκτης κατάστασης που συνεχίζεται επί 34 ολόκληρα χρόνια.
Η επικοινωνία, η συνεννόηση, η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας είναι συνεχής, ουσιαστική και αποδοτική. Και έτσι θα συνεχίσει. Και όποτε απαιτηθεί, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Η προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια διακρίνεται από νηφαλιότητα, εποικοδομητικό πνεύμα, αλλά και αποφασιστικότητα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας – μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επαναλαμβάνω και σήμερα ποια πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της λύσης, που θα πρέπει να προκύψει από μια διαδικασία χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Πρέπει να είναι λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική. Σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Ειδικά ο σεβασμός των αρχών και αξιών της Ένωσης, έχει ιδιαίτερη σημασία.
Καμία προσπάθεια επίλυσης δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι αυτό σημαίνει για την προοπτική ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος, για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Προοπτική ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας για όλους, χωρίς παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης. Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια που ξεκινάει, είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερης σημασίας.
Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος. Είμαστε όμως αποφασισμένοι.
Η κυπριακή ηγεσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει επιβεβαιώσει τη βούληση των Ελληνοκυπρίων για ειλικρινή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση, που μπορεί να οδηγήσει σε αίσια έκβαση.
Θέλω να ελπίζω ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα αντιμετωπίσει με αντίστοιχη μετριοπάθεια και καλή θέληση τη διαπραγμάτευση. Περιμένουμε δε από την Τουρκία να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς την αντίθετη.
Πέραν του Κυπριακού, συζητήσαμε ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών θεμάτων, μεταξύ των άλλων και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τις εξελίξεις στον Καύκασο και τις εξελίξεις βεβαίως στο Κοσσυφοπέδιο.
Μιλήσαμε και για την πορεία των διμερών μας σχέσεων και την οικονομική μας συνεργασία, που όπως ξέρετε είναι εξαίρετη και για άλλη μια φορά αγαπητέ Μάρκο, εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα και εύχομαι όλες οι συναντήσεις σου να είναι εξίσου παραγωγικές και επιτυχείς. Καλωσόρισες.
Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Θέλω κι εγώ να αρχίσω πρώτα απ’ όλα εκφράζοντας τη χαρά μου που είμαι σήμερα στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της συναδέλφου και φίλης, της Ντόρας Μπακογιάννη.
Θέλω να πω καταρχήν ότι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου –κυριολεκτικά- γιατί την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων μου ήρθα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια τότε και είχαμε την πρώτη επαφή, έχουμε μια πολύ συχνή και συνεχή επαφή και συντονισμό, που κατά κύριο λόγο βεβαίως αφορά στο κυπριακό ζήτημα που είναι το βασικό μας θέμα, αλλά και στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Είναι ευκαιρία άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και βεβαίως του πολιτικού κόσμου, για τη στήριξη που παρέχει η ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός, στον αγώνα της Κύπρου.
Και ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτόν τον αγώνα μας, ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι γνωστό και δεδομένο ότι χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχα την ευκαιρία, μαζί με τους συνεργάτες μου, να ενημερώσουμε την κα Υπουργό και τους συνεργάτες της, για τη δεύτερη φάση αν θέλετε, την ουσιαστική φάση των συνομιλιών, στην οποία μπαίνουμε τώρα.
Στις 11 του μηνός αρχίζει πλέον η διαπραγμάτευση, μετά από το τελετουργικό μέρος της περασμένης βδομάδας. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη βεβαίως αυτή η καμπή στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος.
Μπαίνουμε με ελπίδα, με συγκρατημένη αισιοδοξία. Από τη στιγμή που αρχίζει ο διάλογος, πιστεύουμε ότι υπάρχει προοπτική επίλυσης του προβλήματος, αρκεί να επιδειχτεί η αναγκαία καλή θέληση.
Από τη δική μας πλευρά έχουμε διαβεβαιώσει και έχουμε δώσει και δείγματα γραφής, ότι υπάρχει αυτή η καλή θέληση και η βούληση για τη λύση του προβλήματος.
Θα έλεγα ότι είμαστε στην ώρα της αλήθειας τώρα. Ό,τι λέγονταν δημόσια ή κηρύσσονταν δημόσια από την άλλη πλευρά θα δοκιμαστούν τώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ακούστηκαν και θετικά και αρνητικά σε όλη αυτή την πορεία που ετοιμαζόμασταν για τις συνομιλίες, με τις δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς. Εδώ τώρα όμως μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση, εδώ θα φανεί ποιες είναι αυτές οι ουσιαστικές θέσεις.
Και ειδικά η βάση της λύσης θεωρούμε ότι είναι συμφωνημένη, την έχει πει και η φίλη Ντόρα, αλλά πρέπει βεβαίως αυτή η υλοποίηση να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις συμφωνίες κορυφής, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα.
Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η ομοσπονδιακή λύση είναι τεράστια υποχώρηση από την πλευρά των Ελλήνων της Κύπρου, που έγινε το ’77, έχοντας υπόψη ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε ποτέ γεωγραφικός διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής. Επομένως η αποδοχή από εμάς αυτού του ομοσπονδιακού συστήματος διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι η υποχώρηση που μπορούσαμε να κάνουμε και όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για περισσότερη υποχώρηση.
Η ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι η συνέχιση και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα νέο ομόσπονδο σύστημα, που θα εξασφαλίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου.
Επαναλαμβάνω, μπαίνουμε με καλή θέληση εμείς, αλλά όντως θα είναι δύσκολη διαδικασία. Θα υπάρξουν και δυσκολίες, θα υπάρξουν και διαφωνίες, θα υπάρξουν και προβλήματα. Σημασία έχει να υπάρξει επιμονή και υπομονή, για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και να προχωρήσουμε προς το στόχο της επίλυσης.
Είχαμε βεβαίως την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα ζητήματα, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είμαστε και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα θα έλεγα, κοινή τοποθέτηση και ήταν ευκαιρία σήμερα να αλλάξουμε απόψεις και για διάφορα ζητήματα που μπορεί να συζητηθούν και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.
Θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τη φίλη Ντόρα για την πρόσκληση και για τη φιλοξενία και βεβαίως θα μείνουμε σε συνεχή επαφή για τη συζήτηση όλων των ζητημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ενοχλεί την Ελλάδα στο θέμα της «παρθενογένεσης». Δεδομένου ότι το κράτος το ομοσπονδιακό δε θα υποβάλλει αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη, δε θα υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ισχύουν όλες οι διεθνείς συμβάσεις που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Μήπως τελικά το θέμα είναι επικοινωνιακό;
Και επίσης θα ήθελα να σχολιάσετε μια θέση που διατυπώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τελευταία ότι με το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται η Ελλάδα απεκδύεται των ευθυνών της έναντι τμήματος του ελληνισμού.
Και τον κ. Υπουργό, τον κ. Κυπριανού θα ήθελα να τον ρωτήσω. Τονίσατε και τώρα αυτό που είπε και ο Πρόεδρος στην εναρκτήρια δήλωσή του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ότι έχουν εξαντληθεί. Τότε γιατί μπαίνετε σε διαπραγματεύσεις; Οι διαπραγματεύσεις είναι πάρε – δώσε είναι υποχωρήσεις. Ή γίνονται διαφορετικά; Ευχαριστώ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με ενοχλεί η λέξη «παρθενογένεση» αν και, γενικά εμένα οι λέξεις δε με ενοχλούν. Αυτό το οποίο με ενοχλεί και με ανησυχεί είναι η ουσία.
Η ουσία λοιπόν πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η ουσία είναι ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ουσία είναι ότι η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ. Η ουσία είναι ότι η Κύπρος έχει κεκτημένα δικαιώματα έναντι της διεθνούς νομιμότητας. Έχει τη θέση της στη διεθνή σκηνή και βεβαίως κανένας Κύπριος δεν έχει διάθεση να απεμπολήσει οιοδήποτε από αυτά διότι αν τα απεμπολήσει θα είναι εις βάρος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Άρα για την ουσία μιλάμε.
Εμένα όσοι με ξέρουν εδώ στην Ελλάδα καλά, ξέρουν ότι δεν έχω κωλύματα ή προβλήματα με λέξεις. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο κάθε φορά σε κάθε διαπραγμάτευση.
Δεύτερον, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι έχει απεμπολήσει το καθήκον και τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Η Ελλάδα συμπαρίσταται, η Ελλάδα συμπαραστέκεται. Η Ελλάδα βεβαίως συζητάει, αλλά οι αποφάσεις είναι αποφάσεις της κυπριακής Πολιτικής Ηγεσίας.
Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο έχει τη θέση του στη διεθνή σκηνή, μιλάμε για μία εκλεγμένη Κυβέρνηση η οποία παίρνει τις αποφάσεις. Μαζί, μετά βέβαια από καλή και στενή συνεργασία. Αλλά οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν στη διαπραγμάτευση αυτή είναι αποφάσεις κυπριακές, πλην του τμήματος αν θέλετε το οποίο αφορά τη θέση την οποία ήδη έχω εκφράσει περί των εγγυήσεων, όπου αυτό είναι και ελληνική απόφαση και θέση.
Από κει και πέρα όμως η συνεργασία είναι η ουσία.
Η διαπραγμάτευση είναι διαπραγμάτευση και από μόνη της έχει ένα ιδιαίτερο βάρος. Πιστεύω κι αυτό το έχω πει και στον ελληνικό Τύπο και να το επαναλάβω κι εδώ: Ότι οι θέσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί ως θέσεις εκκίνησης – αυτό εννοείται όταν λέγεται ότι “έφτασε στο δικό της κομμάτι υποχώρησης”- με την έννοια ότι σήμερα υπάρχει μία συμφωνία για Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία. Αυτό είναι ο στόχος, αυτό είναι και η ουσία της διαπραγμάτευσης.
Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Κι εγώ θέλω να συμπληρώσω ακριβώς, διότι αυτή είναι η θέση, η αναφορά του Προέδρου αλλά και η δική μου είναι ακριβώς στη μορφή της λύσης, που αφορά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Δεν αναφερόμαστε σε άλλα ζητήματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης, αλλά σε αυτό το σημείο στη μορφή της λύσης φτάσαμε στο σημείο της υποχώρησης που μπορούσαμε να φτάσουμε και δεν μπορεί να αλλάξει από δω και πέρα κι είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί όχι μόνο σε ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και σε Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Συμφωνίες Κορυφής των δύο πλευρών.
Επομένως αυτό είναι το σημείο στο οποίο δεν μπορεί να σηκώσει άλλη υποχώρηση. Αυτή θα είναι η μορφή της λύσης, όποιες ερμηνείες και να θέλει να δώσει η άλλη πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις έχω, η πρώτη είναι κοινή, η δεύτερη για την κα Υπουργό.
Πρώτη ερώτηση: Ήδη στον Τουρκικό Τύπο έχουν γραφτεί σενάρια για «χρήση εκ μέρους της Τουρκίας των παραδειγμάτων του Καυκάσου, Νότιο Οσετία, Αμπχαζία και του Κοσσυφοπεδίου, στην περίπτωση της Κύπρου». Θα ήθελα να ρωτήσω πως σκοπεύει η Ελλαδική Ηγεσία να απαντήσει σε αυτή την τουρκική τακτική.
Και το δεύτερο που αφορά την κα Υπουργό: Τις τελευταίες μέρες έχουμε συνεχή επεισόδια, όπου υπό την ανοχή των Τουρκικών Αρχών τουρκικά αλιευτικά μεταφέρουν και ξεφορτώνουν λαθρομετανάστες στην οριογραμμή των υδάτων. Θα ήθελα να ρωτήσω πως σκοπεύει η Ελληνική Ηγεσία να απαντήσει κι αν έχει απαντήσει σε αυτά τα περιστατικά κι αν πιστεύει ότι ενδεχομένως με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τα γεγονότα αυτά συνδέονται. Ευχαριστώ.
Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Για το θέμα της θέσης της τουρκικής που θέλουν να παραλληλίσουν το θέμα Οσετίας Αμπχαζίας και Κοσσυφοπεδίου προηγουμένως με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, νομίζω αυτή η θέση έχει απαντηθεί από τη διεθνή κοινότητα που έχει λεχθεί ότι «δεν υπάρχει παραλληλισμός».
Η στήριξη των αρχών εδαφικής ακεραιότητας επαναλαμβάνεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια η Ρωσία έχει επανειλημμένα ακόμα και χθες στη Λευκωσία επίσημα δηλώσει ότι «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο περιπτώσεων και δεν έχει ποτέ πρόθεση να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος» κι αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι πάντα μία προσπάθεια που ξέρουμε ότι κάνει η τουρκική πλευρά. Δεν βρίσκει απήχηση, η Κύπρος σαν θέμα αρχής στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των κρατών, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι είναι διαφορετικές η κάθε μία περίπτωση από την άλλη. Και όσες προσπάθειες και να κάνει η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να βρουν απήχηση όσον αφορά την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να προσθέσω σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Κυπριανού ότι αυτά είναι αναλύσεις και δεν είναι τουρκικοί επίσημοι ισχυρισμοί. Επίσημος ισχυρισμός δεν έχει υπάρξει από κανένα κράτος, αντίθετα μάλιστα και όταν ανεγράφη κάτι, υπήρξε διάψευση από τη ρωσική πλευρά.
Για το δεύτερο θέμα, για τους λαθρομετανάστες: Κύριοι το ξέρετε ότι είναι ένα θέμα υπαρκτό, πάρα πολύ σοβαρό και πάρα πολύ μεγάλο. Αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε όλες μας τις συναντήσεις και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών με την τουρκική Πολιτική Ηγεσία.
Το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Γίνονται πάντα οι ενδεικνυόμενες ενέργειες στο επίπεδο και το βαθμό της έντασης που απαιτεί η κάθε περίπτωση, αφού έχουμε την ακριβή εικόνα. Η ένταση του φαινομένου των τελευταίων ημερών αξιολογείται από μας με τη δέουσα προσοχή, έρχεται μετά από ένα πεντάμηνο μίας κάποιας ύφεσης στη διακίνηση.
Είναι το νούμερο ένα θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή η λαθρομετανάστευση και από πλευράς Γαλλικής Προεδρίας. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ παρούσα σε αυτή τη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι ακριβώς σε μία Ευρωπαϊκή Συνάντηση γι αυτό το θέμα.
Και έχουμε καταστήσει σαφές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εμείς, οι χώρες της Μεσογείου, δεν μπορούμε να είμαστε αποδέκτες και να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την ένταση αυτού του φαινομένου, χωρίς μία ουσιαστική και συνολική ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη.
Διότι, κακά τα ψέματα, είναι ανθρώπινη τραγωδία αυτό το οποίο συμβαίνει. Έρχονται άνθρωποι υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και παίζουν το κεφάλι τους για να μπορέσουν να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και ο στόχος τους δεν είναι βεβαίως να έρθουν στην Ελλάδα, είναι να μπουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να προχωρήσουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει γίνει κοινωνικό θέμα πολύ μεγάλο στη χώρα μας, είναι πολιτικό θέμα και σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά είναι και θέμα ανθρωπιστικό και πρέπει κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική. Εύχομαι η Γαλλική Προεδρία που το έχει κάνει ένα από τα πρώτα θέματά της, να έχει επιτυχία στον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών και των χρημάτων τα οποία απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Αν μπορώ να προσθέσω απλώς σαν μεσογειακό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά όρια της Ένωσης, έχουμε ακριβώς τις ίδιες θέσεις και προσδοκίες σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τις έχει πει η συνάδελφος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να απευθύνω ένα ερώτημα στην κα Υπουργό, αν εκτιμάτε ότι στην παρούσα διεθνή συγκυρία υπάρχει προοπτική να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση μεταξύ των δύο πλευρών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η απάντησή μου είναι “ναι”, με συγκρατημένη αισιοδοξία πάντοτε. Αλλά ναι, ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα γύρω μας, καινούρια προβλήματα ανακύπτουν, που παλαιότερα ενδεχομένως αντιμετωπίζονταν με άλλη οπτική γωνία. Βεβαίως δεν εξαρτάται ούτε μόνο από την Ελλάδα, ούτε μόνο από την Κύπρο, εξαρτάται και από την Τουρκία. Θέλω να ελπίζω ότι η ίδια η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η λύση του κυπριακού είναι και προς το συμφέρον του τουρκικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων παράλληλα τρέχει και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Έχετε πάρει κάποιες αποφάσεις ως προς τον χειρισμό αυτής της διαδικασίας της Τουρκίας, ανάλογα και με το πως θα μπαίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς έχουμε απολύτως ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας.
Εξετάζουμε όπως ξέρετε με πολύ μεγάλη προσοχή κάθε κεφάλαιο το οποίο συζητείται. Υπάρχουν κλειστά κεφάλαια για την Τουρκία τα οποία δεν πρόκειται να ανοίξουν παρά μόνο εάν η Τουρκία εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, υπάρχουν κεφάλαια τα οποία τρέχουν και υπάρχουν κεφάλαια τα οποία έχουν άλλου είδους θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν όχι κατά γράμμα, δηλαδή αν όχι τυπικά και θεσμικά, ουσιαστικά επηρεάζεται από την επίλυση του κυπριακού. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό και γίνεται αποδεκτό από όλους. Αυτή είναι και η ουσία. Γι΄ αυτό μίλησα πριν για όφελος και για τον τουρκικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ.