Η προστασία των δημοσιογράφων στις ένοπλες συγκρούσεις ήταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που οργανώθηκε (26/9) στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Μιλώντας στην εκδήλωση, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των δημοσιογράφων και προσέθεσε ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία που είχαν την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, είναι έτοιμη να προωθήσει αυτό το σοβαρό ζήτημα που δεν σχετίζεται μόνο με την προστασία των εκπροσώπων της «τέταρτης εξουσίας», αλλά και με την ελευθερία της πληροφόρησης.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ραμά Γιαντέ, εκπροσωπώντας τον Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας έκτακτης υποχρέωσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (με αρμοδιότητα την επικοινωνία και τη δημόσια πληροφόρηση) Κιγιοτάκα Ακασάκα, και εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) ο γενικός γραμματέας της Άινταν Γουάιτ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκος Μεγγρέλης.
Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το 2006, της Απόφασης 1738, με την οποία για πρώτη φορά τονίζεται η ανάγκη να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης κατά την ώρα της άσκησης των καθηκόντων τους. Ήταν η πρώτη φορά που ο διεθνής οργανισμός καταπιάστηκε με το σοβαρό και επίκαιρο αυτό πρόβλημα, γεγονός που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από επαγγελματικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στη Γαλλία και την Ελλάδα. Μόνο πέρυσι σκοτώθηκαν 172 δημοσιογράφοι την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, ενώ μέχρι στιγμής το 2008 αριθμός των θυμάτων βρίσκεται στους 55.
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για την μεγαλύτερη προστασία των δημοσιογράφων κατά την ώρα της άσκησης του καθήκοντος τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
-
Η προσθήκη μιας υποκατηγορίας για τους δημοσιογράφους στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την προστασία των αμάχων.
-
Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων.
-
Ο διορισμός ενός ειδικού εκπροσώπου για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1738 με την δημοσιοποίηση μιας ετήσιας έκθεσης θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό.
-
Η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης που θα αποτελέσει τη βάση για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ώστε να πάρει θέση και να δηλώσει δημόσια την τοποθέτησή της για την αναγκαιότητα της προστασίας των δημοσιογράφων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη προσέθεσε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι έτοιμες και διατεθειμένες να προωθήσουν το ζήτημα. «Έχουμε επιδείξει σήμερα ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα και ελπίζω ότι του χρόνου θα μπορέσουμε να συναντηθούμε πάλι σε μια ανοιχτή συζήτηση για να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί και να αποφασίσουμε από κοινού για το ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα», κατέληξε.
Εκτός από την εκδήλωση για την προστασία των δημοσιογράφων η πέμπτη μέρα (26/9) των επαφών της Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη περιελάμβανε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, τους ομολόγους της από την Ιορδανία Σαλαχεντίν αλ Μπασίρ, το Περού Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία Μπελαούντε και τη Σερβία Βουκ Γέρεμιτς, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλιαμ Μπερνς και με τον Γενικό γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου Άμρ Μούσα.