Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στον ΟΗΕ κατά τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις αναπτυξιακές ανάγκες της Αφρικής

Δευτέρα, 22 Σεπ 2008

Αξιότιμε κ. Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ,

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία που μου δίνεται για να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία του να οργανώσει αυτή τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου σχετικά με το πώς θα ανταποκριθούμε στην αναπτυξιακή πρόκληση στην Αφρική.

Η επιτυχία των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να πετύχει τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας θα κριθεί στην αφρικανική ήπειρο, όπου εξακολουθεί να υπάρχει η μεγαλύτερη ανθρώπινη οδύνη.

Παρά τα πετυχημένα παραδείγματα πολλών αφρικανικών κρατών, η ήπειρος στο σύνολό της και ιδίως η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να μένει πίσω ως προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Πίσω από τα πετυχημένα αυτά παραδείγματα κρύβεται η προώθηση υγιών εθνικών προγραμμάτων από τις αφρικανικές κυβερνήσεις σε συνδυασμό με εξωτερική βοήθεια από άλλα κράτη και οργανισμούς.

Αν το παράδειγμά τους ακολουθηθεί από όσες χώρες δεν έχουν πετύχει την ίδια πρόοδο και δοθεί επαρκής βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, τότε οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας μπορούν ακόμη να επιτευχθούν μέχρι το 2015.

Ωστόσο, ο κόσμος σήμερα έχει αλλάξει δραστικά, σε σύγκριση με την παγκόσμια κατάσταση που επικρατούσε το 2000, όταν τέθηκαν οι στόχοι της Χιλιετίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, είχαμε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και τον αντίκτυπό τους.

Υπάρχουν νέες εντάσεις μεταξύ των παγκοσμίων δυνάμεων, εντάσεις που απειλούν την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των πολυμερών διεθνών οργανισμών.

Σε οικονομικό επίπεδο, η σημερινή ραγδαία ανάπτυξη ασκεί πιέσεις στους παγκόσμιους πόρους, όπως μαρτυρεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων, του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, καθώς και η παρούσα χρηματοοικονομική κρίση.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, συνειδητοποιούμε σήμερα ότι οι κλιματικές αλλαγές, με όλες τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές τους συνέπειες, συντελούνται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που προέβλεπαν οι επιστήμονες.

Προκειμένου να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τις κλιματικές αλλαγές, πρέπει να πετύχουμε μια νέα συνολική παγκόσμια συμφωνία το 2009.

Αυτό το νέο παγκόσμιο περιβάλλον δεν μας αφήνει περιθώρια για αυταρέσκεια.

Αν θέλουμε οι κοινές μας προσπάθειες για την Αφρική να στεφθούν από επιτυχία, πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας:

Τα αφρικανικά έθνη, ακολουθώντας τα ολοένα και περισσότερα πετυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος, πρέπει να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την καλύτερη διακυβέρνηση και την ταχεία ανάπτυξη και να υλοποιήσουν την απόφασή τους προκειμένου να ενσωματώσουν σταδιακά τις οικονομίες τους.

Η Διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας.

Επιπλέον, πρέπει να προβεί σε αποτελεσματικές δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Η Ελλάδα, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευθεί σθεναρά ως προς την εκπλήρωση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Συμμετέχουμε στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αναγκών της Αφρικής με διάφορους τρόπους:

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε ενεργά στις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της βοήθειας.

Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τώρα τη σταθερή αύξηση της αναπτυξιακής μας βοήθειας κυρίως προς την υποσαχάρια Αφρική.

Εκτός της συνεισφοράς μας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Κοτονού, τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεισφέρει 110 εκατομμύρια δολάρια στην Αφρική, ποσό που σκοπεύουμε να αυξήσουμε σημαντικά στο μέλλον.

Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στην Αφρική δημιουργώντας δύο αναπτυξιακές υπηρεσίες στην ήπειρο και διερευνώντας τις υφιστάμενες ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αφρικανικές χώρες.

Έχουμε αναγνωρίσει το τεράστιο έλλειμμα ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της Αφρικής για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τους πόρους που μπορεί να διαθέσει η διεθνής κοινότητα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος προσφέρουμε συνεχή χρηματοδότηση στα προγράμματα προσαρμογής στην Αφρική μέσω της συμφωνίας με την Αφρικανική Ένωση που υπέγραψα σήμερα εδώ στη Νέα Υόρκη.

Κυρίες και κύριοι,

Η Αφρική χρειάζεται την προσοχή μας και τη χρειάζεται τώρα.

Η Ελλάδα, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, παραμένει προσηλωμένη στους αναπτυξιακούς στόχους που θέσαμε από κοινού.

Θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας και θα παραμείνουμε στο πλευρό της Αφρικής.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο