Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα ΝΕΑ

Δευτέρα, 27 Οκτ 2008

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας »

Ντ. Μπακογιάννη: Η πολιτική μας στα Σκόπια έχει στόχο τη λύση του προβλήματος της ονομασίας

Την άσκηση «επιθετικής οικονομικής πολιτικής», η οποία μεταξύ άλλων «θα προστατεύσει τα εισοδήματα και την απασχόληση» στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, εισηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα» και ότι «ο εφιάλτης του μέλλοντος είναι η ανεργία, και αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Συνέντευξη την Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι τόσο η αμερικανική πλευρά όσο κι ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς δεν τηρούν αυτό που θα λέγαμε «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Θεωρείτε πως αυτό αποτελεί πρόκριμα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης- ή ακόμα και για αλλαγή της πολιτικής της Αθήνας ως προς τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας;

Δεν μάθαμε τίποτα που δεν ξέραμε. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Πρώτον, μια είναι η διαπραγμάτευση: αυτή που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τον κύριο Νίμιτς. Δεύτερον, δεδομένης της φύσης του ζητήματος είναι λογικό να δείχνει ενδιαφέρον η διεθνής κοινότητα ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Τρίτον, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής και ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό με την ίδια γλώσσα. Από ΄κεί και πέρα η διαπραγμάτευση απαιτεί τη συμφωνία και των δύο πλευρών και είμαι σίγουρη ότι δεν λογαριάζει κανείς χωρίς τον ξενοδόχο.

Συμπληρωματικά: Μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσουμε το θέμα των βέτο, δεδομένου του αδιεξόδου;

Το βέτο ασφαλώς και δεν είναι αυτοσκοπός. Η πολιτική μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έχει έναν και μόνο στόχο: την οριστική επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Είμαστε απολύτως συνεπείς: Όταν και μόνο όταν καταλήξουμε σε μια συμφωνία αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, θα συναινέσουμε στην ένταξη των Σκοπίων.

Η πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχείται το τελευταίο διάστημα από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ποια είναι η συνταγή σας για μια κάθαρση ή μια φυγή προς τα μπρος; Θα βλέπατε έναν ανασχηματισμό ή μια ανασύνθεση προσώπων;

Πιστεύω ότι για τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση το παιχνίδι δεν κρίνεται στα πρόσωπα, αλλά στην ουσία της πολιτικής. Πρέπει να διαμορφώσουμε την πολιτική ατζέντα της επόμενης περιόδου φέροντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών την πολιτική που επηρεάζει τη ζωή τους. Πρωτεύον θέμα είναι η άσκηση επιθετικής οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα προστατεύσει τα εισοδήματα και την απασχόληση, θα προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία που θα της δημιουργήσουν άμυνες στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Για το Βατοπέδιο ας αφήσουμε την Εξεταστική Επιτροπή που ψηφίσθηκε από τη Βουλή να επιτελέσει το έργο της. Θέλω να πιστεύω ότι ύστερα από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και δεν θα μείνει αναπάντητο κανένα ερώτημα.

Και ποια η συνταγή σας για να ανακτήσει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων – και την ηγεμονία στα γκάλοπ;

Σας είπα ήδη: έμφαση στην πραγματική πολιτική, στην πραγματική ζωή, στην πραγματική οικονομία. Ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν μπορεί οι πολιτικοί και η πολιτική «να ζουν τον μύθο τους». Και η ηγεμονία στα γκάλοπ- όπως τη χαρακτηρίσατε- αλίμονο αν γίνει αυτοσκοπός. Έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα. Δεν είναι η ώρα λοιπόν για προσωπικές στρατηγικές και κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτοί που μας διαβάζουν τώρα δεν περιμένουν εύκολα λόγια και «συνταγές», αλλά δουλειά, σκληρή συλλογική δουλειά.

Η χώρα- όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Απέναντι σε αυτήν η κυβέρνηση δεν έχει να αντιτάξει κανένα μέτρο ανακούφισης των χαμηλότερων οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων. Δεν σας ενοχλεί αυτό;

Σε στιγμές όπως αυτές πρώτο μέλημα του κράτους πρέπει να είναι η εξασφάλιση ενός δικτύου προστασίας για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αρκούν όμως μόνο οι παροχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγουμε την ύφεση. Γι΄ αυτό λαμβάνουμε μέτρα με τα οποία θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα στην οικονομία, εν μέσω μιας πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. Να στηρίξουμε ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Γιατί η μεγάλη απειλή για την κοινωνία μας είναι να κλείσουν μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να χαθούν δουλειές. Ο εφιάλτης του μέλλοντος είναι η ανεργία και αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Επιθυμείτε να αλλάξετε υπουργείο;
Η λειτουργία της κυβέρνησης και η σύνθεσή της είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, ο οποίος και έχει τη συνολική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση η επιθυμία μου, όπως πιστεύω και κάθε υπουργού είναι να κάνει όσο δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του στον τομέα που του ανατέθηκε για όσο διαρκέσει η αποστολή του.

Οι αναγνώστες των ΝΕΩΝ ρωτούν

Τάσος Βασιλειάδης: Δεν νομίζετε ότι είναι δείγμα πολιτικής και πολιτιστικής υπανάπτυξης η εναλλαγή στην κορυφή της εξουσίας γόνων συγκεκριμένων οικογενειών (Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν, Συρία κ.τ.λ.);

Έχουμε μια έκφραση στην Κρήτη: Ο άνδρας κάνει τη γενιά και όχι η γενιά των άνδρα. Και αυτό νομίζω είναι σαφές σε όλους, μην αδικείτε λοιπόν τους Έλληνες κύριε Βασιλειάδη. Είμαι αρκετά παλιά στην πολιτική για να ξέρω ότι τελικώς όλοι κρινόμαστε για το ποιοι είμαστε πραγματικά. Για όσα υποστηρίζουμε, για το όποιο έργο κάνουμε, για τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε, και όχι για το επώνυμο ή την εικόνα μας. Ο κόσμος έχει ισχυρό πολιτικό κριτήριο και δεν επιβραβεύει με την ψήφο του ανθρώπους που δεν το αξίζουν πραγματικά. Η ζωή και η ιστορία το έχουν αποδείξει…

Χρήστος Μουρίκης: Κυρία Μπακογιάννη, στην ερώτηση «πείτε μας ένα μειονέκτημά σας», οι απαντήσεις των πολιτικών είναι τέτοιες ώστε να προκαλέσουν στη χειρότερη περίπτωση τη συμπάθεια των αναγνωστών (π.χ. «εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους», «είμαι εργασιομανής-τελειομανής» κ.λπ.). Θα ήθελα να μας πείτε ένα πραγματικό σας μειονέκτημα, που δεν θα προσμετρούσε σαν πλεονέκτημα βλέποντάς το υπό διαφορετικό πρίσμα.

Αυτό που επισημαίνετε είναι φυσική αδυναμία των ανθρώπων. Ο μύθος του Αισώπου το λέει με χαρακτηριστικό τρόπο, ο κάθε άνθρωπος έχει τα ελαττώματά του σε έναν σάκο στην πλάτη του και δεν μπορεί να τα δει, ενώ πολύ εύκολα βλέπει τα ελαττώματα των άλλων. Άρα, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και εγώ έχω μειονεκτήματα και αδυναμίες. Ένα από αυτά που το θεωρώ ουσιαστικό είναι ότι δεν διακρίνομαι- και το λέω ευγενικά- για την υπομονή μου. Προσπαθώ όμως να πειθαρχήσω τον εαυτό μου και κάποιες φορές τα καταφέρνω, αλλά όχι πάντα.

Κωνσταντίνος Ντουρτούνης: Συμφωνείτε με την πάγια τακτική των πολιτικών αρχηγών να «απειλούν», άμεσα ή έμμεσα, και εν τέλει να «φιμώνουν» τους εκάστοτε διαφωνούντες ακόμη και όταν αυτοί συντάσσονται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα;

Δεν αισθάνομαι κύριε Ντουρτούνη ότι οι απόψεις των βουλευτών μας δεν ακούγονται. Είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Μάλλον το αντίθετο. Πιστεύω- και αυτό το έχω αποδείξει με την προσωπική μου στάση μέσα στη Ν.Δ.- ότι τα κόμματα χρειάζονται την πολυφωνία, τις αντίθετες απόψεις, τη διαφορετική προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η διαφωνία μπορεί να είναι μια σημαία ευκαιρίας που απλώς υπηρετεί σκοπιμότητες και καιροσκοπικές επιδιώξεις.

Γι΄ αυτό χρειάζεται ο σωστός τόπος, ο σωστός χρόνος και ενίοτε ο σωστός τρόπος. Τα κόμματα έχουν συντεταγμένα όργανα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Παρά ταύτα ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τη δομή και τη λογική του μεταπολιτευτικού πολιτικού και κομματικού συστήματος. Όλοι διαισθανόμαστε ότι τα όριά του έχουν εξαντληθεί. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Επιβάλλεται πλέον τα κόμματα να εξελιχθούν, να μετασχηματισθούν, να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην κοινωνία, στη νέα γενιά, στην τεχνολογία και στην παραγωγή. Τα κόμματα πρέπει να μπουν στη νέα εποχή, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο ανοικτού, δημοκρατικού κόμματος.

Γιώργος Λιακόπουλος: Πώς σχολιάζετε την άρνηση των ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες επισκέπτες; Ενστερνίζεστε την άποψη περί πολιτικής απόφασης- τιμωρία για την Ελλάδα λόγω Σκοπιανού και ελληνο-ρωσικών ενεργειακών συμφωνιών;

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται λογικές πιέσεων. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε ιεραρχήσει τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με πάρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Τόσο στο Βουκουρέστι όσο και στην προώθηση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου κάναμε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις που προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτές είναι μεγάλες επιλογές που έγιναν με αίσθημα ευθύνης. Από εκεί και πέρα για την κατάργηση της βίζας η Ελλάδα από την αρχή στη διαπραγμάτευση αυτή επέλεξε να βάλει ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων το οποίο διέφερε από αυτό που υιοθέτησαν και ακολούθησαν οι νέες χώρες της Ε.Ε. που αποδέχονται ρυθμίσεις οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από εμάς. Οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν και ελπίζω ότι βάσει των τεχνοκρατικών προδιαγραφών που έχουν εκπληρωθεί θα καταλήξουμε επιτέλους σε θετικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο