Ομιλίες

Χαιρετισμός της Ντόρας Μπακογιάννη στην έναρξη του 2ου Ελληνοαραβικού Οικονομικού Φόρουμ

Τετάρτη, 19 Νοέ 2008

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η χαρά μου που παραβρίσκομαι στην έναρξη των εργασιών του 2ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διοργανώνεται από το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Ελλάδος και της Γενικής Ένωσης Εμπορικών, Βιομηχανικών και Γεωργικών Επιμελητηρίων των Αραβικών Χωρών.

Κυρίες και κύριοι θα ξεκινήσω λέγοντας μια πολύ απλή αλήθεια, κάθε κρίση ενέχει βεβαίως κινδύνους ιδιαίτερα αυτή η μεγάλη κρίση που ζούμε. Έχει όμως και ευκαιρίες, ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να δούμε, να τις ανακαλύψουμε και να δουλέψουμε έτσι ώστε αυτές οι ευκαιρίες, να δώσουν ένα θετικό και ουσιαστικό μήνυμα στις σχέσεις μας και τις οικονομικές μας δραστηριότητες. Με αυτή τη λογική ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια το πρώτοΑραβο-ΕλληνικόΦόρουμ. Σήμερα έχουμε το δεύτερο,το οποίο ακριβώς αποδεικνύει ότι οι σκέψεις οι οποίες κυριάρχησαν πριν από δύο χρόνια ήταν σωστές.

Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδος και Αραβικού κόσμου βασίζονται πράγματι στους ιστορικούς, γεωγραφικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς που ενώνουν τους λαούς μας. Η αλληλεπίδραση αυτή συνέβαλε στην διάδοση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεξάρτησης, όλων αυτών των ιδεών που είναι κοινές και συμφυείς στους πολιτισμούς μας.

Σήμερα, οι πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές μας σχέσεις ανθούν, πάνω στα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν στο παρελθόν. Στο επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο ιδιαίτερα, η σχέση αυτή έχει αποκτήσει και εξαιρετική προοπτική για το μέλλον. Παρατηρώ με ικανοποίηση, ότι οι επαφές μεταξύ Αράβων και Ελλήνων επιχειρηματιών συνεχώς αυξάνουν.

Φυσικά, υπάρχει χώρος και για περαιτέρω βελτίωση. Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτούς τους δεσμούς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των οικονομιών μας αλλά και στο διεθνές εμπόριο, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο που η προαγωγή του είναι πρωταρχικής σημασίας. Διαπιστώνω επίσης ότι στο πλαίσιο αυτής της ελληνο-αραβικής συνεργασίας, τα πεδία είναι ευρύτατα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, την ναυτιλία, τις κατασκευές.

Σε αυτό το πνεύμα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις προγραμματισμένες δράσεις του, όπως τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, τη σύγκληση Μεικτών Διυπουργικών Επιτροπών, τη σύσταση Επιχειρηματικών Συμβουλίων και Ομάδων Εργασίας, καθώς και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, μέσω πλαισίων συνεργασίας με πολλούς συλλογικούς και κλαδικούς φορείς.

Θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά μερικά προγράμματα που δημιουργούν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες σε κρίσιμους τομείς για τις οικονομίες μας, όπως:

•η προσπάθεια για τη δημιουργία, ως το 2010, της Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου,

•η Ένωση για τη Μεσόγειο που στοχεύει στην επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα,

•οι προκλήσεις, που δημιουργείη κλιματική αλλαγή, όπως η επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη πράσινης επιχειρηματικότητας,

•η Μεσογειακή Συνεργασία του Ο.Α.Σ.Ε που προωθεί, το διάλογο σε συγκεκριμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ άλλων, ηδιάδοση των νέων τεχνολογιών .

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με όλο τον αραβικό κόσμο.

Σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, έστησε γέφυρες ειρήνης και συνεργασίαςμε όλες τις αραβικές χώρες μέσω των ελληνικών κοινοτήτων που φιλοξενήθηκαν στις χώρες σας, ενώ η ίδια με τη σειρά της υποδέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό Αράβων. Η χώρα μου διακατέχεται από ζωηρή επιθυμία και εργάζεται με συνέπεια για την εμπέδωση της ειρήνης, της ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την περιοχή.

Ασφαλώς, επιθυμούμεακόμα στενότερη οικονομική συνεργασία με τις αραβικές χώρες. Εξ άλλου, η εκεί παρουσία, σημαντικών ελληνικών εταιρειώνεπιβεβαιώνει την εμπειρία της επιτυχημένης κοινής δράσης μας. Η σχέση αυτή μπορεί, να αναβαθμισθεί, πέρα από το εμπόριο και τις επενδύσεις, και μέσα από μία αναπτυξιακή στρατηγική συνεργασία. Ως μέλος της ΕΕ, ως πύλη διόδου προς τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες, παρά την κρίση, χώρες των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα σήμερα είναι πιο δυναμική και πιο ανταγωνιστική. Συγχρόνως, είναι μια ανοικτή οικονομία που καλωσορίζει και εκτιμά τις ξένες επενδύσεις, αλλά ενθαρρύνει και τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στις αραβικές χώρες, οι οποίες, χάρη στους ανθρώπινους και φυσικούς τους πόρους, εξελίσσονται σε παγκόσμιο και στρατηγικό κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων.

Βλέποντας γύρω μου τόσους διακεκριμένους επιχειρηματίες, είμαι πεπεισμένη ότι κινούμεθα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αξιοπιστία, η περιφερειακή τεχνογνωσία και η εξειδικευμένη γνώση, καθώς και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, την καθιστούν έναν ισχυρό παίκτη. Επίσης την κάνουν επιθυμητό εταίρο στον επιχειρηματικό τομέα, τομέα στον οποίον οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλά αξιοσημείωτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Με την παρουσία μου εδώ, κυρίες και κύριοι, θέλω να επιβεβαιώσω, με τον πιο ξεκάθαρο και δυναμικό τρόπο, την ένθερμη επιθυμία της χώρας μουνα προάγουμε την οικονομική μας συνεργασία και να διευκολύνουμε κάθε επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα μαζί σας. Ελπίζω ότι θα ανακαλύψουμε μαζί την απεριόριστη δυναμική που Έλληνες και Άραβες έχουμε να προσφέρουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουμε οικονομικώς πιο δραστήριοι για να ευημερήσουμε και να αναπτυχθούμεακόμη περισσότερο.

Η δυνατότητα υπάρχει. Το ίδιο και η επιθυμία. Απομένει τώρα μόνο να ενεργοποιηθούμε και να δράξουμε τις ευκαιρίες. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο