Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και της Γεωργιανής ομολόγου της μετά τη συνάντησή τους

Πέμπτη, 6 Νοέ 2008

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Καλωσορίζω στην Αθήνα την Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας. Με την Έκα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο φίλες χώρες. Ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του ΟΑΣΕ από τη χώρα μας, είχα την ευκαιρία για μια αναλυτική ενημέρωση από την ομόλογό μου σχετικά με την κρίση του Αυγούστου και τις θέσεις της Γεωργίας.

Απ’ την πλευρά μου της ανέπτυξα τη βούληση της Ελλάδος ως Προεδρίας του ΟΑΣΕ, να διαδραματίσει ρόλο ειλικρινού διαμεσολαβητή και να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς με κάθε μέσο στη διάθεσή της.

Άλλωστε έχουμε ήδη αποδείξει την έμπρακτη διάθεσή μας να συμβάλλουμε τόσο σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως έγινε με την αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την περίοδο της κρίσης.

Σήμερα, πραγματική ευθύνη, άμεση και επιτακτική όλων των ηγετών, όλων των μερών αυτής της σύγκρουσης είναι να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους συνανθρώπους μας που ζουν στην περιοχή και φυσικά την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους. Διαρκής και βιώσιμη ειρήνη, πραγματική επίλυση του προβλήματος δεν νοείται χωρίς σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Έως την επίτευξή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ασκεί τον σταθεροποιητικό της ρόλο, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή με το σχέδιο των έξι σημείων και την αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης επιτήρησης.

Προσβλέπουμε στην επικείμενη συνάντηση της Γενεύης και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα προσέλθουν στις συνομιλίες με εποικοδομητική διάθεση και ειλικρινή βούληση επίτευξης προόδου.

Έκα, και πάλι σε καλωσορίζω στην Αθήνα.

Ε. ΤΚΕΣΕΛΑΣΒΙΛΙ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και για τη θερμή σας υποδοχή. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω επίσης και για τη βοήθεια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, για όλη τη βοήθεια της Ελλάδας, της κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και τη δική σας προσωπικά καθώς και για τη βοήθεια που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε από την Ελλάδα κατά την πορεία μας ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μέλος της διεθνούς κοινότητας .

Και θα ήθελα να πω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα για τη στήριξη που μας έδωσε στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας της Γεωργίας και πρέπει να πούμε ότι αυτό βοήθησε πάρα πολύ στην πληροφόρηση της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας επ’ αυτών των ζητημάτων.

Πρέπει να πούμε ότι είναι μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, για το κράτος της Γεωργίας και τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Αυτή η συμφωνία που αναφέρθηκε είναι κρίσιμης σημασίας, διότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε την επίτευξη της απόσυρσης των στρατευμάτων της Ρωσίας από μέρη της πατρίδας μας όπου δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται. Ελπίζουμε να έχουμε τον επαναπατρισμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, με έναν τρόπο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπειά τους.

Νομίζουμε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, την προεδρία της οποίας θα αναλάβει η Ελλάδα, θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους διαφόρους εταίρους, μεταξύ αυτών πολύ σημαντικός εταίρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή οικοδόμηση ενός σύγχρονου, ισχυρού οικονομικά και δημοκρατικού κράτους, έτσι ώστε να αποτελέσουμε ένα πλήρες μέλος της διευρυμένης Ευρώπης και να εναρμονιστούμε πλήρως με τα ευρωπαϊκά κριτήρια της δημοκρατικής ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο