ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα. Ο Πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ είναι ένας ειλικρινής και πολύ αγαπητός φίλος της χώρας μας, μια διακεκριμένη προσωπικότητα του αραβικού κόσμου με διεθνή ακτινοβολία, που σταθερά έχει εργαστεί για την ενίσχυση της ελληνοαραβικής φιλίας.
Σήμερα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση όπως εξάλλου συμβαίνει τακτικά στο πλαίσιο των συναντήσεών μας, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Επιβεβαιώσαμε το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων και διαπιστώσαμε και πολύ θετικές προοπτικές διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος για τη λειτουργία της διεθνούς οικονομίας. Αποφασίσαμε περαιτέρω υπουργικές επισκέψεις και υπογραφή ενός πακέτου συμφωνιών, που θα συμπληρώσουν το θεσμικό πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων.
Επίσης είχα την ευκαιρία να ακούσω από πρώτο χέρι από έναν πολύ πεπειραμένο διπλωμάτη, για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συντελούνται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την ειρηνευτική διαδικασία και την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, την οποία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει.
Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τον Πρίγκιπα για την πρωτοβουλία του στη Νέα Υόρκη, μια πρωτοβουλία η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Για άλλη μια φορά θέλω να καλωσορίσω τον συνάδελφό μου στην Αθήνα και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στις περαιτέρω πρωτοβουλίες του.
Πρίγκιπας ΣΑΟΥΝΤ ΑΛ ΦΑΪΖΑΛ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όπως ακούσατε, είχαμε μια πολύ ειλικρινή συνάντηση η οποία αφορούσε τις υπάρχουσες συμφωνίες και την προώθηση περαιτέρω αυτών.
Ευτυχώς και θα πρέπει να το σημειώσω αυτό, οι οικονομίες μας συμπληρώνουν η μία την άλλη και δεν ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Φρονώ ότι πολλά μπορούμε ακόμη να διδαχτούμε από την Ελλάδα σχετικά με αρκετά ζητήματα.
Κατ’ αρχήν ένα από τα ζητήματα στα οποία μπορούμε εμείς να ωφεληθούμε αφορά τον τομέα του τουρισμού, στον οποίο υπάρχουν εξάλλου υφιστάμενες συμφωνίες. Θεωρώ επίσης ότι μπορούμε να διδαχτούμε από το πόσο αποτελεσματική είναι η Ελλάδα όσον αφορά για παράδειγμα τις επιδόσεις της στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά εν γένει και τις επιδόσεις της στη διπλωματία και στην ύπαρξη ευκαιριών.
Πιστεύω και ελπίζω ότι θα προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία μας. Εξάλλου υπάρχουν συμφωνίες, μία εκ των οποίων αφορά και τη συνέχιση των διαβουλεύσεων και των επαφών μεταξύ μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα.Ομολογώ ότι είχα πολύ καιρό να έρθω, δικό μου το λάθος ή αν θέλετε η απώλεια. Χαίρομαι που επιτέλους βρίσκομαι εδώ και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την κα Υπουργό Εξωτερικών στη Σαουδική Αραβία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για το Σαουδάραβα Υπουργό. Έχει σημειωθεί πειρατική επίθεση σε ένα πολύ μεγάλο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο και θα ήθελα να ρωτήσω πως πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου, τις διεθνείς μεταφορές πετρελαίου, καθώς και τις τιμές.
Και επίσης εάν η Σαουδική Αραβία έχει πρόθεση να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ευχαριστώ.
Πρίγκιπας ΣΑΟΥΝΤ ΑΛ ΦΑΪΖΑΛ: Προφανώς είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.Εξάλλου η πειρατεία δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Ευτυχώς έχουν αναληφθεί οι σχετικές πρωτοβουλίες από πλευράς Ιταλίας και Γαλλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πειρατεία ιδίως στην περιοχή της νοτίου Ερυθράς Θαλάσσης. Πρωτοβουλία, την οποία κι εμείς προσυπογράφουμε και στην οποία συμμετέχουμε.
Πιστεύω ότι αυτή η εξωφρενική πράξη παρ’ όλα αυτά θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και την παγκόσμια συνεργασία, προκειμένου για την αντιμετώπιση εν γένει της πειρατείας.
Εξάλλου η πειρατεία όπως και η τρομοκρατία είναι μια ασθένεια που πλήττει τους πάντες και πρέπει από κοινού να την αντιμετωπίσουμε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να προσθέσω εδώ μια φράση. Αποδεικνύεται και η ορθότητα της απόφασης της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια με μια φρεγάτα κι ένα ελικόπτερο και ταυτόχρονα αναλαμβάνει και την ευθύνη της διοίκησης της ναυτικής δύναμης στην περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι προσέφυγε χτες η Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με το θέμα του ονόματος.
Εάν ήταν αυτό ένα από τα θέματα που συζητήσατε για παράδειγμα με τον κ. Joe Biden χτες και ποια άλλα ζητήματα ήταν στην ατζέντα, για παράδειγμα το Μεσανατολικό, το οποίο συζητήσατε και σήμερα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να τα πω λίγο με τη σειρά. Κατ’ αρχήν η χθεσινή προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήταν ένα ενδεχόμενο το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και μήνες είχε εξετάσει. Η Ελλάδα βεβαίως θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τη δύναμη των επιχειρημάτων της, τα οποία είναι πάρα πολλά ιδιαίτερα για το θέμα της μη τήρησης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια.
Θα μου επιτρέψετε ένα πολιτικό σχόλιο. Αποτελεί άλλο ένα τακτικισμό του κ. Gruevski στην ουσιαστική προσπάθειά του να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση, για να οδηγήσει σε λύση στο θέμα του ονόματος. Αυτά σε ό,τι αφορά την προσφυγή.
Με τον κ. Biden συζήτησα ευρύτερα θέματα της περιοχής μας και ταυτόχρονα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την επερχόμενη Προεδρία του ΟΑΣΕ. Δεν ήταν μέσα στην ατζέντα της συζήτησης η προσφυγή των Σκοπίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία παίρνει πρωτοβουλίες τον τελευταίο καιρό για να εξυπηρετηθεί ο λαός της …. Είχατε καμία πρωτοβουλία να σταματήσει η βία στη Μέση Ανατολή και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος και πως βλέπετε τη στάση της Ελλάδας μπροστά στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής;
Πρίγκιπας ΣΑΟΥΝΤ ΑΛ ΦΑΪΖΑΛ: Εκτιμούμε το ρόλο της Ελλάδας, το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή όσον αφορά το σεβασμό των αρχών όπως η Δικαιοσύνη και η ισότητα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκτιμούμε βαθύτατα το ρόλο της και εξάλλου τον έχουμε δει στο πλαίσιο διεθνών forum, όπως και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου είχα και εγώ ο ίδιος τη χαρά να τα επιβεβαιώσω αυτά και κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνάντησης.
Όσον αφορά ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία, ενδεχόμενο νέο εγχείρημα ειρήνης, η τελευταία πρωτοβουλία είναι ακόμη στο τραπέζι δεν έχει τελειώσει. Λαμβάνει χώρα μέσω του Αραβικού Συνδέσμου, οπότε κι αν αναληφθεί άλλη πρωτοβουλία πάλι μέσω αυτής θα γίνει, γιατί δεν πρόκειται για μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά συλλογικές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.