Τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρουσίασε την Πέμπτη το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη με ομιλία της στο «Ambassadors Forum» του Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο «Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπώ και η μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΑΣΕ, πρέσβης Μάρα Μαρινάκη.
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει και ότι θα κινηθεί στη βάση τριών βασικών αρχών: το σεβασμό των κανονισμών του Οργανισμού, την επιδίωξη της μέγιστης δυνατής σύγκλισης και συναίνεσης και την ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου που μπορεί να έχει ο ΟΑΣΕ στην έγκαιρη προειδοποίηση, στην πρόληψη και στη διαχείριση διενέξεων και κρίσεων.
Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η ελληνική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας και στη διαχείριση της κρίσης στη Γεωργία, ύστερα από τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού. Η κρίση αυτή, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στο γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης, τη διεύρυνση της ΕΕ, τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ και το στρατηγικό ρόλο της Ρωσίας. Όπως εξήγησε η Υπουργός, η σχετική συζήτηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και στην επικείμενη υπουργική συνάντηση του Ελσίνκι, στις αρχές του επομένου μηνός, τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ θα καταλήξουν σε πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη διεξαγωγής ενός ανοικτού και ουσιαστικού διαλόγου για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.
Αναφερόμενη στις λοιπές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ίδιου του ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός πρέπει να αποκτήσει νομική προσωπικότητα, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει με επάρκεια τις απαιτήσεις για μία ουσιαστική παρουσία του σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και η Γεωργία.
«Ο ΟΑΣΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που από τις αρχές τις δεκαετίας του 70’ συντροφεύει τους ευρωπαϊκούς λαούς στις προσπάθειές τους να γίνει πραγματικότητα το όραμα για περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη σταθερότητα και περισσότερη δημοκρατία», κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβουμε σε λίγες μέρες το τιμόνι του Οργανισμού από τη Φινλανδία και τη συγχαίρουμε για τις προσπάθειές της. Από την πλευρά μας έχουμε μόνο ένα να υποσχεθούμε στους εταίρους μας: ‘μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα’».
Ο κ. Ντε Μπρισαμπώ, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την Υπουργό Εξωτερικών, υποσχέθηκε ότι η Γραμματεία του ΟΑΣΕ θα παράσχει κάθε βοήθεια στην ελληνική προεδρία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις, έχοντας μεγάλη εμπειρία από τις τρεις προεδρίες της στην ΕΕ, αλλά και από την πρόσφατη προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΑΣΕ, πρέσβης Μάρα Μαρινάκη, ανέφερε στην ομιλία της ότι έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα οι προετοιμασίες στη Βιέννη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, με νέα γραφεία και υποδομή, ενώ έτοιμο είναι και το κεντρικό στρατηγείο (task force) στην Αθήνα με επικεφαλής τον πρέσβη Ν. Καλεντζιανό.
Κλείνοντας τις εργασίες του Ambassadors Forum, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η εμπειρία αυτή της Ελλάδας μπορεί να αναδείξει μέσα από τις δυσκολίες τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας να χτίζει συναινέσεις και να φέρνει κοντά διαφορετικές απόψεις.