Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο 2ο Ελληνοαραβικό Οικονομικό Φόρουμ

Πέμπτη, 20 Νοέ 2008

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Πρέσβεις,
Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας απόψε.

Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι οι εργασίες του δεύτερου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ εστέφθησαν με επιτυχία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο κύριο Γιώργο Καραμπάτο και το Γενικό Γραμματέα κύριο Mohamed Elkhazmi  για την άψογη οργάνωση.

Η διημερίδα αυτή είναι άλλο ένα παράδειγμα του σημαντικού έργου που προσφέρει το Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην διεύρυνση των εταιρικών σχέσεων, στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και γενικότερα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος και Αραβικών κρατών.

Θα ήταν δε παράλειψη μου εάν δεν έδινα θερμές ευχαριστίες στην Πρύτανη του Αραβικού Διπλωματικού Σώματος Souad Al Ayoubi και στο Συμβούλιο Αράβων Πρέσβεων για τη σημαντική βοήθειά τους στην προετοιμασία του Φόρουμ, όπως και στη Γενική Ένωση Εμπορικών, Βιομηχανικών και Γεωργικών Επιμελητηρίων των Αραβικών χωρών.

Κυρίες και κύριοι,

Για την Ελλάδα, η οποία στέκεται ευλογημένη από τη γεωγραφία στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης και Βορά- Νότου, η Μεσόγειος είναι ο φυσικός της χώρος. Ήταν, είναι, και θα είναι, όπως την χαρακτήρισε ο Στράβων πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, «η εντός και καθ΄ ημάς λεγόμενη θάλασσα.»

Και σε αυτή τη θάλασσα που ενώνει φυλές, πολιτισμούς και θρησκείες, συνταξιδιώτες και συνοδοιπόροι των Ελλήνων ήταν, είναι, και θα είναι όλοι οι λαοί της περιοχής, προεξαρχόντων των Αράβων.

Ασφαλώς, οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδος και Αραβικού κόσμου είναι γνωστές σε όλους σας. Οι ρίζες της φιλίας μας χάνονται στα βάθη των αιώνων – στην εποχή του Αλ-Κίντι, ο οποίος πρώτος αφομοίωσε το έργο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ή στου Ίμπν-Ρούσντ, γνωστού σε μας ως Αβερρόη, ο οποίος πολύ εύστοχα αποκλήθηκε «η ψυχή και η ευφυΐα του Αριστοτέλη».

Τολμώ να πω ότι και σήμερα οι σχέσεις μας είναι αντάξιες της ιστορίας μας.

Και είναι τρεις οι αρχές στις οποίες εδράζονται οι σχέσεις μας:

– η ειλικρίνεια,
– ο αμοιβαίος σεβασμός
– και η αλληλεγγύη.

Με αυτό το πνεύμα θα ήθελα με την ευκαιρία της αποψινής μας συνάντησης να πω δυο λόγια για τις οικονομικές μας σχέσεις και να περιγράψω τους τρείς νέους άξονες της πολιτικής μας στον αραβικό κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,

Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και το Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας.

Επιμένω σε κάτι που ανέφερα και χθες το πρωί:  οι κρίσεις ενέχουν κινδύνους – μεγάλους κινδύνους. Ενέχουν όμως και ευκαιρίες.

Δική μας δουλειά των πολιτικών είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε και να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο κινείστε. Το Υπουργείο Εξωτερικών με την αρμοδιότητα της οικονομικής διπλωματίας κάνει μια συστηματική προσπάθεια.  Με αυτή την λογική ξεκινήσαμε πέρσι το πρώτο Άραβο-Ελληνικό Φόρουμ.

Η αλήθεια είναι ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας με τις σημαντικότερες χώρες του αραβικού κόσμου είναι αρκετά ανεπτυγμένο.

Το 2007, το εμπόριο με τις αραβικές χώρες αντιπροσώπευε το 8% του όγκου του διεθνούς εμπορίου της χώρας μας και το 10,2% του ελληνικού εμπορικού ελλείμματος. Κατά το ίδιο έτος, οι αραβικές χώρες απορρόφησαν το 5,6% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ το 8,8% των ελληνικών εισαγωγών προήλθε από τις χώρες αυτές.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Παραδείγματα που δείχνουν το εύρος των ελληνικών επενδύσεων σε όλη την περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι περισσότερες από 40 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες λειτουργούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Αίγυπτο 26 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται με σημαντικές επενδύσεις συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Κατάρ, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα εργοτάξια των ελληνικών τεχνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί και υλοποιούν πολύ μεγάλα έργα, η αξία των οποίων ξεπερνά το ένα δις.

Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών.

Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας. Έτσι στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών μας δεσμών, έχω δώσει οδηγίες στις κατά τόπους Αρχές του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να κάνουν ό,τι μπορούν για να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων και να διευκολύνουν και τους Άραβες επιχειρηματίες, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, ως κράτος μέλος του Σέγκεν.

Παράλληλα, καλωσορίζουμε τις ιδιαίτερες προσπάθειες άρσεως των υφιστάμενων περιορισμών και εμποδίων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και στην εισδοχή και εγκατάσταση αλλοδαπών επιχειρήσεων. Προσπάθειες που καταβάλλονται με συνέπεια στις αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η έμφαση στη διμερή συνεργασία δίδεται στο εμπόριο και τις επενδύσεις, σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες, η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές της, τα δημόσια έργα και οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες υγείας και της εκπαίδευσης.

Πεδία συνεργασίας, τα οποία μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αμοιβαία οφέλη.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε συζήτηση μεταξύ μας αναπόφευκτα ξεκινάει και τελειώνει με το φλέγον ζήτημα της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Μέση Ανατολή.

Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι παρούσα: ως καλοί φίλοι,  φερέγγυοι συνομιλητές και έντιμοι διαμεσολαβητές.

Θέση της Ελλάδος είναι ότι ο τελικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η λήξη της κατοχής που άρχισε το 1967 και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια
δίπλα στο Ισραήλ.

Στα σχεδόν τρία μου χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος θεωρώ ότι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας ήταν η σύγκληση, σε επίπεδο Υπουργών, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2006, υπό τη Προεδρία της Ελλάδος, για μια ουσιαστική συζήτηση για το  Μεσανατολικό. Αυτό, αγαπητοί φίλοι, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από πάνω από 25 χρόνια.

Τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα προσήλθε στην Διάσκεψη της Ανάπολης, και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υποστηρίζουμε συστηματικά και επίμονα τις προσπάθειες του Προέδρου Αμπάς και του Πρωθυπουργού Ολμέρτ.

Μόλις προχθές είχα την ευκαιρία για μια λεπτομερή επισκόπηση της κατάστασης με τον ομόλογο μου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Saud Al – Faisal, μια διακεκριμένη προσωπικότητα του αραβικού κόσμου με διεθνή ακτινοβολία, τον οποίο είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στην Αθήνα.  Άκουσα από πρώτο χέρι, από έναν πολύ πεπειραμένο διπλωμάτη, για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συντελούνται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την ειρηνευτική διαδικασία και την Αραβική Ειρηνευτική πρωτοβουλία, την οποία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει.

Συμφωνήσαμε ότι παραμένουμε αισιόδοξοι, ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες μπορούν να συντελεστούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Για πολλά χρόνια πολλές –κυρίως δυτικές- κυβερνήσεις  αντιμετωπίζανε τον αραβικό κόσμο υπό το πρίσμα του Μεσανατολικού και μόνο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση    να υποτιμήσω την σοβαρότητα του ζητήματος, το οποίο πολύ ορθώς, παραμένει η πρώτη προτεραιότητα όλων μας στην ευρύτερη περιοχή.

Θα ήταν όμως λάθος – για να χρησιμοποιήσω ένα όρο γνωστό σε όσους αντέχουν να παρακολουθούν ελληνικά δελτία ειδήσεων – να ασκούμε μονοθεματική πολιτική. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

Έτσι, παράλληλα με την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση της πολύπαθης περιοχής της Μέσης Ανατολής, προσθέτουμε τρείς νέους άξονες για τη στήριξη του αραβικού κόσμου.

Ο πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση της Mεσογειακής Ένωσης, ως συνδέσμου μεταξύ Ευρώπης,  Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Η Ένωση για τη Μεσόγειο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ουσιαστική υποστήριξη της αναπτυξιακής τροχιάς των χωρών της άμεσης γειτονιάς μας. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος ο δικός σας – του επιχειρηματικού τομέα – μπορεί να είναι καταλυτικός.

Όπως σας ανέφερα στον εναρκτήριο χαιρετισμό μου χθες, η Ένωση για τη Μεσόγειο στοχεύει  στην επίτευξη  οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα, δια μέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, έπαιξε ενεργό ρόλο για την υιοθέτηση του οράματος για την Ένωση της Μεσογείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά, το Υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε για την ενημέρωση του Ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σχετικά με τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή η νέα πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, η Ένωση για τη Μεσόγειο θα αναλάβει την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το αντικείμενο αυτών των προγραμμάτων θα αφορά θεματικές ενότητες, όπως την απορρύπανση της Μεσογείου, την Πολιτική προστασία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα, την Επιχειρηματική Ανάπτυξη και τους Χερσαίους και Θαλάσσιους Διάδρομους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώσαμε ενημερωτικό Φόρουμ και προχωρήσαμε σε δημόσιο διάλογο με τη δημιουργία ηλεκτρονικής διαδραστικής Πύλης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της Αγοράς και συλλέξαμε τις ελληνικές προτάσεις για projects προς χρηματοδότηση.

Στις αρχές Νοεμβρίου στη Μασσαλία, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, ελήφθησαν αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουμε, και πώς θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Πέραν της πολιτικής μας δέσμευσης, η Ελλάδα θα παίξει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των προγραμμάτων, δεδομένου και του θεσμικού της πλέον ρόλου, ως Αναπληρωτή Γραμματέα στην Ένωση για τη Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, στη Μασσαλία, υιοθετήθηκαν διευθετήσεις, οι οποίες θεσμοποιούν τη θέση του Αραβικού Συνδέσμου, θέση που του ανήκει άλλωστε, στο όλο οικοδόμημα της Συνεργασίας μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου.

Εκεί αποφασίστηκε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα μετέχει σε όλες τις συνόδους και σε όλα τα επίπεδα της Ένωσης, μια εξέλιξη στην οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε.

Έτσι, αναμένουμε τώρα την ουσιαστική συμβολή των αραβικών χωρών, της κάθε μίας χωριστά, αλλά και στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, στην προώθηση των στόχων της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Όπως υπογράμμισε ο φίλος μου, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, η εξ’ ολοκλήρου συμμετοχή του Aραβικού Συνδέσμου σε όλα τα επίπεδα, στην Ένωση θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και από αραβικές χώρες που δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαι βέβαιη, θα εργασθούμε από κοινού.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση του Μεσογειακού διαλόγου στο πλαίσιο του Ο.Α.Σ.Ε (του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη).

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2009, αναλαμβάνει την  προεδρία του Ο.Α.Σ.Ε. Ο Οργανισμός διατηρεί ειδικές σχέσεις με τους Μεσογειακούς Εταίρους Συνεργασίας: την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Αυτή η Μεσογειακή Συνεργασία στηρίζεται στην πίστη ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια στο μεσογειακό χώρο. Η Μεσογειακή Συνεργασία καλύπτει ένα εύρος θεμάτων, όπως η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και καλλιέργεια του διαλόγου, η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και η διάδοση νέων τεχνολογιών.

Η Ελλάδα προήδρευσε κατά το 2008 της Ομάδος Επαφής με τους Μεσογειακούς Εταίρους, όπου προώθησε και πέτυχε την αναβάθμιση της συνεργασίας μαζί τους.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει οικονομικά το Εταιρικό Ταμείο του Ο.Α.Σ.Ε. για τους Μεσογειακούς και Ασιατικούς Εταίρους, ενώ διοργάνωσε στην Αθήνα και τη Βιέννη ένα σεμινάριο νέων διπλωματών των μεσογειακών χωρών και του κουιντέτου προεδριών του Ο.Α.Σ.Ε.

Υπό την ελληνική προεδρία της Ομάδας Εργασίας, διεξήχθη στο Αμμάν η πρώτη «Μεσογειακή Διάσκεψη Ο.Α.Σ.Ε.» για την ασφάλεια στη περιοχή, όπου αναγνωρίστηκε η σημασία που έχουν οι βασικές αρχές του Ο.Α.Σ.Ε. για τους Μεσογειακούς Εταίρους μας.

Στη Διάσκεψη αυτή ήταν πολύ ενθαρρυντικό ότι εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητής, η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Ελλάδα προσβλέπει κατά την επικείμενη Προεδρία της να ενισχύσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο με τους Μεσογειακούς Εταίρους σε τομείς ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, η διάδοση των νέων τεχνολογιών και η μετανάστευση. Τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Επίσης, η ελληνική προεδρία ελπίζει σε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του Ο.Α.Σ.Ε., ώστε να προωθήσει τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στους Μεσογειακούς Εταίρους.

Ο τρίτος άξονας είναι οι  διμερείς πρωτοβουλίες για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και για τη Νέα Γενιά.

Έχουμε δει στην πράξη ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Οφέλη που ξεπερνούν τη δημιουργία εισοδήματος για τη γυναίκα επιχειρηματία και την οικογένειά της, αγγίζοντας ευεργετικά το σύνολο της κοινότητας.

Ιδιαιτέρως, μάλιστα, όταν πρόκειται για τόπους και κοινωνίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, ελλιπούς ανάπτυξης και εμπόλεμων συγκρούσεων.

Οι γυναίκες που παράγουν, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισακούονται και συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή περισσότερο. Η συμμετοχή αυτή, πέρα από το δυνατό συμβολισμό της, έχει ουσία για τη δημοκρατία, την ισονομία και την ανάπτυξη. Οι γυναίκες αποτελούν πλέον το μισό του πληθυσμού της γης και είναι αδιανόητο να μην έχουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Τον Ιούνιο οργανώσαμε στο Λαγονήσι το «Περιφερειακό Φόρουμ για Γυναίκες Επιχειρηματίες».

Η συνάντηση αυτή έφερε κοντά γυναίκες επιχειρηματίες από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Διαπιστώθηκε η ανάγκη λήψης πρωτοπόρων μέτρων για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ταυτόχρονα, μπήκαν τα θεμέλια για μια ουσιαστική συνεργασία, σε βάθος χρόνου και με πρακτικά αποτελέσματα.

Πρώτον, συστήθηκε «Περιφερειακό Ταμείο για Γυναικείες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής». Ενός εργαλείου συντονισμού και υποστήριξης ευρύτερων σχετικών δράσεων στην περιοχή, όπως οι επενδύσεις από χώρες της Νότιας Ευρώπης προς τις Αραβικές.

Το δεύτερο πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η θέσπιση βραβείου για επιτυχημένες γυναίκες-επιχειρηματίες που λειτουργούν ως πρότυπα στις κοινωνίες τους.

Τρίτον, προετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης νέων γυναικών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε διαφορετικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους  με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Μια παράλληλη πρωτοβουλία μας, για την οποία είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, είναι «Πρωτοβουλία για την Επόμενη Γενιά», όπως ονομάζεται, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών με συγκεκριμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικά αναφέρω την φιλοξενία 120 νεαρών κοριτσιών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στην Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της φιλοξενίας ήταν ότι έγινε σε ένα πλοίο. Η συνύπαρξη των κοριτσιών στη θάλασσα είχε ένα πολύ έντονο συμβολισμό, τον οποίο μου επεσήμανε μάλιστα μια συμμετέχουσα. Όπως μου είπε ένα κορίτσι 12 ετών: «Σε ένα πλοίο ή όλοι συνεργάζονται και πάνε ή βουλιάζουν.»

Ο διττός στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Ελλάδα και τις βασικές αξίες του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού και παράλληλα η προσέγγιση των κοριτσιών μέσα από αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, επικοινωνία και ψυχαγωγία που έχουν ως αποτέλεσμα την άρση των στερεοτύπων.

Προσβλέπουμε σε συνέχεια, στη δημιουργία, τη διατήρηση και την εξάπλωση ενός δικτύου νέων κοριτσιών που θα αποτελέσουν τις μελλοντικές πρέσβειρες για την ευημερία, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια κάθε προσπάθεια που συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας με τον Αραβικό κόσμο. Έχει ιδιαίτερη σημασία, στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όχι μόνο να ενισχύουμε τις υπάρχουσες σχέσεις, αλλά να είμαστε ανοιχτοί και σε νέες προκλήσεις.

Ας μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Ας δεσμευτούμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών μας δεσμών.

Ας τείνουμε και οι δύο το χέρι για τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και ας δουλέψουμε μαζί σε μια προσπάθεια να αναπτύξουμε περισσότερο τις χώρες μας και να προσφέρουμε μεγαλύτερη οικονομική ευημερία στους λαούς μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο