Κυρίες και Κύριοι,
Καλημέρα σας και καλώς ήλθατε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η πρωτοβουλία της εκπόνησης και της έκδοσης των δύο νέων καταλόγων με θέμα τις καλές πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη και αξίζει την υποστήριξη όλων μας.
Οι δύο κατάλογοι οι οποίοι παρουσιάζονται είναι ένα πολύ χρήσιμο διδακτικό εργαλείο. Αποτελούν έναν πλήρη οδηγό ο οποίος προσφέρει ένα πλαίσιο που διευκολύνει τους επιχειρηματίες – ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο της αγοράς που δραστηριοποιούνται- να υιοθετήσουν πρακτικές σύγχρονης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με βάση τις αρχές της ελαστικότητα και της προσαρμοστικότητα στις ειδικές συνθήκες και ανάγκες τους.
Ο οδηγός περιλαμβάνει μια σειρά από πρακτικές οι οποίες μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση. Πρακτικές οι οποίες αποδεικνύουν κάτι σημαντικό: ότι πέραν πάσης αμφισβήτησης και στην Ελλάδα η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ήρθε για να μείνει. Ότι σε πείσμα εκείνων οι οποίοι μεμψιμοιρούν για την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι πλέον μια πραγματικότητα.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η σημερινή προσπάθεια απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- την «ραχοκοκαλιά» της πραγματικής οικονομίας μας. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Λόγω του μικρότερου μεγέθους και της προσωπικής επαφής με τους πελάτες και το κοινωνικό τους περίγυρο έχουν άμεση αντίληψη της εταιρικής τους ευθύνης.
Κυρίες και κύριοι,
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα υγιούς νοοτροπίας και πρακτικής υπό την έννοια ότι -πολύ απλά- όλοι μπορεί να είναι κερδισμένοι. Είμαι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο δρουν, καθώς συντελούν στη διαμόρφωση της πραγματικότητας ενώ ταυτοχρόνως επηρεάζονται από αυτήν. Η εταιρική ευθύνη διαμορφώνει το σύστημα στο οποίο οι επιχειρηματίες θα είναι σεβαστοί όχι μόνο επειδή παράγουν κέρδη αλλά και για την σωστή συνεισφορά τους και την ανταπόκρισή τους στις κοινωνικές επιταγές.
Παράλληλα, εξυπηρετεί την ιδέα της ίδιας της επιχείρησης, του επιχειρείν, της επιχειρηματικότητας γενικά μέσα από μια διαδικασία θετικής παγίωσης της εικόνας τους και την διευρυμένη αποδοχή τους από τους πολίτες. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης απαιτούν πέρα από την οικονομική επιφάνεια,την κοινωνική νομιμοποίηση. Αν τα κέρδη τα αποφέρουν οι πελάτες, την νομιμοποίηση παρέχουν οι πολίτες.
Σε ευρύτερο επίπεδο, η κοινωνική ευθύνη μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ευρύτερων περιοχών, χωρών και συνολικά της ΕΕ. Εξυπηρετεί τους στόχους της ΕΕ όπως στην στρατηγική της Λισαβόνας που είναι να καταστεί η Ευρώπη η πιο ανταγωνιστική και ισχυρή οικονομία παγκοσμίως , ικανή για βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες δουλείες και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.
Σήμερα η έννοια της κοινωνικής ευθύνης είναι πιο επίκαιρη απ’ ότι ποτέ. Η κρίση στην οικονομία δεν έχει απλώς κλονίσει τις αγορές – έχει πληγώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης στις οποίες εδράζεται το οικοδόμημα της ελεύθερης αγοράς. Η κοινωνία αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις εταιρείες και ότι αυτές αντιπροσωπεύουν. Από τα υπερκέρδη και τους υπερβολικούς μισθούς στελεχών φτάσαμε σεκατάρρευση κολοσσών και στην κρίση η οποία εξαπλώνεται στην πραγματική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι ότι το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και επιχειρηματικότητας ολοένα και βαθαίνει.Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μπορεί να βοηθήσει στην γεφύρωση της απόστασης επιχειρηματικότητας και κοινωνίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα για όλους και έτσι η ιδιωτική πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ζητείται οι εταιρείες να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον.Ευτυχώς η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση στο τομέα αυτό. Με όλα τα ελαττώματα μας ως λαός, έχουμε ένα βασικό προτέρημα: την αλληλεγγύη -την ανθρωπιά. Από τις απαρχές του ελληνικού κράτους, υπήρξε μια μορφή πρώιμης εταιρικής κοινωνικής ευθύνη. Μεγάλοι ευεργέτες όπως ο Συγγρός -στου οποίου την κατοικία στεγάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών- έδωσαν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στο έθνος.
Αισθάνομαι υπερηφάνεια που βλέπω πολλούς συνεχιστές αυτής της παράδοσης στις πρωτοβουλίες που έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Πρωτοβουλίες όπως αυτή της στήριξης ενεργά 27 εκστρατειών, από το 2000 ως το 2006, οι οποίες εξασφάλισαν 44.000 ιατρικές πράξεις στους κατοίκους ακριτικών περιοχών της χώρας. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της αναμόρφωσης ενός νηπιαγωγείου του χωριού Αγ. Νικόλαος στην Ευρυτανία. Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν το δρόμο για να ξανακτιστούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το κ. Νίκο Αναλυτή και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την αξιόλογη δουλειά που κάνει από το 2000.
Γνωρίζοντας δε την ιδιαίτερη ευαισθησία και την συνέπεια των εταιρειών που αντιπροσωπεύετε σήμερα, θα ήθελα να σας συγχαρώ και για άλλη μια φορά, για την εθελοντική δέσμευση που έχετε αναλάβει.
Σας ευχαριστώ πολύ.