Σήμερα ουσιαστικά είχαμε την τελευταία, επί Γαλλικής Προεδρίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Μ’ αυτή την αφορμή θέλω να συγχαρώ τη Γαλλία για τις εργώδεις προσπάθειες που κατέβαλε για την έγκαιρη, αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε αυτούς τους μήνες. Ο τρόπος με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της η Γαλλική Προεδρία, ενίσχυσε την παρουσία, το κύρος και γενικότερα την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενώσης στον κόσμο, στην διεθνή κοινή γνώμη.
Οι σημερινές εργασίες επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέμα του οποίου αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η επίτευξη συμφωνίας στο πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε και το κείμενο συμπερασμάτων της Προεδρίας που πρόκειται να εκδοθεί, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θα αναφερθώ μόνο σε ένα σημείο, σε εκείνο που αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Πολιτικής Άμυνας. Η συνεχής ενδυνάμωσή της, πολιτική και επιχειρησιακή, ήταν ανέκαθεν σταθερή επιλογή και επιδίωξη της Ελλάδος. Θεμελιώδης αρχή είναι βέβαια η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. Ο σεβασμός αυτής της αρχής είναι η βάση πάνω στην οποία η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία. Άλλωστε η σχέση τους δεν είναι, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ ανταγωνιστικές. Πέραν αυτών συζητήσαμε μεταξύ των άλλων και για την πορεία της αποστολής της ΕΕ, της EULEX δηλαδή, στο Κόσοβο καθώς και τις εξελίξεις στο Κονγκό.
Τέλος θέλω ειδικά να αναφερθώ σε μια γραπτή συνεισφορά από κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με την οποία οι τρεις χώρες μας με την ευκαιρία της ανακοίνωσηςτης Επιτροπής για την Ανατολική Διάσταση της ΕΕ, τονίζουν την ανάγκη της παράλληλης ενίσχυσης και της συνέργιας στη Μαύρη Θάλασσα. Ως μέλη του ΟΣΕΠ και της ΕΕ οι τρεις χώρες υπογράμμισαν την ανάγκη όλες οι πρωτοβουλίες της Ένωσης στην περιοχή να είναι λειτουργικές και συντονισμένες. Να μην οδηγούν σε επικαλύψεις με ήδη υπάρχοντα επιτυχημένα σχήματα. Η Ελλάδα η οποία προώθησε εξ αρχής αποφασιστικά και τις συνέργιες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον για μια περιοχή, οικονομικά και πολιτικά, ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα.