Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη μετά τη Σύνοδο ΥΠΕΞ χωρών-μελών ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Τετάρτη, 3 Δεκ 2008

Κα Ντ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : «Κυρίες και Κύριοι, Καλό μεσημέρι,

– Οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία,

– Η πορεία της προσέγγισης της Γεωργίας και της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ,

– Η εξέλιξη των αποστολών του στο Κόσοβο και κυρίως στο Αφγανιστάν,

-Και τέλος, η εν εξελίξει συζήτηση για το εάν θα υπάρξει ένας επίσημος διάλογος για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την διήμερη ΣύνοδοΥπουργών του ΝΑΤΟ εδώ στις Βρυξέλλες.

Τα αποτελέσματα των εργασιών και των συζητήσεών μας, καταγράφονται στο Κοινό Ανακοινωθένπου όπως πάντα αποφασίστηκε ομόφωνα από τα Κράτη –Μέλη.

Α. Ως προς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία επιβεβαιώνεται η στρατηγική σημασία που αυτές έχουν για την ενίσχυση της ασφάλειας, κάτι που όπως γνωρίζετε είναι σταθερή θέση της χώρας μας.

Κινούμεθα, λοιπόν, προς σταδιακή αλλά και ουσιαστική επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας.

Είναι μία θετική και ταυτόχρονα ρεαλιστική απόφαση που βασίζεται στην αντίληψη ότι η συνεργασία και ο ειλικρινής, ευρύς μεταξύ του διάλογος είναι και αναγκαίος και αμοιβαία επωφελής.

Β. Όσον αφορά στην πορεία της προσέγγισης της Ουκρανίας και της Γεωργίας με τη Συμμαχία ακολουθούμε προσεκτικά βήματα ενίσχυσής της, λαμβάνοντας υπόψη :

Αφενός, ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να συνεχίσουν τις απαραίτητες πολιτικές προσαρμογής και ανταπόκρισης στα κριτήρια που θέτει η Συμμαχία.

Αφετέρου, ότι ακόμα δεν υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για άμεση εκκίνηση του Σχεδίου Δράσεως για την Ένταξη.(Membership ActionPlan).

Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν πρόσθετη βαρύτητα και ουσιαστικότερο ρόλο οι Επιτροπές ΝΑΤΟ-Γεωργίας και ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Γ. Στο πεδίο των αποστολών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, επιβεβαιώθηκε η συμβολή τους στις προσπάθειες σταθερότητας και ενίσχυσης της δημοκρατίας, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών στις δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις.

Ειδικά για το Αφγανιστάν υπογραμμίστηκε ότι το 2009 και το 2010 θα είναι σημαντικές χρονιές για την εμπέδωση και ενίσχυση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού σε αυτήν την χώρα, εν όψει των Προεδρικών, Βουλευτικών και τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον η αποτελεσματική, ουσιαστική συμβολή και παρουσία της ISAF – κατ΄ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – αποκτούν πρόσθετη σημασία.

Για το Κόσοβο θέλω να τονίσω τη θετική εξέλιξη της αποδοχής της πρότασης των «6 σημείων» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτι που επιταχύνει πλέον την εκκίνηση της αποστολής EULEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο.

Πιστεύω ότι KFOR και EULEX θα έχουν μια συντονισμένη και ουσιαστική συμβολή στην σταθερότητα της περιοχής και στην ασφάλεια όλων των κατοίκων του Κοσόβου.

Δ. Τέλος, μία σύντομη αναφορά στο πράγματι ενδιαφέρον θέμα του διαλόγου για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του ΟΑΣΕ. Είναι θετικό ότι το Συμβούλιο Υπουργών του ΝΑΤΟ αναγνώρισε την αναγκαιότητα ενός διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για τα θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης των νέων απειλών.

Το εάν ο διάλογος αυτός οδηγήσει στην ομόφωνη διαπίστωση των 56 κρατών-μελών, ότι θα ήταν σκόπιμη και χρήσιμη μία Σύνοδος Κορυφής, θα το δούμε στην πορεία.

Υπ΄ αυτήν την έννοια θα είναι σημαντικές οι διαβουλεύσεις που θα έχουμε στην αυριανή Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι, για το οποίο οι συνεργάτες μου και εγώ αναχωρούμε αμέσως μετά.

Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητά της να φιλοξενήσει ως Προεδρία μια τέτοια Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, εάν βεβαίως αυτή θα είναι η τελική απόφαση που ληφθεί από τα κράτη του».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο