Θα ήθελα πρώτα από όλα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους οικοδεσπότες μας, τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Άλεξ Στουμπ και την ομάδα του για τη θερμή φιλοξενία τους και την εξαιρετική οργάνωση. Θα ήθελα επίσης να τους συγχαρώ για την συστηματική δουλειά τους στο τιμόνι του Οργανισμού, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στο Γενικό Γραμματέα, τον Πρέσβη κ. ντε Μπρισαμπό και όλο το προσωπικό του Οργανισμού, για τη δική τους αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και την αποτελεσματική συνεισφορά που οδηγεί σε επιτυχία τις προσπάθειές μας.
Τον επόμενο μήνα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού – του μεγαλύτερου περιφερειακού οργανισμού ασφαλείας στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
Η άσκηση Προεδρίας του ΟΑΣΕ αποτελεί ούτως ή άλλως πρόκληση για κάθε χώρα που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αυτό το απαιτητικό έργο, αυτή την απαιτητική αποστολή.
Το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, ακόμη δυσκολότερο στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, του οποίου το μόνο ίσως σταθερό χαρακτηριστικό είναι η ρευστότητα και η πολυμορφία των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα.
Η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση που αφορά και αγγίζει όλους, επιτείνει την ρευστότητα αυτή.
Η ασφάλεια έχει προ πολλού παύσει να είναι έννοια μονοδιάστατη, συνυφασμένη αποκλειστικά και μόνον με τις ένοπλες κρίσεις και συγκρούσεις μεταξύ κρατών.
Η ασφάλεια είναι στην εποχή μας πολυδιάστατη.
Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΟΑΣΕ σε σχέση με τα υπόλοιπα διεθνή σχήματα που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.
Χάρη στη διορατικότητα των συντακτών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, ο Οργανισμός έχει οικοδομηθεί στη βάση της σφαιρικής αντίληψης για την ασφάλεια.
Το γεγονός αυτό του επιτρέπει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα πιστεύει στις δυνατότητες του ΟΑΣΕ, στις δυνατότητες όλων των θεσμών του, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού ρόλου που έχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού.
Πιστεύει στη συμβολή που μπορεί να έχει ο ΟΑΣΕ στην κοινή επιδίωξη για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα. Ασφάλεια και σταθερότητα που αποτελούν άλλωστε απαραίτητο προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση και των οικονομικών προβλημάτων με τα οποία είμαστεόλοι αντιμέτωποι.
Ως η επόμενη Προεδρία, πιστεύουμε ότι παρά την υπάρχουσα διάσταση απόψεων, στο Ελσίνκι επιτύχαμε μια συνεννόηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε.
Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει.
Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητές μας θα παρουσιασθούν στα άλλα 55 Συμμετέχοντα Κράτη στις 15 Ιανουαρίου, όταν θα εγκαινιάσουμε και επίσημα την Ελληνική Προεδρία.
Ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο της δράσης μας θα αφιερώσουμε στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, με έμφαση, όπως είναι αναμενόμενο, στην επόμενη ημέρα της κρίσης, στη Γεωργία.
Προγραμματίζεται σειρά επισκέψεών μου στις περιοχές αυτές, ήδη στο πρώτο διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Προεδρίας.
Η κρίση του Αυγούστου ανέτρεψε παγιωμένες αντιλήψεις για την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ.
Αυτή η κρίση μπορεί τελικά να αποτελέσει την αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή συνολική αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Το κατά πόσο ο διάλογος θα οδηγήσει τελικά σε μια Σύνοδο Κορυφής θα το δούμε.
Η συζήτηση είναι τη στιγμή αυτή σε εξέλιξη.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη διεξαγωγής ενός ανοικτού και ουσιαστικού διαλόγου. Πιστεύει ότι ο διάλογος είναι χρήσιμος και απαραίτητος. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας.
Μια είναι η φιλοδοξία μας. Να ασκήσουμε ως έντιμος διαμεσολαβητής- honest broker – μία δραστήρια Προεδρία.
Θα δουλέψουμε σκληρά – δε θα φεισθούμε προσπαθειών για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης, την οικοδόμηση συναίνεσης και το γεφύρωμα των υπαρχουσών διαφορών.
Θα δουλέψουμε σκληρά για να ενισχύσουμε τον Οργανισμό – το μοναδικό του ρόλο και τη μοναδική του αποστολή.