Δηλώσεις

Δηλωσεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Δευτέρα, 12 Ιαν 2009

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ΚΥΣΕΑ σήμερα ασχολήθηκε ουσιαστικά με τρία θέματα: Πρώτον, υπήρξε μια γενικότερη ενημέρωση για την κρίση στη Μέση Ανατολή, για τις εξελίξεις στη Γάζα και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας. Και, ταυτόχρονα, μια ανάλυση για την ανθρωπιστική βοήθεια και τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στην πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το ΚΥΣΕΑ πήρε απόφαση να στηρίξει και να προχωρήσει περαιτέρω, απ’ αυτά τα οποία ήδη έχει κάνει, ως ανθρωπιστική βοήθεια, η Ελλάδα. Να συνεχίσουμε όλες μας τις προσπάθειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να φθάσουν στη Γαζα και οι υπόλοιποι πενήντα τόνοι, αλλά και όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μαζευτεί σήμερα, στην Ελλάδα από διάφορους φορείς,. Πράγμα το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει ότι θα υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και θα μπορούν ασφαλώς να έχουν πρόσβαση οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Ταυτόχρονα βεβαίως συνεχίζεται η προσπάθεια, την οποία όπως ξέρετε η Ελλάδα και το Βέλγιο έχουν αναλάβει, να φέρουμε από την Γάζα τραυματισμένα παιδιά, τα οποία θα περιθάλψουμε στα ελληνικά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση που έχουμε πάρει.

Δεύτερον, έγινε μια ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων του τελευταίου έτους και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Οπως ξέρετε, στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το 2008, κατά την άποψή μας, παρουσιάστηκε στασιμότητα. Θα προχωρήσουμε το 2009 έχοντας τον ίδιο στόχο.

Το τρίτο θέμα, το οποίο μας απασχόλησε, ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί., για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η ελληνική συμμετοχή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, υπό τον ΟΗΕ όπως γνωρίζετε. Οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν είναι να συνεχιστεί η παρουσία με τους επιχειρησιακούς όρους τους οποίους το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΘΑ έχει αποφασίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη Γάζα προβλέπεται συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε ειρηνευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ΚΥΣΕΑ συζήτησε όλα τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να προκύψουν. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, απέχουμε ακόμα από μια ορατή εκεχειρία, που είναι αναγκαία ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε άλλη απόφαση παρθεί, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών ή Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε κα αναλύσαμε τα ενδεχόμενα. Οι Ελληνες έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Γάζα. Το σύνολο του ελληνικού λαού έχει αποδείξει αυτή την ευαισθησία του, συμμετέχοντας σ’ όλες τις ανθρωπιστικές προσπάθειες οι οποίες γίνονται. Η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί. Ανέλυσα μέσα στο ΚΥΣΕΑ τα ενδεχόμενα. Δεν υπάρχει καμία πρόταση αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι για να τοποθετηθώ. Έχω όμως από το ΚΥΣΕΑ μια γενικότερη κατευθυντήρια γραμμή, ώστε, όταν θα παρουσιασθούν οι προτάσεις, να γνωρίζουμε προς τα που μπορούμε να κινηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο επικίνδυνη είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες; Μπορεί να υπάρξει δηλαδή ένα «θερμό» επεισόδιο από μια τυχαία ενέργεια;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, νομίζω ότι χρειάζεται η απαραίτητη σοβαρότητα και νηφαλιότητα, όταν κουβεντιάζουμε και αναλύουμε τέτοια θέματα. Οπως ξέρετε, το ΓΕΕΘΑ κάνει την ανάλυση και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών. Η κατάσταση έτσι όπως παρουσιάζεται είναι μια κατάσταση την οποία χαρακτήρισα πριν στάσιμη. Παραβιάσεις και παραβάσεις, δυστυχώς, έχουμε τα τελευταία χρόνια αρκετές. Τις αξιολογούμε, όπως αξιολογείται και συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, ενόψει της βούλησής της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπως ξέρετε, η ελληνική πολιτεία διαχρονικά, δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, έχει υποστηρίξει την προοπτική της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τις αυτονόητες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί. Και μια από τις προϋποθέσεις αυτές βεβαίως είναι η προϋπόθεση καλής γειτνίασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Αστακό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για το θέμα του Αστακού υπήρξε χθες ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέμα ανεφοδιασμού, μέσω ελληνικών λιμανιών του Αστακού – ή άλλου ελληνικού λιμανιού – δεν υπάρχει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο