Δηλώσεις

Δηλωσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Τρίτη, 13 Ιαν 2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας ενημερώσετε για τα θέματα της συνάντησης και πώς ήταν το κλίμα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν, όπως ξέρετε, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μας δίνεται η δυνατότητα κεκλεισμένων των θυρών να κάνουμε ουσιαστική κουβέντα για την εξωτερική πολιτική. Μία εξωτερική πολιτική που έχει κοινούς στόχους και πιστεύω και κοινή στρατηγική.

Κουβεντιάσαμε αναλυτικά το θέμα της κρίσης της Μέσης Ανατολής. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη Μέση Ανατολή, για την ειρηνευτική προσπάθεια και βεβαίως και για την ανθρωπιστική προσπάθεια η οποία γίνεται από την Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα αυτή τη στιγμή στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και στόχος μας είναι, ανταποκρινόμενοι στην ευαισθησία του ελληνικού λαού, να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας μόλις υπάρξει η εκεχειρία η οποία θα μας επιτρέψει μια πολύ ανετότερη πρόσβαση. Συνεχίζοντας βεβαίως τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες, με στόχο την εκεχειρία και, πρώτα ο Θεός, την ειρήνευση στην περιοχή.

Είχαμε όπως είδατε αρκετή ώρα συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Έγινε μια πλήρης ανάλυση για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για τους στόχους, για την ευρωπαϊκή προοπτική, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την κατάσταση η οποία παρουσιάζεται με τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο.

Και στο τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι αύριο φεύγω για τη Βιέννη, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει και επισήμως την προεδρία του ΟΑΣΕ, μια προεδρία η οποία είναι εξαιρετικά προκλητική σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, μια προεδρία η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και τις ελληνικές θέσεις, αλλά και την Ελλάδα ως έναν έντιμο διαπραγματευτή σε κρίσεις οι οποίες είναι προς Βορράν, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κοντά σε μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά υπήρξε σε βάθος συζήτηση για το πού αποσκοπεί η Άγκυρα με την τακτική της;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπήρξε σε βάθος συζήτηση, σε βάθος ανάλυση. Όπως ξέρετε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν απαρτίζεται μόνο από τα κόμματα, απαρτίζεται και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και την επιστημονική κατάρτιση.Εξαιρετικά πεπειραμένους πρέσβεις, που έχουν διαχειριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα θέματα αυτά. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι εμείς οι Έλληνες, όταν έχουμε μεγάλους στόχους και είναι μεγάλος στόχος η σωστή υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, έχουμε τη δυνατότητα σε πολύ καλό επίπεδο και με πολύ καλό διάλογο να προχωρούμε μαζί υπηρετώντας αυτόν τον κεντρικό στόχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2008 είπατε ότι ήταν ένα έτος στασιμότητας. Αυτή η στασιμότητα πιστεύετε ότι εγκυμονεί κινδύνους και παγίδες;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ξέρετε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες. Έχουν πάνω και κάτω. Χαρακτήρισα το 2008 ως ένα χρόνο στασιμότητας και είπα ταυτόχρονα ότι ο στόχος μας για το 2009 εξακολουθεί και είναι ο ίδιος, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εμείς μένουμε σταθεροί σε αυτό το στόχο περιμένοντας την ανάλογη ανταπόκριση και από την Τουρκία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο